Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Prodaja električnih avtomobilov v Španiji krepko za načrti
sporočil: 5.515
[blink]Tale debata bi bila nekam za zakopat v časovno kapsulo in odpret čez 10/20 let.
> [tmatej]
> > [blink]
> > > [gogi1]
> > >
> > > Tako ja, ampak rezultat je dosti podoben in govori o tem, da z obstoječimi kapacitetami ne moremo pričakovati polnjenja večjega števila EVjev.
> >
> > Opazil sem eno napako v svojem izračunu (nekje se je izgubila ena ničla!):
> >
> > Celotna proizvodnja el. energije v NEK bi (glede na zgornje podatke) s svojimi 5 mlrd kwh letno zadostovala za 31250 prevoženih km (in ne zgolj 3150 km!) na posamezno osebno vozilo v Sloveniji.
>
> Kar pomeni, da bi za 15.000 letnih km in 1M vozil potreboval le pol krske nuklearke in pristanes na mojem rezultatu, da bi bil dovolj delez NEK, ki ga trenutno dobi hrvaska stran.
Ja, tam nekje. Ne vem pa kakšne so izgube od NEK do končnega uporabnika.
Mislim, da bo čez 10 let še vedno le za vzorec električnih vozil.
Čez 20 let pa bodo šla mogoče na cold fusion :)
M
sporočil: 4.098
[blink]Po moje to v tem trenutku sploh ni bistveno. Vecina uporabljenih podatkov je proksimativnih, reda tudi +-20%. Mislim, da je za zacetek sploh dovolj, da si ze enkrat razcistimo, ali za potrebe EV v Sloveniji potrebujemo pol, 5 ali 50 nukleark in startamo od tu, ko se o EV sploh pogovarjamo.
[pcs]Meni pa tak odnos ni prevec vsec in me prevec spominja na opico na drevesu, ki si ni upala stopiti na trdna tla, dokler se ni nasla neka druga dovolj radovedna opica, ki se je odlocila vseeno poskusit. Seveda je na tleh najprej stopila direktno v drek, a ce tega ne bi storila, bi mi danes se vedno ziveli na drevesih in sanjarili, kaksno je zivljenje spodaj.
Tale debata bi bila nekam za zakopat v časovno kapsulo in odpret čez 10/20 let.
Mislim, da bo čez 10 let še vedno le za vzorec električnih vozil.
Čez 20 let pa bodo šla mogoče na cold fusion :)
M
sporočil: 6.657
[tmatej]Tu je tudi dejstvo, da se letno proda okoli 60.000 novih osebnih vozil in tudi če bi bila vsa na elektriko, bi to pomenilo za 3% proizvodnje NEK večjo porabo. Kot je že omenil s9t, da bi jih večino še polnili ponoči, ko so viški in gredo v nič, sploh ne bi občutili kakšnega pomanjkanja.
> [blink]
>
> Ja, tam nekje. Ne vem pa kakšne so izgube od NEK do končnega uporabnika.
Po moje to v tem trenutku sploh ni bistveno. Vecina uporabljenih podatkov je proksimativnih, reda tudi +-20%. Mislim, da je za zacetek sploh dovolj, da si ze enkrat razcistimo, ali za potrebe EV v Sloveniji potrebujemo pol, 5 ali 50 nukleark in startamo od tu, ko se o EV sploh pogovarjamo.
sporočil: 5.314
[tmatej]Kaj naj rečem,prepričal si me.
> [blink]
> > [gogi1]
> >
> > Tako ja, ampak rezultat je dosti podoben in govori o tem, da z obstoječimi kapacitetami ne moremo pričakovati polnjenja večjega števila EVjev.
>
> Opazil sem eno napako v svojem izračunu (nekje se je izgubila ena ničla!):
>
> Celotna proizvodnja el. energije v NEK bi (glede na zgornje podatke) s svojimi 5 mlrd kwh letno zadostovala za 31250 prevoženih km (in ne zgolj 3150 km!) na posamezno osebno vozilo v Sloveniji.
Kar pomeni, da bi za 15.000 letnih km in 1M vozil potreboval le pol krske nuklearke in pristanes na mojem rezultatu, da bi bil dovolj delez NEK, ki ga trenutno dobi hrvaska stran.
sporočil: 1.710
[tmatej]Hehe...
> [pcs]
> Tale debata bi bila nekam za zakopat v časovno kapsulo in odpret čez 10/20 let.
> Mislim, da bo čez 10 let še vedno le za vzorec električnih vozil.
> Čez 20 let pa bodo šla mogoče na cold fusion :)
>
> M
Meni pa tak odnos ni prevec vsec in me prevec spominja na opico na drevesu, ki si ni upala stopiti na trdna tla, dokler se ni nasla neka druga dovolj radovedna opica, ki se je odlocila vseeno poskusit. Seveda je na tleh najprej stopila direktno v drek, a ce tega ne bi storila, bi mi danes se vedno ziveli na drevesih in sanjarili, kaksno je zivljenje spodaj.
"Computers in the future may weigh no more than 1.5 tons."
- Popular Mechanics, 1949
"I think there is a world market for maybe five computers."
- Thomas Watson, chairman of IBM, 1943
"I have travelled the length and breadth of this country and talked with the best people, and I can assure you that data processings is a fad that won't last out the year."
- The editor in charge of business books for Prentice-Hall, 1957
"But what...is it good for?"
- Engineer at the Advanced Computing Systems Division of IBM, 1968, commenting on the microchip
"There is no reason anyone would want a computer in their home."
- Ken Olson, president, chairman and founder of DEC
sporočil: 1.710
[blink]Izgube omrežja so v rangu 10%.
sporočil: 5.515
[tmatej]Slaba analogija, električni avtomobil ni nič novega (kot rečeno je ideja starejša od 100 let). Torej tvoja e-car opica je že davno stopila... v drek.
> [pcs]
> Tale debata bi bila nekam za zakopat v časovno kapsulo in odpret čez 10/20 let.
> Mislim, da bo čez 10 let še vedno le za vzorec električnih vozil.
> Čez 20 let pa bodo šla mogoče na cold fusion :)
>
> M
Meni pa tak odnos ni prevec vsec in me prevec spominja na opico na drevesu, ki si ni upala stopiti na trdna tla, dokler se ni nasla neka druga dovolj radovedna opica, ki se je odlocila vseeno poskusit. Seveda je na tleh najprej stopila direktno v drek, a ce tega ne bi storila, bi mi danes se vedno ziveli na drevesih in sanjarili, kaksno je zivljenje spodaj.
Ostale opice pametno hodijo okoli drekov.
:)
Lp,
M
sporočil: 1.583
Naprodaj so tudi elektro-motorna kolesa,z povprečnimi zmogljivostmi
in tu nekje cenami.Avtonomija do kakih 100km.
Naslednja generacija bi lahko bila že dovolj dobra,da bi si omislil prvi ¨moped¨ v življenju in LPG avto za primestne in lokalne vožnje postavil na stranski tir.Od rane pomladi do pozne jeseni.
Ne le stroški,temveč manj hrupa in končno nekaj več svežega zraka....Ups,i like it!
Naslednja generacija bi lahko bila že dovolj dobra,da bi si omislil prvi ¨moped¨ v življenju in LPG avto za primestne in lokalne vožnje postavil na stranski tir.Od rane pomladi do pozne jeseni.
Ne le stroški,temveč manj hrupa in končno nekaj več svežega zraka....Ups,i like it!
Zadnja sprememba: anon-54454 16.08.2010 17:47
[pcs]Meni se ne zdi tako slaba. Tudi osebni racunalnik ni nic novega in ideja sega ze tam nekam 2700 - 2300 pred nasim stetjem. Na sreco si Jobs ni dal tega dopovedat in je vztrajal, ceprav so mu najbrihtnejse glave IBM-a govorile, da stopa v navaden drek.
Slaba analogija, električni avtomobil ni nič novega (kot rečeno je ideja starejša od 100 let). Torej tvoja e-car opica je že davno stopila... v drek.
Ostale opice pametno hodijo okoli drekov.
:)
Lp,
M
edit:
Pa se tega vica sem se ravno spomnil. V originalu se sicer nanasa na Silicon Valley in Detroit, a meni je ljubsa verzija, ki vkljucuje Slovenijo:
Ves kaksna je razlika med Silicon Valley in Slovenijo?
Ko se v Silicon Valley pojavis z novim izdelkom, ti ponudijo 50% samo, da ga lahko prvi testirajo.
Ko pa se z novim izdelkom pojavis v Sloveniji, zahtevajo 50% samo, da ga testirajo zate.