Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Blaginja kot temeljna človekova pravica
Strani: 1
sporočil: 2.033
Ker manjka še drugi del enačbe. Dolžnost. Delati in ustvariti
pogoje, temelj, ki bo zagotovil stabilne možnosti uveljavljanja
pravic. Po starem, brez dela ni jela. Brez tega pravica hitro
postane krivica.
sporočil: 8.460
Pač dejstva, ki ne spreminjajo realnosti.
Če rabijo denar, ga bojo dobili, le vsak dan bo manj vreden, kar je tudi v redu.
Če rabijo denar, ga bojo dobili, le vsak dan bo manj vreden, kar je tudi v redu.
sporočil: 867
zakaj bi Zahod delal, ce lahko tiska valute? prenizek (oz. pada)
standard? ni problema, natisnemo se malo...
sporočil: 2.033
Zadnja sprememba: Froc 29.09.2023 16:03
Jih niti ne tiska. Samo iz zraka jih ustvari in pripiše novi saldo.
Ta vrč nosi vodo dokler se ne razbije. Poka pa že na veliko. Ker
dodatno napisano vrednost pokrije z večletno visoko inflacijo, ki
jo plača celotna populacija takoj, ne šele naslednje generacije. Ta
pa vedno hitreje galopira in bo vsak čas razbila vrč.V takih razmerah razpade sistem in pade oblast.
sporočil: 32.414
[MatevzGroboljsek]... čuj, v tem trenutku najmanj 181 uporabnikov totega foruma mene sicer ne prišteva med razmišljujoče, sem pa kot že nekoliko starejši občan sam volil na totem forumu osovraženo in zasmehovano Levico forum.finance.si/?m=...613&single , ker se strinjam s tabo in ne vidim, kdo bo poskrbel za mlade, če ne mladi sami za sebe in že zaradi narave prej ali slej bodo ...
Kot milenijec, se z opisanim bolj malo strinjam. Pustimo ekstreme na obeh straneh Gaussa pri ustvarjalnosti, delavnosti, inovativnosti itn., ker dvomim da s(m)o pisci, bralci Financ in drugje v teh ekstremih, pa četudi bi bili, je na svetu večina nekje v sredini.
In sredina živi oz. bo živela precej "slabše" v določenih pogledih (glej nekaj primerov na koncu teksta, gotovo pa s tem ne mislim okusov jogurtov ;) ), kot prejšnje generacije.
Lahko se prepričujemo, da je sredina prejšnjih generacij bistveno več delala, kot je npr. teza tega članka, in si s tem pridelala v teh določenih pogledih boljši standard, lahko pa si nalijemo čistega vina (kot si očitno delamo/delajo milenijci in kasnejše generacije), in tu ne vidimo nujno vzročne povezave.
Iskreno dvomim, da je vztrajanje pri primerljivem in poštenem plačilu za vse delovne ure in pa razdvojitev delavnika in prostega časa razlog, da se je neenakost med nami povečevala in da se je dostopnost do teh storitev/dobrin poslabšala srednjemu razredu.
Verjetno bolj razmišljujoči bralci vidijo del razlogov tudi v tem, da je velik del neenakosti npr. povzročilo prelaganje stroškov na bodoče generacije (npr. poceni energija fosilnih goriv vs stroški zelenega prehoda in povečanega števila naravnih katastrof; ali npr. pokojnine z neprimerljivo večjim odmernim odstotkov v primerjavi z vplačili in realno možnostjo plemenitenja; ali npr. stroški zdravstva, dolgotrajne oskrbe, višje kvalitete življenja, povezani s staranjem prebivalstva, ki je stroškovno te generacije nikoli niso pokrile;...), kje je šele korupcija, slabe in populistične odločitve politikov ...
Mogoče, samo mogoče, bi tudi milenijci in mlajše generacije bile pripravljene npr. več delati, če ne bi vsak dan brale in v praksi videle ekoloških katastrof in finančnih kriz za katere vedno plača račun davkoplačevalec, stečajev ali pomoči podjetjem/politično povezanim posameznikom, za katerimi so vedno zanimive zgodbe lastnikov/teh politično povezanih posameznikov, ki žive na visoki nogi, ...
Nič ni narobe s tvojim razmisljanjem, problem je, da se ponavljaš
in te nekateri raje preskočijo. :).
Drugače pa si glede na slog in dolžino zapisov med boljšimi avtorji. :)
Drugače pa si glede na slog in dolžino zapisov med boljšimi avtorji. :)
Mogoče je vaš problem da preveč veste in berete...
Kar je vaš plus, prednost
Imate neomejen dostop do spleta, zlahka začnete easy posel prodaje pofla s kitajske.
Greste lahko delat v bolje placane države, danes ni panike pobrskat za njimi.
Otroke vam lahko čuvajo fit dedki ali babice.
Živite lahko v vukojebini, pa boste še vedno z vsem na tekočem.
Dela za zacetnike je kolikor hočeš.
Pred 20 leti ko sem sam zacenjal, so sovrstniki čakali na dream jobs in prej delali kaj drugega. Sedajle si brez problema kupujejo bajte za 300do500k,avte za 100 k in tako naprej.
Aja pa zadnjih 10 let ste imeli noro poceni kredite, za postavit si neko zatočišče.
Vaši starci ali pa dedje so v prostem času zidali vikende, zidanice ipd.
Kar je vaš plus, prednost
Imate neomejen dostop do spleta, zlahka začnete easy posel prodaje pofla s kitajske.
Greste lahko delat v bolje placane države, danes ni panike pobrskat za njimi.
Otroke vam lahko čuvajo fit dedki ali babice.
Živite lahko v vukojebini, pa boste še vedno z vsem na tekočem.
Dela za zacetnike je kolikor hočeš.
Pred 20 leti ko sem sam zacenjal, so sovrstniki čakali na dream jobs in prej delali kaj drugega. Sedajle si brez problema kupujejo bajte za 300do500k,avte za 100 k in tako naprej.
Aja pa zadnjih 10 let ste imeli noro poceni kredite, za postavit si neko zatočišče.
Vaši starci ali pa dedje so v prostem času zidali vikende, zidanice ipd.
sporočil: 32.414
Zadnja sprememba: najobj 01.10.2023 21:31
[hostamox]... čuj, ko sem prepričan v svoj prav, ne obupam glih hitro, mnogim na totem forumu pa je bolj težko kaj dopovedat, sploh če jim poveš samo enkrat ...
Nič ni narobe s tvojim razmisljanjem, problem je, da se ponavljaš in te nekateri raje preskočijo. :).
Drugače pa si glede na slog in dolžino zapisov med boljšimi avtorji. :)... evo, in če pri pouku ne bi sedel na ušesih, ko smo se v osnovni šoli učili, da se namesto s tremi pikicami stavki začnejo z veliko začetnico in se končajo s piko, bi glede na večinoma pravilno postavljene vejice - na totem forumu je to bolj redka dobrina - v (pre)dolgih stavkih mogoče lahko bil še boljši, ampak ta vlak je za mene že zdavnaj odpeljal, tako da bodo moje tri pikice ostale ... no, kljub temu pa hvala za pohvalo, čeprav medsebojno "trepljanje po ramenih" na totem forumu ni glih po mojem okusu in ti zato mogoče zaslužene pohvale ne bom vrnil ...
Ne maram vzajemnega trepljanja:)
Sem pa slišal zanimivo anekdoto iz mb, kjer je to baje v navadi med podobno mislečimi.
Sem pa slišal zanimivo anekdoto iz mb, kjer je to baje v navadi med podobno mislečimi.
sporočil: 27.995
Zadnja sprememba: crt 02.10.2023 08:24
[MatevzGroboljsek]to je res.
Če se gremo torej medgeneracijske napade, je mislim da bistveno več argumentov za tezo, da so/ste generacije pred nami zafurale marsikatero stvar; na polno se je fural "tragedy of the commons", zdaj se pa počasi vidijo rezultati in je potrebno plačati zapitke.
je pa hkrati neka stalnica. tako kot je stalnica, ko vsaka generacija pravi, da je zadnja normalna, ti ki zdaj prihajajo pa bogpomagaj.
... in se vse vrti naprej.
to pisem kot clovek star 50+, torej ze zelo dober kandidat za kosmomiblimladi / vsejekurac ... pogosto moram ob opazovanju danasnjega sveta pomisliti na to, da se komot pri meni ze pojavljajo ti generacijski efekti, in poskusati s tem diskontirati vtise, ki jih imam. ceprav - pravzaprav se bolj drzim za glavo pri tem, kaj pocnejo stari, ki se se vedno oklepajo dominantne vloge.
Sam sem podobno razmisljal pred 20 leti, sam s sabo sem čisto
zadovoljen, ker imam druge prioritete. So pa sovrstniki kljub
slabim obetom ustvarili precej.
Pri 45 mislim da imam dobre 3 leta zavarovalne dobe in ne vem če sem bil kdaj v kakih evidencah brezposelnih:)
Hočem povedat, če si nekaj želiš je treba delat, ne pa jamrat da se ne da.
Mislim da te razumem, problem je , da mlajše generacije ne razumejo same sebe...
Pri 45 mislim da imam dobre 3 leta zavarovalne dobe in ne vem če sem bil kdaj v kakih evidencah brezposelnih:)
Hočem povedat, če si nekaj želiš je treba delat, ne pa jamrat da se ne da.
Mislim da te razumem, problem je , da mlajše generacije ne razumejo same sebe...
Zadnja sprememba: hostamox 06.10.2023 08:51
Ja glej sem dal vse to čez na svoji "karierni" poti in ti pravim
delat se vseeno splača.Pač v smeri tvoje inercije in inercije sistema.
Nič ni narobe, če boš kako leto oz dve zabil pri zategnjenem delodajalcu, da imaš le jasen cilj za vnaprej.
Pa tudi če ga imaš, ga boš moral verjetno premaknit:).
Najslabše je nevztrajanje in sprijaznitev z lastno nemočjo.
Seveda ne pa pretiravat in it v prvega pol leta do šefa in mu predlagat sprememb delovnega procesa :). In obratno čakat pet let...
Strani: 1