31 min
Slovenija prvič sprošča državne rezerve goriva, prihajajo novi ukrepi - tudi za industrijo
56 min
Zakaj Golob z burekom in Mesec z brki nista Nepridiprava 1
57 min
Borze: Azija v rdečem, enako se obeta tudi Evropi in ZDA
1 ura
Rheinmetall z rekordnimi naročili, vlagatelje skrbi napoved 1
1 ura
Perutnini Ptuj odobrenih 21 milijonov evrov državne pomoči
2 uri
Evropske milijarde: kje je Slovenija močno pospešila in kje gre po polžje
2 uri
Nafta: ZDA omilile sankcije proti Rusiji
3 ure
Kdo so člani krizne skupine za energijo
3 ure
Kmetijsko ministrstvo starim kmetom dodeljuje po 554 evrov
7 ur
Trajnostnost v nemških podjetjih izgublja zagon: več kot polovica jih pravi, da postaja manj pomembna
7 ur
Volitve 2026: kdo bi razbremenil in kdo dodatno davčno privil normirane espeje 5
7 ur
Renesansa spalnikov v Evropi: kje se zatika in kam vozijo iz Slovenije 1
7 ur
Kako se zaščititi pred borznim zlomom z izvedenimi finančnimi instrumenti 4
7 ur
Slovenija in Hrvaška: kar nekaj zavisti, a še več sozvočja
11 ur
Plinski terminal Krk: strateški ščit tudi za Slovenijo in regijo 1
11 ur
Naložbe v hrvaški energetiki: leto velikih potez
11 ur
Energetska povezanost Slovenije in Hrvaške: energija je, vizije še ni
11 ur
(intervju) Bojan Kumer, slovenski minister za energijo: Razširitev jedrskega programa je med državama vedno aktualna
11 ur
Hrvaška pohodila plin pri izvozu blaga v Slovenijo
11 ur
Vzpon nafte proti 100 dolarjem potisnil Wall Street v rdeče številke

Strani: 1

crt sporočil: 28.728
[#3079382] 06:42
Odgovori   +    0
sem spada se informacija, da v inr pa so izvedeni prepovedani.
mmzmmz123 sporočil: 685
[#3079393] 08:53
Odgovori   +    1
verjetno butasto vprašanje: kaj je korist hedganja pred recimo padcem v primerjavi z likvidacijo same pozicije?

hedganje je možno itak samo za likvidne instrumente torej tudi s prodajo osnovnega instr ne bi smelo bit težav

a je ceneje s stroškovnega vidika, kot če prodaš onovni instr?

a je mogoče važen mikrotiming - da trg z izvedenkami dela 24/7 underlying pa ne?

davčno tudi razumem da ni ravno optimalno ker pol na donosnost iz hedga plačaš 25%

me kdo razsvetli :), hvala
crt sporočil: 28.728
[#3079395] 09:10 · odgovor na: mmzmmz123 (#3079393)
Odgovori   +    2
osebno gledam tako... (kot nekdo, ki je nagnjen k temu, da najprej pogleda kaj ce gre narobe)

- ne vemo, kam bo sla kaksna cena, samo na verjetnosti igramo
- sumim, da bi se neka pozicija znala prekucnit, al pa ne
- ce jo prodam, je dejstvo, da imam xy% davka od dobicka (in ponavadi je stopnja 25%, ker redko kaj drzim tako dolgo, da bi slovenska slow motion padajoca lestvica kaj nucala)
- ce sem falil oceno in se nadaljuje pot navzgor, je teh 25% dobicka (ki je presumably velik, ker sicer bi pac prodal in se ne bi jebal s tem tehtanjem - ta oklepaj je zelo pomemben) v celoti vrzeno skoz okno
- docim ce sem sel pokrivat s putom, je worst case izguba celotne nabavne cene puta, kar je komot zelo manj kot pa prejsnja alineja
- seveda je stvar konkretne situacije (vol komponenta cene puta, etc)

p: covid pricakal v 80% cash in nekaj putih na indekse, se vedno cakam od sirclja red zaslug za proracun
mmzmmz123 sporočil: 685
[#3079400] 09:36 · odgovor na: crt (#3079395)
Odgovori   +    0
- ce jo prodam, je dejstvo, da imam xy% davka od dobicka (in ponavadi je stopnja 25%, ker redko kaj drzim tako dolgo, da bi slovenska slow motion padajoca lestvica kaj nucala)
- ce sem falil oceno in se nadaljuje pot navzgor, je teh 25% dobicka (ki je presumably velik, ker sicer bi pac prodal in se ne bi jebal s tem tehtanjem - ta oklepaj je zelo pomemben) v celoti vrzeno skoz okno
- docim ce sem sel pokrivat s putom, je worst case izguba celotne nabavne cene puta, kar je komot zelo manj kot pa prejsnja alineja
ok hvala
torej je hedge v bistvu bolj davčna zgodba: strošek hedga vs davek, če likvidiraš pozicijo z akumuliranim velikim dobičkom, ki je še nimaš tako dolga da bi davki usahnili
v teroretičnem svetu brez davkov bi pa blo vseeno: likvidacija vs hedge

če kupiš put in se pa res sesuje, pa potem na + iz puta plačaš 25%, kar pomeni da si se nekako 3/4 efektivno ščitil pri padcu

Strani: 1

vm-qetesh