Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Cena denarja ne more rešiti evropskih podjetij
Strani: 1 2
sporočil: 277
[lagea]
Prav tako ne želim biti nesramen. Ko podjetja najete kratkoročne kredite vključijo v svoj denarni tok in to z reprogrami nekajkrat ponovijo, ta sredstva ne sedijo na računih, so v terjatvah,zalogi...Ker bankam kredit ne moreš vrniti v blagu, vložena sredstva je potrebno monetizirati in vrniti kredit. Bankirji sami pravijo, da so redka podjetja ki kratkoročni kredit vrnejo po 1 letu. Praviloma se vsi zatečejo k večkratnem reprogramu. Ker gre za obratna sredstva, monetizacija zna biti problem, ker je potrebno sredstva izvleči iz denarnega toka. Namreč gre za obratna sredstva in ne za enkraten posel ki bo končan in plačan v obdobju enega leta.
Glede obrestne mere; ne gre za normalne tržne oscilacije, junija 22 je Euribor bil -0,536%, junija 23 pa 3,35 % kar je ciljani nateg in ne tržna oscilacija.Tukaj ne drži vaše relativiziranje "kar seveda ne pomeni, da mora za vedno tako ostati". Govorim za spremembo v obrestni meri ki se je zgodila skozi 1 letno obdobje. Navedite mi leto v preteklosti kjer se je ob. mera v enem letu povečala za več kot 3x (spremembe obrestnih mer, tudi velike in hitre, niso ravno od vceraj.)
Morda se motim, a
1) že dolgo pišem, da je osnovna finančna higiena vodstva podjetij (namesto špekulacije), ustrezno zavarovanje, če dejansko prelivaš kratkoročne poceni kredite v zaloge ...
2) občutek imam, da je to povečanje zalog bil razlog za zmanjšanje povpraševanja po novi proizvodnji predvsem med korono, vsaj tako so nam razlagali kasnejši bum, inflacijo ... (torej nekako obdobje jun 22 - jun 23 ni ravno zelo relevantno, ker naj bi takrat že imel hitrejši obrat od zaloge do prodaje, saj si si spraznil predhodne zaloge, nove vhodne dobrine pa prodal po višji ceni)
3) občutek imam, glede na brane izkaze podjetij, da se je kratkoročne poceni kredite precej več vlagalo v odkupe lastnih delnic, bogate nagrade direktorjem zaradi višanja vrednosti lastnih delnic, kot pa v R&D, morebiti celo zaloge do neke mere ...
sporočil: 32.387
Zadnja sprememba: najobj 20.10.2024 14:00
[Bogomir1]... OK, sicer ni glih najbolj jasno, če si mi hotel povedat, da se italijanizacija dobesedno prepovedanih Slovencev in ukrajinizcija dobesedno prepovedanih Rusov razlikujeta zato, ker je po številu ukrajinskih Rusov res za kakšnih 8 milijonov več kot takrat italijanskih Slovencev, ampak ker noben ni tako slep kot tisti, ki noče videt in noben tako gluh kot tisti, ki noče slišat, se s tabo o vojni v nekdanji (= nikoli več ne bo v tistih mejah) sovjetski republiki Ukrajini ne bom trudil z več kot natančno dokumentiranimi dejstvi www.youtube.com/watc...e49860510f švicarskega zgodovinarja dr. Ganserja o v Istanbulu že dogovorjenem in na komando Američanov par dni kasneje zavrnjenem miru in ko je bistvo vojne z več kot jasnimi besedami www.youtube.com/watc...e49860510f opisal v večvrednost "demokratičnega" zahoda prepričane skuštrane britanske spake ... khmm, ki ima danes enako nore ideje kot sredi 20.stoletja tisti malar s črnimi brčicami, ki je takrat naredil usodno napako, ker je ob svojem "Drang nach Osten" na danes še vedno manjvredne Slovane - BTW, sam Hitlerjev napad na komunistično SZ na "demokratičnem" zahodu ni motil nobenega - istočasno z "Endlösung der Judenfrage" trčil v finančne gospodarje "demokratičnega" zahoda ... alzo, če primerjavo zelo podobne zgodovine dveh različnih obdobij skrajšam, moje "lajne" ne boš več niti videl niti slišal, pa sploh ni važno, na kateri gumb boš pomotoma pritisnil ...
Ah, že spet sem pritisnil na napačen gumb in spet poslušam to lajno.
P.s.: Ti in še mnogi Slovenci ne vedo o "Italijanizaciji" skoraj nič. Moji starši, sorodniki in naši predniki pa so to živeli.
P.S.: če si mogoče pozabil, tudi Slovenci smo enako kot Rusi in Ukrajinci za "demokratični" zahod manjvredni Slovani ...
sporočil: 1.743
EU ponavlja stare napake , ki jih mi poznamo še iz časa
YUgoslavije,
Edina razklika je to "kvantitativno sproščanje" (beri inflacija) , to temo je Juga dobro obvladala, ampak današnji EU oblastniki so to usavršili, kradejo polagoma kot srake (pride sicer pozneje, medtem ko je uradna inflacija 2%, se je oranžni juice podražil čez noč z 1,95 na 2,66 .Ekstrapolirajte na nepremičnine in ostali lajfstyle :)
Edina razklika je to "kvantitativno sproščanje" (beri inflacija) , to temo je Juga dobro obvladala, ampak današnji EU oblastniki so to usavršili, kradejo polagoma kot srake (pride sicer pozneje, medtem ko je uradna inflacija 2%, se je oranžni juice podražil čez noč z 1,95 na 2,66 .Ekstrapolirajte na nepremičnine in ostali lajfstyle :)
sporočil: 1.581
Zadnjič sem poslušal kako je Lagardova preverila inflacijo prek cen
na ljubljanski tržnici.
Zakaj imamo nebroj zaposlenih na ECb in po raznih ustanovah, če pa imamo cene zelenjave na tržnici in pomarančnega soka v trgovini :)
Zakaj imamo nebroj zaposlenih na ECb in po raznih ustanovah, če pa imamo cene zelenjave na tržnici in pomarančnega soka v trgovini :)
sporočil: 1.743
[odvisnik]Von der Aljnova nikoli ni bila slovenska gospodinja in pač zato lahko naklada kasrkoli :)
Zadnjič sem poslušal kako je Lagardova preverila inflacijo prek cen na ljubljanski tržnici.
Strani: 1 2