Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj se Andrej ne bo vrnil v presrečno Slovenijo
Strani: 1 2
sporočil: 2.846
[]V Sloveniji je to to, kar imaš.
IQ 105 si dosegel. Nadpovprečno za ta luzerski forum. Morda se kateri od najbolj ambicioznih forumašev približa tvojemu nivoju razumevanja. Čestitke. (Pa ni tle sarkazma, resno mislim. Bravo, koleščki so ti začeli delat, t.i. intelektualcem pa , kot kaže, še ne.)
Lahko živiš s tem, ali pa se obremenjujemo.
Samo zver pravi da ni bolnik, temveč človek z boleznijo.
Problem je, če se ideološka vprasanja preselijo na ulico in je treba izbirat strani.
Dokler so tule je to zdravo za družbo po moje.
Intelekt je včasih tudi precenjen, pomembnejša sta resnica ,resnost, verodostojnost.
sporočil: 2.335
[]Točno o tem ti govorim, da si preobčutljiv, takoj ko se nekdo ne strinja s teboj.
Če bi premogel IQ 100 in dobro prebral, kar sem napisal, bi ravno te misli, ki si jih napisal, tudi razbral. Ampak IQ 100 je že za marsikoga na tem forumu preveč. Žal, luzerski forum, s teboj vred.
[odvisnik]Jaz mislim da denar sploh ni problem, namreč tudi če v SLO zaslužiš 150-200 K si car,
> [0531Zavar]
> > []
> > Lahko gospod A. ostane tudi v tujini. Takih ljudi ne potrebujemo tle, ampak delavce, tudi tiste, ki se vsaj malo žrtvujejo za Slovenijo (torej patriote).
> > Gospod A. ne kaže ničesar, kar bi sodilo v rubriko slovenski patriot. (morda Sloveniji ali Slovencem pomaga kako drugače, to je lepa čednost). A sam ej poudaril, da nima tle kaj početi, je pač usmerjen v življenje v drugi državi, njegovi otroci niso Slovenci, njihov fokus ni Slovenija. Pa še zelo vzvišeno in ležerno govori o naši prelepi deželi.
> > Upam, da se je gospod urednik intimno ogradil od takih stališč, sicer se lahko mirne duše tudi on preseli v tujino in doživlja "orgazem za orgazmom". :) (vsem privoščim odhod ali selitev v tujino, le da boste tam srečni.)
> > Meni Slovenija omogoča razne "orgazme" in sem s tem zadovoljen. Sem Slovenec in pripadnost drugemu narodu (ali bog ne daj kapitalu, ojej, to bi bila šele lost in space filozofija) me ne zanima. V drugem življenju bo pa morda drugače, a tu v Slo je za sedaj dovolj za postoriti.
>
> Oprosti, to je pa otročje stališče (mislim užaljenost do plafona, potam pa v jok in na drevo.)
> Pač vsi ljudje ne pristajajo na "love it or leave it" dogmo in se ravnajo po načelu "ubi bene ibi patria" in v tem ne vidim nič slabega, vsak je predvsem svoje sreče kovač in če tukaj ni dovolj srečen, se pač odpravi drugam.
> Nobena odločitev (ne taka, ne drugačna) ni idealna ima svoje pluse in minuse, ampak možakar je očitno dobro pretehtal.
> Je pa za SLO definitivno škoda, da ambicioznejši ljudje gredo ven in še bolj to, da se ne mislijo več vrniti, razen mogoče na stara leta.
> O patriotizmu pa raje ne bi, namreč polna ista so ga ponavadi pri tistoh, ki s tem služijo.
Seveda je škoda, sam zakaj tako noben ne misli za seska, ki se je prodal v Manchester za desetine milijonov.
Naj raje doma "životari" pri Mariboru ali Olimpiji.
Naj ta bankir dela v Sloveniji za 100,200k letno bruto plače ?
Meni ni npr nič škoda, da grejo ambicioznejsi ven.
So nam lahko v opomin, lahko v razmišljanje in nenazadnje v pomoč.
Tudi Židje imajo svoje najambicioznejse po svetu, doma pa bolj ko ne ekstremiste...in so podobno mlada drzava...
pa četudi bi v tujini zaslužil 2-3X toliko...
Problem je pomojem bolj v zaplankanosti in zatohlosti tega okolja (se strinjam s crtom - ne bodo prišli več nazaj), vsak Slovenec , ki gre ven v svet in bi lahko prinesel nazaj nekaj sveže energije, pa jo ne bo ravno zardi teh dveh faktorjev.
Evo poznam en tak primer, prišel nazaj, vztrajal nekaj let (pa mu ni bilo slabo, v enem solidnem podjetju imel dober položaj, plačo - večina slovenčkov bi za tak šiht dala ledvico, če razumeš :), uvidel pa je, da v SLO poslušnost oblastnim strukturam pomeni več kot strokovnost in podjetnost in zato je odšel nazaj v tujino (z vso familijo vred).
To je pomoje najbolj zaskrbljujoč faktor: namreč kam nas razni Golobi, Jankovići, Janše, Erjavci Cmerarji vodijo - namreč zgolj v državo delavcev in kmetov (in številčno skromne elite, ki furajo ta reality šov :)
[NAR-NEP-104938]Ne sekiraj se, to je pač SLOvenski domet.
Žalostno je brati taka razmišljanja celo v časopisu, ki naj bi ga bral bolj informiran in izobražen del družbe. Izganjati ljudi, ki lahko prispevajo k naši družbi, a po tvojem niso patrioti, če nam nastavljajo ogledalo.
Dodatno, kar se ne nanaša nate:
Žalostno je brati v takem časopisu, da si komentar izbere za uporabniško ime ime zločinca iz začetka 20. stoletja. Če se komentator dejansko tako imenuje, se opravičujem.
Žalostno je brati v takem časopisu in na splošno skrajno agresivne in vulgarne komentarje komentatorjev, ki bi si lahko res nadeli vzdevek "nacifašistični glumac".
Smo pač mlada džava in moraš razumet, da je pravica do drugačnega mnenja - tki. pluralizem, stvar za katero smo se včasih v sivih časih socializma zavzemali na polno.
Totega nacifašističnega glumca pa ne jemlji preveč resno, očitno gre namreč za ruskega bota, oziroma nekoga ki dosledno uporablja uradne kremeljske chatbote (vsi kometarji so kot copy-paste in so več kot očitno generirani)...
[0531Zavar]
> [odvisnik]
> > [0531Zavar]
> > > []
> > > Lahko gospod A. ostane tudi v tujini. Takih ljudi ne potrebujemo tle, ampak delavce, tudi tiste, ki se vsaj malo žrtvujejo za Slovenijo (torej patriote).
> > > Gospod A. ne kaže ničesar, kar bi sodilo v rubriko slovenski patriot. (morda Sloveniji ali Slovencem pomaga kako drugače, to je lepa čednost). A sam ej poudaril, da nima tle kaj početi, je pač usmerjen v življenje v drugi državi, njegovi otroci niso Slovenci, njihov fokus ni Slovenija. Pa še zelo vzvišeno in ležerno govori o naši prelepi deželi.
> > > Upam, da se je gospod urednik intimno ogradil od takih stališč, sicer se lahko mirne duše tudi on preseli v tujino in doživlja "orgazem za orgazmom". :) (vsem privoščim odhod ali selitev v tujino, le da boste tam srečni.)
> > > Meni Slovenija omogoča razne "orgazme" in sem s tem zadovoljen. Sem Slovenec in pripadnost drugemu narodu (ali bog ne daj kapitalu, ojej, to bi bila šele lost in space filozofija) me ne zanima. V drugem življenju bo pa morda drugače, a tu v Slo je za sedaj dovolj za postoriti.
> >
> > Oprosti, to je pa otročje stališče (mislim užaljenost do plafona, potam pa v jok in na drevo.)
> > Pač vsi ljudje ne pristajajo na "love it or leave it" dogmo in se ravnajo po načelu "ubi bene ibi patria" in v tem ne vidim nič slabega, vsak je predvsem svoje sreče kovač in če tukaj ni dovolj srečen, se pač odpravi drugam.
> > Nobena odločitev (ne taka, ne drugačna) ni idealna ima svoje pluse in minuse, ampak možakar je očitno dobro pretehtal.
> > Je pa za SLO definitivno škoda, da ambicioznejši ljudje gredo ven in še bolj to, da se ne mislijo več vrniti, razen mogoče na stara leta.
> > O patriotizmu pa raje ne bi, namreč polna ista so ga ponavadi pri tistoh, ki s tem služijo.
>
>
> Seveda je škoda, sam zakaj tako noben ne misli za seska, ki se je prodal v Manchester za desetine milijonov.
> Naj raje doma "životari" pri Mariboru ali Olimpiji.
> Naj ta bankir dela v Sloveniji za 100,200k letno bruto plače ?
>
> Meni ni npr nič škoda, da grejo ambicioznejsi ven.
> So nam lahko v opomin, lahko v razmišljanje in nenazadnje v pomoč.
> Tudi Židje imajo svoje najambicioznejse po svetu, doma pa bolj ko ne ekstremiste...in so podobno mlada drzava...
Jaz mislim da denar sploh ni problem, namreč tudi če v SLO zaslužiš 150-200 K si car,
pa četudi bi v tujini zaslužil 2-3X toliko...
Problem je pomojem bolj v zaplankanosti in zatohlosti tega okolja (se strinjam s crtom - ne bodo prišli več nazaj), vsak Slovenec , ki gre ven v svet in bi lahko prinesel nazaj nekaj sveže energije, pa jo ne bo ravno zardi teh dveh faktorjev.
Evo poznam en tak primer, prišel nazaj, vztrajal nekaj let (pa mu ni bilo slabo, v enem solidnem podjetju imel dober položaj, plačo - večina slovenčkov bi za tak šiht dala ledvico, če razumeš :), uvidel pa je, da v SLO poslušnost oblastnim strukturam pomeni več kot strokovnost in podjetnost in zato je odšel nazaj v tujino (z vso familijo vred).
To je pomoje najbolj zaskrbljujoč faktor: namreč kam nas razni Golobi, Jankovići, Janše, Erjavci Cmerarji vodijo - namreč zgolj v državo delavcev in kmetov (in številčno skromne elite, ki furajo ta reality šov :)
Ja to se vsekakor strinjam.
Podobno je kolega bil vodja dol oddelka v veliki slo firmi,ki je znana po vezah v politiki.
Po ene petih letih je šel raje na svoje, služi priblizno dvakrat več kot prej.
Je pa res bolj kmečki poba in mu tujina ni povseci, čeprav je bil tudi zunaj.
Tule solidna dela in je pri 40 tih že skoraj v penziji, dela le še za gust ;).
Nekateri kolegi so npr podizvajalci za ta večja slo podjetja in vlečejo lepe plače kot s.p ji tam cca 5k neto, res pa vsak, ki ga poznam in je delal v kakem večjem podjetju, tja ne bi šel več.
Ampak nekje je logično, da v velikih podjetjih nad 1000 zaposlenih se zacene politično odločanje, tudi znotraj same firme in strokovnost ni več na prvem mestu.
Tako iz prve roke ti povem, da se tako lahko odloča tudi v čisto privatni slo firmi.
Poznam pa tudi primer, ki je enostavno rekel, dokler so naši na oblasti bom v vodstvenem kadru in bom potegnil, kolikor se da, ko jih ne bo več bom moral odit in čakam naslednjo priložnost;).
[odvisnik]To drži, da tudi privat podjetje lahko postane prej ko slej (če je le dovolj veliko) korporacijska greznica. Če je državno pa toliko prej.
> [0531Zavar]
> > [odvisnik]
> > > [0531Zavar]
> > > > []
> > > > Lahko gospod A. ostane tudi v tujini. Takih ljudi ne potrebujemo tle, ampak delavce, tudi tiste, ki se vsaj malo žrtvujejo za Slovenijo (torej patriote).
> > > > Gospod A. ne kaže ničesar, kar bi sodilo v rubriko slovenski patriot. (morda Sloveniji ali Slovencem pomaga kako drugače, to je lepa čednost). A sam ej poudaril, da nima tle kaj početi, je pač usmerjen v življenje v drugi državi, njegovi otroci niso Slovenci, njihov fokus ni Slovenija. Pa še zelo vzvišeno in ležerno govori o naši prelepi deželi.
> > > > Upam, da se je gospod urednik intimno ogradil od takih stališč, sicer se lahko mirne duše tudi on preseli v tujino in doživlja "orgazem za orgazmom". :) (vsem privoščim odhod ali selitev v tujino, le da boste tam srečni.)
> > > > Meni Slovenija omogoča razne "orgazme" in sem s tem zadovoljen. Sem Slovenec in pripadnost drugemu narodu (ali bog ne daj kapitalu, ojej, to bi bila šele lost in space filozofija) me ne zanima. V drugem življenju bo pa morda drugače, a tu v Slo je za sedaj dovolj za postoriti.
> > >
> > > Oprosti, to je pa otročje stališče (mislim užaljenost do plafona, potam pa v jok in na drevo.)
> > > Pač vsi ljudje ne pristajajo na "love it or leave it" dogmo in se ravnajo po načelu "ubi bene ibi patria" in v tem ne vidim nič slabega, vsak je predvsem svoje sreče kovač in če tukaj ni dovolj srečen, se pač odpravi drugam.
> > > Nobena odločitev (ne taka, ne drugačna) ni idealna ima svoje pluse in minuse, ampak možakar je očitno dobro pretehtal.
> > > Je pa za SLO definitivno škoda, da ambicioznejši ljudje gredo ven in še bolj to, da se ne mislijo več vrniti, razen mogoče na stara leta.
> > > O patriotizmu pa raje ne bi, namreč polna ista so ga ponavadi pri tistoh, ki s tem služijo.
> >
> >
> > Seveda je škoda, sam zakaj tako noben ne misli za seska, ki se je prodal v Manchester za desetine milijonov.
> > Naj raje doma "životari" pri Mariboru ali Olimpiji.
> > Naj ta bankir dela v Sloveniji za 100,200k letno bruto plače ?
> >
> > Meni ni npr nič škoda, da grejo ambicioznejsi ven.
> > So nam lahko v opomin, lahko v razmišljanje in nenazadnje v pomoč.
> > Tudi Židje imajo svoje najambicioznejse po svetu, doma pa bolj ko ne ekstremiste...in so podobno mlada drzava...
>
> Jaz mislim da denar sploh ni problem, namreč tudi če v SLO zaslužiš 150-200 K si car,
> pa četudi bi v tujini zaslužil 2-3X toliko...
>
> Problem je pomojem bolj v zaplankanosti in zatohlosti tega okolja (se strinjam s crtom - ne bodo prišli več nazaj), vsak Slovenec , ki gre ven v svet in bi lahko prinesel nazaj nekaj sveže energije, pa jo ne bo ravno zardi teh dveh faktorjev.
>
> Evo poznam en tak primer, prišel nazaj, vztrajal nekaj let (pa mu ni bilo slabo, v enem solidnem podjetju imel dober položaj, plačo - večina slovenčkov bi za tak šiht dala ledvico, če razumeš :), uvidel pa je, da v SLO poslušnost oblastnim strukturam pomeni več kot strokovnost in podjetnost in zato je odšel nazaj v tujino (z vso familijo vred).
> To je pomoje najbolj zaskrbljujoč faktor: namreč kam nas razni Golobi, Jankovići, Janše, Erjavci Cmerarji vodijo - namreč zgolj v državo delavcev in kmetov (in številčno skromne elite, ki furajo ta reality šov :)
Ja to se vsekakor strinjam.
Podobno je kolega bil vodja dol oddelka v veliki slo firmi,ki je znana po vezah v politiki.
Po ene petih letih je šel raje na svoje, služi priblizno dvakrat več kot prej.
Je pa res bolj kmečki poba in mu tujina ni povseci, čeprav je bil tudi zunaj.
Tule solidna dela in je pri 40 tih že skoraj v penziji, dela le še za gust ;).
Nekateri kolegi so npr podizvajalci za ta večja slo podjetja in vlečejo lepe plače kot s.p ji tam cca 5k neto, res pa vsak, ki ga poznam in je delal v kakem večjem podjetju, tja ne bi šel več.
Ampak nekje je logično, da v velikih podjetjih nad 1000 zaposlenih se zacene politično odločanje, tudi znotraj same firme in strokovnost ni več na prvem mestu.
Tako iz prve roke ti povem, da se tako lahko odloča tudi v čisto privatni slo firmi.
Poznam pa tudi primer, ki je enostavno rekel, dokler so naši na oblasti bom v vodstvenem kadru in bom potegnil, kolikor se da, ko jih ne bo več bom moral odit in čakam naslednjo priložnost;).Takih pa tudi poznam kar nekaj, speči agenti jim pravim, oziroma izpolnjevalci želja, tistih ki so jih nastavili :)
Zelo koristen kader, uporabni za vse politične opcije in kapitalske strukture. Vznikne na enem koncu, ko naridi dovolj veliko škode, pa pobere šila in kopita in spet vznikne na drugem koncu s podobno agendo :)
sporočil: 8.745
Ne pozabi, da velika večina Slovencev (cca 70%) se jih iz tujine
prej ali slej vrne nazaj v Slo. Če ne prej, pa na upokojenska
leta.
Tiste primere, ki jih osebno poznam, se jih je 95% vrnilo nazaj, le eden bo trajno ostal zunaj (torej 5%), ker si je zgradil veliko omrežje in kapital zunaj, v Slovenijo prihaja le na obiske in k prijateljem. Ima pa rad Slovenijo in ji pomaga, tudi zaposluje tu v svojem Slo podjetju.
Tistih, ki so šli iz totalnega razočaranja nad Slo ven, ne poznam... ampak šli so tisti zgolj zato, ker pač preprosto Slovenija je premajhna za njihove ambicije po rasti. To pa je logično, saj smo majhen narod z majhnim trgom. A prej ali slej in vedno pogosteje prihajajo nazaj, ko so si poslovno postlali v tujini.
Tako da ne pozabi, kaj je tu res in kaj ne. Dohtarji npr. so le redki tisti, ki gredo delat v tujino... ker jim je tukaj že čisto fajn.
Mnogi sposobni računalničarji so 98% kar že v Slo, ven gredo le za kak mesec kak posel izpeljat. Itd.
Nobene drame ni treba delat, niti govorit, da je pri nas greznica, pa komunizem, pa kaj takega... in da ljudje kar beže iz Slo. To je prozorna manipulacija.
Ko rečeš, da sem preobčitljiv, ja, sem, na manipulacijo.
Tiste primere, ki jih osebno poznam, se jih je 95% vrnilo nazaj, le eden bo trajno ostal zunaj (torej 5%), ker si je zgradil veliko omrežje in kapital zunaj, v Slovenijo prihaja le na obiske in k prijateljem. Ima pa rad Slovenijo in ji pomaga, tudi zaposluje tu v svojem Slo podjetju.
Tistih, ki so šli iz totalnega razočaranja nad Slo ven, ne poznam... ampak šli so tisti zgolj zato, ker pač preprosto Slovenija je premajhna za njihove ambicije po rasti. To pa je logično, saj smo majhen narod z majhnim trgom. A prej ali slej in vedno pogosteje prihajajo nazaj, ko so si poslovno postlali v tujini.
Tako da ne pozabi, kaj je tu res in kaj ne. Dohtarji npr. so le redki tisti, ki gredo delat v tujino... ker jim je tukaj že čisto fajn.
Mnogi sposobni računalničarji so 98% kar že v Slo, ven gredo le za kak mesec kak posel izpeljat. Itd.
Nobene drame ni treba delat, niti govorit, da je pri nas greznica, pa komunizem, pa kaj takega... in da ljudje kar beže iz Slo. To je prozorna manipulacija.
sporočil: 139
Nehajte že s tem patriotizmom, nacionalno zavestjo in kar je temu
podobnega. Edini faktor, ki ima na to vpliv je gola sreča/nesreča
oz. splet okoliščin, da se je nekdo rodil v Sloveniji in ne na
okupirane območju Gaze. Ob besedi patriotizem oz. narodna zavest mi
gre na bruhanje!!!
sporočil: 139
Odlično napisano in povzeto stanje v Sloveniji. Škoda, da takšni
kot vi bodisi gredo v tujino ali pa nimajo prav nobenega glasu!
sporočil: 28.283
nisem sel v tujino (moja napaka, kot sem zapisal) in imam nekaj
glasu (ki ga vedno manj uporabljam). vendar da lahko neko sporocilo
prodre do prejemnikov, je ponavadi koristno, da so prejemniki za
take stvari odprti. ce takega vtisa ni (jaz ga na podlagi nekih 30
let "pisateljskih" izkusenj definitivno nimam), potem se clovek
slejkoprej zave, da je cas edini absolutno omejeni resurs in ravna
temu primerno.
Zadnja sprememba: FIN-379669 31.08.2025 09:56
Zezanje je dopustno, dokler je konsenzualno.Vrednota pa je vrednota. Kdor jo zanika, je bodisi psihič (ali sociopat) ali pride v precep s samim seboj oz. svojo vestjo. Prej ali slej.
Zezanje o vrednotah? Ne vem, zelo tanka linija dopustnega roastanja. Večina ljudi lahko hitro ne razume, za kaj gre pri tej veseloigri in kam zadevščina zaide.
Tudi na forumu je treba spoštovati neka pravila igre in upam, da se s tem strinjate. O vrednotah je potrebno jasno in spoštljivo govoriti, da ne bo zmot. Upam, da boste tako naravnani za naprej.
sporočil: 32.825
Zadnja sprememba: najobj 31.08.2025 13:18
[MatevzGroboljsek]
> [najobj]
> ... OK, in kaj točno pomeni biti bogat ? /.../
Nimam problema deliti, kaj bi meni pomenilo biti bogat v finančnem smislu, a ni nujno prenosljivo.... eh, ti pač bogastvo razumeš, da nekaj imaš, jaz pa bogastvo razumem - kot pravi zgornja starodavna modrost, ki je nisi citiral - da se ne sekiram, ker nečesa nimam ... no, ampak ljudje smo različni in če smo zadovoljni, je to za vsakega največje bogastvo ...
Odplačano hiško nekje blizu Alp, investiran 25kratnik letnih stroškov, kar za 4člansko familjo pri nas pomeni cca 2-3k/mesec?, ergo 600-900k?
Generalno pa se precej strinjam s predlogom Garys Economics, precej bolj obdavčit premoženje, pa lahko res le nad 10mio. To, da jaz efektivno plačujem (z DDV) nad 70% davka, bogati v tem kontekstu pa le kako procentno točko nad DDV, mi gotovo ni všeč. Pa upam da je jasno da ne le zaradi nevoščljivosti.
P.S.: seveda mi je jasno, da je denar pomemben za življenje, pomembno pa je tudi, koliko življenja ti ostane, ko se trudiš imeti čim več denarja ...
[]
Zezanje je dopustno, dokler je konsenzualno.
Vrednota pa je vrednota. Kdor jo zanika, je bodisi psihič (ali sociopat) ali pride v precep s samim seboj oz. svojo vestjo. Prej ali slej.
Zezanje o vrednotah? Ne vem, zelo tanka linija dopustnega roastanja. Večina ljudi lahko hitro ne razume, za kaj gre pri tej veseloigri in kam zadevščina zaide.
Tudi na forumu je treba spoštovati neka pravila igre in upam, da se s tem strinjate. O vrednotah je potrebno jasno in spoštljivo govoriti, da ne bo zmot. Upam, da boste tako naravnani za naprej.
To imaš prav, a vrednote rastlinojedca in leva so npr v točki ne ubijaj povsem nasprotne.
Pa sta oba rastlinojedca npr.
Podobno imamo ljudje lahko različne vrednote.
Univerzalne bi naj jih bilo le enih par.
Enkrat sem bral fromma in pravi, da je v vseh družbah le nekaj pravil, vrednote ki so univerzalne to je npr, da ne uživaš v ubijanju in da nimaš spolnih odnosov v ožji družini, incestov.
Vse ostalo je stvar debate in posameznika.
Sedaj kako se ti počutiš ob tem, da ima nekdo drugačne vrednote kot ti, je bolj tvoje problem kot njegov .
Seveda je življenje laže, če so naše vrednote podobne, a tu spet trcimo na problem uravnilovke in enakih želodcev.
V primeru vrednot pac enakih glav.
To po moje ne gre.
Slovenci smo kar patrioti.
Pohvale Slovencem
Posebej ga je ganilo tudi srečevanje z domačini."Vsakemu Slovencu, s katerim sem lahko govoril, sem navdušeno pripovedoval o lepoti njihove države. Seveda smo vsi ponosni na svojo domovino, a s komerkoli sem govoril, je bil iskreno počaščen," je zapisal.
Pohvale Slovencem
Posebej ga je ganilo tudi srečevanje z domačini."Vsakemu Slovencu, s katerim sem lahko govoril, sem navdušeno pripovedoval o lepoti njihove države. Seveda smo vsi ponosni na svojo domovino, a s komerkoli sem govoril, je bil iskreno počaščen," je zapisal.
Zadnja sprememba: 0531Zavar 31.08.2025 15:37
[]Žal, mislim da ni tako, večina se jih po mojem ne vrne več nazaj, ozitoma šele (morda) na stara leta. Slovenci smo v tem smislu sicer precej boljši kot naši južni sosedje (o HR in BIH, verjetno tudi SRB ne bi govoril, tam je katastrofa, veliko je bilo izseljevanja).
Ne pozabi, da velika večina Slovencev (cca 70%) se jih iz tujine prej ali slej vrne nazaj v Slo. Če ne prej, pa na upokojenska leta.
Nas na kupu drži edino še relativno dober življenjski standard, to ni za zanemarit.
Mislim, kakšne bajte, lepe fasade, na stotisoče vredna stanovanja, relativno lepi novi avtomobili, folk turistično oblega Hrvaško, a hodimo tudi drugam, zadnje čase so zelo popularne eksotične počitnice (Madagaskar, Bolivija..) ni da ni, folk ima in tako je prav.
In to ob dejstvu da skoraj 2/3 slovenskega prebivalstva zasluži 1.000 EUR mesečno (minimalka torej :)
Ne, Slovenci definitivno nismo revni, tukaj je denarja dovolj, pred kratkim sem se potikal po severni Italiji (ne bom ti povedal kje, ker bi potem vsi hoteli navaliti tja), ampak res ni tako bogato kot pri nas v tem pogledu, je pa super za preživljanje dopusta.
Nas duši torej ne pomanjkanje denarja, ampak pomanjkanje duha :)
Mah, ene par jih glih ni, začenši že s:
skofijska-knjigarna....h-zapovedi
Kolikor vem, imajo vse vere na Zemlji bolj ali manj vgrajene vase teh prvih 10. O njih se lahko načelno strinjamo.
Potem pa jih je še mnogo... ekonomsko tudi:
- s premoženjem gospodari v dobro vseh bližnjih in ne na škodo soseda. (seveda v kapitalizmu zelo zahtevna norma)
in humantarno: pomagaj bližnjemu, če lahko in s tem ne ogrožaš sebe in družino
no, pa še 20 generalnih in 2000 podrejenih etičnih norm lahko najdemo.
Ni jih malo.
Ker pa moramo biti v okviru konteksta:
Spoštuj domačo grudo, ker te je rodila in vzgajala ter di daje možnost pridobitve kruha, sreče, ljubezni ter zdravja. (če pa ti tega ne da, imaš vso pravico grudo zamenjati, zato da boš srečnejši)
Na tem Forumu ali na Financah ne boš nikoli prebral kaj podobnega... pametovanja pa je ohoho mnogo. Temeljev ne smemo nikoli pozabiti, sicer si le na pol človeka.
Kolikor vem, imajo vse vere na Zemlji bolj ali manj vgrajene vase teh prvih 10. O njih se lahko načelno strinjamo.
- s premoženjem gospodari v dobro vseh bližnjih in ne na škodo soseda. (seveda v kapitalizmu zelo zahtevna norma)
Ni jih malo.
Spoštuj domačo grudo, ker te je rodila in vzgajala ter di daje možnost pridobitve kruha, sreče, ljubezni ter zdravja. (če pa ti tega ne da, imaš vso pravico grudo zamenjati, zato da boš srečnejši)
Na tem Forumu ali na Financah ne boš nikoli prebral kaj podobnega... pametovanja pa je ohoho mnogo. Temeljev ne smemo nikoli pozabiti, sicer si le na pol človeka.
No, duh je, kot je. Marsikod drugod nič boljši ali slabši. Morda
smo malo preveč zaplotniški, malo je tudi to odvisno od
izobraženosti... a ni tako hudo.
Prehodil sem tudi druge, tuje kraje... marsikod niso bili nič bolj odprtega duha kot pri nas.
Pa še ta odprtost duha je dvorezen meč, ker sodobni časi so pokazali, kam to pelje. Na silo se že propagira obnovljive vire v preveliki meri, ne pa postopoma, LGBT javne parade (marsikatera je pretiravanje), opredeljevanje po 50 vrstah spolov..., bojazen pred ustvarjanjem družine, ker se daje užitku in instant dogodkom prednost... Saj osnovne pravice, ki so v tem kontekstu, so dovoljene, vendar se že z vsem pretirava. A našteto je problem sodobne družbe nasploh, ne pa izklučno v Sloveniji - tle morda še najmanj.
Prehodil sem tudi druge, tuje kraje... marsikod niso bili nič bolj odprtega duha kot pri nas.
Pa še ta odprtost duha je dvorezen meč, ker sodobni časi so pokazali, kam to pelje. Na silo se že propagira obnovljive vire v preveliki meri, ne pa postopoma, LGBT javne parade (marsikatera je pretiravanje), opredeljevanje po 50 vrstah spolov..., bojazen pred ustvarjanjem družine, ker se daje užitku in instant dogodkom prednost... Saj osnovne pravice, ki so v tem kontekstu, so dovoljene, vendar se že z vsem pretirava. A našteto je problem sodobne družbe nasploh, ne pa izklučno v Sloveniji - tle morda še najmanj.
[]
Mah, ene par jih glih ni, začenši že s:
Ni jih malo.
Jah glej vsekakor.
Ampak to je le en pogled enega ljudstva.
Po svetu pa imaš še nebroj verovanj od aboriginov, Indijancev, do budistov, hindujcev itn.
Jezus je zadeva zreduciral le na ljubezen in lepo pravi, da kdor živi po postavi, a je ne pozna ni nič manj svet.
Tako da zapovedi so bolj ali manj teorija, ni se pa za obesat nanje in jih dogmatizirat.
Bog oz božje je izven materialnega, mi pa smo tu in zdaj in z lahkoto si postavljamo svoje zakone. Vprašanje pa je vedno ali so ti po "božji " volji, tu pa nastopi posameznik in njegova svobodna volja in kaj bo naredil.
Tako da v biti je vseeno ali si vernik, ateist ali agnostik, pomebno je tvoje delovanje v svetu.
Strani: 1 2