Strani: 1 2

FIN-454644 sporočil: 11.312
[#2667657] 16.08.17 13:56 · odgovor na: bobek13 (#2667622)
Odgovori   +    5
Neumni garajo, pametni se znajdejo. Pred poldrugim desetletjem smo prisli v kmecko druzino. Otroci so za pozni zajtrk, ko so se privlekli iz postelj tam po deseti uri, jedli hrenovke in napolitanke. Staramama je imela okrog 80 let in je imela borcevsko penzijo. Mlada dva oba brezposelna, nista hotela prevzeti kmetije, ker se ni splacalo. Gospodarica je prejemala subvencije, imeli so sedem krav, ker se vec ni splacalo. Trije otroci so imeli stipendije, mamica in ocka pa podporo za brezposelne. Okrog hise sencne ute in lezalniki. Piscance in cebulo so kupovali v Tusu, kjer je vse tako poceni, da se ne splaca pridelovat. Toliko o tem, kaj je socialna drzava.
anon-279761 sporočil: 474
[#2667660] 16.08.17 14:12
Odgovori   +    8
Zakaj nimam otrok? Ne vem, čas je šel mimo? Preživela sem ga v službi. V nenehnem pehanju, da bom imela za stanovanje, življenje, ker pač nisem želela živeti doma. V službi so mi pa samo nalagali delo, ker meni pač ni bilo treba iti ob 15h v vrtec po otroka, jaz pa že lahko potegnem do 18h. Vsa leta mastno plačujem prispevke, dohodnino,.... Danes pa se taisti ljudje, ki so vlekli socialne transferje tudi iz mojih prispevkov, obregajo zakaj nimam otrok. Jah sem pač bila neumna in nisem rekla ne, imela treh otrok in glumila bolniške. Kakorkoli statistika je eno, življenje drugo. Članek ima prav, ko pravi, da bi bilo več otrok, če bi bilo več denarja. Tudi jaz bi ga verjetno imela. Tako bom pa še 10 let delala, potem pa vse zagonila. Kdo me bo živel na stara leta pa nimam pojma. Tko je to.
anon-317028 sporočil: 30.415
[#2667669] 16.08.17 15:04 · odgovor na: (#2667666)
Odgovori   +    1
[kajulci]
> [FIN-311684]
> > [kajulci]
> > > [FIN-209516]
> > > > [bigl]
> > > >
> > >
>
> Brezposelna bodoča mamica najmanj mesec pred začetkom porodniške oz. dva meseca pred rojstvom otroka sklene delovno razmerje za določen čas npr. za 1. leto...in je pravzaprav v času sklenjenega delovnega razmerja na porodniškem dopustu...

Ja pajade. In brezposelna nosecnica lahko kar takole mimogrede dobi nekoga za tole malverzacijo, knede? Ja, tudi jaz poznam take, ampak to so izjeme.
Kakšna malverzacija? Delovno razmerje je sklenjeno na popolnoma zakoniti način.
bc123a sporočil: 48.253
[#2667670] 16.08.17 15:05 · odgovor na: (#2667663)
Odgovori   +    0
[kajulci]
Pa si ziher da goljufajo zaradi vrtca? Saj vzgojiteljice vedo ce so starsi skupaj ali ne in tudi vedo, koliko kdo placuje.
Vzgojiteljice imajo kontaktne podatke starsev in ze na prvi pogled se vidi, da statistika ne more ustrezati dejanskemu stanju, ce da velik procent starsev podatke, ki kazejo na loceno zivljenje.

Tako sicer ne more ugotoviti, kdo goljufa in kdo je dejansko locen (sicer pa se to zal vidi iz psihicnega stanja otroka, ali so starsi skupaj ali zares loceni :/ ) se pa vidi da statistika ne stima :)
bc123a sporočil: 48.253
[#2667671] 16.08.17 15:06 · odgovor na: anon-317028 (#2667669)
Odgovori   +    1
[FIN-311684]
> [kajulci]
> > [FIN-311684]
> > > [kajulci]
> > > > [FIN-209516]
> > > > > [bigl]
> > > > >
> > > >
> >
> > Brezposelna bodoča mamica najmanj mesec pred začetkom porodniške oz. dva meseca pred rojstvom otroka sklene delovno razmerje za določen čas npr. za 1. leto...in je pravzaprav v času sklenjenega delovnega razmerja na porodniškem dopustu...
>
> Ja pajade. In brezposelna nosecnica lahko kar takole mimogrede dobi nekoga za tole malverzacijo, knede? Ja, tudi jaz poznam take, ampak to so izjeme.

Kakšna malverzacija? Delovno razmerje je sklenjeno na popolnoma zakoniti način.
Ja, samo delodajalec si lahko nakoplje velikanske probleme, ce ni pazljiv, zato moras povedati se, kaj bi od tega spila imel delodajalec.
FIN-454644 sporočil: 11.312
[#2667673] 16.08.17 15:17 · odgovor na: anon-279761 (#2667660)
Odgovori   +    4
Tovarisice, ki so se borile za enakopravnost zensk in pravic do zaposlitve, so zivele v njim dodeljenih vilah, imele so sluzkinje in soferje. Niso se pehale, da bi si kupile stanovanje in po sluzbi niso letele v vrtec, pa domov za sporhert. Za to se pac niso borile. Zdravnik je pred drugo vojno bil gospod in je tudi lahko bila doma zena pa se sluzkinjo je imela. Danes? Kaksen je status povprecnega dohtarja? Pa inzenirja? Vcasih je bila gospa profesorjeva in gospa inzenijreva doma, Lepo oblecena gospa, ki jo je na trg spremljala sluzkinja, da je domov nesla zelenjavo in potem skuhala.
anon-317028 sporočil: 30.415
[#2667676] 16.08.17 15:47 · odgovor na: bc123a (#2667671)
Odgovori   +    2
[bc123a]
> [FIN-311684]
> > [kajulci]
> > > [FIN-311684]
> > > > [kajulci]
> > > > > [FIN-209516]
> > > > > > [bigl]
> > > > > >
> > > > >
> > >
> > > Brezposelna bodoča mamica najmanj mesec pred začetkom porodniške oz. dva meseca pred rojstvom otroka sklene delovno razmerje za določen čas npr. za 1. leto...in je pravzaprav v času sklenjenega delovnega razmerja na porodniškem dopustu...
> >
> > Ja pajade. In brezposelna nosecnica lahko kar takole mimogrede dobi nekoga za tole malverzacijo, knede? Ja, tudi jaz poznam take, ampak to so izjeme.
>
> Kakšna malverzacija? Delovno razmerje je sklenjeno na popolnoma zakoniti način.

Ja, samo delodajalec si lahko nakoplje velikanske probleme, ce ni pazljiv, zato moras povedati se, kaj bi od tega spila imel delodajalec.
Zasebni delodajalci so večinoma širokogrudne osebe z velikim srcem in če lahko naredijo drobno uslugo prijatelju, prijateljici, znancu, sosedi...bodo to izkoristili, kajti karma je karma, prave da jo lahko delaš tudi na zalogo, sicer v to ne verjamem, ker če si dober bodi dober vedno in danes, ker jutri mogoče ne boš imel priložnosti več. Posebej so dobrega srca podjetnice, ki so že bile mamice ali se pripravljajo. Da bi si delodajalci nakopali probleme je nemogoče, ker je delovno razmerje sklenjeno na zakoniti način in nihče ni prikrajšan (no ja, malo država že). Kdo naj bi delodajalcu naredil probleme? Delavka nosečnica, ki bi ga prijavila delovni inšpekciji? Zakaj pa? Zato ker ji je naredil uslugo? Pozabi. Davčna inšpekcija? Kako naj ugotovi spekulacijo? Pozabi. Center za socialno delo? Pozabi. Policija? Pozabi...Pravzaprav, bi država morala subvencionirati zaposlitve brezposelnih mladih mamic, ker jih bo po koncu porodniške veliko obdržalo zaposlitev in bo nadaljevalo zaposlitev vsaj za štiri ure do tretjega leta otrokove starosti. Saj v državi želimo imeti več otrok in še več otrok in naj bo nova paradigma, da v Sloveniji ne želimo brezposelnih mladih mamic in ZAPOSLIMO VSE BREZPOSELNE MLADE MAMICE.
BlazVo sporočil: 2.601
[#2667679] 16.08.17 15:52 · odgovor na: (#2667653)
Odgovori   +    1
No, prav pametni v razlaganju podatkov tule niste.

Ne more en indikator prikazovati rasti rodnosti, drugi pa upada, v istem obdobju.

Poleg tega je v drugem crtovem dokumentu celotna stopnja rodnosti za 2012 ~ 1,55, v prvem pa pod 1.30
crt sporočil: 28.166
[#2667691] 16.08.17 16:58 · odgovor na: BlazVo (#2667679)
Odgovori   +    3
[BlazVo]
No, prav pametni v razlaganju podatkov tule niste.

Ne more en indikator prikazovati rasti rodnosti, drugi pa upada, v istem obdobju.

Poleg tega je v drugem crtovem dokumentu celotna stopnja rodnosti za 2012 ~ 1,55, v prvem pa pod 1.30
blaz, meni je zgodba zanimiva izkljucno kot kontrapunkt na tezo, da je ravno kriza dvignila rodnost. za ta kontra zadosca ze graf v prvem dokumentu, grajen iz opazovanih podatkov.

kako sta en in drugi avtor poleg teh podatkov konstruirala povrhu se "celotno rodnost", ki je sodec po opombi v prvem dokumentu kolicina tipa "kaj bi bilo, ce bi bilo" - in je komot lahko enkrat tako, drugic malo drugace predpostavljena - tega pa res ne vem in tezko razumem, zakaj ne poskusis pri viru, ce ti je do tega. vsekakor bi po moje na ta nacin prisel dlje kot z ugotavljanjem, da je janez res smotan, ker ne razlozi, v cem se razlikujeta metodoloska pristopa jozeta in poldeta na podrocju hipoteticnih vrednosti.
FIN-544124 sporočil: 4.632
[#2667694] 16.08.17 17:21
Odgovori   +    2
Zelo zanimiv članek. Direkt je dregnil v osje gnezdo. To so teme, ki Slovencem ponavadi ne leżijolih najbolj. Veliko je takih, ki so radi komot in namesto otroka več si omislijo nov še večji avto in drugo zapravljanje denarja. Zanimivo je tudi, kako je večina zgrešila temo in se ukvarjajo s pokojninami, socialnimi transferji in podobnimi zadevami. Bistvo je itak povedano v članku. Če bo več delovnih mest bo tudi več denarja za penzije in socialne transferje. Zato bi se morali globoko prikloniti tistim, ki zgradijo kakšno novo lakirnico ali kaj podobnega.
anon-317971 sporočil: 768
[#2667701] 16.08.17 19:34 · odgovor na: crt (#2667600)
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (12.07.2020 23:24)
[#2667702] 16.08.17 19:39 · odgovor na: anon-317971 (#2667701)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 16.08.2017 19:51
[FIN-209516]
Zakaj potem rodnost upada, ko pa imamo tako gospodarsko rast in rast zaposlovanja, nakupov stanovanj ter avtov, ki ji gotovo sledi tudi rast plač?
Zakaj se je najmanj otrok rodilo leta 2003, ko smo vstopili v evropsko unijo, bili svetilnik Evrope, in v evforiji sprožili obdobje norega zadolževanja, za katerega bodo obresti plačevali taisti otroci? Če ne bodo raje emigrirali.
ravno od tam dalje - torej tam, kjer se je zacel likvidnostni val in ekspanzija - se je zacel vzpon in ce bi po vsej sili moral iz tega sklepati, bi sklepal prav kontra od tvoje teze. ampak pustiva, kajti glej dalje.
Jaz pa na tem istem grafu preberem tudi: "začetek vpliva ekonomske krize".
Da se razumemo, moja nič kaj simpatična teza samo kaže na možno korelacijo med krizo in rodnostjo, v pogojih radodarne socialne države. Ne pravim da eno avtomatsko povzroča drugo, prav tako kot podvojitev plač ne bo avtomatsko dvignila rodnosti.
tvoja teza ni, kar se mene tice, apriori niti simpaticna niti nesimpaticna, nimam mnenja na tej koordinatni osi.

pravim pa, da gibanje po mojem vtisu ne kaze pozitivne korelacije med krizo in rodnostjo. in to ne samo v tej zadnji krizi (poglej se enkrat vzpon rodnosti vse od 2003 dalje in spomni se, kako dolgo je trajalo, da je v sloveniji prislo do zavedanja baje nekaksne krize; poglej in se spomni tudi obdobja 1988-199x, ki je prav tako zastopano na tvojem grafu), temvec tudi prej ne.

vendar pozor -- to, da ni negativne korelacije med gospodarsko rastjo in rodnostjo, pa seveda NE pomeni, da bi torej morala nujno obstajati pozitivna. mogoce pa neke mocne zveze sploh ne gre iskati, v eno ali drugo smer. sometimes a cigar is just a cigar.

ali to potem pomeni, da tudi ni nujno, da velja visja placa = vecja nataliteta? ja, seveda pomeni tudi to.

ceteris paribus je seveda res, da boljse bilance gospodinjstev (vec zaposlitev in visje place) odpirajo prostor za visjo rodnost. vendar a) samo odpirajo ga (niso zadostni pogoj, lahko celo niti dopustni) in b) ceteris paribus je precej laboratorijska zadeva.

cisto kot zanimivost prilagam se eno zadevo.

mogoce se spomnis, da vsake tolko priplava misel, da ob vojnah, naravnih nesrecah etc, skratka ob soocenju z izginotjem, naj bi rasla rodnost - cisto po bioloskem sprozilcu.

well... voxeu.org/article/de...-world-war
[#2667706] 16.08.17 19:55 · odgovor na: (#2667587)
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (12.07.2020 23:24)
[#2667711] 16.08.17 21:22 · odgovor na: crt (#2667702)
Odgovori   +    5
... aja, pa preden cisto zabluzimo fokus bi se dodal:

visje place in vec zaposlenosti sta zelo kul cilja, pa ce vodita v visjo rodnost ali ne.
[#2667853] 17.08.17 23:49 · odgovor na: (#2667725)
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (12.07.2020 23:25)

Strani: 1 2