Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Neuradno: to je nova različica zakona o individualnih naložbenih računih
Strani: 1
sporočil: 1.199
Ni mi ŝe vse jasno, ampak na prvi pogled bi rekel tako:
INR se izplača za slovenske dividendne delnice. Pri tujih delnicah bo tuji davek na dividende odtegnjen takoj. Pri akumulativnih ETF-jih imam raje navaden račun (IBKR).
Mogoĉe bom pa uporabil INR za slovenski del portfelja in po 15 letih prodal vse brez davka in prenesel na normalen račun.
Razen če se bodo genialci spomnili kasirati kak procent stroškov upravljanja vsako leto.
INR se izplača za slovenske dividendne delnice. Pri tujih delnicah bo tuji davek na dividende odtegnjen takoj. Pri akumulativnih ETF-jih imam raje navaden račun (IBKR).
Mogoĉe bom pa uporabil INR za slovenski del portfelja in po 15 letih prodal vse brez davka in prenesel na normalen račun.
Razen če se bodo genialci spomnili kasirati kak procent stroškov upravljanja vsako leto.
sporočil: 264
Zadnja sprememba: FIskalnaFinta2 10.03.2025 20:02
Kako bodo to razumeli državljani? Norost!Poenostaviti je treba za tiste, ki danes še niso na trgu.
[FIskalnaFinta2]Res ni videti posebno enostavno in v nadaljevanju bodo ziher še dodatno zakomplicirali. Na koncu bo mnogo hrupa za malo učinka.
Kako bodo to razumeli državljani? Norost!
Poenostaviti je treba za tiste, ki danes še niso na trgu.
Jaz bi se lotil na drugi strani: npr. tako, da bi določen del brutto plače lahko investirali brez plačila prispevkov in dohodnine. Ampak to je bolj za kakšno pokojninsko reformo.
sporočil: 7
Ideja za naslednji članek: Kokšne so stroški nakupa in prodaje
delnic, ETF med domačimi ponudniki (NLB, BKS, Ilirika, še kdo?) v
primerjavi z IKBR in Trade Republic.
sporočil: 758
[FjodorKirilovic]
> [FIskalnaFinta2]
> Kako bodo to razumeli državljani? Norost!
>
> Poenostaviti je treba za tiste, ki danes še niso na trgu.
Res ni videti posebno enostavno in v nadaljevanju bodo ziher še dodatno zakomplicirali. Na koncu bo mnogo hrupa za malo učinka.
Jaz bi se lotil na drugi strani: npr. tako, da bi določen del brutto plače lahko investirali brez plačila prispevkov in dohodnine. Ampak to je bolj za kakšno pokojninsko reformo.
Pa, saj ta racun ni misljen, kot "spekulativen" trgovalen racun. Ampak, racun, na katerem varcujes za stara leta, ko ne bos vec delal in pokojnina ne bo visoka. Celotno zivljenje varcujes v tem racunu, pri 70 letih, ko gres v "penzijo", pa zacnes mesecno pobirati denar iz tega racuna. In kot jaz razumem, lahko s sredstvi na tem racunu upravljas, ne da bi te dacarji obdavcili. Ko si pa star in gres v zasluzeno penzijo, pa ta denar (neobdavcen), trosis.
Trenutno mi gre na zivce, ker vsako leto mastno placujem davek na obresti, vsakic, ko prodam delnice, placam davek...
Definitivno, bom imel se vedno 2 ali 3 trgovalne racune. Tako kot sedaj. Ta "individualni nalozbeni racun", pa bo za penzijo. No, ce sem posten, sem ze sedaj na vseh racunih varceval za panzijo. Samo dacarji so me vedno obdavcili. Sedaj me pa pri nekem malem drobizu ne bodo vec. Dober obcutek. Super
sporočil: 758
tako boste lahko vlagali v delnice, obveznice, zakladne menice,
ETF, ki kotirajo na organiziranih trgih ali drugem večstranskem
sistemu trgovanja v EU, EGP ali OECD ....
Kaj to pomeni, da ne bom mogel na tem racunu imeti ameriskih delnic, ki kotirajo samo na NY borzi?
In pri tujih delnicah se se vedno ne bom izognil davka na dividende. Nemci mi bodo takoj obdavcili dividendo z 26%. Upam, da bodo to tezavo uredili v kratkem. Da nas kot tujce ne bodo obdavcili pri dividendah in nas bo obdavcil samo Slovenski FURS. Mislim da se sedaj nekaj dogaja v tej smeri na ravni EU. Bil bi ze skrajen cas. Sedaj placujemo 36% davek na Nemske dividende.
Kaj to pomeni, da ne bom mogel na tem racunu imeti ameriskih delnic, ki kotirajo samo na NY borzi?
In pri tujih delnicah se se vedno ne bom izognil davka na dividende. Nemci mi bodo takoj obdavcili dividendo z 26%. Upam, da bodo to tezavo uredili v kratkem. Da nas kot tujce ne bodo obdavcili pri dividendah in nas bo obdavcil samo Slovenski FURS. Mislim da se sedaj nekaj dogaja v tej smeri na ravni EU. Bil bi ze skrajen cas. Sedaj placujemo 36% davek na Nemske dividende.
[0313EKINX]USA je v OECD. Davek na dividende v tujini bo pa treba plačati.
tako boste lahko vlagali v delnice, obveznice, zakladne menice, ETF, ki kotirajo na organiziranih trgih ali drugem večstranskem sistemu trgovanja v EU, EGP ali OECD ....
Strani: 1