Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek \'Morda je celo bolj verjetno, da se bo Slovenija odpovedala evru\'
sporočil: 2.890
[bc123a]Baje je Grčija že pred časom dala dobaviteljem za javni sektor dve opciji:
- uvedes "certifikate", ki jih drzava sprejema za placilo davkov in del place v javnem sektorju izplacujes v teh certifikatih.
- ali čakaš na svoj denar indefinitely
- ali si poplačan v nekakšnih državnih bonih (ne vem sicer, kje jih lahko vnovčiš)
sporočil: 12.753
[1130cocoa]Ne boš verjel, da to razumem, kot jasen tipičen odgovor na balkanu z balkansko miselnostjo. Ja sam prvi, ja sam gazda, kao Janković......
> [foore]
> NIMAM NAMENA ŽALITI VENDAR RESNICA JE, DA IMAMO OGROMNO TAKŠNIH PRIŠLEKOV IZ BALKANA...
>
> VENDAR RESNICA JE: BALKAN JE BALKAN IN BO OSTAL BALKAN..........
>
> SEDAJ SE PA VPRAŠAJMO, KAJ JE BOLJE: eu ali balkan...............
Torej je vprašanje, ali želimo biti prvi na vasi ali zadnji v mestu?
sporočil: 639
[bc123a]A ne bomo čez 2 leti glih pri ene 70% debt-to-GDP? Decembra smo bli pri 53.7%, deficit je en 8%, banke so še 5%, gospodarska rast bo pa ene -1.5% na leto povprečno. Čez 2 leti je ene 77%, ravno optimalno za bail-out. Sem se kje zmotil s številkami?
Mislim, da ima percepcija tule bistveno vecji vpliv, kot si ti predstavljas - vprasanje je, ali je to dobro ali slabo, ce pride trojka recimo eno leto prej, kot bi neizbezno morala priti. Vsekakor je enostavneje resevati drzavo, ki ima 70% razmerje dolg/bdp, kot pa taksno, ki ga ima 120%.
[bc123a]
Poglej si grafa, kako se je Poljska zaradi lastne valute uspesno spopadala s krizo, pusti krugmanovski komentar.
Poljska ima "zlato fiskalno pravilo". V ustavi imajo max zadolžitev do 60% BDP in so nedolgo nazaj že morali sprejeti nekatere ukrepe, da dolg ni eskaliral, se pa spet nevarno približujejo tej meji.
sporočil: 56
Zakaj ob besedi JS vsi prizadeti takoj v prve bojne vrste pošiljate
zdravnike učitelje in policiste. Ne, niso amo oni JU in če
banaliziram so ti polovica, ki naj ostane.
Sprašit pa je nujno potrebno vse presežke v obliki politično in prijateljsko nastavljenih vodij, njihove pomočnike in podobne svetovalce raznih oddelkov občinskih enot, upravnih enot, DURSA, carine, etc etc etc, ki še sami ne vedo kaj so njihove delovne naloge (poleg prejemanja nezaslužene plače). Če jih za začetek zluftajo med 20 in 50.000 bo narejen ogromen napredek z 0% izgub za državljane.
Sprašit pa je nujno potrebno vse presežke v obliki politično in prijateljsko nastavljenih vodij, njihove pomočnike in podobne svetovalce raznih oddelkov občinskih enot, upravnih enot, DURSA, carine, etc etc etc, ki še sami ne vedo kaj so njihove delovne naloge (poleg prejemanja nezaslužene plače). Če jih za začetek zluftajo med 20 in 50.000 bo narejen ogromen napredek z 0% izgub za državljane.
sporočil: 937
Zadnja sprememba: anon-19362 01.04.2013 21:00
[bc123a]Mislim da enkrat konec 2010 (ob grškem "striženju las") sem šel študirati ustrezno zakonodajo - nekje sem celo zbral skupaj usrtezne zakone, če jih najdem, jih bom linkal. Skratka, zajeb, da ti mrak pade na oči.
> [maningi]
> Ne vem (trenutno celo dvomim), ali bo Slovenija prva izstopila iz EMU (postopek je velika neznanka in pravno izredno zapleteno),
Postopek efektivnega (!) izstopa iz evrocone je relativno enostaven, Ciper je ze na pol poti:
- uvedes kapitalske kontrole
- zamrznes vloge v bankah oziroma mocno omejis dvige
manjka samo se:
- uvedes "certifikate", ki jih drzava sprejema za placilo davkov in del place v javnem sektorju izplacujes v teh certifikatih.
Ob tem seveda ECB znori, a predpostavka je, da se tole zgodi seveda sele, ko je ze cist vseeno ce ECB znori.
Efektivno tudi pomeni strmoglavljenje standarda - Ciper pač proizvaja skoraj NIČ (iz spomina agronomski izdelki cca. 12%-15% celotne poduktivnosti, ostalo so gradbeništvo in finance in storitve) da bi lahko to skoraj nič zamenjali za nafto, hrano, polizdelke, šampon, bicikle, WC-papir itd itd. itd. Somalija ali kaj podobnega lahko nastane .... Sreča, da tam dol ni prave zime.
Ne ne, smiselno je, da se združijo večje število držav, ki lahko za silo kolikor se da pokrivajo (si izmenjajo) čim večji spekter blaga, potrebenega za preživetje in standard.
lp,
a
sporočil: 1.700
REs, da je prvi april, ampak pod "only fools and hhorses" je pa
gotovo tudi to mogoče. lp :)
sporočil: 1.272
jugoviči z murgeljcem na čelu, to že dolgo načrtujejo, da
uresničijo svoje balkanske sanje !
sporočil: 5.152
[bc123a]Butlovstvo, nasevstvo, vasestvo in nesposobnost have no limits.
> [Whiskey]
> Spet veleumna razmišljanja o Evru. Kdo bo pa ustvarjal? Javni sektor? Sigurno ne! Objokane trgovke iz Merkatorja? Tudi ne! Je kdo od vas pogledal kako stoji občanstvo v bankah? Verjetno ne. Osebni stečaji se gomilajo! Nova vlada se je v 5. členu koalicijske pogodbe zavezala, da bo krepila Javni sektor. Pa sej ti so utrgani bolj kot tisti iz Polja ali Vojnika. Pol JS je treba TAKOJ pometat na
Katero polovico? Sploh ves kaj vse je v sloveniji javni sektor in kaj bi to pomenilo? A zdravnikov tudi pol na cesto? A vzgojiteljic tudi?
V sloveniji je javni sektor neke vrste globoko vrascen tumor. Ce ga ubijes brez resne locitve od gostitelja, bo gostitelj crnil z njim.
> cesto, višek denarja od plač pa namenit za zagon MALEGA gospodarstva.
noja, takoj vidimo, kam pes taco moli. prihranjeni denar ki ga vzamemo enim "nasim" dati drugim "nasim".
butl, v sloveniji je predvsem treba radikalno znizati vse stroske, od JS do stroskov dela, pa se bo industrija sama zacela pobirati. ker se bo splacalo.
sporočil: 1.021
Zgleda, da si danes dežurni hobi policaj. Poglej si učinkovitost
doktarjev. Pol jih dela malo zase in nekaj ur katere predstavljajo
polni delavnik s plačanimi prispevki pa še za državo. Kuštrun je že
izjavil, da so zdravniki adekvatno nagrajeni, ne glede na
spremembe.
Svojo mamo zmerjaj z butlom, pacient nespodobni.
Svojo mamo zmerjaj z butlom, pacient nespodobni.
[AnonimniPingvin]
A ne bomo čez 2 leti glih pri ene 70% debt-to-GDP? Decembra smo bli pri 53.7%, deficit je en 8%, banke so še 5%, gospodarska rast bo pa ene -1.5% na leto povprečno. Čez 2 leti je ene 77%, ravno optimalno za bail-out. Sem se kje zmotil s številkami?Tele številke so malo zavajujoče. Slovenija ima malo balkasnkega kompleksa in je - kot Grčija - določen dolg malo skrila pod preprogo. Naprimer DARSov dolg za avtoceste v to števiko ni vključen www.times.si/sloveni...240a0.html
sporočil: 298
[foore]Tole je bilo mišlejno sarkastično, da ne bo pomote.
> [1130cocoa]
> > [foore]
> > NIMAM NAMENA ŽALITI VENDAR RESNICA JE, DA IMAMO OGROMNO TAKŠNIH PRIŠLEKOV IZ BALKANA...
> >
> > VENDAR RESNICA JE: BALKAN JE BALKAN IN BO OSTAL BALKAN..........
> >
> > SEDAJ SE PA VPRAŠAJMO, KAJ JE BOLJE: eu ali balkan...............
>
> Torej je vprašanje, ali želimo biti prvi na vasi ali zadnji v mestu?
Ne boš verjel, da to razumem, kot jasen tipičen odgovor na balkanu z balkansko miselnostjo. Ja sam prvi, ja sam gazda, kao Janković......
Res pa je, da bi Slovenija lahko bolje izkoristila pozicijo in imela korist od Balkana in EUja. Balkan nam je bil pred časom soliden trg, ki smo ga večinoma izgubili. EU pa ima politiko, da podpira samo velike korporacije, kjer pa SLO firme nimajo ravno velikih šans, razen kot podizvajalci. Za nas tudi EU ni ravno obljubljena dežela, kot tudi še za marsikatero državi. Prosperirala je Nemičja in na njo vezane države, ker so imeli PIIGS in še nekaj drugih držav preveliko kupno moč. Kot kaže je v EU več kot polovica držav pretirano zadolženih in se kaj hitro lahko Balkanizirajo in postanejo EU Balkan in smo na istem kot pred dobrimi 20 leti. Cela situacija me precej spominja na EX YU, samo igralci so drugi.
sporočil: 14.015
[beriberi]Res je. Nemci so trdi, dogmatični, vase zagledani in zato preozki. To da imajo tudi pri financah glavno besedo je za Evropo zelo neugodno, saj jim še Američani težko kaj dopovejo. Nemci bi morali ostati pri mašinah, tam so najboljši.
Kdaj bodo nemški volilci spremenili svoje prepričanje, da so oni tisti, ki največ trpijo v EU?
ta bo odločilna, ker so pa Nemci zelo, zelo premočrtni, jim rabi ogromno časa, da spremenijo mnenje.
Ampak danes znajo politiki in njihovi piarovci, če hočejo, ljudem prodati katerokoli zgodbo. Misliš da zgodbe o novem Marshallovem planu nemškim volilcem ne bi mogli prodati kot njihove, nemške zmage?
[firduzi1]Nacionalizem je res krasna rešitev, ane.
Niso jugovici problem, problem so SRBI!!!!!!
sporočil: 3.758
Realno imamo okoli 25% previsok standard. Znižaj to, pa mi povej, kaj to pomeni z ali brez evra, saj je situacija dokaj enaka.Sem privat, imam svoje firme. Večino denarja mi prileti iz tujine. Delamo, ščijemo kri zanj. A spadam s svojimi sodelavci pod "imamo"??? Javne slovenske zdravstvene usluge, ki jih drago plačujem, bom koristil, kot je bilo nekoč omenjeno, zgolj v primeru oživljanja, če me infarkt trofi ravno v Sloveniji.
V kolikor se mi bo znižal standard tako, da bo v razredih mojih otrok 35 namesto 16 učencev (res jih je pri dveh 16), potem mi standard lahko znižajo za 100%.
Komu je potrebno znižati standard in kako se to naredi??? Vem kako so znižali standard po 2.svetovni vojni tistim, ki so kaj imeli. Vse so jim pobrali. A si tako mislil?
Brez zamere ampak tega za tvojo pripombo res ni moč reči.
Če zanemarimo, da je poved brez kakršne koli sporočilne vrednosti in se lotimo le suhoparne analize le-te lahko rečemo, da gre za osnovnošolski primer preobilja besed in nepravilne uporabe tujk.
Poleg tega osnove funadmentalizjma ne obstajajo. Fundamentalizem je način mišljenja, je nazor.
Torej je tvoja poved le poizkus izrabe tujk - latovščina, ki ima namen le prikazati "razgledanost" pisca.
Če zanemarimo, da je poved brez kakršne koli sporočilne vrednosti in se lotimo le suhoparne analize le-te lahko rečemo, da gre za osnovnošolski primer preobilja besed in nepravilne uporabe tujk.
Poleg tega osnove funadmentalizjma ne obstajajo. Fundamentalizem je način mišljenja, je nazor.
Torej je tvoja poved le poizkus izrabe tujk - latovščina, ki ima namen le prikazati "razgledanost" pisca.
sporočil: 70
Bomo ven spravili, koliko so nas Srbi pokradli v zadnjih manj kot
10ih letih, pa bos potem mogoce govoril o narodovem obstoju in ne
nacionalizmu!!! Nacionalizem, fasizem se na zalost gredo Srbi.
Zakuhali so pizdarijo na Hrvaskem, v Bosni, na Kosovu, sedaj pa se
tukaj sranje kuhajo!!!
[zmrda]Nacionalizem ni nikoli bil in nikoli ne bo nobena resitev, normalno. Vseeno pa je treba vedeti, kdo je na slovenskem gospodar since 1918.
> [firduzi1]
> Niso jugovici problem, problem so SRBI!!!!!!
Nacionalizem je res krasna rešitev, ane.
S komunizmom pa je gospodar dobil tudi zveste kolaborante v podobi slovenskih komunjar.
Zdravnikov, učiteljev in policistov po mojem mišljenju ni preveč.
Tu je potrebna le velika optimizacija delovnih procesov.
[0329Softb]Ne štekaš... ti si problem. Ustvarjaš neenakost. Dviguješ gini index. Imaš več, kot sosed.
Sem privat, imam svoje firme.
Pustmo, da ustvarjaš delovna mesta in plačuješ davke (itak si že po defaultu utajevalec in baraba, to se itak "ve"), to ni važno. Veliko bolj fajn nam bo, ko te bomo razlastili, nagnali v revščino (če že ne v kakšno jamo) in potem ti bomo mi pokazali, kako se gre biznis in dobički bodo tekli v naše žepe. He he he.
sporočil: 14.015
Se zelo strinjam. V končni fazi tudi tu ne bo šlo za politiko niti
ideologijo, ampak čisto navadno neusmiljeno računico plusov in
minusov evra, ki so jo bo morala narediti vsaka država zase, ene
računice za vse ni. Catch obstanka EMU pa se meni zdi v ustrezni
izravnavi med državami, tudi ameriške države se med seboj zelo
razlikujejo, pa se to potem na zvezi ravni precej poravna.
sporočil: 937
[zmrda]Jep, znotraj države se da - smo tudi v Sloveniji krajši čas imeli bone.
> [bc123a]
> - uvedes "certifikate", ki jih drzava sprejema za placilo davkov in del place v javnem sektorju izplacujes v teh certifikatih.
Baje je Grčija že pred časom dala dobaviteljem za javni sektor dve opciji:
- ali čakaš na svoj denar indefinitely
- ali si poplačan v nekakšnih državnih bonih (ne vem sicer, kje jih lahko vnovčiš)
Če pa potrebujemo državljani nekaj konkretnega od nekoga izven države, pa ta nekdo ne bo hotel za plačilo sprejeti z lepimi barvami potiskane papirčke ...
lp,
a
[XMONT]Pa kaj mene boli kurac za tvoje plitke uciteljske "jedelj-pomaranc" analize mojega jezika? Pametni me razumejo, nic strahu. V mojih besedah je vsebina in sol.
Brez zamere ampak tega za tvojo pripombo res ni moč reči.
Sem pa res pissed, ko vidim, kako je KPK-jevstvo, vstajnistvo in nekega faking pederajsa nadmorala sjebala se tiste tri in pol nevrone slovenske ovce.
[firduzi1]No, kar spravi ven. Verjetno en toliko, kot so židje pokradli Nemčiji, ane?
Bomo ven spravili, koliko so nas Srbi pokradli v zadnjih manj kot 10ih letih
Teslo, en Janković še ne pomeni naroda. Prste je imelo v marmeladi precej več čistokrvnih Janezov.