Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek (30 let) Maks Tajnikar: Frankl je trapast!

Strani: 1 2 3

anon-204390 sporočil: 13.528
[#2584787] 01.03.16 23:06 · odgovor na: anon-331167 (#2584731)
Odgovori   +    1
[mambojambo]
> [vickibedi]
> > [JernejKopitar]
> > Super Max je spet ustrelil. Mimo, ali pa kozla. Kakor komu ljubo.
> >
> > Dejstvo je, da AA potrebuje ljubljanska elita, da se z njo zastonj vozi. Ostali koristimo druge prevoznike, ker so bistveno cenejši in letijo iz letališč, ki so preostalim Slovencem tudi bližja (Trst, Treviso, Benetke, Graz, Dunaj, Budimpešta, Zagreb)
> >
> > ...skupo smo ga platili press....
>
> Sem iz Ljubljane in so mi Treviso ali Benetke bližje kot Brnik.

Kaj se prej 15krat okol obvoznice zapelješ?
Bi se, če bi bila cena karte enaka tisti na Easy-Jetu.
anon-333107 sporočil: 8.271
[#2584789] 01.03.16 23:27 · odgovor na: FIN-542579 (#2584664)
Odgovori   +    1
[FIN-542579]
> [FrRoSt]
> > [FIN-542579]
> > Sem kar zgrožen. Eden glavnih slovenskih ekonomistov je praktično v alineah naštel trditve, skregane z ekonomsko logiko.
>
> Viš, tebe bi bilo potrebno postaviti na čelo SDH, pa bi bila Slovenija polna Zlatih Jajc.
>
> Ravno takih, kat jih tudi DARS znese.
Se opravičujem, ampak če tisto z DARS leti name, ne razumem.
Kaj ne razumeš? Kaj ti ni jasno???

Človek je shodil. Z nogami..... Potem je odkril parni kotel in lokomotivo..... pa avto, ladijo, podmornico, . . . in letalo.

V Sloveniji imamo železnice, po katerih vozijo vlaki,.... ceste in avtoceste, po katerih se vozijo avtomobili in tovornjaki, .... in seveda, imamo latališča in AA.

AA se ni obnesla, s svojim pirjem ta kura bolj slabo leti, da ne napišem frči.

Imamo še avtoceste in Družbo za Avtoceste Republike Slovenije. S kratico DARS. Zdaj te sprašujem, kakšna zlata jajca ona nosi? (beri: koliko dobička ona prinaša, v številkah)?

O železnicah in njenih (Zlatih) jajcih te ne bom moril. :))
anon-16741 sporočil: 3.984
[#2584791] 02.03.16 00:27
Odgovori   +    7
Meni podnapisi kažejo, da tudi poslanstvo profesure na EF ni, da se študente kaj nauči, temveč da imajo Maximalci službo. Taki s stegnenico v lobanji imajo pravico do dodatnih sinekur, če le pokažejo strast do pehanja za izgubo tam, kjer bi sicer grozil profit.
[#2584794] 02.03.16 00:31 · odgovor na: anon-203614 (#2584656)
Odgovori   +    6
[0701CITYX]
> [FIN-542579]
> Sem kar zgrožen. Eden glavnih slovenskih ekonomistov je praktično v alineah naštel trditve, skregane z ekonomsko logiko.

Sem bral njegove alinee in pri sebi mislil: "Kak' je f**jen!" On bo pridigal o nepoznavanju "elementarne mikroekonomike" !? (To sploh ni ustaljena besedna zveza, kaj šele slovensko poimenovanje za kar koli že!)

Tajnikar ni trapast - Tajnikar nima pojma! Ne, Tajnikar je diletant z doktoratom. Njegova panoga je očitno ekonomska veja Flat Earth Science.

Tajnikarju priporočam branje (vsaj) Economics in One Lesson Henryja Hazlitta.
Sem že hotel napisati, da bi na njegovem mestu začel s Piki Jakobom, pa bo verjetno bolje, če se bo najprej naučil izpljuniti dudo.
bc123a sporočil: 48.253
[#2584795] 02.03.16 00:31
Odgovori   +    6
Jebenti "poslanstvo". Poslanstvo imajo prostovoljci ki pomagajo na RK in Karitasu. Poslanstvo ima lokalni duhovnik, imam ali pa jogi.

Ne pa letalska druzba!
[#2584796] 02.03.16 00:34 · odgovor na: anon-258837 (#2584530)
Odgovori   +    5
[MF-542584]
Ta odziv je šele trapast, saj novinarsko pisanje, ki ga označuje za trapastega, imenuje sovražni govor! Joj, joj. Kam smo prišli. Očitno je danes zloraba sovražnega govora zelo popularna. Za nekoga, ki je doktor, bi se pričakovalo, da ve, kaj je osnovno poslanstvo novinarjev in kaj sovražni govor.
Zakaj pa? Doktorat je samo spricevalo o poznavanju znanstvene metodologije in raziskovanja. Kaj bi naj imel z razgledanostjo? Sploh za kader ki ga je dobil v letih, ko se je doktoriralo iz teorij samoupravnega socializma...
[#2584797] 02.03.16 00:36
Odgovori   +    4
Je rekla rdeča bradavica pod njegovim desnim učem zdravniku - najprej je bila samo mala črna bulica na riti, zdaj pa poglejte, gospod dohtar, kakšna pizdarija se mi je razrasla.
[#2584798] 02.03.16 00:43 · odgovor na: crt (#2584782)
Odgovori   +    0
[crt]
> [kajulci]
> Jaz pa mislila, da so vesoljci Crtova domislica :)
> Ampak itak noben ne steka :)

ne, original je by najobj, meni gre samo tip top v sliko stanja stvari, pa sem se prijel zraven.
a ni original Krugmanov?
crt sporočil: 28.150
[#2584809] 02.03.16 06:33 · odgovor na: bc123a (#2584798)
Odgovori   +    0
[bc123a]
> [crt]
> > [kajulci]
> > Jaz pa mislila, da so vesoljci Crtova domislica :)
> > Ampak itak noben ne steka :)
>
> ne, original je by najobj, meni gre samo tip top v sliko stanja stvari, pa sem se prijel zraven.

a ni original Krugmanov?
mislis ta?

krugman.blogs.nytime...blogs&_r=1

1978 je vsekakor dobro izhodisce za prior art, vendar "This paper extends interplanetary trade theory to an interstellar setting. It is chiefly concerned with the following question: how should interest charges on goods in transit be computed when the goods travel at close to
the speed of light?" - kar ni ravno to.

stvar je sicer straightforward - ce je en planet nasicen v smislu trga, potem pac rabis dodatnega, tako da ne rabis nobenega od velikih imen kot podlage.
najobj sporočil: 32.748
[#2584852] 02.03.16 09:25 · odgovor na: (#2584759)
Odgovori   +    2
[Inside]
> [najobj]
> > [Inside]
> > > [kajulci]
> > > > A pol ima Tajnikar prav? Ne se hecat, kopljejo nam tako luknjo da nas bo res na koncu en za 1evro kupil.
> > >
> > > V današnjih časih, ko očitno nobena teorija niti praksa več ne deluje, ima Tajnikar lahko ali prav ali pa narobe. Nikakor pa mu ne moremo nič očitat, ker v časih, ko prav nič ne deluje, niti ne moreš imeti NITI prav NITI narobe. Tako je je PRAV ali NAROBE samo stvar zornega kota, ne pa prepričanja.
>
> > Aha razumem drzava mora sparat, ne drzava mora trošit. Dve teoriji se dajeta v bistvu pa noben ekstrem ni dober. Ne vem zakaj banke sploh terjajo od nas da vrnemo denar, saj opravljamo svoje poslanstvo. Dajte pokrit izgube privat firmam pa je lahko hitro rešena brezposelnost. Za dolg države, ki se nabira se itak ne ve čigav je.
> > Ko pričakuješ nek odgovor dobiš filozofsko razmišljanje.
> ... čuj, ker je celi(!) razviti svet tako čez palec zadolžen v višini 100 ali več procentov svojega BDP-ja, ni niti teoretične možnosti, da bi svoje dolgove - komu ? - kdajkoli vrnil ... khmm, razen kot sem pred leti tukaj forum.finance.si/?m=...077&single napisal, da bi se za rešitev dolžniške krize na planetu Zemlji moral zgoditi čudež, in sicer da bi se mimo pripeljala in se v neposredni bližini našega planeta sparkirala vsaj dva podobno velika planeta, ki bi s planeta Zemlja kar nekaj let samo uvažala in na planet Zemljo čisto nič izvažala ... evo, jaz temu pravim matematika, ti pa temu lahko rečeš filozofsko razmišljanje, jebiga ...
Kaj pa je sploh važno koliko tam piše da je skupni dolg teh držav? Lahko bi danes zbrisali ničle in bi spet ene države delale minus ene par pa plus.
Ce je tako vse fraj zakaj potem stiskajo ene države kot je Grčija, Argentina, Islandija, in tudi mi smo hodili po robu bankrota ko je bila obrestna mera 7. Denar se nabira v oazah, roba v skladiščih koliko se je zmeče stran, uniči, gre v reciklažo bi lahko vse reveže nahranil. Ce pa gledaš koliko denarja se zmeče v nič, glup razvoj in propadle projekte pa sploh. Zdi se kot da sedi nekje ena komisija, ki določa koliko ljudi lestvico bogatstva, številčno kvoto v posameznem razredu sploh kaj si kdo zasluži in kaj se bo delalo.
En red mora bit na tem svetu madona tudi ce je slab, ker drugače bi vsi hoteli na dopust na Maldive ali ST. Moritz na smučarijo.
Tako da ne ti preveč matematiko prodajat, ker te bo eden terjal denar ce ga imaš v neomejenih količinah. :)

Kaj je sedaj s to menjavo v MB, ko pa smo vam rekli da Kruno ni glih neka znamka za na dolgi rok. :;)
... čuj, mene ziher ne bo noben nič terjal, ker denarja v neomejenih količinah nimam jaz, ampak ima denar v neomejenih količinah toti www.youtube.com/watc...6vi528gseA stric, ki je to tudi zelo prostodušno povedal ... khmm, in toti stric je Alan Greenspan, ki je nekdanji Chairman of the Federal Reserve of the United States ...

P.S.: denar je zgolj in edino zaupanje(!) ljudi v obljubo države izdajatelja denarja, da bodo ljudje enkrat v bodočnosti - pa naj bo to čez pol ure ali pa čez deset let - za tisto cifro, ki je napisana na listu pobarvanega papirja, od nekoga v tej državi dobili neki obljubljen ekvivalent v takšnem ali drugačnem materialu ali storitvi oziroma da bodo eno stvar zamenjali(!) za drugo, ker je denar menjavi v svoji osnovi namenjen ... no, in če je država dovolj velika in močna, kar Amerika definitivno je, ljudem pač ne preostane(!) nič drugega, kot da ji zaupajo, ker si ne predstavljam, kako bi ljudje drugače reševali svoje vsakdanje življenske probleme ... evo, ker nisi bil zadovoljen z matematiko, imaš o denarju zdaj še nekaj filozofije ... aja, in ko si omenil mariborski fuzbal, mi Jurčića ni preveč žal, ker noben naduvani purger ni (bil) moja izbira, ampak poleg naduvanega Zahoviča niti Mourinho ni in ne more biti neka znamka za na dolgi rok ...
[#2584854] 02.03.16 09:34 · odgovor na: (#2584767)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: najobj 02.03.2016 09:36
[kajulci]
Jaz pa mislila, da so vesoljci Crtova domislica :)
Ampak itak noben ne steka :)
... jebiga, najbolj preproste stvari je običajno najtežje štekat, ker so preveč preproste, da bi bile videti resnične ...

P.S.: nobene svoje neumnosti na totem forumu nisem patentiral, tako da če se komu zdijo pametne, jih lahko svobodno uporablja ... khmm, itak pa zdaj že kar nekaj cajta ne morem videti Črtovih postov, ker me je zaradi občasnega kritiziranja forumske čakalnice dal med "izbrisane" ...
notomi sporočil: 768
[#2584871] 02.03.16 10:24
Odgovori   +    3
V Financah je veliko vsebine za lase privlečene, strokovno šibke in tendenciozne. Pa še o pomenu lastništva nad kapitalom se njim nič ne sanja, nasploh neoliberalci, ki menijo da bodo poceni delovna mesta v tuji lasti rešila državo..! Da mora biti pri nas kot v Vietnamu ali na kitajskem, samo da imamo dostopne storitve!
pcs sporočil: 5.518
[#2584916] 02.03.16 13:05 · odgovor na: (#2584655)
Odgovori   +    0
[kajulci]
> [pcs]
> > [kajulci]
> >Ker potem ostane samo še alien planet, ki bo slučajno zalutal v našo orbito in pogruntal, da imamo Zemljani take ful kul izdelke, da se jih splača vse pokupit :)
>
> Kot sem enkrat že napisal, kar sanjaj o vesoljcih, ziher pridejo z intergalaktično kontejnersko ladjo, polno njihove lastne lanske neprodane robe.
>
> :)
>
> M

Neeee :)
Glih zadnjič je Črt pisal o vesoljcih, na katere čaka, da pridejo in pokupijo vso našo robo :) Tko da sem tale vesoljski del dodala za njegove oči, najbrž se spomni, kaj je pisal :)
Na to sem mislil:
forum.finance.si/?m=...650&single

Sicer pa ja, crt in najobj sta pisala že prej o tem

M
anon-203614 sporočil: 790
[#2584989] 02.03.16 17:01 · odgovor na: BenoS25 (#2584760)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: anon-203614 02.03.2016 17:03
[BenoS25]
Dragi Maks, prosim preberi naslednjo človeško basen,

Popolnoma razumem tvoje misljenje in razumevanje problematike. V tem te nedvoumno podpiram, obenem pa prosim za nasvet v podobni mikroekonomski situaciji, ki se me neposredno tiče.

V naši vasi imamo en bife. Luknja je milo rečeno bedna, kelnarca je grda kot lopov, pivo je toplo, kozarci so umazani, kava... eh zakaj bi o kavi, mize so stare, stoli zanič. Ampak bife je naš. Mi ga mamo imamo radi, lastnik ima rad nas, vse je ok... Razen tega da noben, razen nas štirih kolegov in grde kelnarce, noče v ta bife. Stvar dela izgubo. Lastnik se šopiri, da bo NAŠ bife zaprl. Kako, zakaj? Kelnarca nam vendar večkrat da kakšno rudno zastonj... za dobro voljo.

Ker lastnik, podobno kot Frankl, ne razume elementarne mikroekonomike (tudi jaz je nisem, dokler mi je Maks ni poljudno razjasnil) mu jo bom tukaj na kratko rzložil. Bife je izjemno pomemben za naš mali kraj. Mi štirje dajemo službo grdni kelnarci, ko se napijemo, lomimo kozarce, da se ne pogovarjamo, kako je lokalni avtoličar vesel vsake pozne sobote. Vsake toliko z globami intenzivno prispevamo v državni proračun. Vse to je izjemno pomembno za našo majhno lokalo skupnost.

V želji po rešitvi bifeja, sem pisal Starbucksu, da je na odlični lokaciji na voljo uveljavljen lokal z zvestimi gosti ( vse štiri sem tudi poimensko imenoval ). Žal do danes odgovora še nisem prejel.

Zato dragi Maks, v luči napisanega, prosim da dokapitializiraš naš bife. Ker če ga ne boš, bo propadel. Mikroekonomija našega kraja bo šla v fraže da ne rečem u .....!

V času reševanja našega bifeja, pa bomo šli 500m v sosednje selo, kjer je bife nov, kozarci so čisti, pa še kelnarca je super.

Dragi Maks, na pomoč!!! g

Gostje iz bifeja PRI KRVAVI SOLZI.

TOREJ, ALI BODO TVOJE GLUPE IDEJE VELJALE ZA VSE, ALI PA ZA NOBENEGA!!! TO JE NAŠ DENAR!!!
Genialno! Ampak (pre)cenjeni Maks bo seveda rekel, da je ta primer povsem drugačen od primera AA...
anon-207617 sporočil: 6.899
[#2585143] 03.03.16 13:08 · odgovor na: (#2585132)
Odgovori   +    2
[kajulci]
>itak pa zdaj že kar nekaj cajta ne morem videti Črtovih postov, ker me je zaradi občasnega kritiziranja forumske čakalnice dal med "izbrisane" ...

Med izbrisane te je dal, ker si tečen :))
clap clap clap.
anon-129390 sporočil: 9.830
[#2585146] 03.03.16 13:13 · odgovor na: anon-16741 (#2584797)
Odgovori   +    3
[tekavec]
Je rekla rdeča bradavica pod njegovim desnim učem zdravniku - najprej je bila samo mala črna bulica na riti, zdaj pa poglejte, gospod dohtar, kakšna pizdarija se mi je razrasla.

Pride naš možakar z žabo na glavi k dohtarju in ta pravi:

-- Prosim, izvolite, sedite ... Povejte no, kakšne težave imate?

Pa žaba odpre usta:

-- Gospod doktor, a veste, včeraj zvečer ... najprej je bila samo majhna črna pikica, je ratala še bulica, potem me je začela grozno srbeti ... Na! Do jutra mi je pa že, o groza, tole na riti zraslo!
[#2585175] 03.03.16 14:22 · odgovor na: (#2585132)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: najobj 03.03.2016 14:22
[kajulci]
>itak pa zdaj že kar nekaj cajta ne morem videti Črtovih postov, ker me je zaradi občasnega kritiziranja forumske čakalnice dal med "izbrisane" ...
Med izbrisane te je dal, ker si tečen :))
... ja, sploh pa sem bil v teh osmih letih tečen takrat forum.finance.si/?se...10#=286 , ko se je strinjal z mano ... no, pa to ne velja samo za Črta, da ne bo pomote, ker se na totem forumu tečnost tolerira in je z medsebojnim "trepljanjem po ramenih" enako mislečih celo zaželjena, ko pa samo malo "skreneš s pravoga puta", pa že letiš na šit listo, kar jaz s svojeglavostjo s številko 154 plačujem dokaj visoko ceno, če ne celo najvišjo na totem forumu ...

P.S.: niti slučajno se ne sekiram, ker me toliko ljudi ignorira, vsekakor pa se mi zdi nadvse butasto, da raja niti na nekem brezveznem anonimnem forumu ni sposobna drugačnega mnenja ignorirati tako, da nanj preprosto ne reagira, sploh ker beseda ignorirati pomeni ne reagirati, ne pa kot na totem forumu ne videti ... khmm, in kot zdaj jaz ne vidim, kateri forumski "junak" je komentiral toti tvoj komentar ...
pklada sporočil: 585
[#2585350] 04.03.16 10:33 · odgovor na: anon-204390 (#2584549)
Odgovori   +    1
[vickibedi]
> [JernejKopitar]
> Super Max je spet ustrelil. Mimo, ali pa kozla. Kakor komu ljubo.
>
> Dejstvo je, da AA potrebuje ljubljanska elita, da se z njo zastonj vozi. Ostali koristimo druge prevoznike, ker so bistveno cenejši in letijo iz letališč, ki so preostalim Slovencem tudi bližja (Trst, Treviso, Benetke, Graz, Dunaj, Budimpešta, Zagreb)
>
> ...skupo smo ga platili press....

Sem iz Ljubljane in so mi Treviso ali Benetke bližje kot Brnik.

Z Adrijo je tako kot z žičnicami na smučiščih.

Po svetu vejo, da žičnice same ne delajo dobička, zato jih financirajo hotelirji in ostali turistični subjekti. In nato oni delajo dobičke.

Pri nas pa ravno obratno pričakujemo, da bodo žičnice same delale svoj dobiček in dobiček hotelov in ostalih turističnih delavcev nima nobene povezave s tem, ali recimo tekom zime žičnice v Kranjski gori obratujejo ali pa stojijo. V Bovcu so to našo veleumno logiko po propadu Kanina dejansko že sprobali.

Torej, če noče biti Slovenija neka fukojebina in če hočejo podjetja ustvarjati dobičke, je prometna infrastruktura pomemben dejavnik. In s tem tudi letalski prevoznik ki vzdržuje premalo dobičkonosne povezave Ljubljane s svetom. Prav tako je pomemben tudi drugi tir do Kopra.

Vam konkretno se mogoče zdi praktično in bolje uporabljati okolišča letališča (Treviso ali Benetke). Ko pa povabiš poslovnega partnerja v Slovenijo in ga greš iskat v Gradec na letališče, si pa v zadregi, ko te vpraša ali v Sloveniji nimamo letališča.

In če bi s to vašo logiko razmišljali v stari Avstroogrski, južne železnice Dunaj-Trst nebi nikoli šli graditi.
anon-204390 sporočil: 13.528
[#2585379] 04.03.16 13:16 · odgovor na: pklada (#2585350)
Odgovori   +    1
[pklada]
> [vickibedi]
> > [JernejKopitar]
> > Super Max je spet ustrelil. Mimo, ali pa kozla. Kakor komu ljubo.
> >
> > Dejstvo je, da AA potrebuje ljubljanska elita, da se z njo zastonj vozi. Ostali koristimo druge prevoznike, ker so bistveno cenejši in letijo iz letališč, ki so preostalim Slovencem tudi bližja (Trst, Treviso, Benetke, Graz, Dunaj, Budimpešta, Zagreb)
> >
> > ...skupo smo ga platili press....
>
> Sem iz Ljubljane in so mi Treviso ali Benetke bližje kot Brnik.

Z Adrijo je tako kot z žičnicami na smučiščih.

Po svetu vejo, da žičnice same ne delajo dobička, zato jih financirajo hotelirji in ostali turistični subjekti. In nato oni delajo dobičke.

Pri nas pa ravno obratno pričakujemo, da bodo žičnice same delale svoj dobiček in dobiček hotelov in ostalih turističnih delavcev nima nobene povezave s tem, ali recimo tekom zime žičnice v Kranjski gori obratujejo ali pa stojijo. V Bovcu so to našo veleumno logiko po propadu Kanina dejansko že sprobali.

Torej, če noče biti Slovenija neka fukojebina in če hočejo podjetja ustvarjati dobičke, je prometna infrastruktura pomemben dejavnik. In s tem tudi letalski prevoznik ki vzdržuje premalo dobičkonosne povezave Ljubljane s svetom. Prav tako je pomemben tudi drugi tir do Kopra.

Vam konkretno se mogoče zdi praktično in bolje uporabljati okolišča letališča (Treviso ali Benetke). Ko pa povabiš poslovnega partnerja v Slovenijo in ga greš iskat v Gradec na letališče, si pa v zadregi, ko te vpraša ali v Sloveniji nimamo letališča.
Lej, če hočeš narediti vtis na poslovnega partnerja, je to poslovna odločitev. Če to počneš še s svojim denarjem, še toliko bolje.
In če bi s to vašo logiko razmišljali v stari Avstroogrski, južne železnice Dunaj-Trst nebi nikoli šli graditi.
Ne mešat hrušk in jabolk. Prvič železnica v splošnem ni isto kot letalski prevoznik. Drugo pa je žel. povezava Dunaj Trst bila za Avstroogrsko strateško gotovo bolj pomembna in dolgoročno rentabilna, za razliko od stalne letalske povezave Brnik - London, ki ni ne eno ne drugo.
anon-238605 sporočil: 540
[#2586808] 14.03.16 07:16
Odgovori   +    1
vsaka alineja tega misleca z oddelka za petletke univerze edvarda kardelja vsebuje sovrazen govor do slovenskih davkoplacevalcev.
anon-239836 sporočil: 996
[#2587447] 17.03.16 13:59
Odgovori   +    1
Takega flancanja od dr.ekonomije res ne bi pričakoval.Ali nam hoče povedati,da je en kup firm,ki opravljajo svoje poslanstvo,ne glede na ceno,ki jo MI plačujemo?Pa kaj je toti premaknjen.Mislim,da je Frankl postavil pravilno diagnozo.Model je trapast,če ne še kaj hujšega.

Strani: 1 2 3