Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Bodite pridni, ne ustvarjalni. To vam sporoča Mesec.
sporočil: 6.703
[kzupanc]Občine so ponor denarja za veliko nepotrebnih stvari. Dokler bodo župani delali mesta iz vasi za moj denar, jih bom črtil. Poleg tega je občina pravzaprav tudi država.
> [Endimion]
> Te menjave na oblasti so BS.
>
> Point demokracije ni menjavanje na oblasti. Ampak možnost, da moreš nominalno in vsebinsko izbirat med tem, komu boš dal glas.
>
> Ker so si programi političnih strank žalostno podobni, imaš pri nas dobesedno izbiro med pikčastimi in progastimi. Barva majice.
>
> Jaz sicer imam idejo, kako bi se dalo to popravit, ampak županom 150 občin v Sloveniji ne bi bila všeč...
Župani tu nimajo NIČ!!! So med bolj sposobnimi in občine mnogo bolj učinkovit eod države. Samo kakšni ljubljanski škrici stalno osirajo občin ein župane. Res je sicer, da bi morla biti izpolnjne pogoj 5000 občanov, OŠ oin ZD. To je pa to.
sporočil: 10.649
[rx170]Verjamem da so izkušnje res lahko take. Še mnogo večji pomor je država. Sem že 20 let v MOL, dnevno pa sem prisoten tudi v manjši občini (cca. 6000 prebivalcev), ki pa po moje dobro deluje. Finančno seveda ne poznam zadev, spremljam pa, kaj se dogaja in dela.
> [kzupanc]
> > [Endimion]
> > Te menjave na oblasti so BS.
> >
> > Point demokracije ni menjavanje na oblasti. Ampak možnost, da moreš nominalno in vsebinsko izbirat med tem, komu boš dal glas.
> >
> > Ker so si programi političnih strank žalostno podobni, imaš pri nas dobesedno izbiro med pikčastimi in progastimi. Barva majice.
> >
> > Jaz sicer imam idejo, kako bi se dalo to popravit, ampak županom 150 občin v Sloveniji ne bi bila všeč...
>
> Župani tu nimajo NIČ!!! So med bolj sposobnimi in občine mnogo bolj učinkovit eod države. Samo kakšni ljubljanski škrici stalno osirajo občin ein župane. Res je sicer, da bi morla biti izpolnjne pogoj 5000 občanov, OŠ oin ZD. To je pa to.
Občine so ponor denarja za veliko nepotrebnih stvari. Dokler bodo župani delali mesta iz vasi za moj denar, jih bom črtil. Poleg tega je občina pravzaprav tudi država.
[]Vojne in osvajanje ozemlja niti ni slabo, sploh za tiste čase. Danes se pa Evropa in zahod tega preveč sramuje. Moje mnenje. Zgodovina (in žal tudi prihodnost) človeštva je sestavljena iz vojn in mirnih presledkov med njimi ter mirnih oaz v času njih.
pri kategoriji "z idejami" bi bilo dobro se izlocit podmnozico "bi bilo boljse ce jih ne bi imeli" :P
glede zensk na oblasti,
Between 1480 and 1913, Europe’s queens were 27% more likely than its kings to wage war; queens were also more likely to amass new territory during their reigns.
qz.com/967895/throug...r-than-men
sporočil: 8.460
Se kar strinjam. Ker če imaš v vladi par trapastih buc jih imaš v
občinah proporcionalno isto.
In če se tistih par v vladi se nekako da nadzorovat.
Na občinah za to nima noben ne časa, ne interesa.
Posledicno občinam cimanj denarja oz toliko, da ravno ne crknejo.
Lahko pa jim dajo določen nadzor nad porabo denarja, ne pa denarja.
Pač dzankiji:)
In če se tistih par v vladi se nekako da nadzorovat.
Na občinah za to nima noben ne časa, ne interesa.
Posledicno občinam cimanj denarja oz toliko, da ravno ne crknejo.
Lahko pa jim dajo določen nadzor nad porabo denarja, ne pa denarja.
Pač dzankiji:)
sporočil: 28.083
Zadnja sprememba: crt 08.11.2023 12:45
[kzupanc]ves kako, po moje je to precej sahovsko, torej precej zna bit odvisno od tega, a si kraljica ali kmet :)
Vojne in osvajanje ozemlja niti ni slabo
obstaja ena rec, ki se ji rece "main character syndrome"... to je, ko ljudje vzdihujejo, kako fajn da je bilo v casu X, ker si seveda zraven po tihem predstavljajo, da bi oni kajpada bili pripadnik primerno udobnega razreda v tistem casu, ceprav za ogromno tedanjo vecino zivljenje ni bilo taksno.
[]Seveda, seveda, se strinjam. Ampak vseeno to, da je bilo v času nekega vladarja osvojeno več ozemlja, zgodovinsko gledano, tega vladarja postavlja v svetlejšo luč kot onega ki ni nič osvojil ali je (bognedaj) ozemlje celo izgubil.
> [kzupanc]
> Vojne in osvajanje ozemlja niti ni slabo
ves kako, po moje je to precej sahovsko, torej precej zna bit odvisno od tega, a si kraljica ali kmet :)
obstaja ena rec, ki se ji rece "main character syndrome"... to je, ko ljudje vzdihujejo, kako fajn da je bilo v casu X, ker si seveda zraven po tihem predstavljajo, da bi oni kajpada bili pripadnik primerno udobnega razreda v tistem casu, ceprav za ogromno tedanjo vecino zivljenje ni bilo taksno.
sporočil: 28.083
osebno ne vidim nic apriori svetlega v tem, oziroma - celo
predsolskim otrokom je lahko jasno, da je to bilo svetlo ali temno
odvisno od tega, na kateri strani puske ali meca si se znasel.
sporočil: 32.720
[rx170]... evo, in kar je za nekoga birokratski monstrum, je za drugega www.spica.si/registr...vnega-casa sekira, ki mu je padla v med ...
Zaradi nekaj ekcesnih primerov so ustvarili birokratski monstrum. Zakaj me to ne preseneča.
P.S.: ker nisem "stranka v postopku", me pravzaprav ne zanima - kdo od forumašev je prebral zakon in ve, kaj komentira - in zato ne vem, kako je Mesec "štemplanje" zrihtal za samozaposlene na domu in za "firme" v poštnih nabiralnikih, po priloženem sodeč pa ne bi rekel, da so tudi brez obveznega "štemplanja" Financarji res tako zelo ustvarjalni ... khmm, in če malo pomislim, tisto kartico sploh ni problem prisloniti na čitalec in to nima glih neke pretirane zveze - delo je treba naredit, jebiga - s pridnostjo ali z ustvarjalnostjo, karkoli si Financarji z bombastičnim clickbait naslovom predstavljajo ...
sporočil: 10.930
No in v tem imaš problem.
Občina Solčava ima 540 prebivalcev. Njena dohodnina na osnovi povprečnine in formul je 1900€ na prebivalca. In jim dodatek proračuna za uravnoteženost občin in podobna jajca pomenijo 1/3 prihodkov.
A ja. Investicijskih odhodkov so planirali za 70.000€. To je eno majhno križišče.
Zdaj pa o ljubljanskih "škricih", kot si se cinično izrazil:
MOL dobi iz naslova povprečnine in formul 700€ dohodnine na prebivalca. Dodatno dobi iz Državnega proračuna 29 milijonov € ali manj kot 1% prihodkov. In bo v 2022 namenila 200 milijonov za investicijske odhodke in transfere.
Neka Solčava dobi na glavo malo manj ko 3x toliko kot Ljubljana?
Ja strinjam se, da so bile male občine uspešne. Ampak s tujim denarjem. Ja z denarjem Ljubljančanov, Mariborčanov, Celjanov, Kranjčanov,...
Ljudje imamo v svoji osnovi zelo lokalizirane potrebe.
1. Čista voda
2. Skrb in ravnanje z odpadki
3. Cestna infrastruktura
4. Primarna zdravstvena oskrba in pediatrija.
5. Osnovno šolstvo, ter varstvo predšolskih otrok.
6. Skrb za starejše.
To so alineje, ki se zelo lokalno tičejo slehernika. In to bi bila morala bit biblija vsake občine. To moramo zagotavljat na samostojni ravni.
Pa ni. Naše občine niti slučajno niso samozadostne skupnosti! Izjema je morda vse mestne, Trzin, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, in še kakšna. Vse ostalo je cucanje skupnega. Ker so premajhne. Samo MOL ima toliko prebivalcev, kot spodnjih 50 skupaj!
Jaz sem meščan Ljubljane. V Ljubljani posamezniki in podjetja za svoje nepremičnine plačamo 80 milijonov NUSZ. Kar je 27% vsega v državi pobranega. Če daš vse mestne občine skupaj, smo po mojem na polovici. Pa je to edini davek, ki ga občina določa sama. Tako višino točke, in izračun koliko je točk.
Kaj pa če bi to enkrat obrnili? Pa bi se vsak župan ali županja moral ukvarjat z dejansko alokacijo davkov? Kaj pa če bi dali kompletno dohodnino občinam rezidentov? Kaj če bi osnovne šole, in primarno zdravstvo dejansko spadalo v domeno občin? Kaj če bi spet veljala krajevna pristojnost zdravnika? Ker v ZDL Ljubljana imajo opredeljenih 30.000 pacientov, ki niso občani Ljubljane, niti ne začasno prijavljeni, hkrati pa je 17.000 občanov Ljubljane brez osebnega zdravnika! Zdravstvene domove pa obnavlja mestna občina Ljubljana, kot Ustanovitelj!
In ni le v LJ tako. Podobno težavo imajo vsi večji kraji.
Kaj ti želim povedati? Župani so povečini zelo uspešni zaradi našega skupnega denarja. Ne ker bi sami razpolagali z nabranim znotraj svoje skupnosti.
In ja. Nekoliko sem sit, da se župan "Čušperka" trka po prsih zaradi novega rondoja, ob misli, da smo mu to sfinancirali drugi. Med drugim tudi "škrici" iz Ljubljane. Ali Kopra. Ali Celja.
EU sredstva? Za vsakega 4€, ki jih dobimo iz EU, 3€ vplačano. Tako da naj mi nihče ne nabija o tem, da je EU dala. 75% smo dali kar davkoplačevalci te Države.
Ko bi zgornje alineje prilagodili celostno na občine, jim davčno zagotovili financiranje (in to ne skupnoskledarsko, ampak lokalni davki), jim hkrati ukazali, da te osnovne reči MORAJO zagotavljati, bi se hitro videlo, kateri občinarski cesar je plaval nag. Ker zdaj manjko zagotavljamo kar vsi!
Občina Solčava ima 540 prebivalcev. Njena dohodnina na osnovi povprečnine in formul je 1900€ na prebivalca. In jim dodatek proračuna za uravnoteženost občin in podobna jajca pomenijo 1/3 prihodkov.
A ja. Investicijskih odhodkov so planirali za 70.000€. To je eno majhno križišče.
MOL dobi iz naslova povprečnine in formul 700€ dohodnine na prebivalca. Dodatno dobi iz Državnega proračuna 29 milijonov € ali manj kot 1% prihodkov. In bo v 2022 namenila 200 milijonov za investicijske odhodke in transfere.
Ja strinjam se, da so bile male občine uspešne. Ampak s tujim denarjem. Ja z denarjem Ljubljančanov, Mariborčanov, Celjanov, Kranjčanov,...
1. Čista voda
3. Cestna infrastruktura
6. Skrb za starejše.
To so alineje, ki se zelo lokalno tičejo slehernika. In to bi bila morala bit biblija vsake občine. To moramo zagotavljat na samostojni ravni.
Pa ni. Naše občine niti slučajno niso samozadostne skupnosti! Izjema je morda vse mestne, Trzin, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, in še kakšna. Vse ostalo je cucanje skupnega. Ker so premajhne. Samo MOL ima toliko prebivalcev, kot spodnjih 50 skupaj!
Jaz sem meščan Ljubljane. V Ljubljani posamezniki in podjetja za svoje nepremičnine plačamo 80 milijonov NUSZ. Kar je 27% vsega v državi pobranega. Če daš vse mestne občine skupaj, smo po mojem na polovici. Pa je to edini davek, ki ga občina določa sama. Tako višino točke, in izračun koliko je točk.
Kaj pa če bi to enkrat obrnili? Pa bi se vsak župan ali županja moral ukvarjat z dejansko alokacijo davkov? Kaj pa če bi dali kompletno dohodnino občinam rezidentov? Kaj če bi osnovne šole, in primarno zdravstvo dejansko spadalo v domeno občin? Kaj če bi spet veljala krajevna pristojnost zdravnika? Ker v ZDL Ljubljana imajo opredeljenih 30.000 pacientov, ki niso občani Ljubljane, niti ne začasno prijavljeni, hkrati pa je 17.000 občanov Ljubljane brez osebnega zdravnika! Zdravstvene domove pa obnavlja mestna občina Ljubljana, kot Ustanovitelj!
Kaj ti želim povedati? Župani so povečini zelo uspešni zaradi našega skupnega denarja. Ne ker bi sami razpolagali z nabranim znotraj svoje skupnosti.
In ja. Nekoliko sem sit, da se župan "Čušperka" trka po prsih zaradi novega rondoja, ob misli, da smo mu to sfinancirali drugi. Med drugim tudi "škrici" iz Ljubljane. Ali Kopra. Ali Celja.
EU sredstva? Za vsakega 4€, ki jih dobimo iz EU, 3€ vplačano. Tako da naj mi nihče ne nabija o tem, da je EU dala. 75% smo dali kar davkoplačevalci te Države.
Ko bi zgornje alineje prilagodili celostno na občine, jim davčno zagotovili financiranje (in to ne skupnoskledarsko, ampak lokalni davki), jim hkrati ukazali, da te osnovne reči MORAJO zagotavljati, bi se hitro videlo, kateri občinarski cesar je plaval nag. Ker zdaj manjko zagotavljamo kar vsi!
Ravno danes poslušal kako obstajajo neke skupne občinske uprave,
več občin outsorca določeno delo. Tule npr slišim da urbanista
npr.
Tako da tudi na lokalnem nivoju se nekaj dogaja in varčuje.
Mogoče bi moral pogledat, kako imata te zadeve postimane Avstrija, Švica pa je najbrž že preveč specifična.
Bi pa z manj denarja za nerazvite iz cusperka, bil še večji pritisk na centre.
Pri na mislim, da le šolski prevozi pobereje pol miljona, cca 1000 ucencev s podružnicami.
Tako da tudi na lokalnem nivoju se nekaj dogaja in varčuje.
Mogoče bi moral pogledat, kako imata te zadeve postimane Avstrija, Švica pa je najbrž že preveč specifična.
Bi pa z manj denarja za nerazvite iz cusperka, bil še večji pritisk na centre.
Pri na mislim, da le šolski prevozi pobereje pol miljona, cca 1000 ucencev s podružnicami.
Predvsem naj se nekdo vpraša, kako lahko imamo občine, ki imajo
toliko prebivalcev, kot moja in 4 sosednje ulice v Ljubljani.
Še enkrat. Checks and Balances.
Še enkrat. Checks and Balances.
Zadnja sprememba: najobj 08.11.2023 20:24
[Endimion]... čuj, boldano se tudi jaz že dolgo sprašujem, pa ne vem, kje bi našel podatke, koliko kdo - ne le Slovenija - v EU plača "davkov in prispevkov" in koliko "šenkanega" preko raznih skladov - če pravilno izpolni vse formularje - mogoče dobi nazaj ...
No in v tem imaš problem.
1. Čista voda
3. Cestna infrastruktura
6. Skrb za starejše.
P.S.: verjetno ti ne rabim razlagat, da mi gre neizmerno na kurac tudi v mojem imenu - noben me ni nič vprašal - dejansko(!) šenkanih več kot 100 milijard za financiranje vojne naci***istčniga režima iz Kijeva, ki pravnoformalno z EU nima nič, ob tem pa bomo Slovenci kot pravnoformalno člani EU za odpravo posledic nedavne naravne nesreče - obljubljenih 300 milijonov drugo leto je veliko vprašanje - menda dobili 100 milijonov, kar je reci in piši 1000 (tisoč) krat manj ... aja, ker te nočem jezit in bi res rad dobil odgovor na zgornje vprašanje, ugrabitelje nekdanje sovjetske republike Ukrajine nisem poimenoval s pravim imenom ...
Zadnja sprememba: najobj 08.11.2023 22:02
> In ja. Nekoliko sem sit, da se župan "Čušperka" trka po prsih zaradi novega rondoja, ob misli, da smo mu to sfinancirali drugi. Med drugim tudi "škrici" iz Ljubljane. Ali Kopra. Ali Celja.
>
> EU sredstva? Za vsakega 4€, ki jih dobimo iz EU, 3€ vplačano. Tako da naj mi nihče ne nabija o tem, da je EU dala. 75% smo dali kar davkoplačevalci te Države.
>
> Ko bi zgornje alineje prilagodili celostno na občine, jim davčno zagotovili financiranje (in to ne skupnoskledarsko, ampak lokalni davki), jim hkrati ukazali, da te osnovne reči MORAJO zagotavljati, bi se hitro videlo, kateri občinarski cesar je plaval nag. Ker zdaj manjko zagotavljamo kar vsi!
... čuj, boldano se tudi jaz že dolgo sprašujem, pa ne vem, kje bi našel podatke, koliko kdo - ne le Slovenija - v EU plača "davkov in prispevkov" in koliko "šenkanega" preko raznih skladov - če pravilno izpolni vse formularje - mogoče dobi nazaj ...... evo, zdaj vidim, da me je namesto odgovora na čisto navadno vprašanje Endimion kot 182 v vrsti šutnil na ignore, ker se ne strinja z mano o tem, kdo je kdo v nekdanji sovjetski republiki Ukrajini ... eh, jebiga ...
P.S.: verjetno ti ne rabim razlagat, da mi gre neizmerno na kurac tudi v mojem imenu - noben me ni nič vprašal - dejansko(!) šenkanih več kot 100 milijard za financiranje vojne naci***istčniga režima iz Kijeva, ki pravnoformalno z EU nima nič, ob tem pa bomo Slovenci kot pravnoformalno člani EU za odpravo posledic nedavne naravne nesreče - obljubljenih 300 milijonov drugo leto je veliko vprašanje - menda dobili 100 milijonov, kar je reci in piši 1000 (tisoč) krat manj ... aja, ker te nočem jezit in bi res rad dobil odgovor na zgornje vprašanje, ugrabitelje nekdanje sovjetske republike Ukrajine nisem poimenoval s pravim imenom ...
P.S.: ker se Endimion strinja z neomejeno podporo "demokratičnega" zahoda nadaljevanju nesmiselne vojne, se ne sme čudit novim stotinam milijard za nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino in vedno večji revščini v številnih občinah v Sloveniji, ker se vojna očitno www.rtvslo.si/svet/e...vah/687287 ne bo kmalu končala, ampak bo prej od konca tam vojna prišla k nam ...
sporočil: 6.296
[najobj]
> > In ja. Nekoliko sem sit, da se župan "Čušperka" trka po prsih zaradi novega rondoja, ob misli, da smo mu to sfinancirali drugi. Med drugim tudi "škrici" iz Ljubljane. Ali Kopra. Ali Celja.
> >
> > EU sredstva? Za vsakega 4€, ki jih dobimo iz EU, 3€ vplačano. Tako da naj mi nihče ne nabija o tem, da je EU dala. 75% smo dali kar davkoplačevalci te Države.
> >
> > Ko bi zgornje alineje prilagodili celostno na občine, jim davčno zagotovili financiranje (in to ne skupnoskledarsko, ampak lokalni davki), jim hkrati ukazali, da te osnovne reči MORAJO zagotavljati, bi se hitro videlo, kateri občinarski cesar je plaval nag. Ker zdaj manjko zagotavljamo kar vsi!
> ... čuj, boldano se tudi jaz že dolgo sprašujem, pa ne vem, kje bi našel podatke, koliko kdo - ne le Slovenija - v EU plača "davkov in prispevkov" in koliko "šenkanega" preko raznih skladov - če pravilno izpolni vse formularje - mogoče dobi nazaj ...
>
> P.S.: verjetno ti ne rabim razlagat, da mi gre neizmerno na kurac tudi v mojem imenu - noben me ni nič vprašal - dejansko(!) šenkanih več kot 100 milijard za financiranje vojne naci***istčniga režima iz Kijeva, ki pravnoformalno z EU nima nič, ob tem pa bomo Slovenci kot pravnoformalno člani EU za odpravo posledic nedavne naravne nesreče - obljubljenih 300 milijonov drugo leto je veliko vprašanje - menda dobili 100 milijonov, kar je reci in piši 1000 (tisoč) krat manj ... aja, ker te nočem jezit in bi res rad dobil odgovor na zgornje vprašanje, ugrabitelje nekdanje sovjetske republike Ukrajine nisem poimenoval s pravim imenom ...
... evo, zdaj vidim, da me je namesto odgovora na čisto navadno vprašanje Endimion kot 182 v vrsti šutnil na ignore, ker se ne strinja z mano o tem, kdo je kdo v nekdanji sovjetski republiki Ukrajini ... eh, jebiga ...
P.S.: ker se Endimion strinja z neomejeno podporo "demokratičnega" zahoda nadaljevanju nesmiselne vojne, se ne sme čudit novim stotinam milijard za nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino in vedno večji revščini v številnih občinah v Sloveniji, ker se vojna očitno www.rtvslo.si/svet/e...vah/687287 ne bo kmalu končala, ampak bo prej od konca tam vojna prišla k nam ...
Najobjestnejši, a veš ti tistega o dveh kavbojih, ki jahata po preriji, pa se jima na obronkih okoliških hribov kar naenkrat naredi vse črno od indijancev.
Pa (v strahu za življenje) vpraša prvi kavboj drugega: "Misliš da so prijatelji ali sovražniki?"
Drugi mu hladno odgovori: "Prijatelji, saj vidiš, da skupaj jahajo."
Pojasnilo (pri tebi je vedno potrebno, a redko pomaga): Tistih 182, ki te je dalo na ignore, te ni dalo zato, ker se ne strinja s teboj npr. glede nekakšne Ukrajine, ampak zato, ker ti -ravno tako, kot ta drugi kavboj-, živiš v nekem svojem svetu dojemanja in argumentiranja. Včasih smo za takega posebneža dejali, da mu manjka kakšen kolešček v glavi. Tisti, ki meče ven smeti.
sporočil: 2.075
Čisto iz folklore bi si mi omislili en muzejski registrator na
kartončke.
Ob vhodu bi tako namestili te kartončke, kot so bili pred 50 leti, in vsak bi se registriral ob prihodi in ob odhodu.
Hkrati se nam zdi pa nepotrebna izguba časa to prenašati v kakršnekoli elektronske evidence. Zato bi ti podatki ostali samo na kartončkih.
Če pride inšpektor mu samo predložimo kartončke in naj sam preračunava, če se mu zdi potrebno.
Je to zadovoljivo za zakonodajo?
Ob vhodu bi tako namestili te kartončke, kot so bili pred 50 leti, in vsak bi se registriral ob prihodi in ob odhodu.
Hkrati se nam zdi pa nepotrebna izguba časa to prenašati v kakršnekoli elektronske evidence. Zato bi ti podatki ostali samo na kartončkih.
Če pride inšpektor mu samo predložimo kartončke in naj sam preračunava, če se mu zdi potrebno.
Je to zadovoljivo za zakonodajo?
Zadnja sprememba: najobj 09.11.2023 12:45
> ... evo, zdaj vidim, da me je namesto odgovora na čisto navadno vprašanje Endimion kot 182 v vrsti šutnil na ignore, ker se ne strinja z mano o tem, kdo je kdo v nekdanji sovjetski republiki Ukrajini ... eh, jebiga ...
>
> P.S.: ker se Endimion strinja z neomejeno podporo "demokratičnega" zahoda nadaljevanju nesmiselne vojne, se ne sme čudit novim stotinam milijard za nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino in vedno večji revščini v številnih občinah v Sloveniji, ker se vojna očitno www.rtvslo.si/svet/e...vah/687287 ne bo kmalu končala, ampak bo prej od konca tam vojna prišla k nam ...
Najobjestnejši, a veš ti tistega o dveh kavbojih, ki jahata po preriji, pa se jima na obronkih okoliških hribov kar naenkrat naredi vse črno od indijancev.... eh, moj mimoidoči ... evo, ker že spet nisi mogel iti mimo in ker si že dolgo na totem forumu in samo ti veš, zakaj me na nek čuden meni nerazumljiv način - ne najdem boljše besede - sovražiš že od mojega prvega forum.finance.si/?m=...900&single oziroma drugega posta forum.finance.si/?m=...le&replies pred davnimi 15 leti, ki sem ti ga kot odgovor - očitno presenečen si ostal brez odgovora - na tvoje vzvišeno samozagledanost takrat napisal ... no, vsekakor pa bi ne glede na najino "zgodovino" - pameten kot si - ti lahko vedel, da od zadnjega "čiščenja" foruma naprej - komentiranje je plačljivo - na totem forumu vseh skupaj ni 182 aktivnih forumašev in tista cifra je zgolj zaradi Črtove lenobe - Finance mu nočejo plačati - da bi s še "živimi" forumaši poažuriral tisti števec, ki je ostal še iz divjih partizansko-domobranskih cajtov, ko se domobrancoljubci kasneje "izgnani" na Nora24TV niso strinjali z mano in so me strastni po njihovih postih sodeč - WTF, anonimneža na anonimnem forumu - tako odkrito sovražili, da bi me utopili v žlici vode ...
Pa (v strahu za življenje) vpraša prvi kavboj drugega: "Misliš da so prijatelji ali sovražniki?"
Drugi mu hladno odgovori: "Prijatelji, saj vidiš, da skupaj jahajo."
Pojasnilo (pri tebi je vedno potrebno, a redko pomaga): Tistih 182, ki te je dalo na ignore, te ni dalo zato, ker se ne strinja s teboj npr. glede nekakšne Ukrajine, ampak zato, ker ti -ravno tako, kot ta drugi kavboj-, živiš v nekem svojem svetu dojemanja in argumentiranja. Včasih smo za takega posebneža dejali, da mu manjka kakšen kolešček v glavi. Tisti, ki meče ven smeti.
P.S.: sam nimam problemov z drugače mislečimi in jih pravzaprav rad slišim, kaj šele da bi ob spoznanju svojega napačnega razmišljanja drugega našutiral na ignore ...
[hostamox]... eh, saj ne bo prišla peš, ampak z raketami dolgega dosega ...
Vojna ponavadi ne pride sama, ker nima nog...
[najobj]
> > ... evo, zdaj vidim, da me je namesto odgovora na čisto navadno vprašanje Endimion kot 182 v vrsti šutnil na ignore, ker se ne strinja z mano o tem, kdo je kdo v nekdanji sovjetski republiki Ukrajini ... eh, jebiga ...
> >
> > P.S.: ker se Endimion strinja z neomejeno podporo "demokratičnega" zahoda nadaljevanju nesmiselne vojne, se ne sme čudit novim stotinam milijard za nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino in vedno večji revščini v številnih občinah v Sloveniji, ker se vojna očitno www.rtvslo.si/svet/e...vah/687287 ne bo kmalu končala, ampak bo prej od konca tam vojna prišla k nam ...
> Najobjestnejši, a veš ti tistega o dveh kavbojih, ki jahata po preriji, pa se jima na obronkih okoliških hribov kar naenkrat naredi vse črno od indijancev.
>
> Pa (v strahu za življenje) vpraša prvi kavboj drugega: "Misliš da so prijatelji ali sovražniki?"
> Drugi mu hladno odgovori: "Prijatelji, saj vidiš, da skupaj jahajo."
>
>
> Pojasnilo (pri tebi je vedno potrebno, a redko pomaga): Tistih 182, ki te je dalo na ignore, te ni dalo zato, ker se ne strinja s teboj npr. glede nekakšne Ukrajine, ampak zato, ker ti -ravno tako, kot ta drugi kavboj-, živiš v nekem svojem svetu dojemanja in argumentiranja. Včasih smo za takega posebneža dejali, da mu manjka kakšen kolešček v glavi. Tisti, ki meče ven smeti.
... eh, moj mimoidoči ... evo, ker že spet nisi mogel iti mimo in ker si že dolgo na totem forumu in samo ti veš, zakaj me na nek čuden meni nerazumljiv način - ne najdem boljše besede - sovražiš že od mojega prvega forum.finance.si/?m=...900&single oziroma drugega posta forum.finance.si/?m=...le&replies pred davnimi 15 leti, ki sem ti ga kot odgovor - očitno presenečen si ostal brez odgovora - na tvoje vzvišeno samozagledanost takrat napisal ... no, vsekakor pa bi ne glede na najino "zgodovino" - pameten kot si - ti lahko vedel, da od zadnjega "čiščenja" foruma naprej - komentiranje je plačljivo - na totem forumu vseh skupaj ni 182 aktivnih forumašev in tista cifra je zgolj zaradi Črtove lenobe - Finance mu nočejo plačati - da bi s še "živimi" forumaši poažuriral tisti števec, ki je ostal še iz divjih partizansko-domobranskih cajtov, ko se domobrancoljubci kasneje "izgnani" na Nora24TV niso strinjali z mano in so me strastni po njihovih postih sodeč - WTF, anonimneža na anonimnem forumu - tako odkrito sovražili, da bi me utopili v žlici vode ...
P.S.: sam nimam problemov z drugače mislečimi in jih pravzaprav rad slišim, kaj šele da bi ob spoznanju svojega napačnega razmišljanja drugega našutiral na ignore ...
Čuj, če te je 182 ljudi sunilo v rit, si pač prejel 182 brc v zadnjo plat. Zakaj bi bilo nekomu pomembno kolikokrat jih je prejel z levo in kolikokrat z desno nogo, ali pa koliko brc je prejel pred praznovanjem abrahama in koliko po njem.
Tisto kar ti imenuješ sovraštvo, so oni drugi imenovali izguba časa. Ker, ko si jih ti enkrat zagrabil in jih nisi več hotel izpustiti, so se te najlažje izognili s funkcijo ignore.
Pa tudi Endimion ti je lepo razložil. Ko nekdo vseskozi nažiga eno in isto (npr. tisto o nacifašistu iz Kijeva), je najlažje, da ga postaviš na ignore, ker potem res ne moreš več, niti pomotoma ne, odpirati njegovih ponavljajočih se vsebin.
Zadnja sprememba: najobj 09.11.2023 16:03
> > Pojasnilo (pri tebi je vedno potrebno, a redko pomaga): Tistih 182, ki te je dalo na ignore, te ni dalo zato, ker se ne strinja s teboj npr. glede nekakšne Ukrajine, ampak zato, ker ti -ravno tako, kot ta drugi kavboj-, živiš v nekem svojem svetu dojemanja in argumentiranja. Včasih smo za takega posebneža dejali, da mu manjka kakšen kolešček v glavi. Tisti, ki meče ven smeti.
> ... eh, moj mimoidoči ... evo, ker že spet nisi mogel iti mimo in ker si že dolgo na totem forumu in samo ti veš, zakaj me na nek čuden meni nerazumljiv način - ne najdem boljše besede - sovražiš že od mojega prvega forum.finance.si/?m=...900&single oziroma drugega posta forum.finance.si/?m=...le&replies pred davnimi 15 leti, ki sem ti ga kot odgovor - očitno presenečen si ostal brez odgovora - na tvoje vzvišeno samozagledanost takrat napisal ... no, vsekakor pa bi ne glede na najino "zgodovino" - pameten kot si - ti lahko vedel, da od zadnjega "čiščenja" foruma naprej - komentiranje je plačljivo - na totem forumu vseh skupaj ni 182 aktivnih forumašev in tista cifra je zgolj zaradi Črtove lenobe - Finance mu nočejo plačati - da bi s še "živimi" forumaši poažuriral tisti števec, ki je ostal še iz divjih partizansko-domobranskih cajtov, ko se domobrancoljubci kasneje "izgnani" na Nora24TV niso strinjali z mano in so me strastni po njihovih postih sodeč - WTF, anonimneža na anonimnem forumu - tako odkrito sovražili, da bi me utopili v žlici vode ...
>
> P.S.: sam nimam problemov z drugače mislečimi in jih pravzaprav rad slišim, kaj šele da bi ob spoznanju svojega napačnega razmišljanja drugega našutiral na ignore ...
Čuj, če te je 182 ljudi sunilo v rit, si pač prejel 182 brc v zadnjo plat. Zakaj bi bilo nekomu pomembno kolikokrat jih je prejel z levo in kolikokrat z desno nogo, ali pa koliko brc je prejel pred praznovanjem abrahama in koliko po njem.... čuj, sicer ne vem, s čem sem te jaz zagrabil, ker če prav vidim, si spet ti zagrabil mene ... no, ampak če pozabim na otroško "mama, on je prvi začel", me zanima, zakaj potem tudi ti ne greš po isti poti - če se prav spomnim si enkrat v najini "zgodovini" že šel, pa si se vrnil - kot včeraj Endimion in me brcneš v rit, da enako kot vseh 182 komadov s premalo časa na totem forumu ne moreš izgubljati svojega dragocenega časa in niti pomotoma odpirati mojih ponavljajočih se vsebin ...
Tisto kar ti imenuješ sovraštvo, so oni drugi imenovali izguba časa. Ker, ko si jih ti enkrat zagrabil in jih nisi več hotel izpustiti, so se te najlažje izognili s funkcijo ignore.
Pa tudi Endimion ti je lepo razložil. Ko nekdo vseskozi nažiga eno in isto (npr. tisto o nacifašistu iz Kijeva), je najlažje, da ga postaviš na ignore, ker potem res ne moreš več, niti pomotoma ne, odpirati njegovih ponavljajočih se vsebin.
P.S.: za večino trdobučnih na totem forumu enkrat ni nobenkrat, tako da se moram ponavljat - včasih grem sam sebi na živce - če hočem komu dopovedat, da če bi Slovenci poznali svojo lastno zgodovino in s fašistično italijanizacijo na iztrebljenje obsojene Slovence ali pa vsaj ne bi imeli dvojnih meril, češ kar je veljalo za Slovence v fašistični Italiji, isto ne velja z ukrajinizacijo na iztrebljenje obsojene Ruse, ki so živeli v nekdanji - v skupni državi SZ meje med republikami niso bile pomembne - sovjetski republiki Ukrajini, bi v Sloveniji verjetno bolj redki - OK, v vladi so poslušni hlapci svojih bruseljskih (= ameriških) gospodarjev - podpirali nacifašistični režim iz Kijeva ... evo, vidva z Endimionom - on me je raje našutiral na ignore - pa lahko izbirata, ali ne poznata slovenske zgodovine, ali imata dvojna merila ali pa sta zgolj preveč trdobučna, da vama niti jaz s ponavljanjem istega ne morem nič dopovedat, tako zdaj samo čakam, kdaj se bo cifra 182 povečala na 183 ...
Sem ravno razmišljal "ob enem kvartinu" :)
Prav to, da imajo neke sosednje občine skupne občinske uprave, pomeni, da samostojno ne morejo upravljati z lastno entiteto.
Mojih 6 alinej bi preneslo odločanje na primerno raven. Na lokalno. In bi ljudje, občani in meščani lahko šli zelo lokalno vprašati svojega "burgemaisterja" Zakaj tega ni, zakaj onega ni, kdaj bo to, in kdaj bo tretje. Lahko tudi imeli referendum o kakšni novi pridobitvi. In odpade izgovor "Iz Ljubljane ni bilo denarja..." ker bi se budgeting za lokalno okolje izvajal v lokalnem okolju.
Seveda morajo občine za to imeti tudi finančne vire. In tudi to se komotno reši. V glavi imam 2 principa. Prvi je da se občinam pusti DDV, ki je pobran na njihovem ozemlju, se pravi DDV od Mercatorja v Solčavi gre v Solčavo, DDV od od marketa v Luciji pa v Piransko malho. In drugi je ta, da se občinam prepusti kompletno dohodnino njenih prebivalcev. Lahko je kombinacija. Davek na potrošnjo je denimo glavni vir prihodkov lokalne samouprave v ZDA. Takoj za njim pa... davek na premoženje. Ki je pri nas ne le mizeren davčni vir, ampak tudi disproporcionalno neenakomerno porazdeljen. Evo spet ekstremni primer:
1. Solčava:
Št. Prebivalcev: 540
NUSZ fiz. Os.(2022 proračun): 9.400€
Na glavo torej 17,4€
Dohodnina: 833.520€
Na glavo: 1.543€
Transferi: 805.778€
Na glavo: 1.492€
Povprečna plača: 1.968€ brutto
Povprečna plača: 1.298€ netto
Zaposleni: 224
Dohodnina 2022 za tako povprečno brutto plačo: 228,14€ na mesec
Letna dohodnina pri tej povprečni občinski brutto plači (za vse zaposlene): 613.240€
2. Ljubljana
Št. Prebivacev: 270.729
NUSZ fiz. Os.(2022 proračun):17.383.196€
Na glavo torej: 64,2€
Dohodnina: 173.537.895€
Na glavo: 641€
Transferi Proračun RS: 7.150.000
Na glavo: 26,40€
Povprečna plača: 2.512€ brutto
Povprečna plača: 1.592€ netto
Zaposleni: 132.146
Dohodnina 2022 za tako povprečno brutto plačo: 338,32 mesečno
Letna polna Dohodnina ob povprečni oobčinski plači (za vse zaposlene: 537.766.406€
Najprej viri:
Podatke o proračunih sem pobral iz spletnih strani posameznih občin, podatke o povprečni brutto in netto plači s strani statističnega urada, izračun dohodnine pa opravil s kalkulatorjem na računovodja.com za leto 2022. Podatke o številu zaposlenih oseb, pa s strani statističnega urada za leto 2022. So podatki še neuradni, a boljših nimam, in najbrž niso tako različni od recimo da realnih.
A zdaj lahko vidiš na primeru, kako zelo velike občine, in mesta, ter njih prebivalci financiramo dejansko male občine? Kako zelo ne velja "fpizdomaterfseskup fse ge v Ljubljano, mi pa nič nimamo, pa fpizdomater tota država". In kako zelo najbrž večina občin ne bi bila sposobna zagotavljat niti najbolj osnovnih lokalnih storitev svojih občanov. Ker nimajo osnovnih možnosti lastne akumulacije. Ker se vse nekaj na uravnilovko prerazporeja. Primerna poraba, pa razvitost. Tako denimo Solčava že direktnih dohodninskih virov pobere več, kot jo njeni prebivalci sploh plačajo, Ljubljana pa cca 1/3 tistega, kar dejansko plačajo njeni prebivalci. Resnična Dohodnina je v obeh primerih nekaj manjša, ker imajo ljudje tudi otroke, in imajo olajšavo.
In po skoraj 30 letih se je za vprašati, ali naš sistem lokalne samouprave dejansko deluje? Moje mnenje je, da ne. Da se denar preliva že 30 let v "razvijanje" ki ga pa kar ni. In imaš pol primere, ko jaz Ljubljančan financiram vrtec v Lendavi, oni pa si postavijo razgledni stolp za 1,8 milijona €. Jaz Ljubljančan financiram šolo v Žalcu, oni si z davkom od eurojackpota postavijo pivsko fontano. Pa to je noro!
Zato pravim. 6 alinej. Ki bi imele za posledico nekaj zelo pomembnega, če želimo postati "normalna" Država.
Denar se pobere lokalno in porabi lokalno.
Lokalna skupnost se zaveda pomena posla, pomena prihodkov skupnega, in sama razporeja sredstva, ki jih ima na voljo.
Državni davki so komotno nižji. Konkretno bi v mojem primeru odpadel del prispevka za ZZZS za primarno zdravstvo in pediatrijo. Ter seveda del državnega stroška za osnovno šolstvo.
Župani bi bili dejansko izvoljeni glede na efekt storitve. Ne pa za efekt pridobivanja sredstev za nove rondoje, ki jih plača zakladnica na Bethovnovi. Ko jim vse ostalo pa po suhem pokrije ravno tako zakladnica na Bethovnovi.
Lokalna samouprava stane. In ni narobe, da si enkrat za božjo enkrat priznamo, da smo s to lokalno samoupravo sedaj bolj "komunistični" kot so nekdanji komunisti (nominalni) kdajkoli bili. Takrat so bile občine velike, in so imele kapaciteto, delile pa so se na krajevne skupnosti, ki so bile dovolj majhne, da so bile blizu lokalni skupnosti.
Ker zdaj imamo vsebinsko 40 občin, in ostalo so dejansko krajevne skupnosti. Odvisne od državnega financiranja.
Ko bodo občine zagotavljale storitve svojim občanom, in to brez državne sise, bo pogled na obdavčitev, in kam gre denar, precej bolj jasen..
Jebote hostamox. Namesto da bi s hčerjo špilal monopoly se tlele s tabo preganjam ;)
Prav to, da imajo neke sosednje občine skupne občinske uprave, pomeni, da samostojno ne morejo upravljati z lastno entiteto.
Mojih 6 alinej bi preneslo odločanje na primerno raven. Na lokalno. In bi ljudje, občani in meščani lahko šli zelo lokalno vprašati svojega "burgemaisterja" Zakaj tega ni, zakaj onega ni, kdaj bo to, in kdaj bo tretje. Lahko tudi imeli referendum o kakšni novi pridobitvi. In odpade izgovor "Iz Ljubljane ni bilo denarja..." ker bi se budgeting za lokalno okolje izvajal v lokalnem okolju.
Seveda morajo občine za to imeti tudi finančne vire. In tudi to se komotno reši. V glavi imam 2 principa. Prvi je da se občinam pusti DDV, ki je pobran na njihovem ozemlju, se pravi DDV od Mercatorja v Solčavi gre v Solčavo, DDV od od marketa v Luciji pa v Piransko malho. In drugi je ta, da se občinam prepusti kompletno dohodnino njenih prebivalcev. Lahko je kombinacija. Davek na potrošnjo je denimo glavni vir prihodkov lokalne samouprave v ZDA. Takoj za njim pa... davek na premoženje. Ki je pri nas ne le mizeren davčni vir, ampak tudi disproporcionalno neenakomerno porazdeljen. Evo spet ekstremni primer:
1. Solčava:
Št. Prebivalcev: 540
NUSZ fiz. Os.(2022 proračun): 9.400€
Na glavo torej 17,4€
Dohodnina: 833.520€
Na glavo: 1.543€
Transferi: 805.778€
Na glavo: 1.492€
Povprečna plača: 1.968€ brutto
Povprečna plača: 1.298€ netto
Zaposleni: 224
Dohodnina 2022 za tako povprečno brutto plačo: 228,14€ na mesec
Letna dohodnina pri tej povprečni občinski brutto plači (za vse zaposlene): 613.240€
2. Ljubljana
Št. Prebivacev: 270.729
NUSZ fiz. Os.(2022 proračun):17.383.196€
Na glavo torej: 64,2€
Dohodnina: 173.537.895€
Na glavo: 641€
Transferi Proračun RS: 7.150.000
Na glavo: 26,40€
Povprečna plača: 2.512€ brutto
Povprečna plača: 1.592€ netto
Zaposleni: 132.146
Dohodnina 2022 za tako povprečno brutto plačo: 338,32 mesečno
Letna polna Dohodnina ob povprečni oobčinski plači (za vse zaposlene: 537.766.406€
Najprej viri:
Podatke o proračunih sem pobral iz spletnih strani posameznih občin, podatke o povprečni brutto in netto plači s strani statističnega urada, izračun dohodnine pa opravil s kalkulatorjem na računovodja.com za leto 2022. Podatke o številu zaposlenih oseb, pa s strani statističnega urada za leto 2022. So podatki še neuradni, a boljših nimam, in najbrž niso tako različni od recimo da realnih.
A zdaj lahko vidiš na primeru, kako zelo velike občine, in mesta, ter njih prebivalci financiramo dejansko male občine? Kako zelo ne velja "fpizdomaterfseskup fse ge v Ljubljano, mi pa nič nimamo, pa fpizdomater tota država". In kako zelo najbrž večina občin ne bi bila sposobna zagotavljat niti najbolj osnovnih lokalnih storitev svojih občanov. Ker nimajo osnovnih možnosti lastne akumulacije. Ker se vse nekaj na uravnilovko prerazporeja. Primerna poraba, pa razvitost. Tako denimo Solčava že direktnih dohodninskih virov pobere več, kot jo njeni prebivalci sploh plačajo, Ljubljana pa cca 1/3 tistega, kar dejansko plačajo njeni prebivalci. Resnična Dohodnina je v obeh primerih nekaj manjša, ker imajo ljudje tudi otroke, in imajo olajšavo.
In po skoraj 30 letih se je za vprašati, ali naš sistem lokalne samouprave dejansko deluje? Moje mnenje je, da ne. Da se denar preliva že 30 let v "razvijanje" ki ga pa kar ni. In imaš pol primere, ko jaz Ljubljančan financiram vrtec v Lendavi, oni pa si postavijo razgledni stolp za 1,8 milijona €. Jaz Ljubljančan financiram šolo v Žalcu, oni si z davkom od eurojackpota postavijo pivsko fontano. Pa to je noro!
Zato pravim. 6 alinej. Ki bi imele za posledico nekaj zelo pomembnega, če želimo postati "normalna" Država.
Denar se pobere lokalno in porabi lokalno.
Lokalna skupnost se zaveda pomena posla, pomena prihodkov skupnega, in sama razporeja sredstva, ki jih ima na voljo.
Državni davki so komotno nižji. Konkretno bi v mojem primeru odpadel del prispevka za ZZZS za primarno zdravstvo in pediatrijo. Ter seveda del državnega stroška za osnovno šolstvo.
Župani bi bili dejansko izvoljeni glede na efekt storitve. Ne pa za efekt pridobivanja sredstev za nove rondoje, ki jih plača zakladnica na Bethovnovi. Ko jim vse ostalo pa po suhem pokrije ravno tako zakladnica na Bethovnovi.
Lokalna samouprava stane. In ni narobe, da si enkrat za božjo enkrat priznamo, da smo s to lokalno samoupravo sedaj bolj "komunistični" kot so nekdanji komunisti (nominalni) kdajkoli bili. Takrat so bile občine velike, in so imele kapaciteto, delile pa so se na krajevne skupnosti, ki so bile dovolj majhne, da so bile blizu lokalni skupnosti.
Ker zdaj imamo vsebinsko 40 občin, in ostalo so dejansko krajevne skupnosti. Odvisne od državnega financiranja.
Ko bodo občine zagotavljale storitve svojim občanom, in to brez državne sise, bo pogled na obdavčitev, in kam gre denar, precej bolj jasen..
Jebote hostamox. Namesto da bi s hčerjo špilal monopoly se tlele s tabo preganjam ;)
Noben te ne sili, vama mora bit v Lj pa res dolgcajt da igrata
monopoli :)
Kar se tiče občin marsikaj je možno, dvomim pa da bi prišlo do neke revolucije. Kot pravim poglej si Avstrijo.
Tudi nimam pojma koliko imajo male občine sploh pristojnosti, nekaj že, veliko pa najbrž ne.
Vsaj ne glede izven tega, kar si napisal.
Pri nas ima Ks cca 100k proračuna, do pred leti so npr. zimsko službo opravljali kmetje in so potlej nekak "pokompenzirali".
Sedaj jo mora komunala in če je zima huda gre komot 30 posto proračuna :).
Ko sem bil otrok je bilo pluženje v domeni vsake vasi, vaške skupnosti.
Kar se tiče občin marsikaj je možno, dvomim pa da bi prišlo do neke revolucije. Kot pravim poglej si Avstrijo.
Tudi nimam pojma koliko imajo male občine sploh pristojnosti, nekaj že, veliko pa najbrž ne.
Vsaj ne glede izven tega, kar si napisal.
Pri nas ima Ks cca 100k proračuna, do pred leti so npr. zimsko službo opravljali kmetje in so potlej nekak "pokompenzirali".
Sedaj jo mora komunala in če je zima huda gre komot 30 posto proračuna :).
Ko sem bil otrok je bilo pluženje v domeni vsake vasi, vaške skupnosti.
Naceloma se s tabo strinjam, sploh tisti stolpi in fontane so
razlogi, da besede mogoče celo dejstvo postanejo :).
Ampak fontana je kar atrakcija, in se jim je vložek že povrnil, če prav vem.
Sam kot kmet imam raje bolj revne občine, bogate imajo razne zahteve.
Revne ti npr ne asfaltirajo vseh kolovozov in si potlej takoj grd če ne spucas blata za sabo:), podobno je manj turizma s slabšo infrastrukturo. Pa še priseljencev bo manj in s tem več miru.
Ne vem pa če je to dobro za slovence. Ker ta ima identiteto po vaseh, mesta so genericna z podobnimi subkulturami kot drugje po EU.
Pač stvar odločitve.
Poglej si npr kake so številke pri vrhunskem športu, razmerje podezelje mesto.
Une ženske tekme v savinjski dolini so najbolj obiskane v svetovnem pokalu.
Ampak fontana je kar atrakcija, in se jim je vložek že povrnil, če prav vem.
Sam kot kmet imam raje bolj revne občine, bogate imajo razne zahteve.
Revne ti npr ne asfaltirajo vseh kolovozov in si potlej takoj grd če ne spucas blata za sabo:), podobno je manj turizma s slabšo infrastrukturo. Pa še priseljencev bo manj in s tem več miru.
Ne vem pa če je to dobro za slovence. Ker ta ima identiteto po vaseh, mesta so genericna z podobnimi subkulturami kot drugje po EU.
Pač stvar odločitve.
Poglej si npr kake so številke pri vrhunskem športu, razmerje podezelje mesto.
Une ženske tekme v savinjski dolini so najbolj obiskane v svetovnem pokalu.
[najobj]
P.S.: za večino trdobučnih na totem forumu enkrat ni nobenkrat, tako da se moram ponavljat - včasih grem sam sebi na živce - če hočem komu dopovedat, da če bi Slovenci poznali svojo lastno zgodovino in s fašistično italijanizacijo na iztrebljenje obsojene Slovence ali pa vsaj ne bi imeli dvojnih meril, češ kar je veljalo za Slovence v fašistični Italiji, isto ne velja z ukrajinizacijo na iztrebljenje obsojene Ruse, ki so živeli v nekdanji - v skupni državi SZ meje med republikami niso bile pomembne - sovjetski republiki Ukrajini, bi v Sloveniji verjetno bolj redki - OK, v vladi so poslušni hlapci svojih bruseljskih (= ameriških) gospodarjev - podpirali nacifašistični režim iz Kijeva ... evo, vidva z Endimionom - on me je raje našutiral na ignore - pa lahko izbirata, ali ne poznata slovenske zgodovine, ali imata dvojna merila ali pa sta zgolj preveč trdobučna, da vama niti jaz s ponavljanjem istega ne morem nič dopovedat, tako zdaj samo čakam, kdaj se bo cifra 182 povečala na 183 ...
Hehe, neverjetno. Preberi si ta tvoj zgornji ekspoze še enkrat in pomisli kaj si zapisal. Ti v tvojih 60 letih življenja še nisi opazil, da tvoj pogled na karkoli ni edini možen pogled. Še huje, nisi še opazil, da so (zelo pogosto) argumenti na drugi strani precej boljši in VERJETNEJŠI od tvojih in da še nikoli nikogar nisi prepričal v spreobrnjenje. Hkrati pa si vseskozi prepričan v svoj prav. Saj ni čudno, da se nihče noče pogovarjati s teboj (tu upoštevaj, da sem jaz dejansko bolj poredko tu, pa te morda zato lažje toleriram).
Zadnja sprememba: najobj 10.11.2023 12:49
[mimoidoci]
> [najobj]
>
> P.S.: za večino trdobučnih na totem forumu enkrat ni nobenkrat, tako da se moram ponavljat - včasih grem sam sebi na živce - če hočem komu dopovedat, da če bi Slovenci poznali svojo lastno zgodovino in s fašistično italijanizacijo na iztrebljenje obsojene Slovence ali pa vsaj ne bi imeli dvojnih meril, češ kar je veljalo za Slovence v fašistični Italiji, isto ne velja z ukrajinizacijo na iztrebljenje obsojene Ruse, ki so živeli v nekdanji - v skupni državi SZ meje med republikami niso bile pomembne - sovjetski republiki Ukrajini, bi v Sloveniji verjetno bolj redki - OK, v vladi so poslušni hlapci svojih bruseljskih (= ameriških) gospodarjev - podpirali nacifašistični režim iz Kijeva ... evo, vidva z Endimionom - on me je raje našutiral na ignore - pa lahko izbirata, ali ne poznata slovenske zgodovine, ali imata dvojna merila ali pa sta zgolj preveč trdobučna, da vama niti jaz s ponavljanjem istega ne morem nič dopovedat, tako zdaj samo čakam, kdaj se bo cifra 182 povečala na 183 ...
Hehe, neverjetno. Preberi si ta tvoj zgornji ekspoze še enkrat in pomisli kaj si zapisal. Ti v tvojih 60 letih življenja še nisi opazil, da tvoj pogled na karkoli ni edini možen pogled. Še huje, nisi še opazil, da so (zelo pogosto) argumenti na drugi strani precej boljši in VERJETNEJŠI od tvojih in da še nikoli nikogar nisi prepričal v spreobrnjenje. Hkrati pa si vseskozi prepričan v svoj prav. Saj ni čudno, da se nihče noče pogovarjati s teboj (tu upoštevaj, da sem jaz dejansko bolj poredko tu, pa te morda zato lažje toleriram).... holy shit ! ... alzo, če jaz zdaj tebe prav razumem in ker ne verjamem, da imaš dvojna merila, je bil TIGR teroristična organizacija, ki se je borila proti Kraljevini Italiji - to upload.wikimedia.org..._meja1.JPG je bila meja, ker si pozabil ali pa sploh nisi vedel - in kot danes v Ukrajini suvereni pravici vsake oblasti, da vodi in ureja življenje ljudi v svoji državi ... eh, jebiga ...
P.S.: Capodistrie in drugih od jugoslovanskih komunistov okupiranih krajev na današnji slovenski obali in pravzaprav vseh krajev zahodno od Ravbarkomande raje ne bom omenjal, ker ne verjamem v tvoje spreobrnjenje, vsekakor pa verjamem, da so današnji nasledniki "Partito Nazionale Fascista" ponosni na tebe ... aja, kar pa se mene in mojih pogovorov na totem forumu tiče, pa precej svojeglavo bitje v realnem življenju ne maram kimavcev in se jim izogibam, kaj šele da bi si tudi sam anonimnež želel trepljanja po ramenih od enakomislečih anonimnežev na anonimnem forumu ...
Ne poznam toliko delovanja Tigrov, a če bi še obstajala rapalska
meja in bi bila SHS komunistična, bi jo skoraj gotovo imeli za
teroristično organizacijo. S fasizmom ali pa brez v Italiji.
Kar je s svojimi napadi na italijansko milico, znotraj pravnega
reda Italije, tudi bila. Povsod bi bila prepoznana kot taka.
Seveda je šlo za upor zoper nasilje fašistov nad slovenskim življem. A vendarle skozi oči Italije, katerim je bila dobra 1/3 Slovenije Kar dana, v zameno za vstop na strani sil Antante, je bila TIGR dejansko teroristična organizacija znotraj meja Italije.
Morda se sliši komu bogokletno. Morda je s stališča slovenk in Slovencev, ki so leta in leta trpeli nasilje in poniževanje s strani črnosrajčnikov celo res bogokletno. A v luči takratnega časa in prostora bo še vedno res.
Seveda je šlo za upor zoper nasilje fašistov nad slovenskim življem. A vendarle skozi oči Italije, katerim je bila dobra 1/3 Slovenije Kar dana, v zameno za vstop na strani sil Antante, je bila TIGR dejansko teroristična organizacija znotraj meja Italije.
Morda se sliši komu bogokletno. Morda je s stališča slovenk in Slovencev, ki so leta in leta trpeli nasilje in poniževanje s strani črnosrajčnikov celo res bogokletno. A v luči takratnega časa in prostora bo še vedno res.
Dal si nekoliko ponesrečen primer. Smučarski skoki so zelo nišni
šport. Sploh ženski dejansko meji na eksotiko. Ranga curling. Gre
se ga 10 držav na svetu.
Da se tu vmes še malo pridržim športa. NK Rogaška se je zadnjič pohvalil, da na tekme njihovih žogobrcarjev pride kar 1/3 kraja. Na tekme ljubljanske Olimpije pa komajda procent. To so želeli povedati, da so bolj športni. In pozabili pripisati da ima njihov stadion 1.500 sedežev, cel kraj pa cca 5.000 duš.
Ampak na Allianz Areno spraviš 4% prebivalstva nemškega Muenchena, pa če je nabito poln. Mar naj izpeljemo iz tega da imajo v Rogaški bolj radi šport, in to nogomet, kot pa neka Rogaška?
Jaz pa si nasprotno. Želim si močnih občin. Finančno samostojnih. Ker je posluh za težave slehernika v lokalnem okolju vedno večji, kot pa na nekem vsedržavnem.
Občina, ki ima denimo 50 milijonov prihodkov, bo komotno obnovila 500m ceste. Ali zgradila prizidek k šoli. Ali k novemu vrtcu. Občina, ki ima 1.5 milijona prihodkov pa tega ne zmore.
In tu se potem pač žal izgublja na celokupni ravni Slovenije preveč denarja.
Da se tu vmes še malo pridržim športa. NK Rogaška se je zadnjič pohvalil, da na tekme njihovih žogobrcarjev pride kar 1/3 kraja. Na tekme ljubljanske Olimpije pa komajda procent. To so želeli povedati, da so bolj športni. In pozabili pripisati da ima njihov stadion 1.500 sedežev, cel kraj pa cca 5.000 duš.
Ampak na Allianz Areno spraviš 4% prebivalstva nemškega Muenchena, pa če je nabito poln. Mar naj izpeljemo iz tega da imajo v Rogaški bolj radi šport, in to nogomet, kot pa neka Rogaška?
Jaz pa si nasprotno. Želim si močnih občin. Finančno samostojnih. Ker je posluh za težave slehernika v lokalnem okolju vedno večji, kot pa na nekem vsedržavnem.
Občina, ki ima denimo 50 milijonov prihodkov, bo komotno obnovila 500m ceste. Ali zgradila prizidek k šoli. Ali k novemu vrtcu. Občina, ki ima 1.5 milijona prihodkov pa tega ne zmore.
In tu se potem pač žal izgublja na celokupni ravni Slovenije preveč denarja.
sporočil: 194
[hostamox]Za teroristično organizacijo bi jo povsem upravičeno imeli tudi danes. Ne vem, kako drugače bi lahko imenovali "borce", ki razstrelijo vrtec. Ljudje prehitro pozabljajo, predvsem pa imajo dvojna merila (ker - moji vs tvoji).
Ne poznam toliko delovanja Tigrov, a če bi še obstajala rapalska meja in bi bila SHS komunistična, bi jo skoraj gotovo imeli za teroristično organizacijo. S fasizmom ali pa brez v Italiji.