Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Sevšek: Sam sem prevzel podpis Župevčeve
sporočil: 719
[fibonaci]Ti ne klati neumnosti - sodišča so polna takih, ki trdijo, da je podpis njihov (ali da ga niso ponaredili oni...) - v tem primeru nastopijo sodni izvedenci (grafologi), ki potrdijo ali ovržejo tako trditev. Grafologija je zelo ekzaktna veda, ki veliko pove o osebi iz podpisa
> [m1j]
> > [vsejeres]
> > Lažnivec prevzel si podpis a se ni podpisala na seznam??
>
> Grafološki pregled ni odveč, bi vsaj padel ali se potrdil dvom, ampak PS ne zaupam niti takrat ,ko bi mi kdo ob dvanajstih rekel,da je dan in bi dvakrat se prepričal ,če je res.
Ne klati neumnosti. Če ti trdiš da je podpis tvoj ti noben grafolog ne more dokazati da ni. Kdo pa pravi da ga ne moreš in ne smeš spreminjati.
sporočil: 3.006
Za dokazilo potrebuješ spričevalo, al kak? Sprejmeš ponarejeno?
Sicer pa ti itak ne boš opazil ali je ali ni ponarejeno, še za
podpis nisi vedel.
Naslov ti sporočim kar tu: Jurčkova pot 4, Prjatlova reber, lokal ONZONTHAI
Naj bodo ohlajene, ti pa tudi.
Naslov ti sporočim kar tu: Jurčkova pot 4, Prjatlova reber, lokal ONZONTHAI
Naj bodo ohlajene, ti pa tudi.
sporočil: 6.972
[fibonaci]
> [m1j]
> > [vsejeres]
> > Lažnivec prevzel si podpis a se ni podpisala na seznam??
>
> Grafološki pregled ni odveč, bi vsaj padel ali se potrdil dvom, ampak PS ne zaupam niti takrat ,ko bi mi kdo ob dvanajstih rekel,da je dan in bi dvakrat se prepričal ,če je res.
Ne klati neumnosti. Če ti trdiš da je podpis tvoj ti noben grafolog ne more dokazati da ni. Kdo pa pravi da ga ne moreš in ne smeš spreminjati.
Samo rečem ti lahko, da si bebec.
sporočil: 14.015
hvala lepa, vidim da danes bebci tekmujejo komu se bo posrečila
večja neumnost, eden več se ne bo poznalo...
sporočil: 1.355
[vsejeres]Haha, to, ja. Kar usrali so se od strahu pred policijsko preiskavo, tako kot vse velike ribe do zdaj :)
Kaj čakajo kazenska ovadba naj policija razišče.
sporočil: 937
Zadnja sprememba: anon-19362 04.11.2012 18:12
Hm,osebno sem že (so)podpisal stotine listin in pogodb (pri notarjih in sodiščih, na pogodbah itd.), ampak nikoli ni se še nobeden podpisal z "kratkim podpisom".
Morda je Sevšek mislili PARAFO, s katero se označijo posamezne strani dolgoštevilčnih pogodb (da se naknadno ne zamenja kakšno stran), vendar iz parafe ni moč razbrati imena in priimka (običajno je parafa sestavljenka iz začetne črke imena in začetne črke priimka). Zato parafa za avtentifikacijo ne vsebuje dovolj elementov in sama kot taka ne zadostuje za nadomestilo veljavnega podpisa (in tak je sam eden).
Kolikor lahko sklepam iz +20 let poslovnega življenja, se torej v pravnem prometu "skrajšani podpis" NE pojavlja.
Sicer v tem kontekstu (podpis v pravnem prometu) tudi ne poznamo stvari kot so: podaljšan podpis, razširjen podpis, raztegnjen podpis oz. skoncentriran podpis, ekstahiran podpis, skondenziran podpis, referendumski podpis ...
lp,
a
sporočil: 36
Sem zelo levo usmerjena in upam, da bo levica končno našla nekoga,
ki je bo vreden.Samo ne Jankovića, prosim.
[lebena]1. Grafologi imajo na sodiščih izjemno malo dela.
Ti ne klati neumnosti - sodišča so polna takih, ki trdijo, da je podpis njihov (ali da ga niso ponaredili oni...) - v tem primeru nastopijo sodni izvedenci (grafologi), ki potrdijo ali ovržejo tako trditev. Grafologija je zelo ekzaktna veda, ki veliko pove o osebi iz podpisa
2. Grafologija ima svoja pravila, ampak ni niti malo eksaktna veda, sicer bi jo lahko delal tudi računalnik, pa je ne.
Grafolog lahko pove, ali je tvoja pisava ali podpis podoben tvojim prejšnjim. Kdo pa pravi, da se moraš podpisat vedno enako. Med tremi podpisi, enim za pisalno mizo, drugim stoje poštarju na roko in tretjim na šaleterju s privezanim kulijem so lahko velike razlike.
sporočil: 6.972
[ZOVO6507]
Če je že bil tam, zakaj se mu potem ni dvakrat podpisala ?
Še lagat ne znajo, tukaj so pa fino padli, kako otročje lažejo.
Všeč mi je ,da se je Požar javil po tem,ko se je to začelo premlevati, da ima točne podatke kdo je avtor podpisa.Sicer je pred tem Požar samo nakazal, da je lahko ponarejen podpis, danes pa pove, da točno ve kdo, kdaj je to ponaredil.
joj tebi Jančidorfer, še Batovškova te bo stovkla , ker se je tako strokovno trudila dopovedovati kako zanič sta osnutka zakona o bankah in holdingu, malo pred orgazmom pa pride Jani in vse podre.
[maningi]eh mojster, jaz sem jih podpisal vsaj ene trikrat več kot ti, in večino samo z inicialkami;
Hm,
osebno sem že (so)podpisal stotine listin in pogodb (pri notarjih in sodiščih, na pogodbah itd.), ampak nikoli ni se še nobeden podpisal z "kratkim podpisom".
Kolikor lahko sklepam iz +20 let poslovnega življenja, se v pravnem prometu "skrajšani podpis" NE pojavlja.
so what? še vsi veljajo...
sporočil: 1.049
Lol, ta je huda, se strinjam s teboj, kot da celo noč sekaš
RedBullVodko, pol se pa zjutri zbudiš, pa......aaaaaaaa
Zadnja sprememba: anon-19362 04.11.2012 18:28
[fibonaci]Na primer ZOR, tudi ZPP, poglej si še menično pravo, potem si poglej podpis na oporoki, nekaj najdeš tudi v ZGD-ju itd.
po katerem zakonu?
Zanim pravni članek o podpisu najdeš tu:
www2.arnes.si/~rzjto...astnor.htm
lp,
a
[maningi]
> [fibonaci]
> po katerem zakonu?
Na primer ZOR,
sorry, ZOR že več kot deset let ne velja več :)
sporočil: 432
Ja dečko dragi, sicer ne berem Dela, vendar predvidevam, da je delo
na višjem nivoju. Vem da ti je težko, vendar vzdrži, časi bodo še
hujši.
[rava]nič, če ti trdiš da je tvoj potem ga ni strokovnjaka, ki bi lahko dokazal nasprotno; če podpišeš na hitro in drugače kot običajno, pa kaj potem?
mene tudi to zanima kaj v primeru, če matilda reče, da je to njen podpis.
sporočil: 9.830
[rafik]Z drugimi besedami: vse večkrat hodijo s svojim v koprive scat. To je še posebno nerodno, ker imajo pingvini kratke noge*. PeĆeeeeee! :))
Ta pingvinska elita pa res obvlada streljanje v lastna kolena. Vsak strel gre v polno. Le tako naprej! :)
* Tako kot laž.
sporočil: 4.404
[rava]veš kako je...če potrdi da je njen podpis ,in se izkaže da no way(tko,ene pet grafologov,za dobro mero loh tud uvoženih,uni se tud nočjo smešit če se začetki in konci podpisa čist razlikujejo od originala,pa še ne par for je vidnih pod mikroksopom) da je to njen podpis,matilda loh kazensko odgovarja...imuniteta jo v tem ne ščiti..
> [pirkP]
> Kaj se zgodi, da ona reče da je pač to njen podpis (pa recimo, da je v resnici ponaredek) in da se je tokrat pač tako podpisala?
> A se lahko potem sploh karkoli potem naredi glede tega?
> Ne verjamem, da se lahko od nje zahteva ponovitev podpisa pred pričami.
mene tudi to zanima kaj v primeru, če matilda reče, da je to njen podpis.
izredno zgovoren je tale mrk in molk.
zgleda, da je to še celo zanjo tu mač, če ne bi že zdavnaj na ves glas vreščala, kaj si dovoli koalicija.
zdi se, kot da jo zdajle prešajo in tenstajo, ona pa noče potrdit, da je to njen podpis.
pol si lahko mislimo, kakšna je ta druščina, če ji še celo ona s svojo vestjo ne more štange držat.
[fibonaci]Kaj pa zdaleč še ne pomeni, da je glede podpisov vse razveljavljeno :)))
> [maningi]
> > [fibonaci]
> > po katerem zakonu?
>
> Na primer ZOR,
sorry, ZOR že več kot deset let ne velja več :)
Sicer pa lahko greš brati še Zakon o Notariatu, dost natančno je podpisovanje urejeno v ZZZ (sklepanje mednarodnih pogodb), tudi v dednem pravu, itd itd.
[maningi]xexe, lahko dobiš točko za trud, ampak tako to ne gre...
> [fibonaci]
>
> sorry, ZOR že več kot deset let ne velja več :)
Kaj pa zdaleč še ne pomeni, da je glede podpisov vse razveljavljeno :)))
Sicer pa lahko greš brati še Zakon o Notariatu, dost natančno je podpisovanje urejeno v ZZZ (sklepanje mednarodnih pogodb), tudi v dednem pravu, itd itd.
če se hočeš sklicevati na zakon moraš napisat člen veljavnega zakona, in potem vidimo ali je res ali ni :)
sporočil: 1.991
[rename]Te dopolnjujem: nič ne bi škodilo, če bi parlament malo povprašal kakšnega svetovalca, kako standard kakovosti ISO 9001 te stvari ureja. Vsako malo bolj spodobno podjetje je k tej stvari pristopilo že pred leti, imajo ga tudi že marsikatere občine in bolnišnice, tej golazni, ki nam vodi državo, pa tega ni treba. Najlažje je krasti v razmerah, ki niso urejene, red tako ali tako velja samo za rajo, ki slepo hodi na volitve in voli te bebce.
> [gsavli]
> > [maningi]
> > Po zakonu parafa ni veljavno nadomestilo za podpis.
>
> Hm. To je sicer malo off topic, a me zanima. Kaj je to "parafa" in kaj "podpis"? Po cem se locita? In kateri zakon doloca te reci?
Parafiranje je v navadi v zahodnem svetu, vsak list pogodbe se parafira z inicialkami imena in priimka, z velikimi tiskanimi crkami.
Podpis pa je podpis, na zadni strani pogodbe na primer... z izpisano pisavo.
Konkretnih zakonov, ki to pri nas urejajo ne poznam, jih je pa nekaj omenil maningi.
Parafiranja v sfrj se jaz ne spomnim, da bi se uporabljalo. Smo pa na veliko zigosali vsak list posebej, kar je bilo vcasih prav smesno, ker so bili zigi tako veliki, da so gor spravili cele nazive sozd ozd tozd itd ...
Jaz sem se s parafiranjem prvic srecal konec 80ih v Angliji.
Parafa naj bi potrjevala, da si tisto doloceno stran dokumenta res prebral in da kasneje ni bila zamenjana itd.
sporočil: 5.963
Zadnja sprememba: anon-245582 04.11.2012 19:04
Mogoče ti tole pomagae-uprava.gov.si/e-up...83&sid=666
www.notar-z.si/stori...e/overitve
www.ius-optima.com/o...dbe-cenik/
www.fu.uni-lj.si/med...ev_podpisa
www.sodisce.si/znanj...sca/53371/
Iz izkušenj ti lahko napišem še tole. Ob prevzemu dediščine me je sodnica opozorila, da se naj podpišem s polnim čitljivim podpisom nikakor s parafom.
Ob prevzemu sinove priporočene pošte me je poštar opozoril, da morata biti podpisa
na kartici in v knjigi identična. Na bančni kartici in na osebni izkaznici imaš podpise. Kolikor vem morata biti identična.
Da ne bo pomote.
SSKJ
idéntičen -čna -o prid. (ẹ́) 1. ki se po lastnostih, značilnostih ujema z drugim, ne razlikuje od drugega; istoveten, enak: gre za identične pojave, pojme; številne podobnosti so sorodne, včasih celo identične; imata skoraj identično stališče o tem vprašanju; imeti kaj za identično / identična barvna kombinacija // navadno v povedni rabi, navadno v zvezi s s, z ki po vrednosti, moči ni ne večji ne manjši: splošna metoda znanstvenega dela je identična s splošno sociologijo / s takšnimi trditvami postaja identičen s svojimi kritiki / ta tekst je identičen s tem 2. isti: šlo je za identično osebo ◊ geom. identični tvorbi tvorbi, ki imata enako obliko in velikost; mat. identična enačba enačba brez neznanke ♪
[fibonaci]
> [rava]
>
> mene tudi to zanima kaj v primeru, če matilda reče, da je to njen podpis.
>
nič, če ti trdiš da je tvoj potem ga ni strokovnjaka, ki bi lahko dokazal nasprotno; če podpišeš na hitro in drugače kot običajno, pa kaj potem?
Seveda lahko nek izvedenec grafolog (upravičeno ali tudi ne) trdi, da ni tvoj podpis, čeprav ga priznaš kot svojega (kaj pa spet ne pomeni, da si ga sam naredil) :))
Stvar sodišča, da odloča, če pride do spora.
So pa že kar nekaj dokumentov uspešno usporavali (sploh oporoke), če ni bilo vse po "reglcah". In obratno, so tudi znani primeri, ko je nek "zvitorepec" nečitljivo podpisal dokument, kaseneje pa trdil, da na njem ni njegov lastnoročni podpis :)))
sporočil: 4.404
[fibonaci]a da ni strokovnjaka?sodna praksa jih prizna,ti si pa kot titzo,ne priznaješ ovaj sud,hehehe
> [rava]
>
> mene tudi to zanima kaj v primeru, če matilda reče, da je to njen podpis.
>
nič, če ti trdiš da je tvoj potem ga ni strokovnjaka, ki bi lahko dokazal nasprotno; če podpišeš na hitro in drugače kot običajno, pa kaj potem?
PS: ne mešaj grafologije kot ugotavljanje osebnosti z forezično grafologijo...tam je treba lepo obrazložit svoje mnenje...materialno..
www.delo.si/druzba/p...-glas.html
Zadnja sprememba: anon-238577 04.11.2012 19:04
[maningi]Zato pa se bo verjetno grafolog omejil na to, ali je sporen podpis podoben primerjalnim.
Seveda lahko nek izvedenec grafolog (upravičeno ali tudi ne) trdi, da ni tvoj podpis, čeprav ga priznaš kot svojega (kaj pa spet ne pomeni, da si ga sam naredil) :))
Pa še marsikaj drugega tudi, samo tu ne gre za primere ko bi ljudje priznavali svoj podpis, ampak ponavadi obratno ;)
So pa že kar nekaj dokumentov uspešno usporavali (sploh oporoke), če ni bilo vse po "reglcah". In obratno, so tudi znani primeri, ko je nek "zvitorepec" nečitljivo podpisal dokument, kaseneje pa trdil, da na njem ni njegov lastnoročni podpis :)))
sporočil: 9.501
Grem stavit,da bodo Pingvini v torek umaknili referendumsko
pobudo.Če sem točen,bodo primorani...Zdej morajo sam še pripravit
ustrezno razlago za vernike
sporočil: 9.830
Glejte... Saj se ne bi hvalil, ampak...
Ponarejal sem podpise za Nixona, Stalina, NKVD, Stasi, MI5, 6 in 7, Udbo, Sovo, Napoleona, Cesareja Borgio, Marijo Antonieto, Urija Gelerja, Broja 1, Sir Oliverja, Binga ....
In sedaj dvomite o kakovosti mojega izdelka?! Globoko ste me prizadeli! Prav užaljen sem, da veste!
Ponarejal sem podpise za Nixona, Stalina, NKVD, Stasi, MI5, 6 in 7, Udbo, Sovo, Napoleona, Cesareja Borgio, Marijo Antonieto, Urija Gelerja, Broja 1, Sir Oliverja, Binga ....
In sedaj dvomite o kakovosti mojega izdelka?! Globoko ste me prizadeli! Prav užaljen sem, da veste!