Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vlagatelji, prihaja čas davčnih napovedi: kaj morate sporočiti Fursu in na kaj ta preži
Strani: 1
sporočil: 2.295
Jaz sem dal napoved za vse tuje dividende in potem me je čez
dobrega pol leta kontaktirala uslužbenka FURSa, da sem nekaj
spremenil (v mojo korist) glede preračunavanja tujih valut v evre.
Čisto nič pa ni kazalo, da bi ona mojo napoved primerjala s
kontrolnimi podatki, ki naj bi jih menda FURS dobil od tujih
izplačevalcev.
Ali jih res dobijo ali pa zgolj blefirajo? Ali jih sicer dobijo in so nekje v neki ogromni računalniški datoteki, pa se s tem operativno ne ukvarjajo? Ali se bodo s tem ukvarjali šele v prihodnosti, za nekaj let nazaj?
Ali jih res dobijo ali pa zgolj blefirajo? Ali jih sicer dobijo in so nekje v neki ogromni računalniški datoteki, pa se s tem operativno ne ukvarjajo? Ali se bodo s tem ukvarjali šele v prihodnosti, za nekaj let nazaj?
sporočil: 2.295
In bistveno, kar sem sicer že enkrat napisal... če jih res dobijo
avtomatsko, naj potem kar oni izdajo odločbe in jih vročijo
davkoplačevalcem. Ki bi itak imeli pravico do ugovora, če se kaj ne
bi ujemalo.
Ta sistem je torej zafrkavanje davkoplačevalcev, ki se moramo po nepotrebnem zelo truditi z zoprnim programom eDavki, kamor je treba vpisovati podatke, ki jih je težko dobiti kot so uradni poštni naslov neke korporacije, pa njihovo matično številko in davčno številko, pri čemer sistem sprejema davčne števlike le v obliki toliko znakov kot so davčne številke v EU, drugje v svetu pa je to seveda drugače!
Pri tem ima FURS princip delovanja GESTAPA in UDBE: Mi že itak vse vemo, a hočemo, da nam vse kar lepo sam poveš!
Ta sistem je torej zafrkavanje davkoplačevalcev, ki se moramo po nepotrebnem zelo truditi z zoprnim programom eDavki, kamor je treba vpisovati podatke, ki jih je težko dobiti kot so uradni poštni naslov neke korporacije, pa njihovo matično številko in davčno številko, pri čemer sistem sprejema davčne števlike le v obliki toliko znakov kot so davčne številke v EU, drugje v svetu pa je to seveda drugače!
Pri tem ima FURS princip delovanja GESTAPA in UDBE: Mi že itak vse vemo, a hočemo, da nam vse kar lepo sam poveš!
sporočil: 668
Res je. Te podatke iskati ti včasih vzame veliko časa.. lahko bi
tudi omejili zneske dividend nap. od 100€ gor na papir. Kar je
nižje pa ne bi bilo potrebno.. imaš dividendo 1cent pa moraš
pisati.
sporočil: 28.609
Zadnja sprememba: crt 26.01.2026 09:58
pred mislim da 3 leti sem imel daljsi pogovor o dividendah z
usluzbencem na furs, ki mi je razlozil takole:- ni potrebno iskati podatkov o posameznih druzb, za katerih dividende gre
- kot podatke izplacevalca vedno vnesemo tiste od borzne hise
- ker je njegova identifikacijska stevilka vedno enaka, pri vnosu v edavkih pa se ne sme ponavljati, lahko uporabljamo na primer sufixe *1, *2, ... pri vsakem nadaljnem vnosu
- edino polje, ko postane aktualno podjetje samo, je drzava vira
- ni treba vnasati podatkov o mednarodni pogodbi, jih bo furs nasel sam glede na vneseno drzavo vira
od takrat dalje imam precej lazje zivljenje glede tega, rezultati pa so v okviru pricakovanega.
seveda ob tem se vedno velja,
- da je bedasto in sadisticno (za kar ni kriv furs, temvec zakonodajalec), da ima furs vse podatke, nakar jih morajo zavezanci vnasati se sami
- da bi zelo verjetno dosegli boljsi neto izplen davcnega dela (pobrani davek vs. vlozene ure) z uvedbo splosne olajsave do nekega malega letnega zneska dividend
sporočil: 3
Treba je preveriti lestvico olajšav po letih pri kapitalskih
dobičkih oz.pri prodaji VP.Morda se motim, ampak brez obdavčitve je
samo dobiček po 20 letih?
Strani: 1