Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek V živo iz Moskve: Tako pada rubelj
sporočil: 1.466
Spet si nekaj spregledal. Jaz nisem škodoželjno navijal. Sem le
napisal kdo od tistih, ki so mi prvi prišli na pomet (Škrabec je
bil v teh dneh na TV pri Petrovčički na intervjuju), bo imel
težave.
Če se jaz na vzklike in medmete spoznam, je "Uh!!!!!" prej medklic za negativno šokantno kot pa za privoščljivo.
Bi pa bil vesel, če bi jih Putin in vazali končno dobili fejst po p...i. Moje osebno mnenje je, da ne more biti šef države nihče več kot dva mandata. Če pa je sistem nedemokratičen, pa bi ga morali odnesti še prej.
Če se jaz na vzklike in medmete spoznam, je "Uh!!!!!" prej medklic za negativno šokantno kot pa za privoščljivo.
Bi pa bil vesel, če bi jih Putin in vazali končno dobili fejst po p...i. Moje osebno mnenje je, da ne more biti šef države nihče več kot dva mandata. Če pa je sistem nedemokratičen, pa bi ga morali odnesti še prej.
sporočil: 4.301
Hmmmm, zadnje mesece kar naprej poslusam, kako lahko J evropo resi
samo lastna valuta in najmanj 30% devalvacija... tule so rusi
fasali to, pa je panika, zakaj bi pa pri nas te to bila odresitev?
Saj mi glihtak nismo samozadostni, tudi mi imamo prakticno
poglihano zunanjetrgovinsko bilanco (razen zadnji leti)... kaj Rusi
res cisto nic drugega ne izvazajo ko nafto?
LpA
LpA
sporočil: 28.327
Zadnja sprememba: crt 16.12.2014 17:51
[bobek13]paaa... nekje 50% proracuna je nafta, ce se prav spomnim.
Hmmmm, zadnje mesece kar naprej poslusam, kako lahko J evropo resi samo lastna valuta in najmanj 30% devalvacija... tule so rusi fasali to, pa je panika, zakaj bi pa pri nas te to bila odresitev? Saj mi glihtak nismo samozadostni, tudi mi imamo prakticno poglihano zunanjetrgovinsko bilanco (razen zadnji leti)... kaj Rusi res cisto nic drugega ne izvazajo ko nafto?
in v smislu te izvozene nafte in proracuna je nizanje tecaja rublja lahko dober odgovor na nizanje cene nafte.
(v tem smislu je recimo padec rublja leta 2008/9 ob takratnem res ogromnem padcu cene nafte za 70% problem ne zato, ker je bil padec, temvec zato, ker je bil premajhen.)
ni pa kul to, da se ti zadeve premikajo po 10% dnevno, ker se moras potem slejkoprej jebat s tem, da se drzavljani in podjetja ukvarjajo bolj s tem, kam pospraviti prihranke in iz katere banke vse odnesti kot pa s tem, kar naj bi sicer poceli.
to je razlog, da v primeru zelo hitrega padanja glavni igralci zacnejo migati, uspesno ali ne, da bi umirili zogo.
sporočil: 14.015
Zadnja sprememba: anon-238577 16.12.2014 17:50
[velikipok]Tukaj ti pravi Rusi velikega kalibra zelo lepo razložijo, kaj si mislijo o tvoji demokraciji in kakšnega vladarja hočejo, če misliš, da bodo Rusi mislili enako kot ti, se boš še precej načakal, če pa misliš, da bodo tebe spraševali, pa še bolj.
youtu.be/aG2mI9epvBc
hoces rect, da so Rusi sami minirali rubelj, da pokrijejo ( pa
ceprav z "nicvrednim" rubljem) proracun (in jezdaj edino problem
speed of light devalvacija), ljudje pa naj se je*ejo, ko za svoj
rubelj dobijo samo se 2/3 hrane, oblacil, avtov, elektronike,
zdravil, itd.?
LpA
LpA
[bobek13]ne vem, a so sami minirali, je pa jasno, da je proracunsko ugodno (razen v primeru pobeglega tempa, kot receno).
hoces rect, da so Rusi sami minirali rubelj, da pokrijejo ( pa ceprav z "nicvrednim" rubljem) proracun (in jezdaj edino problem speed of light devalvacija), ljudje pa naj se je*ejo, ko za svoj rubelj dobijo samo se 2/3 hrane, oblacil, avtov, elektronike, zdravil, itd.?
kolko manj ljudje dobijo, je stvar tega, kolko oziroma katere sorte robe je mogoce dobiti samo iz uvoza. v prejsnjih dveh razburljivih ciklusih, 1998 in 2008, je to kar slo. tukaj nekdo razlaga, zakaj bi lahko tokrat manj slo - ftalphaville.ft.com/...n-problem/
hkrati se pogovarjamo o druzbi, ki, kako bi rekel, nima ravno renesancne podobe o posamezniku kot srediscu vsega; kar se dodatno relativizira stvar.
Zadnja sprememba: anon-238577 16.12.2014 18:19
[crt]uh jebenti, je že kdo izračunal, koliko so se podražili mercedesi na ruskem trgu? Ubogi Rusi ...
> [bobek13]
> hoces rect, da so Rusi sami minirali rubelj, da pokrijejo ( pa ceprav z "nicvrednim" rubljem) proracun (in jezdaj edino problem speed of light devalvacija), ljudje pa naj se je*ejo, ko za svoj rubelj dobijo samo se 2/3 hrane, oblacil, avtov, elektronike, zdravil, itd.?
ne vem, a so sami minirali, je pa jasno, da je proracunsko ugodno (razen v primeru pobeglega tempa, kot receno).
kolko manj ljudje dobijo, je stvar tega, kolko oziroma katere sorte robe je mogoce dobiti samo iz uvoza.
[bobek13]Japonci z velikim trudom in ameriško pomočjo že nekaj let zbijajo vrednost jena in se zdaj še hvalijo s tem ...
hoces rect, da so Rusi sami minirali rubelj, da pokrijejo ( pa ceprav z "nicvrednim" rubljem) proracun (in jezdaj edino problem speed of light devalvacija),
Zadnja sprememba: crt 16.12.2014 18:16
btw, glede tega, ko sprasujes, ali so sami.tu bi dodal danasnjo drobtinico -- da je rosneft v petek prodal bankam za 625 mrd rub obveznic, kar je po takratnem tecaju bilo cca 10 mrd usd. banke so obveznice deponirale za posojila pri cb in na podlagi tega je nastalo cca 625 mrd novih rub. rosneft pa je pohitel v nabavo deviz in s tem sprozil zivahni tempo zadnjih dni.
novice in govorice so v vse smeri glede tega, samo navajam kot zanimivost.
[NavadniNimda]Ko nihče drug noče, je najboljši čas za nakup neke robe. Če ti ne bi cel dan kokodakal, ne bi zamudil enkratne nakupne priložnosti in bi si nabral poceni rubljev, pa bi bil jutri gospod...
> [fibonaci]
Upajmo, da bodo prišli do dolarjev in Evrov, dokler se jih da še kupiti po znosni ceni.
[fibonaci]menda je zelo zraslo povprasevanje po nobl avtih - kot obliki parkiranja denarja.
uh jebenti, je že kdo izračunal, koliko so se podražili mercedesi na ruskem trgu? Ubogi Rusi ...
[NavadniNimda]že spet imate podalpski kozmonavti najlepši pregled nad svetovnim dogajanjem, svaka čast :)
Danes se je pokazala vsa beda ruske državne "tvorevine". Zdej samo upajmo, da se Putinu ne bo preveč utrgalo in ne bo šel v nove vojaške avanture, kar je sicer stališče diktatorjev, ko jim zmanjka drugega za fopanje "naroda". Tudi Hitler je bil take sorte tič.
[fibonaci]tudi švicarji so to počeli, oz. še vedno to počnejo... vprašal sem, ker se je tu na forumu dajal neki vtis, kot da jim ameri to delajo, pa mi ni šlo skup...
> [bobek13]
> hoces rect, da so Rusi sami minirali rubelj, da pokrijejo ( pa ceprav z "nicvrednim" rubljem) proracun (in jezdaj edino problem speed of light devalvacija),
Japonci z velikim trudom in ameriško pomočjo že nekaj let zbijajo vrednost jena in se zdaj še hvalijo s tem ...
lpA
sporočil: 13.528
[neresen]Ni treba da ti jih je žal, ker Rusi so pač Rusi - najhujši so, ko so stisnjeni v kot. Se pa bojim, da bo Putin, naredil kakšno pizdarijo, če tale polom rublja ni zrastel pravzaprav na njegovem zeljniku...
v tistih 15 letih ni imelo človeško življenje nobene vrednosti - niti rublja. V policiji so ljudje pretepali do smrti in nikoli nobeden ni bil kaznovan.Uradniki in visoki javni uslužbenci so kupovali vile v tujini, si višali plače do ravni nobelev.nagrajencev, kupovali sedeže v Dumi(parlamentu). Televizija je postala propagandna kloaka. Rusija je postala talec Severnega Kavkaza.Raven svobode govora in človekovih pravic - NULA. Pretepali so in ubijali novinarjev, odvetnikov, družbenih aktivistov.
No, prebivalstvo v Rusiji se je začelo zbujati samo tokrat ko je 1 EUR=100 RUB in 1 USD=60 RUB.
Ne, mi ni žal Rusov.
sporočil: 295
v vsakem salonu velikosti Pentagona ob ruskih obvoznicah vidiš več
mercedesov za stekleno fasado kot jih je novejših od letnika 2010
vseh skupaj v Sloveniji. ne bo jim hudega, brez skrbi.. Sekirajo
se, ker si bodo morali kupovati Quashqaje in Tuaarege namesto
Infiniti FX-ov, X-šestk in Panamer.. Slednjih je kot blata.
sporočil: 32.853
Zadnja sprememba: najobj 16.12.2014 20:39
[crt]
> [najobj]
> > [bc123a]
> > > [fibonaci]
> > > Sistem, v katerem ima en džek pod svojo komando vse največje svetovne borze, in lahko z njimi manipulira vse valute in surovine, je zelo nobel in fajn, brez umazanega orožja se lahko s čistimi rokami in belimi ovratniki spravijo na kogar koli, danes Ruse, jutri Kitajce ali vse po spisku;
>
> > Joj, paranoik...
> ... evo, tukaj forum.finance.si/?m=...116&single imaš nekaj branja na to temo ...
>
> P.S.: Tadej in Črt nista nič komentirala, če ne štejem za komentar Črtovo pritrditev, da je "Quod licet Iovi, non licet bovi" edina ekonomska zakonitost, ki velja v današnjem globaliziranem svetu ...
www.denarnisupermark...w&id=11558... čuj, Nedeljsko kosilo 26.10.14 sem prebral in je tega preveč, da bi naštel, česa vse ne razumem, vsekakor pa najprej v luči stavka "Ampak potem je tu še teorija zarote." najbolj ne razumem tega ...
www.denarnisupermark...w&id=11738
... "Če tega ni, mora – ker se trenutno bogvedi zakaj težje zadolži v tujini, infacija pa je že povišana (ej, vsaj nekje :) - omejiti porabo. Recimo pri vojski. In zdaj, v drugem polčasu tekme za Ukrajino oziroma tekme, katere igrišče je Ukrajina, se je nafta nenadoma odločila oditi nekam v 3pm - 15 do 20 odstotkov pod rusko potrebno ceno." ...
... alzo, če toti www.youtube.com/watc...6vi528gseA stric ni, kdo je, kje dobi, da posoja in zakaj ne posoja primerjalno nezadolženim in z energenti naloudanim Rusom ? ... ja, in zakaj se je nafta nenadoma (s korelacijo 1 glede na Ukrajino) odločila oditi nekam v (zaenkrat 2 X) 3 pm, pa kdo, s čem in kje je dobil, da ji je prišepnil, da se je nafta tako odločila ? ... khmm, da zdaj ne omenjam ruskega železja, ki komaj čaka, da ga kdo uporabi in porabi, pa zato ob ruski "prostovoljno moraš" vojski varčevanje zaradi Ukrajine ni glih tako nujno, da bi si sam rušil roubleta, če sem tvoje zadnje komentarje prav razumel, da zdaj - drugih ne spremljam - o Norvežanih ne govorim preveč, da teorije - ki je ni - zarote ne bi še bolj zapletal ...
P.S.: pri branju Nedeljsko kosilo 14.12.14 sem bil že malo utrujen in sem z dogajanjem z Rusi - ampak glih kontra - povezal samo to "Po drugi strani je svetovno povišanje negotovosti ponavadi pozitivno za dolar, kar pomeni šibkejši evro, kar pomeni relativno ugodnejši gospodarski položaj celotne EMU.", medtem ko s prostim padom krone ultra bogatih www.finance.si/83468...8D-denarja Norvežanov nisem uspel povezat čisto nič ... ja, ampak kot sem rekel, sem že malo utrujen, pa je mogoče to razlog, da ne najdem povezav z mojim temeljnim problemom, da mi kljub trudu do zdaj še ni uspelo zguglat, kdo so resnična bitja na trgih z valutami in energenti, da bi videl kaj, koliko in komu prodajajo, da lahko potem kaj, koliko in od koga kupujejo, pa da se tekom vsakega trgovalnega dne po številnih transakcijah oblikuje takšen ali drugačen tečaj katerekoli valute ali energenta ...
sporočil: 295
Mogoče jim celo prometni kaos toliko upade, da se bo dalo začeti
celo kaj delati v Rusiji. Trenutno večino časa ljudje porabijo
zato, da bolj ali manj stojijo na 10-pasovnicah v 50-kilometrskih
zastojih.
Zadnja sprememba: crt 16.12.2014 20:51
ehm...toliko stvari naenkrat sprasujes in tako vedno znova, da ne vem, kako bi ti se drugace odgovoril kot vse in v vseh oblikah, kar sem ti ze.
mogoce tokrat izstopa to, da sprasujes, zakaj kdo ne bi posojal rusiji - no, seveda izrecno zaradi sankcij, ta del je jasen.
kar se tice nok, je to pac ena od mnogih "surovinskih valut", za katere padec cen surovin ceteris paribus prakticno vedno pomeni padec. kako velik je ta padec, je stvar tega, kako pomembna komponenta drzave so surovine + kje je drzava na lestvici od misi do slonov. in pa seveda - malo je pomagala se sama norveska cb z odlocitvijo o nizanju om. tako da vsaj glede nok res ni nekega hudega misterija.
kar se tice ugodnosti cenejsega rublja kot odgovora na cenejso nafto, tudi ni neke dileme, niti racunsko niti zgodovinsko. 2008 so se v kremlju skoraj stepli, a devalvacija da ali ne, naftasi so pritiskali, da absolutno ja in se matrali prepricat politike, da ni fora, kdo ima bolj carsko valuto, temvec ravno obratno.
sicer lahko vsakdo, komur to pase, na veliko studira, kdo je pri sedanjem toboganu rublja Prvo Gibalo, kdo pa se samo prikljuci in kaj zase ugodnega ima od tega, ampak jaz pravega apetita za to nimam, na to gledam, kako bi rekel, agnosticno.
Zadnja sprememba: najobj 16.12.2014 21:00
[crt]... ja, saj to je jasno, ampak zakaj je tako jasno, da ima toti www.youtube.com/watc...6vi528gseA stric "Licence to Kill" in da celi svet samo gleda ...
ehm...
toliko stvari naenkrat sprasujes in tako vedno znova, da ne vem, kako bi ti se drugace odgovoril kot vse in v vseh oblikah, kar sem ti ze.
mogoce tokrat izstopa to, da sprasujes, zakaj kdo ne bi posojal rusiji - no, seveda izrecno zaradi sankcij, ta del je jasen.
kar se tice nok, je to pac ena od mnogih "surovinskih valut", za katere padec cen surovin ceteris paribus prakticno vedno pomeni padec. kako velik je ta padec, je stvar tega, kako pomembna komponenta drzave so surovine + kje je drzava na lestvici od misi do slonov. in pa seveda - malo je pomagala se sama norveska cb z odlocitvijo o nizanju om. tako da vsaj glede nok res ni nekega hudega misterija.
P.S.: mene vse skupaj še najbolj spominja na pranje mafijskega denarja, le da mafija svoj denar tako ali drugače "pridela", toti stric pa ga kar naštanca ...
[najobj]igraj civilization. nabavi psa. javi se, ko bos imel to dvoje pokrito in ce se vedno ne bo jasno :)
... ja, saj to je jasno, ampak zakaj je tako jasno, da ima toti www.youtube.com/watc...6vi528gseA stric "Licence to Kill" in da celi svet samo gleda
pri nas pa nekateri še onanirajo zraven ...ker vsak dela, kar zna in zmore.
Zadnja sprememba: najobj 16.12.2014 21:05
[crt]... pizda, si ti hiter ... ajde, pobriši še ti tisto drugo, ker sem iz objektivnih razlogov malo jezen, pa sem zato tako grdo napisal, medtem ko pri P.S.-u ostajam ...
> [najobj]
> ... ja, saj to je jasno, ampak zakaj je tako jasno, da ima toti www.youtube.com/watc...6vi528gseA stric "Licence to Kill" in da celi svet samo gleda
igraj civilization. nabavi psa. javi se, ko bos imel to dvoje pokrito in ce se vedno ne bo jasno :)
Zadnja sprememba: crt 16.12.2014 21:05
[najobj]nene, je ze ok... evo, sam od sebe opazam, da eni zraven se onanirajo, odresujem te odgovornosti za to :)
> > pri nas pa nekateri še onanirajo zraven ...
>
> ker vsak dela, kar zna in zmore.
... pizda, si ti hiter ... ajde, pobriši še ti to drugo, ker sem iz objektivnih razlogov malo jezen, pa sem zato tako napisal ...
btw, true story glede onega prej s psom: hcerka je v soli povedala pri naravoslovju, da so ljudje isti kurac kot psi, samo da imajo psi vec nog.
hcerka: ... in potem so me vsi zabodeno gledali, ko da me hocejo nalomit!!
crt: no vidis
[crt]
> [najobj]
> > > pri nas pa nekateri še onanirajo zraven ...
> >
> > ker vsak dela, kar zna in zmore.
>
> ... pizda, si ti hiter ... ajde, pobriši še ti to drugo, ker sem iz objektivnih razlogov malo jezen, pa sem zato tako napisal ...
nene, je ze ok... evo, sam od sebe opazam, da eni zraven se onanirajo, odresujem te odgovornosti za to :)... ja, ampak to upload.wikimedia.org...cniTom.jpg za tebe drži kot pribito ...
btw, true story glede onega prej s psom: hcerka je v soli povedala pri naravoslovju, da so ljudje isti kurac kot psi, samo da imajo psi vec nog.
hcerka: ... in potem so me vsi zabodeno gledali, ko da me hocejo nalomit!!
crt: no vidis
sporočil: 924
Rubelj je v enen letu izgubil več kot Grivna (čeprav je Ukrajinska
ekonomija v veliko slabšem stanju).
finance.yahoo.com/ec...1%7D%7D%7D
finance.yahoo.com/ec...1%7D%7D%7D
sporočil: 6.777
Ustavilo se na 85. Bomo videli jutri.
Se kdo spomni situacije ob začetku ukrajinske krize. Zahodnjaki so na veliko prodajali delnice ruskih firm, cene seveda strmoglavile, razna podjetja pod Putinovo kontrolo pa jih kupila ter po ponovni stabilizaciji zaslužila približno 20 milijard.
Se kdo spomni situacije ob začetku ukrajinske krize. Zahodnjaki so na veliko prodajali delnice ruskih firm, cene seveda strmoglavile, razna podjetja pod Putinovo kontrolo pa jih kupila ter po ponovni stabilizaciji zaslužila približno 20 milijard.