Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Zakaj bom kupil ljudske obveznice

Strani: 1 2 3

crt sporočil: 28.006
[#3035811] 01.02.24 17:03 · odgovor na: MatejRigel (#3035807)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 01.02.2024 17:04
ja, mislim, da so italijani ze nekaj casa mocni v ponudbi domacim.

od enega leta nazaj:

- "Foreign investors reduced government securities holdings to 28% from 33% of total since the summer of 2021"

- "The share of Italian government debt held by foreign investors fell to below 20% at the end of 2022 from around 50% before the 2008"

(ecb se tu po moje steje kot samostojna kategorija)
alpha7B5sn sporočil: 1.175
[#3035812] 01.02.24 17:03 · odgovor na: 0313EKINX (#3035809)
Odgovori   +    0
[0313EKINX]
Mene avtor clanka ne preprica, da bi kupil LO. Prvo. Imam neprimerno "boljso" in bolj donosne investicije. Drugo. Donos obveznice niti v rubriki pod razno ne pokrije inflacije. Tretje. Za kaj se drzava zadolzuje? Da bo kupila se nekaj nepremicnin v stilu "sodne palace" na Litijski? Ali bo se vec denarja zlila v razne NVO-je in polit-kolsarjem? Oprostite. Ze pri placevanju davkov imam probleme. Ko gledam, kaj pocnejo sedanji vladni veseljaki, imam pri vsakem ojru ki jim ga placam, obcutek, da sem ga vrgel stran. Zalostno
A ni zanimivo, kako se večina ljudi odziva, namreč tako, da imajo najmanj občutek, da jih nekdo (skoraj) na vse pretege (na mnoge pa zagotovo) posluša prepričati, če se blago izrazim, v nakup konkretnega finančnega instrumenta. :-)

(...)
mmzmmz123 sporočil: 534
[#3035813] 01.02.24 17:53 · odgovor na: 0313EKINX (#3035809)
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (01.02.2024 17:54)
mmzmmz123 sporočil: 534
[#3035817] 01.02.24 19:34 · odgovor na: 0313EKINX (#3035809)
Odgovori   +    0
[0313EKINX]
Mene avtor clanka ne preprica, da bi kupil LO. Prvo. Imam neprimerno "boljso" in bolj donosne investicije.
Zdravo pacient mmzmmz123 tu :). Sori ko motim :)
Zanima me če imaš za primerljivo tveganje "neprimerno "boljso" in bolj donosne investicije" ?
Drugo. Donos obveznice niti v rubriki pod razno ne pokrije inflacije.
Zakaj pa bi moralo? ČE ti je to cilj si najdi inflation linker. Za SI dvomim da boš kaj našel sicer pa kak proxy najdi. Ko govorimo o smiselnosti te obveznice imamo v mislih teh 26mrd ki je na avisti na slo bankah. In tle je tveganje manjše donos pa res neprimerno boljši. Sej so že kolegi nebrojkrat to povedali, za koga je tale bond smiselna alternativa. ČE si ti na kripto sceni in v eqityu pol tole res ni zate.
Tretje. Za kaj se drzava zadolzuje? Da bo kupila se nekaj nepremicnin v stilu "sodne palace" na Litijski? Ali bo se vec denarja zlila v razne NVO-je in polit-kolsarjem? Oprostite. Ze pri placevanju davkov imam probleme. Ko gledam, kaj pocnejo sedanji vladni veseljaki, imam pri vsakem ojru ki jim ga placam, obcutek, da sem ga vrgel stran. Zalostno
Kot investiorja te v bistvu boli. Tehnično gledano se država zadolži za roll obstoječega dolga in za sprotni primankljaj. A ktera držvaa ko izda dolg pove za kaj bo ta cash earmarkano porabla? Ne, razen za kake green bonde, ko mora bit denar ca skanaliziran v green projekte.
hostamox sporočil: 8.460
[#3035821] 01.02.24 21:25
Odgovori   +    1
Dobro, a preveč klicajev.
Bo čisto v redu, če nehaš s pisanjem, ko se ti izteče pogodba :).
Kar se tiče hčere, pa ne vem če gre ravno skup z Vitomil, temveč bolj z Vitan ali Živko., edino če bo Vitomila.
Če si pravi fan.
Sam po moje ne bo mama pustila :).
Tudi Živa je kul in seveda Vida, vse je zelo skup z Vito. Men se sliši Živa Rigelnik lepše, pri Viti priimek prevlada...
najobj sporočil: 32.573
[#3035824] 01.02.24 22:59 · odgovor na: hostamox (#3035821)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: najobj 01.02.2024 23:01
[hostamox]
Dobro, a preveč klicajev.
Bo čisto v redu, če nehaš s pisanjem, ko se ti izteče pogodba :).
Kar se tiče hčere, pa ne vem če gre ravno skup z Vitomil, temveč bolj z Vitan ali Živko., edino če bo Vitomila.
Če si pravi fan.
Sam po moje ne bo mama pustila :).
Tudi Živa je kul in seveda Vida, vse je zelo skup z Vito. Men se sliši Živa Rigelnik lepše, pri Viti priimek prevlada...
... čuj, jaz sem z borzo - zraven sem bil, ko so na pravem parketu trgovali še s tistimi "papirčki" - sicer že dolgo časa nazaj zaključil, vsekakor pa je Matejevo pisanje za opismenjevanje ne zgolj finančno polpismenih Slovencev koristno in bi bilo škoda, da bi zaključil ... no, kar pa se tiče Matejevaga osebnega življenja oziroma njegovega "zloglasnega" priimka, pa stavim gajbo pira, da bolj malo Matejevih vrstnikov - da o mlajših niti ne govorim - pozna "železnega" Hermana, ki je v resnici en redkih slovenskih prihvatizatorjev - kapitalizem smo hoteli, kapitalizem smo dobili - ki zaradi nesposobnosti vodenja prihvatiziranih podjetij ni razjebal sebe in s propadlimi podjetji tudi vse okoli sebe ... alzo, če skrajšam in se vrnem k bistvu komentarja, še ne rojena deklica - BTW, čestitam ponosni mamici in še bolj ponosnemu očku - bo zdrava ziher zadovoljna z imenom in priimkom, ker je Vita res lepo ime in tudi z Rigelnikom ni nič narobe, če bi mene - itak me ne - kdo kaj vprašal ...

P.S.: glede na pozno uro mogoče tudi meni ne bi škodilo malo pavze na totem forumu ...
MatejRigel sporočil: 436
[#3035835] 02.02.24 07:43 · odgovor na: hostamox (#3035821)
Odgovori   +    0
Jutro, ti se me bi rad na vsak način rešil. Ne delam tega za pogodbo ali denar, ampak zato, ker mislim, da je prav (: se stirje prispevki in moja kariera kolumnista se bo končala. Morda te pa še presenetim. Kar se pa klicajev tiče, imaš pa abslutno prav. Malo preveč emocionalno sem tale tekst sestavil. (:
[#3035839] 02.02.24 08:26 · odgovor na: najobj (#3035824)
Odgovori   +    1
Nima veze s Hermanom :)
Pri vitomilu zupan, bi šlo vita zupan lepše skup.
Rigelnik je "močan" priimek, zato mora bit tudi ime na mestu.
Samo moje mnenje :).
Tudi Vitomila da več teže.
Vita je pa mehko, izgubljeno v priimku, sicer nič narobe, mogoče to da milino priimku in je kombinacija ok.
Gustl sporočil: 13.642
[#3035840] 02.02.24 08:27 · odgovor na: MatejRigel (#3035835)
Odgovori   +    3
[MatejRigel]
Kar se pa klicajev tiče, imaš pa abslutno prav. Malo preveč emocionalno sem tale tekst sestavil. (:
Jah, ideologija je strup za racio.

Težka je vsegliharska :)

Sicer pa...problem pisanja kolumn je ta, da se ti jih piše samo, dokler so emocije.

Ko jih ni vec dovolj, se ti jih ne piše več. Ali pa so samo še plehka župa.

Poglej crta, ki se s kolumno oglasi samo se, ko ga nekaj zares razpizdi in rabi ventil :)

(je se varianta, da se kolumnist oglasa povsem racionalno, da vpliva na javno mnenje za neko tretjo korist, ampak to je pa ze delo za urednika)
[#3035841] 02.02.24 08:30 · odgovor na: najobj (#3035824)
Odgovori   +    1
Kar se tiče Herman Rigelnik, je pa oboje močno, Matej je že eno stopnjo dol, Vita pa še eno.
Kot pravim le mnenje.
Se pa sklada s tem, kar berem o prvih dveh :).
[#3035842] 02.02.24 08:39 · odgovor na: MatejRigel (#3035835)
Odgovori   +    1
Nimam nič proti tebi, dam ti le svoje mnenje.
Podobno kot ti, mislim da je prav :)
Pa takole ko poslušam in npr opazujem sebe.

Pisanje je delo in če hočeš napisat nekaj res dobrega in kar je prav in je hkrati iz emocij. Rabiš čas za pisanje, vsaj tisti, ki nismo obdarjeni s talentom.
Zato sem ti dal enkrat on link kreativnega pisanja :).
[#3035846] 02.02.24 09:06 · odgovor na: hostamox (#3035842)
Odgovori   +    2
Ja, se strinjam. glej pa celoten izplen. pritiskali smo za ta bond in ga imamo. ja, absolutno ni samo naša zasluga, sigurno pa nismo odmagali :) in če ga podpremo in uspe je to nova zmaga. nekaj pa se je vendar premaknilo v tej naši domovini. daj mi prosim še enkrat pošlji tist link, da vsaj malo še natreniram do bridkega konca :)
[#3035848] 02.02.24 09:21 · odgovor na: MatejRigel (#3035846)
Odgovori   +    0
EKSPROPRIACIJA sporočil: 557
[#3035849] 02.02.24 09:26 · odgovor na: MatejRigel (#3035792)
Odgovori   +    5
Ene debata od včeraj, majhno število nesreč v cestnem prometu ( cilj 1) vs uspešno prebivalstvo v finančnem vlaganju ( cilj 2). Zakaj ravno ta primerjava, ker je bila teza, da revščina ubije in poškoduje letno več prebivalcev SLO, kot pa prometne nesreče.

Kako se približujemo cilju 1:
- imamo avtošole,
- izboljšujemo ceste
- kupujemo varnejše avtomobile
- tehnični pregledi
- promocijski filmčki, plakati ob cesti
- polizeji, radarji, prometne oznake
skratka večina teh ukrepov je sistemski pristop države

Pri finančnem opismenjevanju ni tega sistemskega pristopa države, zato smo v mednarodnih primerjavah uspešnosti vlaganja oz. bolje rečeno uspešnega finančnega varčevanja zelo slabi.

- ni sistemsko urejenih finančnih šol/tečajev za splošno prebivalstvo ( avtošole)
- kupujemo napačne naložbe ( kripto, stanovanja, depoziti avista)
- ni licenciranih finančnih planerjev in svetovalcev oz. so šalabajzerji
- ni rednih medijskih kampanj za finančno opismenjevanje prebivalstva
- ni finančnih predmetov v kurikulumu osnovnega, srednjega in višjega, izjema so ekonomske šole
- so različne zasebne pobude v zadnjem času, Money How, POP TV podcast, časnik Finance,
- zasebni prodajalci točk skladov ( banke, zavarovalnice,...) naredijo nekaj na retail okencih
Popolna odsotnost sistemskega pristopa države se težko nadomesti z razpršenimi majhnimi zasebnimi prizadevanji.

Zato trenutno v SLO več ljudi umre od revščine, kot na cestah.
Erik9999 sporočil: 170
[#3035850] 02.02.24 09:28 · odgovor na: MatejRigel (#3035737)
Odgovori   +    2
Donosnost?? Sem mislil, da se ta beseda lahko uporabi, ko bi nekdo dobil realno vsaj 0,1%
[#3035857] 02.02.24 10:19 · odgovor na: Erik9999 (#3035850)
Odgovori   +    2
Donosnost je lahko tudi negativna :) ne smeš preveč skozi prizmo sebe gledat. Poskušaj se postavit v čevlje povprečnega Slovenca, ki mu leži denar na računu in v zadnjih 3 letih ni naredil ničesar...saj sem napisal, da ni Bog ve kaj, ampak vse je relativno.

Strani: 1 2 3