Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kako se zaščititi pred borznim zlomom z izvedenimi finančnimi instrumenti
Strani: 1
sporočil: 685
verjetno butasto vprašanje: kaj je korist hedganja pred recimo
padcem v primerjavi z likvidacijo same pozicije?
hedganje je možno itak samo za likvidne instrumente torej tudi s prodajo osnovnega instr ne bi smelo bit težav
a je ceneje s stroškovnega vidika, kot če prodaš onovni instr?
a je mogoče važen mikrotiming - da trg z izvedenkami dela 24/7 underlying pa ne?
davčno tudi razumem da ni ravno optimalno ker pol na donosnost iz hedga plačaš 25%
me kdo razsvetli :), hvala
hedganje je možno itak samo za likvidne instrumente torej tudi s prodajo osnovnega instr ne bi smelo bit težav
a je ceneje s stroškovnega vidika, kot če prodaš onovni instr?
a je mogoče važen mikrotiming - da trg z izvedenkami dela 24/7 underlying pa ne?
davčno tudi razumem da ni ravno optimalno ker pol na donosnost iz hedga plačaš 25%
me kdo razsvetli :), hvala
sporočil: 28.728
osebno gledam tako... (kot nekdo, ki je nagnjen k temu, da najprej
pogleda kaj ce gre narobe)
- ne vemo, kam bo sla kaksna cena, samo na verjetnosti igramo
- sumim, da bi se neka pozicija znala prekucnit, al pa ne
- ce jo prodam, je dejstvo, da imam xy% davka od dobicka (in ponavadi je stopnja 25%, ker redko kaj drzim tako dolgo, da bi slovenska slow motion padajoca lestvica kaj nucala)
- ce sem falil oceno in se nadaljuje pot navzgor, je teh 25% dobicka (ki je presumably velik, ker sicer bi pac prodal in se ne bi jebal s tem tehtanjem - ta oklepaj je zelo pomemben) v celoti vrzeno skoz okno
- docim ce sem sel pokrivat s putom, je worst case izguba celotne nabavne cene puta, kar je komot zelo manj kot pa prejsnja alineja
- seveda je stvar konkretne situacije (vol komponenta cene puta, etc)
p: covid pricakal v 80% cash in nekaj putih na indekse, se vedno cakam od sirclja red zaslug za proracun
- ne vemo, kam bo sla kaksna cena, samo na verjetnosti igramo
- sumim, da bi se neka pozicija znala prekucnit, al pa ne
- ce jo prodam, je dejstvo, da imam xy% davka od dobicka (in ponavadi je stopnja 25%, ker redko kaj drzim tako dolgo, da bi slovenska slow motion padajoca lestvica kaj nucala)
- ce sem falil oceno in se nadaljuje pot navzgor, je teh 25% dobicka (ki je presumably velik, ker sicer bi pac prodal in se ne bi jebal s tem tehtanjem - ta oklepaj je zelo pomemben) v celoti vrzeno skoz okno
- docim ce sem sel pokrivat s putom, je worst case izguba celotne nabavne cene puta, kar je komot zelo manj kot pa prejsnja alineja
- seveda je stvar konkretne situacije (vol komponenta cene puta, etc)
p: covid pricakal v 80% cash in nekaj putih na indekse, se vedno cakam od sirclja red zaslug za proracun
sporočil: 685
- ce jo prodam, je dejstvo, da imam xy% davka od dobicka (in ponavadi je stopnja 25%, ker redko kaj drzim tako dolgo, da bi slovenska slow motion padajoca lestvica kaj nucala)ok hvala
torej je hedge v bistvu bolj davčna zgodba: strošek hedga vs davek, če likvidiraš pozicijo z akumuliranim velikim dobičkom, ki je še nimaš tako dolga da bi davki usahnili
v teroretičnem svetu brez davkov bi pa blo vseeno: likvidacija vs hedge
če kupiš put in se pa res sesuje, pa potem na + iz puta plačaš 25%, kar pomeni da si se nekako 3/4 efektivno ščitil pri padcu
Strani: 1