Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Mercatorijada za vedno

Strani: 1 2 3 4

čarli sporočil: 13.178
[#1111729] 24.02.11 11:55 · odgovor na: Marburg (#1111282)
Odgovori   +    3
[Marburg]
> [čarli]
> >Vas kaj moti, da kupujete v avstrijskem Intersparu, francoskem Leclercu, nemškem Hoferju?
>
> Khm, pa ne da jpd ne ve iz kje prihaja spar in hofer:)

Damjan najverjetneje ze ve, kje, kako in kdaj. Ti pa ne locis med "IZ KJE" in "OD KOD".
Ejej.
Ok če si že tok pameten in drobnjakarski. Ti očitno ne veš, da ni Damjan ampak Damijan. Toliko o tem kdo kaj ve;)
anon-200699 sporočil: 2.054
[#1111740] 24.02.11 12:00 · odgovor na: anon-31566 (#1111104)
Odgovori   +    0
[jakap80]
Jože P. Damijan: do danes sem imel še nekako občutek, da se dejansko spoznas na ekonomijo/gospodarstvo, vendar je ta tvoj clanek poln butastih primerjav in tez. Izpostavim eno : Hja, kdo drug pa bi hotel toliko plačati, da bi prišel na trg z dvema milijonoma prebivalcev?!

Menda pa ima Mercator malo večji trg kot 2 mio, Mercator deluje na 30 miljonskem trgu in je največja trgovska veriga v JV Evropi, tako, da mislim, da je privlačen za marsikatero zahodno trgovsko verigo.
in potem je svizec zavil čokolado v folijo, ali obratno. Očitno obvladaš plansko ekonomijo.
deblo sporočil: 3.339
[#1111764] 24.02.11 12:09
Odgovori   +    1
Naj Damijan še oceni, če je nacionalni interes tudi dnevni izvoz gorenjskega mleka v količini ca. 180 000 l v Italijo, da nazaj vozimo jogurte in sir. Kmetje in drugi pa pijejo madžarsko mleko od koder ga uvozimo, tudi za izdelavo alpskega mleka.
pklada sporočil: 585
[#1111777] 24.02.11 12:13 · odgovor na: anon-54454 (#1111681)
Odgovori   +    2
Ne trzam na blodnje. Svetovni indeksi so na 80% svojih vrhov (balona), Slovenija pa 30% na dnu. To je edini rezultat, ki zame kaj steje.
Da je padla prodaja nemških avtomobilov istočasno pa zrasla izdelava sestavnih delov za avtomobile v Nemčiji ni blodnja ampak realnost, ki se ji reče protekcionizem, nacionalni interes... Nemci vejo kaj je to.

Če pa ti ne trzaš, pomeni da lepo živiš od državne plače. Trzajo pa zato upokojenci, recimo v ZDA, kjer so bankrotirali že tudi nekateri javni pokojninski skladi (ne samo privatni). Pred časom so se cajtngi raspisali o preminulem obubožanem (mislim da) upokojenem šerifu iz nekega ameriškega mesta, ki je ostal brez penzije, ker je mestni pokojninski sklad, ki naj bi izplačeval pokojnine mestnim uslužbencem, bankrotiral. Njemu, brez penzije, se je definitivno jebal za svetovne indekse, ki so na 80% svojih vrhov.
anon-54454 sporočil: 4.098
[#1111799] 24.02.11 12:20 · odgovor na: pklada (#1111777)
Odgovori   +    3
[pklada]
> Ne trzam na blodnje. Svetovni indeksi so na 80% svojih vrhov (balona), Slovenija pa 30% na dnu. To je edini rezultat, ki zame kaj steje.

Da je padla prodaja nemških avtomobilov istočasno pa zrasla izdelava sestavnih delov za avtomobile v Nemčiji ni blodnja ampak realnost, ki se ji reče protekcionizem, nacionalni interes... Nemci vejo kaj je to.

Če pa ti ne trzaš, pomeni da lepo živiš od državne plače. Trzajo pa zato upokojenci, recimo v ZDA, kjer so bankrotirali že tudi nekateri javni pokojninski skladi (ne samo privatni). Pred časom so se cajtngi raspisali o preminulem obubožanem (mislim da) upokojenem šerifu iz nekega ameriškega mesta, ki je ostal brez penzije, ker je mestni pokojninski sklad, ki naj bi izplačeval pokojnine mestnim uslužbencem, bankrotiral. Njemu, brez penzije, se je definitivno jebal za svetovne indekse, ki so na 80% svojih vrhov.
V Sloveniji imas takih za ena dva milijona. Pa se sami niso imeli dosti vpliva na to (za razliko od americana ki ga omenjas).
anon-200699 sporočil: 2.054
[#1111827] 24.02.11 12:32
Odgovori   +    4
Mogoče bi morali končno reči kaj je nacionalni inters. Nacionalni interes je znanje slovenskega jezika, dobra kulturna dediščina, čisto okolje, življenje vredno človeka, vse ostalo z nacionalnim interesom nima nič. Če se prav spominjam je Mercator nastal iz neke zakotne trgovine, z prevarami in pdporo politikov, ali ste pozabili, kako je prevzel večjo Emono in podobne trgovske skupine, ki so bile na začetku pohoda večje, sedaj pa se jih ljudje niti ne spominjajo več. Edina gomilna sila Mercatorja je bilo prevzeti monopol na našem trgu, potem pa diktirati svoje cene, do dobaviteljev in kupcev. Potem pa lejga vraga, kako je je uspelo, Sparu, Hofru, Lidlu...da se vštuli na njihovo dvorišče? En malo me boli ku*ac za Merkator in njemu podobna podjetja. Kupujem tam kjer je ceneje in imajo tiste proizvode ki so mi všeč. Čisto vseeno mi je kje proizajajo kaj če je proizvod takšen kot ga pričakujem. Ker sem star zakrknjen kadilec in vse življenje že kadim F57, ki jih je izdelovala Tobačna Ljubljana, kadim jih še vedno izdelujejo pa jih menda nekje v Nemčiji, če bi se pa njihov ukus spremenil, bi pa izbral kaj drugega. Torej prenehajte že nakladati o nekakšnih propadih živilskih verig, če proizvajalci niso sposobni proizvajati kvalitetno in cenovno primerno naj pa crknejo, saj vsi vemo da drek ostane drek, pa četudi ga okrasiš z mašnjico.
anon-244670 sporočil: 1.042
[#1111841] 24.02.11 12:35
Odgovori   +    2
Če je tako nepomembno kdo je lastnik ekonomsko največjega sistema v državi, kot to piše Damjan, potem pa prodajmo celo državo. Res nima smisla, da obstaja. Stroški upravljanja se bodo zmanjšali zaradi ekonomije obsega in povezanih proizvodov. Vse bo prevzel Zagreb. Razpuščen bo slovenski parlament in državni zbor - bo njihove naloge prevzel Sabor, razpuščena bo vojska.....in če bomo imeli srečo, dobo ukinili še ljubljansko ekonomsko fakulteto in odpustili profesorje- njihovo vlogo modrovanja bodo prevzeli zagrebški,...
anon-188487 sporočil: 2.260
[#1111861] 24.02.11 12:46
Odgovori   +    3
Dobro napisano, čeprav mislim, da prodaja Mer. "tujcem" ni najboljša izbira - precej hazarderstva je vmes - toda enostavni ni(!) druge izbire. Lepe izbire so bile npr. za Lek. Danes (skoraj) ni več ne zaščitne znamke, še manj domačega "ponosa" in posledično pritokov financ v prorač. iz dobička. (V nasprotju s Krko). Tudi Droga je na tej poti, oziroma še slabši, ker jo bodo po izčrapnju (tokrat tuji tajkuni) poslali v stečaj. Hudič je s temi "tujci" v smislu "loterije". Uspe ali ne. Domačega vsaj teoretično lahko stisneš za vrat, če zavozi (no, glede na trenutno pravnost v tej državi, priznam, res bolj težko). Pa nisem kakšen fanatik "nacionalnega interesa", sem pa za zdravorazumsko odločanje.
anon-16255 sporočil: 473
[#1112165] 24.02.11 14:29
Odgovori   +    0
Beda našega gospodarskega in političnega prostora je v tem, da imamo v Sloveniji veliko sposobnih ljudi, vodijo pa nas totalno nesposobni...
anon-221565 sporočil: 303
[#1112196] 24.02.11 14:38
Odgovori   +    3
Kdor svoje delo prodaja na prostem trgu,ga slatko zaboli za nacionalni interes.
Za tiste,ki so pa na državni dudi,je zgodba drugačna.
Lep dan.
ogiva sporočil: 98
[#1112244] 24.02.11 14:52
Odgovori   +    0
Hja, če je Mercator tudi še uspešen, pa naj sam odkupi svoje delnice. Od tega "nacionalnega interesa" imajo največ koristi Mercatorjevi menagerji (in
kdor izza njih). Za rešitev svoje zlate jame pa naj že kaj tudi naredijo!
Trgovke bo enako izkoriščal Janez, Hans ali Giovanni, potrošniki kupujemo pri vseh trgovcih (sicer bi ti že spakirali kufre) in bomo še naprej ,če bomo le , kot pravilno navaja avtor,imeli s čim .
anon-45881 sporočil: 7.327
[#1112324] 24.02.11 15:19 · odgovor na: pklada (#1111387)
Odgovori   +    0
[pklada]
V treh letih sem jih uspel napisat 60. Drgač pa ustvarjam novo vrednost v svoji firmi. Kaj jeto nova verednost pa večina na tem forumu ne ve skupaj z Damjanom. A mogoče ti veš kaj je to?

A v multinacionalki ustvarjaš novo vrednost, al prodajaš licence za software državni upravi?
A ti dam link do wikipedie, če imaš težave z definicijami ali kako? Drugače pa si jih danes napisal 2x toliko kot jaz in nič ne kaže, da se ustavljaš. Dasa si.

Kar jaz ustvarjam, ocenjuje trg, ne ti s svojimi frustracijami. Koliko sem vreden podjetju, ocenjujejo moji šefi. Ocenjen je moj izdelek, ne ure, ki jih (ne) štempljam. Ti pa kar naprej sodi forumaše po svojih predsodkih in svojem omejenem pogledu na to, kaj in kako bi morali drugi ljudje početi v življenju.
pklada sporočil: 585
[#1112328] 24.02.11 15:22 · odgovor na: (#1111956)
Odgovori   +    0
[icko30]

Eto v tem primeru nickname odraža karakter. Zabit k klada.
Boli mene skadko K. koliko prispevkov lahko ti napišeš in zakaj jih pišeš, če mene vprašaš si si slabo organiziral delo, razmisli malo o kakšnem inženirju logistike ali kaj podobnega, da ti optimizira delovni proces.
In ne ti meni z javno upravo moron, niti tolarja, "kamoli" € nisem dobil v lajfu razen da sem ga pošteno prislužil.
S takšnim razmišljanjem ti jaz burekđinice nebi zaupal.
Pozdravlja te lastnik doo izvoznik, skupaj z ženo ki je s.p.
Pol sva pa že dva taka na forumu. Samo za razliko od tebe, mene nateg s tajkuni še ni prepričal, da je zdaj razprodaja edino zdravilo. Večina na tem forumu je pa pred leti podpirala domače direktorje kot super uspešne managerje, zdaj jih (vas) pa rit peče od natega, in se obračajo(te) za 180 stopinj in jim (vam) je vse tuje sveto.

Mi pa še noben ni odgovoril, zakaj sta Irska in Madžarska bankrotirali tako zlahka, pa sta bili vzor za tuja vlaganja. "Deželi prijazni tujim vlagateljem". Boš ti odgovoril s svojim izjemnim karakterjem?

Kaj pa če bi najprej prodal svojo firmo?

Dela mi pa ni treba organizirat. Na tem forunu ne pišem mnogo, ker ga imam dovolj, pa še bolj me veseli. Mi pa kljub temu ni jasno, kako imajo eni 20.000 prispevkov. Že 1000 prispevkov je velik.
anon-45881 sporočil: 7.327
[#1112348] 24.02.11 15:28 · odgovor na: pklada (#1111777)
Odgovori   +    1
[pklada]
Če pa ti ne trzaš, pomeni da lepo živiš od državne plače.
Madona, ti pa si car za prepoznavanje javnih uslužbencev. Morda si edini, ki živi od dela na trgu, vsi ostali pa jahamo z davki tvojo dodano vrednost. Samo ne pobegni nam, sicer nam bo javnim uslužbencem zmanjkalo denarja.

Another troll, press.
153 sporočil: 9.333
[#1112911] 24.02.11 22:47
Odgovori   +    1
Kako naj kmet požene svoje domačije rast (1),
če je svoja polja... "pustil" drugim v last ?

Če jo-že da-mi-jan, to rast namreč, (o)pevajoč,
potem bi bil jaz boljši profesor, in on odhajajoč.

Sodražan
--------
(1) glej zadnji odstavek prispevka JPD-ja

Strani: 1 2 3 4