Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Ikea podarja varčne žarnice
Strani: 1
sporočil: 472
Res je, da porabijo manj energije, toda svetloba, ki jo oddajajo mi
gre tako naživce. Enostavno prebela svetloba. Imam raje tisto
rumenkasto iz običnih žarnic.
sporočil: 5.933
Zadnja sprememba: Vinci 10.09.2007 19:24
Da se kupiti tudi varčno žarnico z rumenkasto svetlobo.Da nadaljujem. Kot že veste se v Kaliforniji več ne prodajajo klasične žarnice, ampak samo še varčne. Kot pa še najbrž ne veste, je južnokalifornijsko električno omrežje tako obremenjeno, da je bilo v času vročinskega vala pred dvema tednoma kar nekaj krajših izpadov (za sekundo ali dve) in tudi nihanja napetosti so bila kar visoka, tako da je po besedah lokalnega štromarja pregorelo veliko naprav občutljivih na nihanja napetosti (recimo kakšne klime). Da ne bi prihajalo do takih pripetljajev, so recimo elektro podjetja uvedla poseben program varčevanja. In sicer lahko na klima napravo namestijo prejemnik, preko katerega v primeru, da grozi izpad omrežja, na daljavo izklopijo klima napravo. Ljudje naj tega sploh ne bi opazili pri hlajenju prostorov, račun za elektriko pa se je tistim, s katerimi sem se pogovarjal, znižal za 5 - 10%.
EDIT: Varčne žarnice so tam bistveno cenejše kot pri nas.
sporočil: 48.253
Vinci je napisal(a):... in to ravno v Ikei! Jaz imam nekaj taksnih majhnih, 4W in dajejo zelo rumeno svetlobo.
Da se kupiti tudi varčno žarnico z rumenkasto svetlobo.
Mimogrede, na fluorescentnih zarnicah ponavadi pise kaksno svetlobo imajo ... ali "cool white/warm white" ali pa je direktno napisana temperatura. Npr 11000K, 6000K... nizja ko je cifra, bolj rumenkasta je.
Seveda marsikje trgovci nimajo pojma ko robo narocajo in najdes zarnice enkrat ene barve, drugic druge barve ... ce ne pazis je prava mora kombinirati vec luci.
sporočil: 33
Sterilno bela svetloba varčnih žarnic je preteklost.
Danes dobiš tudi take, ki svetijo enako rumeno kot navadne.
Pozoren moraš biti, da je barvna temperatura žarnice manjša od 2900°K.
Danes dobiš tudi take, ki svetijo enako rumeno kot navadne.
Pozoren moraš biti, da je barvna temperatura žarnice manjša od 2900°K.
Strani: 1