Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 15

anon-96578 sporočil: 195
[#796709] 04.05.10 17:13
Odgovori   +    5
Jasno je, Tito je negativna osebnost, totalni luzer, samo boj proti okupatorju je njegova pozitivna zadeva.

Za vse kar se je boril je bilo uničeno, revolucija je propadla, ravno tako komunizem, njegov ekonomski sistem tudi, o samoupravljanju ne duha in sluha, gibanje kot neuvrščenost je tudi izginilo, država ki jo je vodil je bankrotirala, potem razpadla, narodi so se stepli in klali med seboj... Pa kaj je tu pozitivnega.

Zahodni državniki so ga častili in izkoriščali, najprej je bil trn v peti Hitlerju, potem pa Stalinu, dobil je vojno reparacijo, potem kredite, crknil pa je ob ta pravem cajtu, njegov cajt se je iztekel, komunizem se je sam sesul.

Še njegov boj proti okupatorju nebi bil uspešen če ne bi bilo zaveznikov, jasno pa je da je to bila drugorazredna tema, prvi cilj je bila revolucija.

Ekonomsko in politično je potisnil balkanske narode 50 let nazaj, folk se šele zdaj uči demokracije in tržnega gospodarstva
anon-15819 sporočil: 84
[#796711] 04.05.10 17:16 · odgovor na: anon-96578 (#796709)
Odgovori   +    1
Kitajska je pa simbol demokracije.
anon-6533 sporočil: 5.777
[#796714] 04.05.10 17:17 · odgovor na: anon-35163 (#796626)
Odgovori   +    2
[mataj]
> [Viviana]
> Mataj o katerih letih govoriš in kje si taktar živel (razen če si bil ljubljenček partije)? Mi, ki smo živeli v jugi, smo doživljali točno to, kar piše Travko!

V Jugi, tam nekje od 1960 dalje.

Da se ne nategujemo dalje- meje so bile ves čas odprte, v gastarbajteraj je lahko šel vsak, a so šli le redki. Tako prekleto zanič kot se nekaterim tule zdi, torej ni moglo biti.
Če malo obrnem tvoje izrečene besede in misli lahko ugotovim, da tudi danes razmišljaš nekako takole: Kaj se pa repenčite, vrata so vam nastežaj odprta.
Sem zadel?
anon-132100 sporočil: 213
[#796722] 04.05.10 17:24 · odgovor na: anon-6533 (#796714)
Odgovori   +    6
Kaj je fantje, ste potihnili.
A v stranki ne plačujejo nadur ? :)))))))))))))

jah vem bedna tema, že zelo obrabljena, ampak še vedno dobra za zbiranje volilne baze
[#796728] 04.05.10 17:29 · odgovor na: anon-132100 (#796722)
Odgovori   +    6
[maxi12]
Kaj je fantje, ste potihnili.
A v stranki ne plačujejo nadur ? :)))))))))))))

jah vem bedna tema, že zelo obrabljena, ampak še vedno dobra za zbiranje volilne baze
Tema je res bedna, vendar vsak dan na novo preseneča. na njej boš pa težko zbral volilno bazo. Včeraj se je le ta lepo izrazila v številkah: več kot 50 posto volivcev vidi v Titu pozitivno osebnost. Ti to da misliti?
anon-159741 sporočil: 72
[#796733] 04.05.10 17:32
Odgovori   +    1
tito is dead...
get over it!
anon-10980 sporočil: 214
[#796738] 04.05.10 17:38 · odgovor na: anon-178358 (#795916)
Odgovori   +    3
"demokrat" preberi si v današnjem Delu kaj so pred 30 leti poročali svetovni časopisi, na zahodu, vzhodu, severu in jugu. Poglej si fotografije z vsemi zbranimi svetovnimi voditelji s pogreba in potem najdi "jumaka" med svojimi izdajalskimi predniki, ki bi Titu lahko bil do gležnjev!
anon-195447 sporočil: 2.753
[#796747] 04.05.10 17:47 · odgovor na: anon-10980 (#796738)
Odgovori   +    3
[PeterKlepec]
"demokrat" preberi si v današnjem Delu kaj so pred 30 leti poročali svetovni časopisi, na zahodu, vzhodu, severu in jugu. Poglej si fotografije z vsemi zbranimi svetovnimi voditelji s pogreba in potem najdi "jumaka" med svojimi izdajalskimi predniki, ki bi Titu lahko bil do gležnjev!
namesto za podkupnine pogrebnikom bi bilo bolj koristno, če bi ta denar namenili vsaj za popravilo infrastrukture (če že ne izgradnjo nove/dodatne), ki so jo jugoslaviji zapustili franc jožef, marija terezija, benito in adolf.

ampak to pač ni bilo v interesu tita, večina ljudi pa ima očitno tudi raje pompozen pogreb pedofila, klavca in tepca, namesto osnovne infrastrukture. zmagovita kombinacija, bi lahko rekli.
anon-166469 sporočil: 8.684
[#796761] 04.05.10 17:59 · odgovor na: anon-101299 (#796474)
Odgovori   +    1
[sivi pinot barique]
[hariharihari]
Na to ti bom jaz poskusil odgovoriti, če hočeš razumi, če ne, pa tudi nič hudega.

Evo jani639 na eni strani imaš take kot s8t:"biti izdajalec tako zabitega naroda je častno",
na drugi strani imaš ljudi, ki so izgubili starše, partnerje, otroke, brate, sestre,...
s strani teh. In enkrat bi dobil te ljudi, ki so škodovali tebi in tvojim bližnjim pred cev.
Ali bi sprožil ?
a misliš na sorodnike od teh?

Abram Ladislav, kapetan, Ljubljana, ustreljen 12. okt. 1943 v Mozlju.

..podoben seznam obstaja za Primorsko,kjer uradno ni bilo kolaboracije.Ni mi jasno,zakaj so kasnejši narodni heroji potem pobijali učiteljce,kaplane,kmete,župane,župnike.. A so imeli planirano količino odstrela?

Tle dodamo še "odstrel" đenjuin primorskih domoljubov partizanovi,ki so jih 44tga nadomestili Šorovići,Šaranovići,Brajovići in podobni kleni Primorci

Srbsko vodstvo ni postavljalo samo svojih oficirjev na najbolj pomembna mesta v slovenski NOV, temveč je poskrbelo tudi za likvidacije najbolj uglednih slovenskih partizanskih patriotov in komandantov. Navajam nekaj primerov:

1.) Jože Lemut - Saša : poveljnik 1. prvega primorskega bataljona Simona Gregorčiča, likvidiran 18.avgusta 1942 pri Kromberku.

2.) Tone Tomšič : organizacijski tajnik KPS; do njegove aretacije je prišlo po izdaji partijske kurirke; ustreljen je bil 21. maja 1942.

3.) Ljubo Šercer : komandant Krimskega bataljona; Italijanom ga je izdal VOS-ovec; ustreljen je bil 22. decembra 1941.

4.) Maks Rejec - Mladen : tigrovec; med prvimi organizatorji partizanskega gibanja v Baški dolini in na Šentviški planoti; konec julija 1943 ga je VOS ubila v Prodih pri Knežkih Ravnah.

5.) Anton Majnik : tigrovec; udeleženec prvega spopada z okupatorjem na Mali gori, 16. maja 1941; eden prvih partizanov; bil je v Ribniški četi in so ga pod vodstvom Filipa Tekavca ves čas odrivali; ustreljen je bil 21. novembra 1943 sredi Ribnice.

6.) Janko Premrl - Vojko : tigrovec; eden prvih partizanskih komandantov; ustreljen je bil 16. februarja 1943 v Idrijski Beli, umrl 24. februarja 1943; da zakrijejo svoj zločin, so ga tik pred smrtjo imenovali za komandanta 5. primorske brigade.

7.) Jože Srebrnič : že pred vojno je sodeloval z organizacijo TIGR; ko je bil na poti na konferenco na Laznah, kjer bi predstavil zgodovino in avtohtonost Slovencev, so ga VDV-jevci likvidirali, ko je s čolnom prispel čez Sočo.

8.) Jože Peršolja - Filip : pionir narodno-osvobodilnega gibanja v Goriških Brdih in Beneški Sloveniji; sekretar zahodno primorskega okrožja; likvidirali so ga VDV-jevci, ravno tako kot Srebrniča; poleg njiju so likvidirali še Jožeta Krajca - Žaklja , španskega borca, inštruktorja pokrajinskega komiteja KPS, in Krivec Venčeslava .

9.) Franc Rozman - Stane : španski borec, komandant generalštaba NOV in POS; likvidiral ga je osebno Arso Jovanović novembra 1944 v Črnomlju.

10.) Ferdo Kravanja - Peter Skalar : tigrovec; udeleženec prvega spopada z okupatorjem na Mali gori, 16. maja 1941; eden prvih organizatorjev partizanstva na Pprimorskem; sekretar Zahodno primorskega okrožja; likvidiran s strani VDV-jevcev 10. oktobra 1944 v Paljevem.
anon-132100 sporočil: 213
[#796765] 04.05.10 18:01 · odgovor na: anon-6533 (#796728)
Odgovori   +    3
Rabiš stalne, zveste volilce. To je najpomembnejše.
Poskusite malo bolj agitirati po faksih, da dobite mlade, energične, razgledane ljudi.
Ti ljudje bodo prepričevali svoje družinske člane, prijatelje,... in že imate več volilcev.
Če primerjam, zdi se mi, da je bila včeraj oddaja slabe/poz. stvari o Titu,
predstavnik SD mladine je bil veliko spretneješi, med tem, ko se mi je zdel prestavnik Sds mladine rahlo neprepričljiv pri predstavljanju argumentov.
Poleg tega je izpadlo čudno, ko je za tastarim ponovil trik s fotografijo. Tukaj je malo pretiraval.
anon-202104 sporočil: 4.404
[#796766] 04.05.10 18:01 · odgovor na: (#796562)
Odgovori   +    1
[rename]
> [jani639]
> > [rename]
> > > [kenguru72]
> > > Ne Tito je umrl malo pred pustom leta 1980 ne vem kateri je bil datum to mi je enkrat povedala ena uslužbenka Kliničnega centra. To pa zato ker so morali še mavzolej postaviti da so ga lahko k večnem počitku dali. Tak mavzolej se ne postavi v parih dneh. Še Kacyinskega so pacali 8 dni pa so samo pokrov za na grobnico rabili.
> >
> > Iz podobnega vira imam tudi jaz podobno informacijo.
>
> no,jaz sem delal v kc in tole kar ne bo držal..

Ne trdim, da drži, vendar je bil vir kar verodostojen.
posluš,delu sem tam in od sodelavca žena je delala točno tam na kardiovaskularnem....še marca sem vidu povorko ki ga je šibala na rentgen..to je zgledal tko..dva,trije iz spremstva (v belih haljah:)so se postavl čez hodnik(ner morte naprej) in pol šibne s tisto postlo mim cel bataljon folka..
anon-166469 sporočil: 8.684
[#796776] 04.05.10 18:06 · odgovor na: (#796532)
Odgovori   +    0
[pectus]
> [pitchbulbpikacom]
> > [pectus]
> > Veš kaj mona,tvojega deda so lahi 20 let,zatirali,Vaš TITO pa 60 let.
>
> Da, da samo pozabil si povedat da so lahi zatirali in DOBESEDNO iztrebljali v italijanščini preklet izdajalec slovenskega naroda.

Vaš major Mitja Ribičič,je kar v slovenskem jeziku zatiral in iztrebljal,žal mnogo več kot lahi..številke in zgodovinska dejstva.državljanska vojna na najbolj podel način v imenu boja proti okupatorju,potem pa pogledamo številke,padli v 2.svet.vojni na slovenskem,6000 italijanov,9000 nemcev,pa 22000 domobrancev-slovencev,ki so bili proti komunizmu..
Pa prosim ne uporabljaj besede izdajalec,ko pa ste do konca 1941,paktirali z nacisti(ribbentrop-molotov)
[#796787] 04.05.10 18:11 · odgovor na: anon-118987 (#796582)
Odgovori   +    1
[hariharihari]
"domobrancev-slovencev,ki so bili proti komunizmu.."

Zanimiva izbira besed. Ogromno Slovencev tudi vernih je bilo partizanov, se borilo proti klerofašizmu. Tako, da izgovor, da zato, ker niso bili za komuniste, da so se morali boriti proti njim namesto proti okupatorju je za lase privlečen.

22.000 ni majhna številka, je pa to cca 1% slovenskega prebivalstva.
Glede na to, da je območje Jugoslavije med 2.SV zgubilo cca 15% prebivalstva se mi to ne zdi pretresljivo.

Kaj pa bi naredil s kvizlingi ?
A bi jih obdodil na 6 mesecev pogojno s preizkusno dobo 1.leta ?
Kako bi ti ukrepal ?

Po moje si bi sicer zaslužili sojenje, ampak včasih ni časa za formalnosti.
definiraj klerofašizem in kdaj je bil na oblasti v naših krajih!
ma operiranje s ciframi je zmer zabavn..vendar ko govoriš o kvizlingih pa se moraš zavedat tole..

Bil je katoliško usmerjen, aktiven v mladinskih katoliških organizacijah in v Slovenski ljudski stranki, bil pa je menda tudi član in tajnik Jrz v Mariboru. Po podatkih celjskega gestapa je bil celo vodja Slovenske straže v Mariboru. Pred nemškim napadom je obiskoval vasi in župnišča vzdolž avstrijske meje od Dravograda do Lendave in opozarjal na nevarnost pete kolone (nacistov in komunistov). Imel je tudi zaupne sestanke z uglednimi ljudmi (župani, župniki, učitelji)

peta kolona?huh..pa sej to je jasn vsakmu ki misl s svojo glavo..kdo pa bo napadalcu pomagal če ne zavezniki
[#796792] 04.05.10 18:15 · odgovor na: najobj (#796589)
Odgovori   +    4
dej,prjatu,ti men povej dejansko pomembnost,moč neuvrščenih...je bila to ekonomska zveza?morda vojaška?al imate sam polna ušesa nečasa kar je bilo povsem brez veze..brez dejanske moči
anon-195447 sporočil: 2.753
[#796801] 04.05.10 18:22 · odgovor na: anon-202104 (#796792)
Odgovori   +    4
[jani639]
dej,prjatu,ti men povej dejansko pomembnost,moč neuvrščenih...je bila to ekonomska zveza?
neke vrste ekonomska, ja. šlo je pa takole: čuj, daj ti zrebalansiraj vaš proračun in mi pokloni uro in prsten zlat, jaz pa bom zrebalansiral naš proračun in ti poklonil tri žirafe s poreklom in vrečko diamantov. potem pa bova imela skupno konferenco, kjer bova poudarila pomen gibanja neuvrščenih na ravnovesje svetovnih sil in blagovolila medijem narediti par fotografij tega pomembnega srečanja.
azraazra sporočil: 994
[#796811] 04.05.10 18:32
Odgovori   +    4
Lahko je danes na svobodi iz udobnih foteljev kritizirati življenje in delo nekoga ki je živel v 19. in 20. stoletju.
Ali je bil dober ali slab? Je delal napake? Pustimo (neobremenjenim) zgodovinarjem da to ocenijo.
Dejstvo je da je del naše zgodovine in da je tudi on prispeval da smo tu kjer smo. Verjetno bi lahko bilo bolje a lahko bi bilo tudi slabše.
Mislim da nam je bilo bolje pod Titom kot bi nam bilo pod Hitlerjem ali Staljinom.
macon sporočil: 12.861
[#796846] 04.05.10 19:13 · odgovor na: anon-132100 (#796705)
Odgovori   +    3
[maxi12]
Zakaj ne verjamem tega glede civilistov, Tito je bil pragmatik. to ni pragmatično,
če te civilisti resno ne ogrožajo nimaš razloga za njihovo odstranitev. Povej mi kakšen razlog bi imel, da pobije civiliste. Kaj, da je nekdo nekaj rekel čez njega, ker za to, če si rekel kaj čez fidota si dobil 1 leto zapora in to je bilo to .
Me zanima, prosim odgovori.

Tito in komunisti so se šli svojo kmečko delavsko revolucijo proti buržoaziji, proti celim slojem ljudi. Jasno, da so bili potem žrtve tudi družinski člani njihovih vidnih nasprotnikov. Odrasle so pobijali, otroke prevzgajali.

Tito takoj po vojni ni bil siguren glede ravnanja zahodnih zaveznikov, še bolj pa se je bal strička Stalina. Takrat na koncu vojne je bilo še marsikaj možno, v negotovosti pa je seveda množično pobijal.

Komunizem je zločinska ideologija, revolucionarno klanje ima predvideno in vgrajeno.
anon-217695 sporočil: 886
[#796850] 04.05.10 19:16
Odgovori   +    4
Tito je lahko vzor vsem predsednikom in vsem voditeljem držav, tako je treba voditi državo, on je krao ali je i nama dao
anon-128962 sporočil: 1.072
[#796910] 04.05.10 19:55
Odgovori   +    10
Zadnja sprememba: anon-128962 04.05.2010 19:59
Nekdo, ki ubije da pobiti 1.000.000 ljudi, nima nobenih pozitivnih lastnost, tudi če je nevem kaj dobrega naredil.

Pa tisti, ki zagovarjate Tita, a ste čisto zgubili kompas? Kakšne vrednote vas vodijo?

Mogoče ste brez denarja pod Titom zgradili hišo, živeli od kreditov in inflacije, lenarili v kakem komiteju ali sindikatu? Daj nehajte že enkrat in stopite na trdna tla.

Mogoče vas prejšnji režim ni prizadel. Kaj pa tiste, ki jih je? Ki niso niti vedeli zakaj? In njihove svojce?. Najbolj poštene, pridne in intelektualce je dal pobiti. Še zdaj se nam to pozna. Komunizem je imel namreč prakso pobiti 15% najbolj naprednih in pametnih ljudi. Tako si je zagotovil brezskrbno vladanje.

Tito je navaden zločinec, ob bok Hitlerju, Mao Cetungu in še komu.
najobj sporočil: 32.775
[#796914] 04.05.10 19:59 · odgovor na: anon-202104 (#796792)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: najobj 04.05.2010 20:03
[jani639]
dej,prjatu,ti men povej dejansko pomembnost,moč neuvrščenih...je bila to ekonomska zveza?morda vojaška?al imate sam polna ušesa nečasa kar je bilo povsem brez veze..brez dejanske moči

... eh, kaj pa vem ? ... sicer jaz tega ... khmm, iz povsem razumljivih objektivnih razlogov nisem spremljal čisto od začetka in čisto od blizu, bi pa rekel takole bolj od daleč ...

... nekaj, kar povezuje več kot pol sveta, glih ne more biti čisto brez veze ... povezuje pa seveda na način, da se vsaj ta kos sveta ne povezuje ne na eno ne na drugo stran v sicer hudo polariziran svet hladne vojne in ga na ta način še bolj ogroža ...

... jebiga, kolikor sem uspel slišati, prebrati in tudi videti v raznoraznih dokumentarnih filmih, pa ne glih iz komunajzarskih virov, je v tistih čudnih časih večkrat bilo kar fajn "gusto" ... in gibanje neuvrščenih je vsaj po mojem mnenju delovalo rahlo nevtralizirajoče za sprte strani ... kot neka tamponska cona ... tu jaz vidim z nekim poskusom logičnega razmišljanja dejansko vrednost neuvrščenih ...

... ja, in nekaj je bilo po mojem tudi ekonomskega povezovanja ... in sicer spet v smislu iskanja alternativ ... khmm, neke tretje poti, bi rekel naš Borut danes ... hahaha ... torej, da se tudi v ekonomiji ta polovica sveta glih do daske ne zabljuzi k enim ali drugim v tistem totalno polariziranem svetu ...

... je pa res, da je vse to hudo težko izmerljiva zadeva, še za tiste ljudi iz tistih časov, kaj šele za nas tukaj in zdaj ...

... alzo, te že vidim, da si samo odmahnil z roko in rekel ... dej, prjatu, ne ser mi ga zdj s takm ... kje s pa zdj to pobrou ... hahaha ...

... jebiga, jaz pač tako razmišljam, da se nič na svetu ne zgodi čisto brez veze ... in neuvrščeni so v tistih časih bili daleč od nič, kaj praviš ? ...

... aja, ko smo glih pri neuvrščenih ... čuj, prjatu ... ti, ki si bolj na tekočem ... khmm, pa ne mislim zdaj z rencom, boš to ziher vedel ... kaj je Slovenija že članica neuvrščenih ? ... ali je še vedno samo opazovalka ? ... hahaha ...

P.S.: čuj, prjatu ... in neuvrščeni so vse, kar si mi danes pri totem našem Titeju našel, da me jebeš, ha ? ... se pravi, da imam pri vsem ostalem, kar sem tukaj danes napisal, prav, ha ? ... in da se ti desnakar strinjaš z mano levakarjem, ha ? ... hahaha ... hej, ne se jezit ... moram jaz tebe tudi malo jebat, da ti ne bo preveč lepo na svetu ... hahaha ...
[#796917] 04.05.10 20:00 · odgovor na: anon-10980 (#796738)
Odgovori   +    4
[PeterKlepec]
to bi moralo bit prava malenkost...vsak ki ni izdal niti enega sopartijca da so ga likvidiral,vsak ki ni jebu 13 letne punčke, vsak ki ni pobijal na stotisoče rojakov,v glavnem nedolžnih..
anon-10003 sporočil: 2.478
[#796923] 04.05.10 20:04 · odgovor na: anon-101299 (#796474)
Odgovori   +    6
.) Franc Rozman - Stane : španski borec, komandant generalštaba NOV in POS; likvidiral ga je osebno Arso Jovanović novembra 1944 v Črnomlju.

To pa mislim,da ne bo držalo,ker so domačini 2 km stran od dogodka slišali tisto eksplozijo.Je pa res,da je imel eno obdobje višje čine kot Tito in se je zavzemal za slovensko vojsko.Vem tudi za en paradoks izpred cca 30 let,ko je en tip razlagal o F.R. Stanetu in ga je medtem,ko je razlagal o njemu učencem v muzeju ,tisti moment zadela kap.Pa tudi to,prekleto je vedel,kaj se bo zgodilo s 14 divizijo,ko je šla na Štajersko,saj je Karel Destovniku Kajuhu rekel,da naj ne gre na pot.Vemo kako se je vse skupaj končalo.
So pa partizani skoz jedel segedin golaž in pili ogromne količine vina po zidanicah,s to razliko,da so komisarji imeli skoz na razpolago meso in punce,partizani pa samo kruh.No vsaj pri vinu so bili enakopravni.Pišem za Belo krajino,drugod dogodkov ne poznam.
[#796931] 04.05.10 20:13 · odgovor na: azraazra (#796811)
Odgovori   +    2
[azraazra]
Lahko je danes na svobodi iz udobnih foteljev kritizirati življenje in delo nekoga ki je živel v 19. in 20. stoletju.
Ali je bil dober ali slab? Je delal napake? Pustimo (neobremenjenim) zgodovinarjem da to ocenijo.
Dejstvo je da je del naše zgodovine in da je tudi on prispeval da smo tu kjer smo. Verjetno bi lahko bilo bolje a lahko bi bilo tudi slabše.
Mislim da nam je bilo bolje pod Titom kot bi nam bilo pod Hitlerjem ali Staljinom.
verjeten je bilo pod stalinom še vseen mal bolš kot pod maocetungom vsaj po zgodovinskih podatkih sodeč..mislim,kakšne idiotske primerjave..

neobremenjen zgodovinar ti bo pa povedu da je bila kraljevina jugoslavija kar zgledna država z dokaj urejenimi socialnimi zadevani in z zadovoljivim standardom,vsekakor velik večjim kot pa SZ ,katere agenti so veselo sodelovali z nacisti pri napadu aprila 41
[#796938] 04.05.10 20:20 · odgovor na: (#796904)
Odgovori   +    2
[velikidrobizek]
> [pavel]
> > [maxi12]
> > Kaj je fantje, ste potihnili.
> > A v stranki ne plačujejo nadur ? :)))))))))))))
> >
> > jah vem bedna tema, že zelo obrabljena, ampak še vedno dobra za zbiranje volilne baze
>
> Tema je res bedna, vendar vsak dan na novo preseneča. na njej boš pa težko zbral volilno bazo. Včeraj se je le ta lepo izrazila v številkah: več kot 50 posto volivcev vidi v Titu pozitivno osebnost. Ti to da misliti?

Pavel,
to daje res misliti.
Sedaj pa poglej recimo tole. Da bi danes namesto Tita bil na vrhu Prežihov Voranc; tega pisatelja, ki so nam ga vsiljevali v OŠ pod nujno, nujno za brati, za bralne značke. Na jetra mi je šel že od nekdaj.
Enega je podpirala NKVD, drugega Kominterna.

Kaj pa odnos med Ti­tom in Lo­vrom Ku­harjem - Preži­ho­vim Vorancem ?
Lovra Ku­harja je Kominterna imenovala za predstavnika KPJ v Parizu. Ob izbru­hu dru­ge svetovne vojne se je vrnil v Ju­goslavijo.
Bil je aretiran, Italijani so ga zaprli. Prežihov Voranc je bil pred vojno po partijski funkciji enak Brozu in se v Kominterni leta 1938 nekaj časa ni vedelo, ali bo postal general­ni
sekretar CK KPJ on ali Tito.

bor.czp-vecer.si/VEC...SOBOTO.PDF
Sovjetski
ko­mu­ni­stič­ni aparat
je bil
prežet
z ovajanjem
in zastraševanjem.
Je bil ju­go­slo­vanski
partijski
aparat,
s slo­venskim
vred, njego­va
zvesta
ko­pi­ja ali je šlo za mehkejšo
vari­anto?
Obenem
ko je Tito
leta
1948 pretrgal
s Stalinom,
so se začel
i dachavski
procesi,
s tem je hotel
dokazati
Stalinu,
da se lahko
meri
z njim v
kru­tosti,
nato
pa se je pojavil
Gol
i
otok, ki je bil morda
še hujši
od
gu­lagov,
ker so tam zaporniki
trpinčil
i
drug dru­gega.
A­li se v najno­vejši
knji­gi ukvarjate
tu­di s Ti­to­vim ne Stali­nu
in z
informbi­ro­jem?
Če se, kakš­na je
vaš
a razlaga?
Hrvaški
partizan
in Titov
zaupnik
Vladimir
Velebit
je točno
povedal:
Tito
je bil avtokrat
in indokriniran
boljševik,
stalinist.
Bil je proti
Stalinu,
ker ni hotel,
da bi imel Stalina
za
vratom,
v notranjosti
pa je bil sam
stalinist.
Vi si ne predstavl
jate,
kakšen
je bil. Dokler
je bil živ, si nisem
upal
pisati
o njegovih
pogajanjih
z Nemci.
Zakaj
bi zaradi
enega
članka
tvegal
svojo
svobodo
in svojo
dru­žino.
Ko se ma­sa preda
vodi­telju
Kako
kot psi­hoanali­tik
ocenju­jete
Ti­to­vo osebnost?
Stalin,
pravi­te,
je
bil parano­ik.
Pa Ti­to?
Stal
in je ustvaril
političen
aparat,
skladen
z njegovo
paranojo.
Tito
je
prevzel
od Stalina
ta paranoični
aparat:
iskanje
nevidnih
sovražnikov.
Tito,
Udba (u­prava
državne
varnosti)
in partijski
funkcionarji
so bil
i prežeti
s tem aparatom.
Ker je pa večina
ljudstva
bil
a za Tita,
seveda
tega
ni
obču­til
a.
Kako
to, da ste se, psi­hiater
in
psi­hoanali­tik,
lo­ti­li preu­čevanja
zgo­do­vi­ne?
Moja
žena
Maidi
j e bil
a po ponesrečeni
operaciji
srca
dol­go časa
na oddel­ku
intenzivne
nege.
Govoriti
takrat
ni
mogl a,
samo
kimal
a je. Vsak dan, ko
sem jo obiskoval,
sem jo vprašal,
ali
mi bo pomagal
a pisati
o boljševizmu,
in je pokimal
a. Imel sem namreč
namen
pisati
o kolaboraciji
boljševikov
z Nemci.
S tem sem jo motiviral
za
živl
jenje,
to so mi potrdil
i tu­di
zdravniki.
Rekli
so mi, da ni nobenega
dvoma,
da sem ji rešil
živl
jenje,
kajti
sami
niso
več verjel
i, da bo ozdravel
a.
Ko se je vrnil
a domov,
sem začel
z
njeno
pomočjo
pisati
prvo
knjigo
in
sva si vedno
rekla,
da je to naloga
od
zgoraj
- Bog jo je ozdravil,
da bi z
menoj
napisal
a knjigo.
In ko je bil
a knjiga
napisana,
se je naslednji
dan od
mene
za vedno
poslovil
a.

vredno branja. vseeno sem pastal to, kar zgleda ljudem ne bo nikoli jasno.
[#796946] 04.05.10 20:26 · odgovor na: (#796904)
Odgovori   +    0
[velikidrobizek]
> [pavel]
> > [maxi12]
> > Kaj je fantje, ste potihnili.
> > A v stranki ne plačujejo nadur ? :)))))))))))))
> >
> > jah vem bedna tema, že zelo obrabljena, ampak še vedno dobra za zbiranje volilne baze
>
> Tema je res bedna, vendar vsak dan na novo preseneča. na njej boš pa težko zbral volilno bazo. Včeraj se je le ta lepo izrazila v številkah: več kot 50 posto volivcev vidi v Titu pozitivno osebnost. Ti to da misliti?

Pavel,
to daje res misliti.
Sedaj pa poglej recimo tole. Da bi danes namesto Tita bil na vrhu Prežihov Voranc; tega pisatelja, ki so nam ga vsiljevali v OŠ pod nujno, nujno za brati, za bralne značke. Na jetra mi je šel že od nekdaj.
Enega je podpirala NKVD, drugega Kominterna.

Kaj pa odnos med Ti­tom in Lo­vrom Ku­harjem - Preži­ho­vim Vorancem ?
Lovra Ku­harja je Kominterna imenovala za predstavnika KPJ v Parizu. Ob izbru­hu dru­ge svetovne vojne se je vrnil v Ju­goslavijo.
Bil je aretiran, Italijani so ga zaprli. Prežihov Voranc je bil pred vojno po partijski funkciji enak Brozu in se v Kominterni leta 1938 nekaj časa ni vedelo, ali bo postal general­ni
sekretar CK KPJ on ali Tito.

bor.czp-vecer.si/VEC...SOBOTO.PDF
Sem pa ravno gledal zelo umirjen in nekako nepristranski razgovor Ambrožiča S Kocjanom.
[#796962] 04.05.10 20:40 · odgovor na: (#796959)
Odgovori   +    0
[velikidrobizek]
> [pavel]
> > [velikidrobizek]
> > > [pavel]
> Sem pa ravno gledal zelo umirjen in nekako nepristranski razgovor Ambrožiča S Kocjanom.

S Kocjanom ?!
A ni bil to Andrej Capuder, bivši minister za kulturo v Peterletovi vladi ?!
General Kocjan. Na SLO2.
[#796967] 04.05.10 20:46 · odgovor na: najobj (#796914)
Odgovori   +    2
[najobj]
> [jani639]
> dej,prjatu,ti men povej dejansko pomembnost,moč neuvrščenih...je bila to ekonomska zveza?morda vojaška?al imate sam polna ušesa nečasa kar je bilo povsem brez veze..brez dejanske moči

... eh, kaj pa vem ? ... sicer jaz tega ... khmm, iz povsem razumljivih objektivnih razlogov nisem spremljal čisto od začetka in čisto od blizu, bi pa rekel takole bolj od daleč ...

... nekaj, kar povezuje več kot pol sveta, glih ne more biti čisto brez veze ... povezuje pa seveda na način, da se vsaj ta kos sveta ne povezuje ne na eno ne na drugo stran v sicer hudo polariziran svet hladne vojne in ga na ta način še bolj ogroža ...

... jebiga, kolikor sem uspel slišati, prebrati in tudi videti v raznoraznih dokumentarnih filmih, pa ne glih iz komunajzarskih virov, je v tistih čudnih časih večkrat bilo kar fajn "gusto" ... in gibanje neuvrščenih je vsaj po mojem mnenju delovalo rahlo nevtralizirajoče za sprte strani ... kot neka tamponska cona ... tu jaz vidim z nekim poskusom logičnega razmišljanja dejansko vrednost neuvrščenih ...

... ja, in nekaj je bilo po mojem tudi ekonomskega povezovanja ... in sicer spet v smislu iskanja alternativ ... khmm, neke tretje poti, bi rekel naš Borut danes ... hahaha ... torej, da se tudi v ekonomiji ta polovica sveta glih do daske ne zabljuzi k enim ali drugim v tistem totalno polariziranem svetu ...

... je pa res, da je vse to hudo težko izmerljiva zadeva, še za tiste ljudi iz tistih časov, kaj šele za nas tukaj in zdaj ...

... alzo, te že vidim, da si samo odmahnil z roko in rekel ... dej, prjatu, ne ser mi ga zdj s takm ... kje s pa zdj to pobrou ... hahaha ...

... jebiga, jaz pač tako razmišljam, da se nič na svetu ne zgodi čisto brez veze ... in neuvrščeni so v tistih časih bili daleč od nič, kaj praviš ? ...

... aja, ko smo glih pri neuvrščenih ... čuj, prjatu ... ti, ki si bolj na tekočem ... khmm, pa ne mislim zdaj z rencom, boš to ziher vedel ... kaj je Slovenija že članica neuvrščenih ? ... ali je še vedno samo opazovalka ? ... hahaha ...

P.S.: čuj, prjatu ... in neuvrščeni so vse, kar si mi danes pri totem našem Titeju našel, da me jebeš, ha ? ... se pravi, da imam pri vsem ostalem, kar sem tukaj danes napisal, prav, ha ? ... in da se ti desnakar strinjaš z mano levakarjem, ha ? ... hahaha ... hej, ne se jezit ... moram jaz tebe tudi malo jebat, da ti ne bo preveč lepo na svetu ... hahaha ...
hm, men je že sam s tem da sem lepo na svetu..
ib kaj tebe opredeljuje kot levakarja?si za samoupravljanje?za skupno lastnino?uravnilovko pri plačah?ker podpiranje pasjejebcov še ne naredi levaka..in kaj mene opredeljuje kot desnaka?sem mar predstavnik močnega kapitala?lastnik banke?fabrke?istrabenza? ker nočem da zmešanci posvajajo otroke? ker sem za odpravo študentskega dela?ker sem za manjše davke?ker sem za vsaj 1/3 manjšo javno upravo?

o neuvrščenih pa očitno nimaš pojma, bluziš naučene floskule ki so skregane z dejstvi..kakšna tretja pot?med kapitalizmom in komunizmom?as ti na glavo padu? mal si poglej kdo so članice..

in kako je broz prijateljeval z sukarnom ki je pobil
,reci piši, okrogu milijonče indonezijskih komunistov.....yeah

PS:ne zajebavi nekoga ki je imel skoz STM 5:)
[#796981] 04.05.10 20:59 · odgovor na: (#796976)
Odgovori   +    0
[velikidrobizek]
> [pavel]
> > [velikidrobizek]
> > > [pavel]
> > > > [velikidrobizek]
> > > > > [pavel]
> > > Sem pa ravno gledal zelo umirjen in nekako nepristranski razgovor Ambrožiča S Kocjanom.
> >
> > S Kocjanom ?!
> > A ni bil to Andrej Capuder, bivši minister za kulturo v Peterletovi vladi ?!
>
> General Kocjan. Na SLO2.

Aha, ta.
Jaz sem namreč gledala posnetek s Capudrom.
www.rtvslo.si/spored...c_id=24493
(tudi nekaj zanimivega izvedela.)

PS: V tako kratkem času dva intervjuja Ambrožiča ?!
Kocjan zelo v redu.
anon-227871 sporočil: 839
[#796982] 04.05.10 20:59 · odgovor na: anon-102514 (#796036)
Odgovori   +    7
Cenim tistega, ki nas je skupaj z antihitlerjevsko koalicijo osvobodil nacistov in fašistov. Najbolj Tito moti tiste, ki so med vojno 1941 do 1945 sodelovali z okupatorjem. Vsi naši predniki bi bili "čudni", če bi jih direktno prenesli iz njihovega časa v današnji čas. In prav to poskušajo delati nekateri in s tem le dokazujejo svojo nepoštenost do svojih prednikov. Nehajte z novo delitvijo na leve in desne. Zame obstojajo le dvoji - pošteni in nepošteni.
[#796988] 04.05.10 21:06 · odgovor na: anon-227871 (#796982)
Odgovori   +    4
[34519]
Cenim tistega, ki nas je skupaj z antihitlerjevsko koalicijo osvobodil nacistov in fašistov. Najbolj Tito moti tiste, ki so med vojno 1941 do 1945 sodelovali z okupatorjem. Vsi naši predniki bi bili "čudni", če bi jih direktno prenesli iz njihovega časa v današnji čas. In prav to poskušajo delati nekateri in s tem le dokazujejo svojo nepoštenost do svojih prednikov. Nehajte z novo delitvijo na leve in desne. Zame obstojajo le dvoji - pošteni in nepošteni.
kaj je pa s temi ki so podpiral(tako obveščevalno kot materialno) napad na kraljevino jugoslavijo?kaj je s temi poštenjaki?

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 15