Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek O obletnici Titove smrti tudi v številnih tujih medijih
Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 15
sporočil: 972
Nisem kriv, da sem živel v Titovih časih . Moj predsednik je bil in
še danes sem ponosen na njega.tudi je res, da se je po vojni
marsikaj dogajalo, vendar se je še več svinjarij dogajalo med
vojno. To so počeli domači izdajalci, danes bi j jim reklki ... .
Izdajalcev pa se vsak boji in so manj spoštovani kot morilci. Po
vsaki vojni so bile čistke in le kje ne??
sporočil: 4.404
[velikidrobizek]
> [jani639]
> PS:ne zajebavi nekoga ki je imel skoz STM 5:)
Kako si jo pa imel ?
Sprašujem, ker so na eni imeli en'ga takega profija, ki je rekel, da s tem predmetom ne bo futral dijake in dijakinje; je naročil, da preljube in požegnane knjigice ni treba kupovati, ker jo bo on imel. Ha, sedaj pride zanimivo na vrsti. Ko je bil kdo vprašan, je postavil, kot da malce malomarno, knjigo na dijakovo klopco in postavil vprašanje, se obrnil, da je dijaku kazal hrbet; in dijak je moral s čim večjo hitrostjo najti snov in počasi brati, hkrati pa paziti na profesorjev obrat hoje; ko je prihajal proti njemu, je ponavadi rekel, da razmišlja, ko je profesor obrnil hrbet, je spet bral dalje. Ocena, 5. He, he, he, eni so bili krasni netroteljni v prejšnjem sistemu.
posluš,oziroma,dobr preber, ker se bojo usul minusi..jaz sem še v JLA šel z besedami da je treba sovražnika dobr spoznat..:)prisežem!
drgač so bili pa profe za STM vsaj v mojem razredu kar razgledani ljudje,marsikaj smo se pogovarjal,dostikrat tud na meji dovoljenega(sej se je vedel kaj lahko in kaj ne,ane)tista obvezna snov je bila v bistvu samo mašilo:)
sporočil: 4.404
[lado1940]sploh če so izdajalci mladoletni,anede...
Nisem kriv, da sem živel v Titovih časih . Moj predsednik je bil in še danes sem ponosen na njega.tudi je res, da se je po vojni marsikaj dogajalo, vendar se je še več svinjarij dogajalo med vojno. To so počeli domači izdajalci, danes bi j jim reklki ... . Izdajalcev pa se vsak boji in so manj spoštovani kot morilci. Po vsaki vojni so bile čistke in le kje ne??
čistke so bile,ampak ne revolucionarne...v bistvu bi moral vso francijo potolčt ker je 4 leta podpirala 28% potreb nacistične nemčije..
sporočil: 2.478
Mene so v OŠ učili pri zgodovini,da se je v Jugoslaviji med vojno
zgodila revolucija in da je to edinstven primer v svetu.Škoda,kaj
več nimam tistega zvezka,da bi poskeniral,pa vrgel na splet,če kdo
ne verjame.Pa tud nekaj smo kričal ob začetku šolske ure za
domovino s Titom kao naprej....sem videl potem čez 20 let ,ja u tri
p.m.....
sporočil: 166
Živeli domači izdajalci in domobranci, oni niso nikogar
UBILI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NPR; kje si našel miljon domobrancev in izdajalcev????? ki naj bi
jih pobil??? ja sej poj vas pa ne bi blo dons!!!!!!
Živeli narodni izdajalci in domobranci in prefinjeni nasledniki
predvojne elite! Dol s Titom!!!
sporočil: 5.290
Zadnja sprememba: anon-166829 04.05.2010 23:03
Tito je imel predvsem rad sebe in ženske, bil je velik
izkoriščevalec.Iz knjige Titove ljubice sem nekoč prepisala poimensko vse njegove ljubimke. Imel jih je kar lepo število, pa tudi otrok je bilo kar nekaj.
Tu je seznam:
MARUŠKA NOVAKOVA, na dan poroke je Tito pobegnil na Dunaj k drugi ljubici, sina Leopolda Novakova 1913. (Čeh, ekonomist, živel je v Pragi);
LIZA SPUNER, Dunajčanka, bogata veletrgovka. Rodila mu je sina Hansa Spunerja 1914. (Avstrijec, padel leta 1942 pod Kozaro);
TEREZA ŠTANCER. Zagrebčanka, 1915 je v Zagrebu rodila njegova dvojčka Paula in Gabrielo Štancer;
LJUSA SEDLOVSKA, Rusinja, 1915 je rodila njegovega sina Kirila Sedlovskega;
IRA GLIGORIEVA, 1915 rodila sina Serjožo Gligorijeva (politični delavec v Brjamsku, SZ);
DARJA ANDIRELOVA, mu je 1916. rodila sina Josipa Andirelova;
NINA IN SVETLANA BAŽAN, sestri dvojčici iz Petrograda. Obe sta zanosili, podatki so le za enega otroka, Vladimir Bažan 1918. (Rus, zdravnik v Leningradu);
ZUHRA BADAHUR, 1918 rodila sina Kadija Badahurja;
PELAGIJA BELORUSOVA, Rusinja, poročila sta se in leta 1924 je rodila sina Žarka Broza ( narodni heroj);
VIDA KOGEJ, Slovenka iz Medvod, študirala je glasbo na Dunaju. Sin Dimitrij Kogej rojen 1935 (Slovenec, živi na Dunaju kot profesor glasbe);
ELZA GERLAH, Nemka, delala je s Titom v Moskvi, 1937, mu je rodila sina, Viktorja Gerharda. Da bi se je rešil, je poskrbel, da jo je v gledališču visoko nosečo aretirala ruska tajna policija;
JEANNE COITIER, Parižanka, mu je rodila sina Oliverja Coitier (živi v Parizu kot strokovnjak za atomsko fiziko). Slučajno srečanje g. Radulovića s hčerko gospe Coitier v Parizu je pripeljalo do nastanka knjige TITOVE LJUBICE;
ZUHRA REUF - ANATOLKA, lepa Turkinja, trgovka s svilo, poročila sta se in mu leta 1938 rodila sina Izeta Reufa (živi kot trgovec v Istambulu). Edino ona ga je nagnala;
HERTA HAAS, Mariborčanka, 1941. mu je rodila sina Aleksandra-Miša Broza,(Hrvat, živi v Zagrebu);
DAVORJANKA PAUNOVIĆ-ZDENKA, študentka iz Beograda, Titova spremljevalka med vojno, mu je 1942. v pečini pri Foči rodila sina Slavišo Paunovića. Otroka je pustila v Foči pri neki družini;
ZINKA KUNC, Zagrebčanka, svetovno znana operna pevka;
JOVANKA BROZ, spoznala sta se v Maršalatu, kjer je delala kot vodja strežbe. Je znana partizanka;
Tako, to je še njegova druga, neznana plat. Josip Broz imel opravka samo z lepimi, mladimi dekleti iz bogatih družin. Vse je izkoristil fizično (seksualno) in materialno. Da bi bil prepričljiv, je vsem obljubljal zakon, a poročil se je le s tremi, vključno z Jovanko. Vse so rodile sinove, le ena je rodila dvojčka. Od večine je pobegnil, ko jim je uničil življenje in jih tudi materialno izčrpal. Verjetno pa to niso vse njegove ženske, niti vsi njegovi otroci. V letu 1915 je dobil kar tri otroke, leto pred tem in leto kasneje pa po enega.
Se še komu zdi tako zelo, zelo krasen?
sporočil: 30.643
[rename]Jaz ga tudi potem, ko sem šel v vojsko, nisem deponiral. Tega ni nihče kontroliral. Če si v stari Jugi imel jajca in če nisi verjel čisto vsem vražam, si čisto v redu prišel skoz.
Ampak tudi to ni povsem res. Dokler nisi odslužil vojske, si moral po naboru deponirati potni list na občinskem uradu. To zame ni odprta meja ;-)
[rename]Pa kaj še :)) Pa ja ne misliš, da je Udba dejansko lazila za vsakim luzerjem in ga kontrolirala.
Gastarbajterji so bili pa pod dodatnim nadzorom, da se ni preveč nalezel duh kapitalizma v delavski raj ;-)
sporočil: 82
tito je dasa!! 30 let po njegovi smrti, pa se ga še kar bojijo!
takega rabimo sedaj tukaj!
ne pa naših svetilk in pohorjev, da o križu in vseh ostalih ne govorim
ne pa naših svetilk in pohorjev, da o križu in vseh ostalih ne govorim
sporočil: 1.115
jaz bom pridala edino mnenje, ki ga imam o TITU...združil in vodil
je ljudi do osvoboditve od okupatorja, po vojni je likvidiral
100.000 ljudi v zameno za 20 milionov zadovoljnih ljudi.To je bila
cena za oblast, moč in nadzor nad različnimi ljudmi, narodnosti in
vere. Težko delo in težke odločitve, če pomislimo, da je vsaka
slovenska familija skregana do obisti med seboj, v blaginji in
demokraciji.
sporočil: 7
Belouške bi rade spremenile zgodovino, pa jo ne bodo.
Ker je bil NOB s Titom na čelu gibanje, ki ga je podprl cel svet,bil je boj proti fašizmu in domačim izdajalcem in cerkvenimi podlasicami.
Hitler je let 1941 v Mariboru povedal:,,Naredite mi to deželo spet nemško, uničite slovenski narod, slovenski jezik, slovensko kulturo.''
Pa mi zdaj povejte zavedni slovenci, kaj pozitivnega je bilo tukaj kolaboracija s fašisti.
Vesel sem, da smo imeli Tita.
Ker je bil NOB s Titom na čelu gibanje, ki ga je podprl cel svet,bil je boj proti fašizmu in domačim izdajalcem in cerkvenimi podlasicami.
Hitler je let 1941 v Mariboru povedal:,,Naredite mi to deželo spet nemško, uničite slovenski narod, slovenski jezik, slovensko kulturo.''
Pa mi zdaj povejte zavedni slovenci, kaj pozitivnega je bilo tukaj kolaboracija s fašisti.
Zadnja sprememba: anon-166829 05.05.2010 08:21
[Slovanstvo]Ne boj se beloušk, niso strupene. Pa tudi pes, ki laja ne grize.
Belouške bi rade spremenile zgodovino, pa jo ne bodo.
Hitler vemo, kako je končal, ne sprevidimo pa kdo je nadaljeval njegovo delo!
Očitno so bile Hitlerjeve zamisli o iztrebitvi vse slovenske nacije tako zanimive, da so povojni zmagovalci še leta po vojni polnili s slovenskimi trupli brezna in grape.
Tisoči, ki še vedno nimajo dostojnih grobov, kaj šele spomenika, že niso bili veseli, da smo imeli Tita.
sporočil: 2.054
TITO je bil navaden pičkin dim. Nikoli ni delal igral se je
velikega gospoda in se kitil s tujim perjem. Če je že res kaj
dobrega naredil v II.svetovni vojni(v kar pa jaz rahlo dvomim, saj
je bilo preveč nepotrebnih žrtev) je potem v nadaljevanju vse
pokvaril, saj pa tudi ni mogel drugače, saj je bil samo navaden
pobalinček, ki pa je na žalost dobil neomejeno oblast.
[pavel]Nisi. Mislil sem natanko tako, kot sem zapisal: "Vrata so bila na stežaj odprta".
> [mataj]
> > [Viviana]
> > Mataj o katerih letih govoriš in kje si taktar živel (razen če si bil ljubljenček partije)? Mi, ki smo živeli v jugi, smo doživljali točno to, kar piše Travko!
>
> V Jugi, tam nekje od 1960 dalje.
>
> Da se ne nategujemo dalje- meje so bile ves čas odprte, v gastarbajteraj je lahko šel vsak, a so šli le redki. Tako prekleto zanič kot se nekaterim tule zdi, torej ni moglo biti.
Če malo obrnem tvoje izrečene besede in misli lahko ugotovim, da tudi danes razmišljaš nekako takole: Kaj se pa repenčite, vrata so vam nastežaj odprta.
Sem zadel?
Proameriški trompetarji tule imajo navado reči: "Če se v ZDA res živi tako zanič, zakaj pa se potem ljudje priseljujejo tja?"
Moja logika je podobna: "Če je bilo v Jugi res tako zanič, zakaj se potem ni odselilo več ljudi kot se je?"
Konec 1980tih sem celo spoznal tipa, ki se je v Jugo priselil, Argentinskega Slovenca. Navkljub vsem takratnim pizdarijam se mu je zdelo, da je prišel na bolje in nas ob neki priliki okurcal, da nimamo kaj jamrat. V Argentini so takrat ljudje enostavno zginevali in celo njihovi najbližji si niso upali niti muksniti.
sporočil: 17.846
[mataj]Ja, operacija "Condor".
> [pavel]
> > [mataj]
> > > [Viviana]
> > > Mataj o katerih letih govoriš in kje si taktar živel (razen če si bil ljubljenček partije)? Mi, ki smo živeli v jugi, smo doživljali točno to, kar piše Travko!
> >
> > V Jugi, tam nekje od 1960 dalje.
> >
> > Da se ne nategujemo dalje- meje so bile ves čas odprte, v gastarbajteraj je lahko šel vsak, a so šli le redki. Tako prekleto zanič kot se nekaterim tule zdi, torej ni moglo biti.
>
> Če malo obrnem tvoje izrečene besede in misli lahko ugotovim, da tudi danes razmišljaš nekako takole: Kaj se pa repenčite, vrata so vam nastežaj odprta.
> Sem zadel?
Nisi. Mislil sem natanko tako, kot sem zapisal: "Vrata so bila na stežaj odprta".
Proameriški trompetarji tule imajo navado reči: "Če se v ZDA res živi tako zanič, zakaj pa se potem ljudje priseljujejo tja?"
Moja logika je podobna: "Če je bilo v Jugi res tako zanič, zakaj se potem ni odselilo več ljudi kot se je?"
Konec 1980tih sem celo spoznal tipa, ki se je v Jugo priselil, Argentinskega Slovenca. Navkljub vsem takratnim pizdarijam se mu je zdelo, da je prišel na bolje in nas ob neki priliki okurcal, da nimamo kaj jamrat. V Argentini so takrat ljudje enostavno zginevali in celo njihovi najbližji si niso upali niti muksniti.
sporočil: 27
Vsak narod ima svojo zgodovino. Tudi Slovenci jo imamo. S Titom in
brez. Hudo se je sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi in z njimi
živeti. Potreben je pogum in razum. Obeh kritično primanjkuje. Še
posebaj cvileče - hripavemu "zgodovinarčku", ki se na vseh
medijskih predstavitvah na vse kriplje, zaradi lastnih
intelektualnih stisk, trudi prilepiti lastnemu narodu vso
genocidnost vojnobalkanskega spletkarsta. Moj odločen NE g."dr." in
razmislil bom, če me ni bolj sram vas kot Tita. Vi se namreč
proklamirate kot moj razumniški rojak.
sporočil: 5.777
[mataj]Žal boš vedno našel vsaj za mene čudne primerjave. Jaz se vedno skušam primerjati z boljšimi od sebe in tako učim tudi otroke. Ti pa si iz rokava potegnil argentino.
> [pavel]
> > [mataj]
> > > [Viviana]
> > > Mataj o katerih letih govoriš in kje si taktar živel (razen če si bil ljubljenček partije)? Mi, ki smo živeli v jugi, smo doživljali točno to, kar piše Travko!
> >
> > V Jugi, tam nekje od 1960 dalje.
> >
> > Da se ne nategujemo dalje- meje so bile ves čas odprte, v gastarbajteraj je lahko šel vsak, a so šli le redki. Tako prekleto zanič kot se nekaterim tule zdi, torej ni moglo biti.
>
> Če malo obrnem tvoje izrečene besede in misli lahko ugotovim, da tudi danes razmišljaš nekako takole: Kaj se pa repenčite, vrata so vam nastežaj odprta.
> Sem zadel?
Nisi. Mislil sem natanko tako, kot sem zapisal: "Vrata so bila na stežaj odprta".
Zadnja sprememba: anon-166829 05.05.2010 09:24
Lahko najdeta še večjo revščino in beračijo s katero se lahko
primerjamo in ugotavljamo, kako smo lahko srečni, da pri nas ni
tako.Kaj, če bi se primerjali z Zambijo, morda z Defurjem, ali ljudožerci iz brazilskih gozdov.
Lahko pa gremo kakih 7000 let nazaj v zgodovino, ko so bili ljudožerci tudi v naših krajih. S tem dejstvom lahko utemeljita, da je žretje ljudi čisto nekaj normalnega.
Pri nas bomo v kratkem požrli drug drugega in se obglodali do kosti!
[pavel]Argentina je bila pa ja krasna. Protikomunizem na višku!
Žal boš vedno našel vsaj za mene čudne primerjave. Jaz se vedno skušam primerjati z boljšimi od sebe in tako učim tudi otroke. Ti pa si iz rokava potegnil argentino.
sporočil: 2.730
Kaj je bilo dobrega in kaj slabega v 35-letni Titovi vladavini naj
odločijo zgodovinarji.
Vsi, ki smo takrat živeli v Jugoslaviji imamo svoje zelo, zelo subjektivne občutke. Nekaterim je bil občutek varnosti najpomembnejši v življenju so se pozneje počutili v novem sistemu ogrožene. Drugi so bili zaradi svojih idej, ki se niso skladale s splošno usmeritvijo politike v prejšnjem sistemu omejeni v izražanju ali pa so bili celo ogroženi in jim pomeni sedanji čas olajšanje. Nekateri so svoje drugačne poglede in nazore (predvsem takoj po II. svetovni vojni) plačali celo s svojim življenjem.
Če govorimo o večini populacije je bilo za nek minimalni standard vedno poskrbljeno. Delo je dobil vsak, ki je hotel delati, plačilo in regresi so zadostovali za življenje, vendar luksuza res ni bilo. Sindikat je omogočal nakup ozimnice in letovanje v počitniških kapacitetah, za kaj več povečini niti nismo vedeli.
Ali je bil za dobro ali slabo življenje zaslužen Tito ali lokalni komunistični veljaki je seveda prav tako stvar preučevanja zgodovinske stroke. Že v pogovorih v 1980 letih kmalu po maršalovi smrti sem slišal več mnenj, da Tito marsičesa o dogajanju v državi ni vedel, in da so mu lokalni veljaki marsikje kazali le polepšane fasade in pionirčke ki s(m)o mahali ob cestah.
Vsi, ki smo takrat živeli v Jugoslaviji imamo svoje zelo, zelo subjektivne občutke. Nekaterim je bil občutek varnosti najpomembnejši v življenju so se pozneje počutili v novem sistemu ogrožene. Drugi so bili zaradi svojih idej, ki se niso skladale s splošno usmeritvijo politike v prejšnjem sistemu omejeni v izražanju ali pa so bili celo ogroženi in jim pomeni sedanji čas olajšanje. Nekateri so svoje drugačne poglede in nazore (predvsem takoj po II. svetovni vojni) plačali celo s svojim življenjem.
Če govorimo o večini populacije je bilo za nek minimalni standard vedno poskrbljeno. Delo je dobil vsak, ki je hotel delati, plačilo in regresi so zadostovali za življenje, vendar luksuza res ni bilo. Sindikat je omogočal nakup ozimnice in letovanje v počitniških kapacitetah, za kaj več povečini niti nismo vedeli.
Ali je bil za dobro ali slabo življenje zaslužen Tito ali lokalni komunistični veljaki je seveda prav tako stvar preučevanja zgodovinske stroke. Že v pogovorih v 1980 letih kmalu po maršalovi smrti sem slišal več mnenj, da Tito marsičesa o dogajanju v državi ni vedel, in da so mu lokalni veljaki marsikje kazali le polepšane fasade in pionirčke ki s(m)o mahali ob cestah.
[rename]Na začetku 1980tih niso težili s tem, sam nikoli nisem imel takih problemov. Možno pa je, da se je proti koncu 1980tih zaostrilo, ampak takrat je bilo itak že vse v kurcu. Na poziv na vojaške vaje sem se takrat odzval samo enkrat, toliko da sem dobil zastonj škornje za na vrt, potem pa se za pozive nisem več zmenil. Klicali so me 2x, 3x, potem so še nekaj grozili, na koncu pa obupali.
Meni ga niso hoteli podaljšati dobro leto pred odhodom v vojsko. Zato tudi nisem mogel iti na priprave v tujino.
[rename]Čudno. Od ljudi, ki jih poznam ni not niti enega, pa so bili politično kar precej aktivni. Fotra so zdrkali skupaj s Kavčičem, pa ga kljub temu ni not. Je bil kar malo razočaran, ko je to zvedel.
> [mataj]
> Pa kaj še :)) Pa ja ne misliš, da je Udba dejansko lazila za vsakim luzerjem in ga kontrolirala.
Po mojem so pa kar pridno lazili in zbirali dosjeje.
Na udba.net sem preveril pet ali šest očetovih znancev in prijateljev. Preprosti ljudje kmečkega porekla, vsi so imeli dosje s šifro nadziranih.
[alfa55]Zgodovina o tem ne odloča. Njena naloga je zbiranje dejstev, na pa postavljanje moralnih sodb. Mnenja o tem so vedno deljena in taka tudi ostanejo. Napoleona, naprimer, mnogi postavljajo ob bok Hitlerju, pri nas pa ima spomenik. Napoleon si svojega mesta v zgodovini ni prislužil z moralno držo, ampak dejanji, ki so pomembno vplivali na potek zgodovine. Enako velja tudi za Tita.
Kaj je bilo dobrega in kaj slabega v 35-letni Titovi vladavini naj odločijo zgodovinarji.
sporočil: 12.861
Zadnja sprememba: macon 05.05.2010 10:09
Kaj so IZDALI beli? Komuniste v njihovem pehanju za oblast? Izdali
so narod, ker se niso priklonili komunistom?Ne sprejemam, da je bila edina "dobra" opcija komunistična revolucija pod pokroviteljstvom strička Stalina.
sporočil: 32.775
Zadnja sprememba: najobj 05.05.2010 10:15
[jani639]
> [najobj]
> > [jani639]
> > dej,prjatu,ti men povej dejansko pomembnost,moč neuvrščenih...je bila to ekonomska zveza?morda vojaška?al imate sam polna ušesa nečasa kar je bilo povsem brez veze..brez dejanske moči
> ... eh, kaj pa vem ? ... sicer jaz tega ... khmm, iz povsem razumljivih objektivnih razlogov nisem spremljal čisto od začetka in čisto od blizu, bi pa rekel takole bolj od daleč ...
>
> ... nekaj, kar povezuje več kot pol sveta, glih ne more biti čisto brez veze ... povezuje pa seveda na način, da se vsaj ta kos sveta ne povezuje ne na eno ne na drugo stran v sicer hudo polariziran svet hladne vojne in ga na ta način še bolj ogroža ...
>
> ... jebiga, kolikor sem uspel slišati, prebrati in tudi videti v raznoraznih dokumentarnih filmih, pa ne glih iz komunajzarskih virov, je v tistih čudnih časih večkrat bilo kar fajn "gusto" ... in gibanje neuvrščenih je vsaj po mojem mnenju delovalo rahlo nevtralizirajoče za sprte strani ... kot neka tamponska cona ... tu jaz vidim z nekim poskusom logičnega razmišljanja dejansko vrednost neuvrščenih ...
>
> ... ja, in nekaj je bilo po mojem tudi ekonomskega povezovanja ... in sicer spet v smislu iskanja alternativ ... khmm, neke tretje poti, bi rekel naš Borut danes ... hahaha ... torej, da se tudi v ekonomiji ta polovica sveta glih do daske ne zabljuzi k enim ali drugim v tistem totalno polariziranem svetu ...
>
> ... je pa res, da je vse to hudo težko izmerljiva zadeva, še za tiste ljudi iz tistih časov, kaj šele za nas tukaj in zdaj ...
>
>
> ... alzo, te že vidim, da si samo odmahnil z roko in rekel ... dej, prjatu, ne ser mi ga zdj s takm ... kje s pa zdj to pobrou ... hahaha ...
>
> ... jebiga, jaz pač tako razmišljam, da se nič na svetu ne zgodi čisto brez veze ... in neuvrščeni so v tistih časih bili daleč od nič, kaj praviš ? ...
>
>
> ... aja, ko smo glih pri neuvrščenih ... čuj, prjatu ... ti, ki si bolj na tekočem ... khmm, pa ne mislim zdaj z rencom, boš to ziher vedel ... kaj je Slovenija že članica neuvrščenih ? ... ali je še vedno samo opazovalka ? ... hahaha ...
>
>
> P.S.: čuj, prjatu ... in neuvrščeni so vse, kar si mi danes pri totem našem Titeju našel, da me jebeš, ha ? ... se pravi, da imam pri vsem ostalem, kar sem tukaj danes napisal, prav, ha ? ... in da se ti desnakar strinjaš z mano levakarjem, ha ? ... hahaha ... hej, ne se jezit ... moram jaz tebe tudi malo jebat, da ti ne bo preveč lepo na svetu ... hahaha ...
hm, men je že sam s tem da sem lepo na svetu..
ib kaj tebe opredeljuje kot levakarja?si za samoupravljanje?za skupno lastnino?uravnilovko pri plačah?ker podpiranje pasjejebcov še ne naredi levaka..in kaj mene opredeljuje kot desnaka?sem mar predstavnik močnega kapitala?lastnik banke?fabrke?istrabenza? ker nočem da zmešanci posvajajo otroke? ker sem za odpravo študentskega dela?ker sem za manjše davke?ker sem za vsaj 1/3 manjšo javno upravo?
... eh, to z levakarji in z desnakarji je pa dolga zgodba ...
... najprej je bil tukaj na tem forumu en shaman, ki je rekel, da pri nas ni niti levičarjev niti desničarjev ... in shamanu je treba verjeti, mar ne ? ... ker ipak je shaman šaman glih zato, ker ima on vedno prav ...
... potem je prišel na ta forum en cinq in je rekel, da so usi glih ... in potem se ga napadli iz vseh koncev in krajev, da to pa že ni res ...
... in potem je oni shaman za nekaj cajta poniknil, ampak je prišel sem en pizdek janezpizdek, ki je rekel, da on shamana dobro pozna ... celo osebno, je rekel, da ga pozna ... in toti pizdek je tudi rekel, da pri nas ni niti levičarjev niti desničarjev ... in nekomu, ki shamanu pozna osebno, je treba verjeti, mar ne ? ...
... potem pa sem se jaz nekaj časa praskal za ušesi, ker nisem več ničesar razumel ...
... potem pa sem si rekel ... kurc, če je tako, pa so pri nas desnakarji in levakarji ... ker nekako pa nas je treba ločit ... ker so bili vsi proti temu, kar je rekel cinq, da so usi glih ...
... aja, sprašuješ me, kako jaz ločim desnakarja od levakarja ? ... veš, to pa je tako ...
... desnakar našutira vsakega drugega klošarja, ki ga fehta za špricer ... levakar pa našutira vsakega tretjega klošarja, ki ga fehta za špricer ... kar pomeni, da je levakar bolj "socialni naravnan" od desnakarja ...
o neuvrščenih pa očitno nimaš pojma, bluziš naučene floskule ki so skregane z dejstvi..kakšna tretja pot?med kapitalizmom in komunizmom?as ti na glavo padu? mal si poglej kdo so članice..
... ja, saj sem vedel, da bom prej ali slej naletel na kajlo ... in zdaj se je zgodilo ...
... jaz tukaj brez veze bluzim naučene floskule, ki so skregane z dejstvi ... kar sem seveda izvedel pri drilu v pasjih šolah, v katere sem hodil ...
... pozabil pa sem, kar se je ves čas po tihem govorilo ... in sicer, da leta 1961 naš Tito, pa Gamal Abdel Naser in Džavaharlal Nehru v resnici sploh niso ustanovili Gibanja neuvrščenih ... ampak je za njimi ves čas stal "četrti človek", ki je vlekel svoje niti iz ozadja ...
... tako da tisto, kar se je takrat "videlo" pravzaprav sploh ni bilo tisto, kar se je takrat "videlo" ... ampak se je v resnici takrat "dogajalo" čisto nekaj drugega od tistega, kar se je takrat "videlo", da se je "dogajalo" ...
... res pa si jaz sploh nisem mogel niti v sanjah misliti, da bom kdaj srečal tistega "četrtega človeka" osebno ... no, ja ... ne glih osebno, ampak na forumu Financ ...
... alzo, gospod "četrti človek", kako je bilo v resnici z Gibanjem neuvrščenih ? ...
in kako je broz prijateljeval z sukarnom ki je pobil
,reci piši, okrogu milijonče indonezijskih komunistov.....yeah
PS:ne zajebavi nekoga ki je imel skoz STM 5:)
... čuj, na kraj pameti mi ne bi padlo kaj takega ... sploh zdaj, ko sem zvedel, da si ti pravzaprav tisti "četrti človek", ki med neuvrščenimi ves čas vleče niti iz ozadja ... tako da živ krst nima pojma, kaj se v resnici dogaja ...
Zadnja sprememba: anon-35163 05.05.2010 10:16
[rename]Ja, kake statistike pa tudi ni.
Vsak ima svoje izkušnje,
[rename]Aparatčiki so po celem svetu enaki. Tudi ZDA v tistih časih glede udbašenja bile kaj boljše. McCarthy, COINTELPRO, največja notranjepolitična svinjarija pa je bila verjetno MKULTRA. Hemingway je zaradi takih fint celo naredil samomor. V Jugi kaj bistveno slabše ni bilo- če sploh kaj.
verjetno odvisne od zagretosti lokalnih aparatčikov.
Opažam, da ti gre JNA precej na jetra, do česar imaš seveda vso pravico. Ampak misli si o njej kar hočeš- nikomur se ni bilo treba iti streljat v kak Vietnam.
sporočil: 17.846
[mataj]V izogib temu, da bi podajal nesmiselne argumente vendarle moram pripomniti, da se relativiziranje celo Hitlerjevega "lika in dela" že dogaja. In ja, najhujšo, zlasti moralno obsodbo (ker sodišča ni doživel nikoli) je doživel in doživlja s strani zmagovalcev v WWII, nekoliko manjšo, če sploh, s strani tistih, ki so imeli priložnost živeti v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
> [alfa55]
> Kaj je bilo dobrega in kaj slabega v 35-letni Titovi vladavini naj odločijo zgodovinarji.
Zgodovina o tem ne odloča. Njena naloga je zbiranje dejstev, na pa postavljanje moralnih sodb. Mnenja o tem so vedno deljena in taka tudi ostanejo. Napoleona, naprimer, mnogi postavljajo ob bok Hitlerju, pri nas pa ima spomenik. Napoleon si svojega mesta v zgodovini ni prislužil z moralno držo, ampak dejanji, ki so pomembno vplivali na potek zgodovine. Enako velja tudi za Tita.
Določene organizacijske (predvsem mobilizacijske) sposobnosti mu priznavajo celo nasprotniki, vselej pa zaboli, če kdo javno za Hitlerja reče, da pa se je pod Hitlerjem dobro živelo.
Razmejitvena črta med Hitlerjem in Titom (navsezadnje tudi Stalinom) je položaj po koncu največje morije dvajsetega stoletja. Tito je preprosto bil na zmagoviti strani, na tisti strani, ki je predvsem vojaško (torej ne s praznimi besedami, "diplomatskimi notami", "depešami" ali "pokončno držo") in ob ogromnih lastnih žrtvah potolkla Hitlerja in njegovo vojaško mašinerijo.
Ta pa je bila neusmiljena, ostra, neizprosna, ter zlasti na začetku, tekla kot dobro naoljen stroj za fizično uničevanje.
Medli kalkulanti in moralne reve so lahko izbirali med eno in drugo stranjo, ter izbrale močnejšo, torej stran napadalca. Nekateri (zlasti srbi na hrvaškem) strani niso mogli izbirati, saj je poleg fizičnega uničenja edina preostala pot bila "gozd".
Naj zgodovinarji povedo to ali ono, Tito je v danih okoliščinah in ob vseh šahovskih potezah, ki jih je potegnil bodisi proti Kralju Petru II Karađorđeviću in Vladi Kraljevine Jugoslavije v izgnanstvu, bodisi proti četnikom Draže Mihajlovića, bodisi proti Nemcem in Italijanom, ter naposled proti Churchillu, ter Stalinu izšel kot zmagovalec.
Pa je imel od te zmage on osebno kakršno koli korist? In kakšno korist ima sploh vojskovodja in državnik od tega, da "vlada"? Mar je mogoče reči, da je ustvarjal in omogočal blaginjo drugim le zato, da bi ga častili in slavili kot Boga? Ali je sploh pomembno?
Če obrnem, kaj pa imamo od "dobro plačanega predsednika Vlade"? Kaj od demokracije in kapitalizma, če se v tem, to je očitno, ne znajdemo, celo nočemo.
Ko nekoga ozmerjam za komunista to počnem nalašč, saj se temu očitno toži po "sve je to, drugovi, naše", ali vsaj po občutku, da je "naše". Moti ga zasebna lastnina, pa čeprav je točno to bil glavni smoter 1) spremembe družbeno-političnega sistema, 2) osamosvojitve Slovenije in 3) uničenja Jugoslavije.
Titu je mogoče zameriti le to, da ni naredil še več za ohranitev miru po njegovi smrti. A to je, na žalost, nemogoče pričakovati od mrtvega, da bo žive držal pod kontrolo. Ni uspelo niti Karelu Velikemu (resda je njegovo cesarstvo razpadlo cca. 100 let po njegi smrti, pa vendar), niti Habsburgom, itn.
Tito si zasluži vsaj realno in resnično oceno znanih dejstev. Nič manj in nič več.
[macon]Vse druge opcije spadajo v rubriko "alternativna zgodovina".
Kaj so IZDALI beli? Komuniste v njihovem pehanju za oblast? Izdali so narod, ker se niso priklonili komunistom?
Ne sprejemam, da je bila edina "dobra" opcija komunistična revolucija pod pokroviteljstvom strička Stalina.