Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Estonija prva z e-volitvami
Strani: 1 2
sporočil: 121
elektronske volitve bom zagovarjal na malce drugačen način: jasno,
da mora imeti človek v demokratični družbi možnost izbire, torej
morda bodo e-volitve obvezne čez 100 let, pustimo to
sedaj. Postavljam vprašanje, na kakšen način naj voli
slepa oseba tako, da bodo zajamčene vse njene pravice,
enakopravnost, anonimnost,tajnost, itd. Samo ob podpori
varne tehnološke rešitve, kar PKI nedvomno
je.
sporočil: 3.248
1010Naber je napisal(a):
elektronske volitve bom zagovarjal na malce drugačen način: jasno, da mora imeti človek v demokratični družbi možnost izbire, torej morda bodo e-volitve obvezne čez 100 let, pustimo to sedaj. Postavljam vprašanje, na kakšen način naj voli slepa oseba tako, da bodo zajamčene vse njene pravice, enakopravnost, anonimnost,tajnost, itd. Samo ob podpori varne tehnološke rešitve, kar PKI nedvomno je.
Anonimnost? Kako PKI zagotavlja anonimnost?
Se opravičujem, ni mišljena anonimnost dobesedno - ko prideš volit,
te na volilnem seznamu obkrožijo, zato da ne bi kdo drugi
volil v tvojem imenu ali pa večkratno volil. Od tod naprej pa nihče
več ne ve, razen tebe samega, kako si volil. Tehnologija e-volitev
mora torej omogočiti natanko to, torej, da najprej avtenticira
volivca, njegova volilna izbira pa se elektronsko zabeleži na tak
način, da ni možna reverzibilnost, skratka ni moč ugotoviti, kdo je
koga volil. Ve se samo, kdo je volil, ne pa tudi kaj je volil.
To tehnologija omogoča.
sporočil: 6.084
Zadnja sprememba: anon-15715 02.03.2007 13:59
1010Naber je napisal(a):Saj ni problem v tem, kaj tehnologija omogoča in kaj ne, to vemo, da se da urediti. Problem je, kako zagotoviti, da ne pride do zlorabe. Lahko mi to razložiš, če praviš, da se da ?
Se opravičujem, ni mišljena anonimnost dobesedno - ko prideš volit, te na volilnem seznamu obkrožijo, zato da ne bi kdo drugi volil v tvojem imenu ali pa večkratno volil. Od tod naprej pa nihče več ne ve, razen tebe samega, kako si volil. Tehnologija e-volitev mora torej omogočiti natanko to, torej, da najprej avtenticira volivca, njegova volilna izbira pa se elektronsko zabeleži na tak način, da ni možna reverzibilnost, skratka ni moč ugotoviti, kdo je koga volil. Ve se samo, kdo je volil, ne pa tudi kaj je volil. To tehnologija omogoča.
Jaz sem razmišljal takole: v nek ustrezno zaprt računalniški sistem elektronsko vstopajo volilci, se identificirajo z gesli ipd. Glasujejo, na kar se izpiše listek za vsak oddani glas. Na koncu sistem, ustrezno resetiramo, oziroma uničimo. Še zmeraj ostane problem procesa od identifikacije volilca do izpisa listka, program in ostala oprema. Kako tam zagotovimo, da se namesto za Jožeta NE izpiše listek z glasom za Janeza ?
lp
sporočil: 3.657
45 let SZDL glasovanja je naredilo svoje. V ZDA vseeno
ukinjajo luknjane kartice. Ampak oni kot Anglezi imajo
prakticno samo dve politicni stranki!
LP MMM
LP MMM
sporočil: 3.507
mor je napisal(a):
Mi se še pri glasovanju za Emo vedno skregamo. Namesto, da se trudimo z uvajanjem volitev prek interneta, bo ceneje, če vsakemu volivcu, ki se potrudi priti na volišče, damo pivo.
Evo za en pir bi se pa potrudil pa prišel na volišče. Ampak na listku bi pa vseeno obkrožil opcijo Paja Patak :)
ne bi na forumu na dolgo in široko,preveč je tega, vsa
kriptografija, časovni žigi, morje tega je v ozadju
vrešitve, malce se pogleda kako so to Estonci naredili, kaj
delajo v ZDA n.p.r
http://www.fvap.gov/...report.pdf< /a> , vsa ta vprašanja so obdelali in našli ustrezne rešitve.
lpp
http://www.fvap.gov/...report.pdf< /a> , vsa ta vprašanja so obdelali in našli ustrezne rešitve.
lpp
sporočil: 3.657
Estonci so spotoma sse razvili Skype, Joost itn...
Jaz pa imam dve kartici NLB, par let cakam na AJPES in DURS digitalna potrdila.
LP MMM
Jaz pa imam dve kartici NLB, par let cakam na AJPES in DURS digitalna potrdila.
LP MMM
Strani: 1 2