Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vložek se jim je podvojil
sporočil: 2.665
Gustl je napisal(a):
... Borzna industrija je ena bolj smešnih namreč. Takoj za recimo...medijskemu pokrivanju borzne industrije:)
:)))
sporočil: 10.178
resen pogovor je praktično nemogoč, ker smo v fazi, ko rezultati
niso važni, vrednotenja niso važna, tveganje se ne upošteva,
oziroma vse naštete stvari so važne le na zahodu, na vzhodu pa se
kupuje majice s predolgimi rokavi. sicer pa vse pove, da sta sbi20
ali sbitop v enem letu zrasla za skoraj 70% pa se slovenskim
vlagateljem zdi, da lahko do konca leta še 100%, balkancem pa je
teh 70% katastrofalna naložba. za primerjavo dax 20%, dow 14%,
nasdaq 6%, pa ni bilo ravno slabo leto. kot kaže je velika večina
svetovnih vlagateljev velikih bumbarjev. druge razlage pa noče
nihče slišati.
sporočil: 28.116
svitko je napisal(a):kaj od tega pocnes ti?
Ta forum (če lahko to sploh tako imenujemo) je eno navadno "sranje" le redki npr TadejK, Urban.. postrežejo z argumenti večina pa klobasa neumnosti, ki so primerne za nočne pivske debate.
sporočil: 836
Bob, na tem forumu si napisal 2539 sporočil, Svitko pa 9 - vodiš za
2530. To, da se on repenči kaj bi moral ne tem forumu kdo pisati in
zbrisati je milo rečeno neumestno in ni se ti treba zagovarjati.
sporočil: 416
Bob je napisal(a):no jz dodam sam še copy paste.
resen pogovor je praktično nemogoč, ker smo v fazi, ko rezultati niso važni, vrednotenja niso važna, tveganje se ne upošteva, oziroma vse naštete stvari so važne le na zahodu, na vzhodu pa se kupuje majice s predolgimi rokavi. sicer pa vse pove, da sta sbi20 ali sbitop v enem letu zrasla za skoraj 70% pa se slovenskim vlagateljem zdi, da lahko do konca leta še 100%, balkancem pa je teh 70% katastrofalna naložba. za primerjavo dax 20%, dow 14%, nasdaq 6%, pa ni bilo ravno slabo leto. kot kaže je velika večina svetovnih vlagateljev velikih bumbarjev. druge razlage pa noče nihče slišati.
Res je če bi bilo vse tako pravljično, me zanima zakaj se potem velike borzne hiše in banke ne spravijo z vsem svojim premoženjem na balkan.
Me zanima kako bodo te teme glede tega da je Balkan zlata jama presahnile, ko bo prišlo do korekcije. Ne če ampak ko. Ponovitev rusije, ko so se tečaji več kot zdesetkal, likvidnosti pa nobene, tako, da niti če si želel nisi mogel izstopiti iz pozicije.
Res pa je in ne vem kako bi temu oporekal, da se balkan napihuje sam od sebe. Milijonski neto prilivi na trgu, kjer je prometa manj kot s kako izmed likvidnejših delnic na zahodu (sam poglejte si primer Vodafona, kjer je dnevni promet višji kot recimo mesečni z vsemi balkanskimi delnicami vključno s slovenijo vred, ki itak sodi tud v ta šmorn). Dokler pa bojo upokojenci in gospodinje vlagali denar iz kreditov, hipotek in denar, ki ga imajo namenjenega za mulcov študij na balkan, pa se bo trg sam sebe napajal.
Nestrpno čakam trenutek, ko bodo vlagatelji začeli vnovčevati dobičke in se bo začela zgodbica iz kart rušiti kot bi zapihal vetr, ki se bo razplamtel v vihar.
Kdaj bo to pitaj boga, ker nisem vedeževalka, niti ne vem niti ne želim ugibati, koliko bo šlo vse skupi gor preden pride nazaj dol.
Kot razmislek,
Kaj mislite,m da premišljujejo veliki sedaj na balkanu.
"približuje se čas za unovčevanje dobičkov. če sediš na navidezni9h 200-300% dobička te gotovo že malko ščemi, da bi unovčil vsaj del tega.
Sam se počasi že kobacam vn iz te norije. Ali je to pametno ali ne me ne zanima. Jz mam dost in plani so bili več kot izpolnjeni :), preostanek pustim vsem veščim gospodinjam, upokojencem in tistim, ki naložbene nasvete iščejo na forumih, da ne omenim, da po večini sploh ne vedo, s čim se ferma, ki kotira na 10 booka ukvarja, da ne omenim PE 5o navzgor. No pa me popravite tisti ki ste celo pogledali v bilance in analizirali tisto kar kopujete po kazalcih, na katerih bi šel vsak razumen človek shortat. Kok vs je? 3 ali 4?
lepo si to napisal.
pa lepo je, da se se kdo spomni storije z rusijo. se pocutim manj star :)
v primeru vrocih izrazov ljubezni s strani fan cluba ti odpremo dodatno mesto za azil v kocevski reki, podrobnosti pri bobu.
v primeru vrocih izrazov ljubezni s strani fan cluba ti odpremo dodatno mesto za azil v kocevski reki, podrobnosti pri bobu.
a te je kej pokarala? Je rekla Boc cepec zakaj nisva
vzela treh namesto dveh hipotek pa šla na balkan. Zdej bi
bila milijonarja. :)
sporočil: 13.653
Zadnja sprememba: Gustl 13.04.2007 08:57
Skoraj...rekla je:Bob cepec, zakaj si spil tri(najst) namesto dveh pirov pa prišel domov. Tako bi lahko spal v postelji. :)
ne,ne sem imel v mislih tisto zagovarjanje, ko se primajam domov,
ko se že dani. a takrat imam večje probleme sam s sabo, kot da bi
me zanimal ženski pogled na svet.:)
Gustl je napisal(a):
Skoraj...rekla je:
Bob cepec, zakaj si spil tri(najst) namesto dveh pirov pa prišel domov. Tako bi lahko spal v postelji. :)
ko grem na tenis s tabo, je kar zadovoljna, če je samo trinajst.:)
Zadnja sprememba: anon-77273 13.04.2007 09:31
crt je napisal(a):
lepo si to napisal.
Pa ne vsem povedat, kje se bomo skrival k se balkan štorija skotali po hribu navzdol. Da ne omenm k bo padla Krka. Se opravičujem dolencem, ni mišljeno kot osebni napad. Krka itak ne more padt, pa kdo je še kej tazga vidu. Še to jim povej, kje stanujem pa me bojo oblegal še zjutri k pridem na klopco na kavo, cigaret pa da v miru preberem cajtng. Še to se mi manjka :)
sporočil: 252
makaveli je napisal(a):ko sm prvič kupu agbn sm vedu sam kako zgleda graf za zadnje pol leta pa ilirika je rekla kuuuup;))
...preostanek pustim vsem veščim gospodinjam, upokojencem in tistim, ki naložbene nasvete iščejo na forumih, da ne omenim, da po večini sploh ne vedo, s čim se ferma, ki kotira na 10 booka ukvarja, da ne omenim PE 5o navzgor. No pa me popravite tisti ki ste celo pogledali v bilance in analizirali tisto kar kopujete po kazalcih, na katerih bi šel vsak razumen človek shortat. Kok vs je? 3 ali 4?
vmes sm se neki malga nauču o osnovnih kazalnikih pa dojel da bob in črt skoz zafrkancije govorita resne stvari..
in ugotovu, da se mi smešn zdi k me fotr od punce sprašuje al nej luko in krko proda oz. kakšne mahinacije naj nardi s tema dvema delnicama da bo čim več zaslužu(pa sploh ne ve da četrtletnna poročila obstajajo,vlaga že 3 leta v slo. in je glavn car)..smešno je ker kr po vrsti uporabljam črtove besede iz člankov al pa forumov..
na konc sva se pa s punco odločla da mu čim prej vnuka podariva pa bo lahko drugam vlagal;))
torej jz nism med tistimi tremi..ampak sm pa po mojm edini, ki bo to priznal..in priznam, da zdj razumem o kakšnem pomanjkanju komunikacije govorita Črt in bob..pozdrav
coach80 je napisal(a):polepsal si mi dan s tem zadnjim, odlocitev pa se mi zdi zelo dobra :)
na konc sva se pa s punco odločla da mu čim prej vnuka podariva pa bo lahko drugam vlagal;))
in priznam, da zdj razumem o kakšnem pomanjkanju komunikacije govorita Črt in bob..pozdrav
Po moje bo za tvojga fotra res boljša investicija vnuk kokr pa da
vz7ame hipoteko za vlaganje na Balkan :)
sporočil: 6.680
makaveli je napisal(a):
No pa me popravite tisti ki ste celo pogledali v bilance in analizirali tisto kar kopujete po kazalcih, na katerih bi šel vsak razumen človek shortat. Kok vs je? 3 ali 4?
bi sel shortat, ce bi kaj?
oz. drugace: povej, kaj bi ti kot razumen clovek zdajle shortal.
Vse po vrsti :)
Vidim, da se je en že najdu, ki je nedavno vložil nekaj v Balkan sklade ali kupil kako banko s P/B nad 5
Poglej, če bi bil to razvit trg in ne ena mala mlakuža, bi naredil ti kaj?
ok vzami na primer hipotetičen primer in poglej kako banko v zah evropi. Lahko tudiu Deutsche bank in vzami kazalce recimo od AIK ali Agrobank, potem pa mi ti povej, a bi šol kupt, al bi prodal, če ne celo shortu.
Vidim, da se je en že najdu, ki je nedavno vložil nekaj v Balkan sklade ali kupil kako banko s P/B nad 5
ok vzami na primer hipotetičen primer in poglej kako banko v zah evropi. Lahko tudiu Deutsche bank in vzami kazalce recimo od AIK ali Agrobank, potem pa mi ti povej, a bi šol kupt, al bi prodal, če ne celo shortu.
sporočil: 10.660
0329Borze je napisal(a):
govori, kej je to - kupim
Jest tud...če je cena ugodna. Se pravi do 10k eur za gradbeno parcelo 1000m2 lahko z elektriko, vodo itd. samo v bližini. Nekje v SV Sloveniji na podeželju, blizu kakšnih term.
sporočil: 3.523
makaveli je napisal(a):
no jz dodam sam še copy paste.
Res je če bi bilo vse tako pravljično, me zanima zakaj se potem velike borzne hiše in banke ne spravijo z vsem svojim premoženjem na balkan.
Me zanima kako bodo te teme glede tega da je Balkan zlata jama presahnile, ko bo prišlo do korekcije. Ne če ampak ko. Ponovitev rusije, ko so se tečaji več kot zdesetkal, likvidnosti pa nobene, tako, da niti če si želel nisi mogel izstopiti iz pozicije.
Res pa je in ne vem kako bi temu oporekal, da se balkan napihuje sam od sebe. Milijonski neto prilivi na trgu, kjer je prometa manj kot s kako izmed likvidnejših delnic na zahodu (sam poglejte si primer Vodafona, kjer je dnevni promet višji kot recimo mesečni z vsemi balkanskimi delnicami vključno s slovenijo vred, ki itak sodi tud v ta šmorn). Dokler pa bojo upokojenci in gospodinje vlagali denar iz kreditov, hipotek in denar, ki ga imajo namenjenega za mulcov študij na balkan, pa se bo trg sam sebe napajal.
Nestrpno čakam trenutek, ko bodo vlagatelji začeli vnovčevati dobičke in se bo začela zgodbica iz kart rušiti kot bi zapihal vetr, ki se bo razplamtel v vihar.
Kdaj bo to pitaj boga, ker nisem vedeževalka, niti ne vem niti ne želim ugibati, koliko bo šlo vse skupi gor preden pride nazaj dol.
Kot razmislek,
"približuje se čas za unovčevanje dobičkov. če sediš na navidezni9h 200-300% dobička te gotovo že malko ščemi, da bi unovčil vsaj del tega.
Sam se počasi že kobacam vn iz te norije. Ali je to pametno ali ne me ne zanima. Jz mam dost in plani so bili več kot izpolnjeni :), preostanek pustim vsem veščim gospodinjam, upokojencem in tistim, ki naložbene nasvete iščejo na forumih, da ne omenim, da po večini sploh ne vedo, s čim se ferma, ki kotira na 10 booka ukvarja, da ne omenim PE 5o navzgor. No pa me popravite tisti ki ste celo pogledali v bilance in analizirali tisto kar kopujete po kazalcih, na katerih bi šel vsak razumen človek shortat. Kok vs je? 3 ali 4?
Šortanje je ena taka zadeva o kateri se zelo rado govori (teoretično) po forumih, v praksi moraš imeti pa zelo dobre razloge, ker je na trgu vedno večina long. Na Balkanu je zelo močen trend navzgor tako da kdor bi šel sedaj šortat bi šel proti brzečemu vlaku, ki vsak dan dobiva več goriva (denarja).
Hipotetični primeri so brez veze.
Resno. Kaj bi upal shortat? Jaz na Balakanu nič. Pa zelo rad shortam. Pa ne pravim, da ni predrago pa ne pravim, da ne bo padlo. Pravim, da ne bi upal. Tako kot ne upam kupovat dol.
Na sploh upam dol samo na Nektar, Jelen, MB in Skopsko.
Resno. Kaj bi upal shortat? Jaz na Balakanu nič. Pa zelo rad shortam. Pa ne pravim, da ni predrago pa ne pravim, da ne bo padlo. Pravim, da ne bi upal. Tako kot ne upam kupovat dol.
Na sploh upam dol samo na Nektar, Jelen, MB in Skopsko.
sporočil: 48.253
makaveli je napisal(a):
Predstavljaj si, da si shortal balkan lani novembra. Ali pa za novo leto, ko je bil ZE previsok. Kje bi bil sedaj? Na okenski polici svoje pisarne?
sporočil: 6.680
makaveli je napisal(a):
narobe vidis :)
preden nadaljujem - ali prav razumem, da se glasi tvoj odgovor na moje prvo vprasanje: "normalen bi shortal, ce bi to bil razvit trg"?
sporočil: 6.297
makaveli je napisal(a):
Nič novega ne bom rekel. Problem Balkana, če je to sploh problem, je, da ima veliko koncentracijo norih institucionalcev, ki igrajo isto strategijo in ne premišljujejo veliko. Strategiji se reče "buy and hold", ker se čaka na prevzemno premijo, ker so oni dolgoročni investitorji, ker so ti trgi itak v razvoju, ker so njihovi varčevalci naučeni, da je potrebno biti dolgoročen itd, itd. Tudi tuji (nebalkanski) investitorji so lahko nori, če so tveganja njihovih naložb prevaljena na njihove komitente, vendar imajo oni na Balkan alocirane le ustrezno manjše dele svojih portfeljev ne pa celotnih skladov naprimer.
Pri tem nobeden od teh norcev lokalnega izvora nima izdelanega ustreznega modela vrednotenja naložb, ki bi upošteval ceno umika s takega trga. Nihče ne razlikuje realiziranih dobičkov od nerealiziranih. Za svoje naložbe ne vedo niti kolikšen je average daily volume. Analize podjetij so pristranske, country risk pa nepoznan pojem (ne moreš primerjati P/E Veterinarskega zavoda Subotica s Healthcare sektorjem v S&P 500). Dolžniški vrednostni papirji za njih ne obstajajo. Če je že treba denar zmetat v tako majhno regijo, si je dobro v investicijski politiki pustiti prostor za umik iz equityja v fixed income. Norci si tega niso izposlovali.
Argumentov je še veliko in če bo še varčevalcev, ki hočejo vnovčevati dobičke skladov veliko, naj se zavedajo, da so VEP točke skladov že sedaj kakih 30% previsoke. Pa brez panike prosim.
sporočil: 48.253
blink je napisal(a):
Šortanje je ena taka zadeva o kateri se zelo rado govori (teoretično) po forumih, v praksi moraš imeti pa zelo dobre razloge, ker je na trgu vedno večina long. Na Balkanu je zelo močen trend navzgor tako da kdor bi šel sedaj šortat bi šel proti brzečemu vlaku, ki vsak dan dobiva več goriva (denarja).
Ok, da tu izvedem en brutalni threadjacking, ker v mojem threadu sem nekako obupal nad tem, da se bi razumeli :)
Dajmo predpostavit razvite trge, razvite borze.
Zakaj ljudje shortajo, namesto da bi kupovali opcije z manj tveganja, katerih profit kaze v isto smer kot short pozicija? Recimo, kupovanje put opcij na ceno blizu trenutne namesto short pozicije v delnicah samih?
Kaksno prednost pred tem ima short pozicija?
Če predpostavimo, da govorimo o likvidni delnici in velikem open
interestu, potem je glavna prednost shortanja pred putom - ni
datuma zapadlosti.