Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Banka Trade Republic vam da štiri odstotke na vpogledne vloge: kako na to gleda Furs
Strani: 1 2
sporočil: 59
Zadnja sprememba: 0216As1 05.02.2024 07:49
To sporočilo je izbrisal avtor (05.02.2024 07:45)
sporočil: 149
To zgleda ni običen trr, ampak nekaj drugega. Zgoraj piše, da je
denar na "omnibus trust account"
sporočil: 1
To za nas ne pride v poštev, samo za tiste ki živijo v
Nemčiji.
Kdo lahko odpre račun:
Wer kann ein Konto eröffnen?
Du kannst ein Konto eröffnen, wenn Du folgende Eigenschaften erfüllst:
Du besitzt ein gültiges Ausweisdokument (Personalausweis oder Reisepass)
Du bist mindestens 18 Jahre alt
Du hast Deinen dauerhaften Wohnsitz in Deutschland
Du bist in Deutschland steuerpflichtig
Kdo lahko odpre račun:
Wer kann ein Konto eröffnen?
Du kannst ein Konto eröffnen, wenn Du folgende Eigenschaften erfüllst:
Du besitzt ein gültiges Ausweisdokument (Personalausweis oder Reisepass)
Du bist mindestens 18 Jahre alt
Du hast Deinen dauerhaften Wohnsitz in Deutschland
Du bist in Deutschland steuerpflichtig
sporočil: 27.861
Trade Republic se širi v Slovenijo
− Trade Republic odpira enajst novih trgov: Belgija, Estonija, Finska, Grčija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Slovaška in Slovenija
(oktober 2022)
o-sta.si/32290/trade...-slovenijo
− Trade Republic odpira enajst novih trgov: Belgija, Estonija, Finska, Grčija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Slovaška in Slovenija
(oktober 2022)
o-sta.si/32290/trade...-slovenijo
sporočil: 20
Na dnu spletne strani izberite Slovenijo in nato se v tekstu
spremeni, da je odprtje mogoce za slovenske drzavljane
sporočil: 10.844
Zadnja sprememba: 0513ANITO 05.02.2024 10:13
Ena zadeva... Če se jaz prav spomnim...A niso pri nas obresti od vlog Na vpoogled alias "A vista" neobdavčene (sicer so obresti res mizerne)..
Lahko kdo to potrdi ali ovrže?
Če se jaz prav spomnim mi že nobena banka še ni poslala izpiska za obresti od Vlog na Vpogled...
Zadnja sprememba: crt 05.02.2024 10:18
po mojem razumevanju so vse obresti, izplacane s strani bank in
hranilinic v eu, neobdavcene do skupne kvote 1000.to vkljucuje tudi avista. mislim, da tudi ni bilo nikoli verzije zakonodaje, ki bi navajala "ampak samo vezave, ne avista".
kot fizicna oseba ze zeloooo dolgo ne delam vezav, sem pa prejel kar nekaj obvestil o znesku obresti za zakljuceno davcno leto.
sporočil: 2.381
drži, Furs se še ni odločil, ali gre za transakcijski račun ali
plačilni račun, so se pa odločili, da gre (po 6. decembru lani!) za
obresti, ki se štejejo v kvoto 1.000 evrov neobdavčenih
obresti.
lp, p
lp, p
sporočil: 3.586
V kolikor imaš res veliko denarja ga naložiš tja kamor FURS ne
seže.
Obstajajo države kjer jim res za razne FURS-e dol visi.
Obstaja pa tudi način, da v Nemčiji odpreš račun, kot rezident države izven območja EU.
Ko imaš denar je vse mogoče.
Obstajajo države kjer jim res za razne FURS-e dol visi.
Obstaja pa tudi način, da v Nemčiji odpreš račun, kot rezident države izven območja EU.
Ko imaš denar je vse mogoče.
[]www.davkoplacevalci....na-racunih
po mojem razumevanju so vse obresti, izplacane s strani bank in hranilinic v eu, neobdavcene do skupne kvote 1000.
to vkljucuje tudi avista. mislim, da tudi ni bilo nikoli verzije zakonodaje, ki bi navajala "ampak samo vezave, ne avista".
kot fizicna oseba ze zeloooo dolgo ne delam vezav, sem pa prejel kar nekaj obvestil o znesku obresti za zakljuceno davcno leto.
Tukaj ste tudi vi kot časpois omenjeni...
Zadnja sprememba: crt 05.02.2024 11:57
od 2006 se je marsikaj zgodilo.veljavni zdoh izrecno govori o depozitih pri bankah in hranilnicah v eu (clen 81) - pisrs.si/Pis.web/pre...d=ZAKO4697
(sprejet ravno proti koncu 2006)
mogoce izraz depozit koga pripelje do dvoma - ces samo vezava se lahko imenuje depozit, vendar jezikovno gledano ni tako, tudi avista sredstva so "depozit", torej vloga pri banki, le da so depozit na odpoklic - www.zvezarfr.si/prip...na-vpogled
normalno je, da banka poslje pregled obresti minulega leta enkrat zgodaj v naslednjem, tudi ce so to samo vloge na vpogled.
pri dolgorocnih nad 1 leto vezavah pa imas kakor se spomnim se posebnost, da se lahko izrecno odlocas, ali naj se njihove obresti upostevajo letno ali na koncu v celoti, ker ti je to aktualno zaradi letne kvote 1000 neobdavcenih (obstaja obrazec na fursu za ta namen).
[]Vse razumem... O tem ni dvoma... ampak meni NLB ni nikoli pošiljala izpiskov za obresti A Vista vlog..
od 2006 se je marsikaj zgodilo.
veljavni zdoh izrecno govori o depozitih pri bankah in hranilnicah v eu (clen 81) - pisrs.si/Pis.web/pre...d=ZAKO4697
(sprejet ravno proti koncu 2006)
mogoce izraz depozit koga pripelje do dvoma - ces samo vezava se lahko imenuje depozit, vendar jezikovno gledano ni tako, tudi avista sredstva so "depozit", torej vloga pri banki, le da so depozit na odpoklic - www.zvezarfr.si/prip...na-vpogled
normalno je, da banka poslje pregled obresti minulega leta enkrat zgodaj v naslednjem, tudi ce so to samo vloge na vpogled.
pri dolgorocnih nad 1 leto vezavah pa imas kakor se spomnim se posebnost, da se lahko izrecno odlocas, ali naj se njihove obresti upostevajo letno ali na koncu v celoti, ker ti je to aktualno zaradi letne kvote 1000 neobdavcenih (obstaja obrazec na fursu za ta namen).
Za dolgoročne vezave je pa NLB "nategnil" mojo partnerko... Pogodba je bila letni pripis obresti, FURS je pa obdavčil 25% ob enkratnem izplačilu... Čista napaka Banke... FURS pokasiral... Moji se pa kot je menu znano ni dalo preklat z Banko in Fursom... In je popu...
[]Se strinjam...
just nlb being nlb :)
Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
sporočil: 32.309
Zadnja sprememba: najobj 05.02.2024 12:33
[0513ANITO]... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
> []
> just nlb being nlb :)
Se strinjam...
Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
[najobj]Ne razumeš...
> [0513ANITO]
> > []
> > just nlb being nlb :)
>
> Se strinjam...
>
> Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
>
> Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
Lahko pride do sledeče situacije... Imaš 998€ obrestnih prihodnoV iz neke vezave.... Prijaviš 998€ obresti (oz jih ne prijavoš, ker jih pod 1000€ ni treba prijaviti)... Imaš pa še nek Avista račun, kjer se v celem letu nateče 4€ obresti...
Misliš, da si opravil svoje davčne obveznosti in da je vse OK.. Potem pa dacarji najdejo te 4€ in jih prištejejo 998€ in je skupaj 1002€ obresti in si kar naenkrat utajevelec davkov, ker nisi prijavil obresti... Hopla kazen 200€ zaradi neprijave obesti.. Ti je zdaj jasen CASE?
sporočil: 5.120
Zadnja sprememba: murje 05.02.2024 12:59
24.999 €Kolikor bi imeli možnost vplačila takšenega zneska vsaj 1 leto na računu Trade Republic pri eni od partnerskih bank Solaris, Citibank Europe, Detusche Bank, JP Morgan Europe in HSBC Continental Europe, potem bi bil znesek obresti ravno 999,96 €, kar pomeni, da je še vedno neobdavčen...razen obstoja več bančnih računov ali ob spremembi davčne zakonodaje...
Zadnja sprememba: najobj 05.02.2024 13:02
[0513ANITO]
> [najobj]
> > [0513ANITO]
> > > []
> > > just nlb being nlb :)
> >
> > Se strinjam...
> >
> > Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
> >
> > Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
>
> ... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
>
> P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
Ne razumeš...... OK, ne ljubi se mi računat, koliko denarja moraš imeti vezanega, da v enem letu iz neke vezave www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit dobiš 998 evrov obresti, res pa ne razumem, kako ti lahko kdo na avista računu naračuna 4 evre obresti pri 0,00% obrestni meri ...
Lahko pride do sledeče situacije... Imaš 998€ obrestnih prihodnoV iz neke vezave.... Prijaviš 998€ obresti (oz jih ne prijavoš, ker jih pod 1000€ ni treba prijaviti)... Imaš pa še nek Avista račun, kjer se v celem letu nateče 4€ obresti...
Misliš, da si opravil svoje davčne obveznosti in da je vse OK.. Potem pa dacarji najdejo te 4€ in jih prištejejo 998€ in je skupaj 1002€ obresti in si kar naenkrat utajevelec davkov, ker nisi prijavil obresti... Hopla kazen 200€ zaradi neprijave obesti.. Ti je zdaj jasen CASE?
P.S.: sicer je zadeva hipotetična, ampak vsaka banka te mora obvestiti o natečenih obresti, tako da ni šans, da razen po lastni krivdi ti ne bi prijavil obresti ...
[najobj]25.000€ pri 4% obrestni meri pride okroglih 1000€ obresti .... Nič nemogočega...
> [0513ANITO]
> > [najobj]
> > > [0513ANITO]
> > > > []
> > > > just nlb being nlb :)
> > >
> > > Se strinjam...
> > >
> > > Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
> > >
> > > Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
> >
> > ... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
> >
> > P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
> Ne razumeš...
>
> Lahko pride do sledeče situacije... Imaš 998€ obrestnih prihodnoV iz neke vezave.... Prijaviš 998€ obresti (oz jih ne prijavoš, ker jih pod 1000€ ni treba prijaviti)... Imaš pa še nek Avista račun, kjer se v celem letu nateče 4€ obresti...
>
> Misliš, da si opravil svoje davčne obveznosti in da je vse OK.. Potem pa dacarji najdejo te 4€ in jih prištejejo 998€ in je skupaj 1002€ obresti in si kar naenkrat utajevelec davkov, ker nisi prijavil obresti... Hopla kazen 200€ zaradi neprijave obesti.. Ti je zdaj jasen CASE?
... OK, ne ljubi se mi računat, koliko denarja moraš imeti vezanega, da v enem letu iz neke vezave www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit dobiš 998 evrov obresti, res pa ne razumem, kako ti lahko kdo na avista računu naračuna 4 evre obresti pri 0,00% obrestni meri ...
O 4€ obresti na Avsita na letni ravni.... nebi izgublal besed... sam računaj...
Zadnja sprememba: najobj 05.02.2024 13:12
[0513ANITO]
> [najobj]
> > [0513ANITO]
> > > [najobj]
> > > > [0513ANITO]
> > > > > []
> > > > > just nlb being nlb :)
> > > >
> > > > Se strinjam...
> > > >
> > > > Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
> > > >
> > > > Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
> > > ... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
> > >
> > > P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
> > Ne razumeš...
> >
> > Lahko pride do sledeče situacije... Imaš 998€ obrestnih prihodnoV iz neke vezave.... Prijaviš 998€ obresti (oz jih ne prijavoš, ker jih pod 1000€ ni treba prijaviti)... Imaš pa še nek Avista račun, kjer se v celem letu nateče 4€ obresti...
> >
> > Misliš, da si opravil svoje davčne obveznosti in da je vse OK.. Potem pa dacarji najdejo te 4€ in jih prištejejo 998€ in je skupaj 1002€ obresti in si kar naenkrat utajevelec davkov, ker nisi prijavil obresti... Hopla kazen 200€ zaradi neprijave obesti.. Ti je zdaj jasen CASE?
> ... OK, ne ljubi se mi računat, koliko denarja moraš imeti vezanega, da v enem letu iz neke vezave www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit dobiš 998 evrov obresti, res pa ne razumem, kako ti lahko kdo na avista računu naračuna 4 evre obresti pri 0,00% obrestni meri ...
25.000€ pri 4% obrestni meri pride okroglih 1000€ obresti .... Nič nemogočega...... eh, saj sem računal, ampak pri 0,00% obrestni meri je znesek obresti vedno NIČ ...
O 4€ obresti na Avsita na letni ravni.... nebi izgublal besed... sam računaj...
P.S.: ker si prehitro odgovoril - očitno zgoraj nisi pogledal linka z obrestnimi merami - bom še enkrat napisal, kar sem zgoraj napisal, in sicer da je zadeva hipotetična, ampak vsaka banka te mora obvestiti o natečenih obresti, tako da ni šans, da razen po lastni krivdi ti do 28. februarja ne bi prijavil obresti ...
[najobj]Trenutno je pri NLB 0,0001% na vpogled...
> [0513ANITO]
> > [najobj]
> > > [0513ANITO]
> > > > [najobj]
> > > > > [0513ANITO]
> > > > > > []
> > > > > > just nlb being nlb :)
> > > > >
> > > > > Se strinjam...
> > > > >
> > > > > Verjetno je bila tudi praksa, da Avista obresti niso šle (morda še vedno ne gredo) vpeljana ravno na željo NLB-ja
> > > > >
> > > > > Pa ker se je smatralo, da pri Avista obrestih "komplikacije" pri izračunu ne odtehtajo višine davčnih prihodkov (no to zadnje ni ravno pravilo, praksa kaže, da je prej obratno)..
> > > > ... čuj, v NKBM očitno www.nkbm.si/obrestne...a-sredstva nič ne komplicirajo ...
> > > >
> > > > P.S.: do zdaj sem mislil, da se vrednosti zaokrožujejo na drugi decimalki, kljub tretji decimalki pa rahlo dvomim, da so "obrestne" mere v drugih bankah bistveno višje, tako da boš po mojem skromnem mnenju še dolgo časa čakal na izpisek za obresti od vlog na vpogled ... no, če imaš preveč denarja, ampak ga nočeš vezati za več kot za 1 leto - nikoli ne veš, kdaj boš rabil svoj denar - pa si glede na "obrestne" mere www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit lahko kar sam izračunaš, kdaj boš v "nevarnosti", da boš plačal davek na obresti ... aja, čeprav se obrestne mere od banke do banke razlikujejo, se mi zaradi "višine" obrestnih mer ni ljubilo iskati pri drugih bankah ...
> > > Ne razumeš...
> > >
> > > Lahko pride do sledeče situacije... Imaš 998€ obrestnih prihodnoV iz neke vezave.... Prijaviš 998€ obresti (oz jih ne prijavoš, ker jih pod 1000€ ni treba prijaviti)... Imaš pa še nek Avista račun, kjer se v celem letu nateče 4€ obresti...
> > >
> > > Misliš, da si opravil svoje davčne obveznosti in da je vse OK.. Potem pa dacarji najdejo te 4€ in jih prištejejo 998€ in je skupaj 1002€ obresti in si kar naenkrat utajevelec davkov, ker nisi prijavil obresti... Hopla kazen 200€ zaradi neprijave obesti.. Ti je zdaj jasen CASE?
> > ... OK, ne ljubi se mi računat, koliko denarja moraš imeti vezanega, da v enem letu iz neke vezave www.nkbm.si/obrestne...ni-depozit dobiš 998 evrov obresti, res pa ne razumem, kako ti lahko kdo na avista računu naračuna 4 evre obresti pri 0,00% obrestni meri ...
> 25.000€ pri 4% obrestni meri pride okroglih 1000€ obresti .... Nič nemogočega...
> O 4€ obresti na Avsita na letni ravni.... nebi izgublal besed... sam računaj...
... eh, saj sem računal, ampak pri 0,00% obrestni meri je znesek obresti vedno NIČ ...
P.S.: ker si prehitro odgovoril - očitno zgoraj nisi pogledal linka z obrestnimi merami - bom še enkrat napisal, kar sem zgoraj napisal, in sicer da je zadeva hipotetična, ampak vsaka banka te mora obvestiti o natečenih obresti, tako da ni šans, da razen po lastni krivdi ti do 28. februarja ne bi prijavil obresti ...
Ni ravno NIČ, dosti več pa tudi ne...
sporočil: 20
Petra pozdravljeni,
Naspletni strani FURSa sem uspel najti samo pojasnila glede obdavčitve do 6. decembra. Obdavčitev po 6. decembru 2023 in kako bo v letu 2024 pa mi ni uspelo najti, tako da bi vas prosiil za pojasnilo, kje so na FURSu podana ta pojasnila? Hvala.
Naspletni strani FURSa sem uspel najti samo pojasnila glede obdavčitve do 6. decembra. Obdavčitev po 6. decembru 2023 in kako bo v letu 2024 pa mi ni uspelo najti, tako da bi vas prosiil za pojasnilo, kje so na FURSu podana ta pojasnila? Hvala.
sporočil: 33
Nekatere banke imajo pravilo (morda še vedno), da je obrestna mera
za 360 dni (morda zgodovinski razlog, ker lažje računati s 360 kot
365 ali 366).
Za 25.000 EUR in 4% letni obrestni meri je obresti toliko: 25000 EUR x 0,04 (4% obresti) / 360 dni * 365 dni = 1013,89 EUR (in torej ne okroglih 1000 EUR).
Za 25.000 EUR in 4% letni obrestni meri je obresti toliko: 25000 EUR x 0,04 (4% obresti) / 360 dni * 365 dni = 1013,89 EUR (in torej ne okroglih 1000 EUR).
www.finance.si/finan...e/a/244947
Tole je z vaše strani iz leta 2009... Exsplicitno piše "Obresti iz vlog na vpogled NISO obdavčene"
Tole je z vaše strani iz leta 2009... Exsplicitno piše "Obresti iz vlog na vpogled NISO obdavčene"
Zadnja sprememba: crt 05.02.2024 21:55
ha, cakaj, samo malo...takole:
zdoh-2 clen 82
Dohodnine se ne plačuje od:
2. obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa, in sicer največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa plačuje za depozite na vpogled;
... verjetno gre za to.
zdaj v cem je pa razlika med pozitivnim stanjem na trr ter depozitom na vpogled - a je to drugo mogoce tista oblika "sredstev ne morete dvigniti X dni, od tam dalje pa kadarkoli" - moram reci, da mi ni 100% jasno.
se zlasti ne glede na to, kako zadeve definira zdruzenje racunovodij, financnikov in revizorjev, kar ni cisto isto, kot ce bi bilo ribisko drustvo - www.zvezarfr.si/prip...na-vpogled - torej, da je to eno in isto; cemu potem taksna okolritivzepicna formulacija v zakonu.
vsekakor lahko recem, da sem osebno prejemal povzetke obresti od bank, ne da bi kakorkoli posebej razporejal sredstva. nimam pa zdajle nic pri roki, ker sem skuril (stevilke so bile nepomembno nizke).
[]Torej.. Prisilil sem te, da mi priznaš, da imam dober spomin... ;)
ha, cakaj, samo malo...
takole:
zdoh-2 clen 82
Dohodnine se ne plačuje od:
2. obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa, in sicer največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa plačuje za depozite na vpogled;
... verjetno gre za to.
zdaj v cem je pa razlika med pozitivnim stanjem na trr ter depozitom na vpogled - a je to drugo mogoce tista oblika "sredstev ne morete dvigniti X dni, od tam dalje pa kadarkoli" - moram reci, da mi ni 100% jasno.
se zlasti ne glede na to, kako zadeve definira zdruzenje racunovodij, financnikov in revizorjev, kar ni cisto isto, kot ce bi bilo ribisko drustvo - www.zvezarfr.si/prip...na-vpogled - torej, da je to eno in isto; cemu potem taksna okolritivzepicna formulacija v zakonu.
vsekakor lahko recem, da sem osebno prejemal povzetke obresti od bank, ne da bi kakorkoli posebej razporejal sredstva. nimam pa zdajle nic pri roki, ker sem skuril (stevilke so bile nepomembno nizke).
Zdaj pa Namig... Če daje una Nemška banka 4% obresti za vloge na vpogled, potem bi po logiki, da ne sme biti razlike med enakimi zadevami znotraj EU... ma saj veš na kaj namigujem... neobdavčene...
Zadnja sprememba: crt 05.02.2024 22:10
tvoj spomin niti ni bil vprasanje, vsaj kolkor se jaz spomnim :)
prvi link, ki si ga podal, je bil iz marca 2006 in tistega sprejem
danes veljavnega zdoh-2 v jeseni 2006 komot povozi, pri temle
novejsem iz 2009, ki si ga naknadno prinesel, pa je postalo zelo
smiselno pogledati bolj podrobno.vprasanje je predvsem, kaj tocno so pesniki hoteli povedati, ker
- ce so sredstva na racunu, vpogledna - avista vloga in depozit na vpogled ista stvar (kot si predstavljam jaz in kot pravi zrfr), cemu potem formulacija "obresti na te vloge so oproscene, ampak samo do toliko, kot znasajo obresti za te vloge" (? kako bi bile pa drugace obrestovane kot tako, kot so...)
- ce pa je razlika, v cem tocno je razlika, kaj je kaj
ko bo to jasno, bo potem lahko jasno tudi glede teh 4% ... za moje oci anyway.
Zadnja sprememba: crt 05.02.2024 22:25
tukaj je primer s strani fursa, ki mogoce daje smisel tako
specialni formulaciji zakona - doc:
www.fu.gov.si/filead...pitala.docVprašanje 5: Kako so obdavčene obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu v primeru, ko so sredstva na transakcijskih računih, katerih imetniki so upokojenci, študentje ali otroci, obrestovana po 3 % letni obrestni meri, pri ostalih komitentih pa so pozitivna stanja na transakcijskih računih obrestovana po 0,10 % letni obrestni meri?
Odgovor
V primeru, ko so sredstva na transakcijskih računih, katerih imetniki so upokojenci, študentje ali otroci, obrestovana po 3 % letni obrestni meri, gre za obresti, ki so po vsebini primerljive obrestim od vezanih denarnih sredstev ali varčevanja pri bankah ali hranilnicah. To pomeni, da se v obravnavanem primeru celoten znesek doseženih obresti obdavči kot obresti, dosežene na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU.
Podrobneje
Po 2. točki 82. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plačuje od obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa, in sicer največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa plačuje za depozite na vpogled.
Navedena oprostitev plačila dohodnine se nanaša na obresti, ki jih izvajalec plačilnega prometa plačuje imetnikom transakcijskega računa za pozitivno stanje na tem računu, pod pogojem, da so obresti določene največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa na splošno priznava za depozite na vpogled. Navedena oprostitev tako ne velja za obresti, ki so s pogodbo o transakcijskem računu za posebne skupine strank dogovorjene drugače in so po višini primerljive obrestim od vezanih denarnih sredstev ali varčevanja pri bankah in hranilnicah.
... ta odgovor nam za moje oci sugerira, da so pojmi avista, vpogledna vloga, depozit na vpogled, pozitivno stanje na trr dejansko enaki in ce nastopi razlika, je razlika v tretmaju ene skupine komitentov napram splosni politiki, nakar se davcna obravnava ravna po splosnem primeru.
od tu potem ni vec dalec do tvoje interpretacije, da saj je traderepublic banka znotraj eu, torej fertik, neobdavceno.
kje je se lahko problem: kako furs intepretira, kaj je to, kar imas ti pri trade republic ... lahko bi se postavil "ti v resnici nimas avista vloge pri njih, temvec so oni samo posredniki, prek katerih imas terjatev do skupnega racuna pri nadaljnih partnerjih, ki ja so sicer tudi banke, vendar ta ponudba z visjo om ne velja za vse stranke pri njih".
se slisi malo za lase privleceno, se strinjam, ampak pac... furs, kakrsen je, in zakonodaja, kakrsna je.
[]Težko je promptno najdit take zadeve okoli davkov... Se spreminjajo... Računovodje (veliki servisi) pa običajno skrivajo presedenčne primere, ker na teh služijo s svetovanjem strankam...
tvoj spomin niti ni bil vprasanje, vsaj kolkor se jaz spomnim :) prvi link, ki si ga podal, je bil iz marca 2006 in tistega sprejem danes veljavnega zdoh-2 v jeseni 2006 komot povozi, pri temle novejsem iz 2009, ki si ga naknadno prinesel, pa je postalo zelo smiselno pogledati bolj podrobno.
vprasanje je predvsem, kaj tocno so pesniki hoteli povedati, ker
- ce so sredstva na racunu, vpogledna - avista vloga in depozit na vpogled ista stvar (kot si predstavljam jaz in kot pravi zrfr), cemu potem formulacija "obresti na te vloge so oproscene, ampak samo do toliko, kot znasajo obresti za te vloge" (? kako bi bile pa drugace obrestovane kot tako, kot so...)
- ce pa je razlika, v cem tocno je razlika, kaj je kaj
ko bo to jasno, bo potem lahko jasno tudi glede teh 4% ... za moje oci anyway.
Sem pa letos že dobil en Neformalni spor s referentko (in njenimi nadrejenimi) na FURSu... Kjer je bilo vseh primerih na Netu odločeno v korist FURSa... V mojem pa v mojo korist... Case je sedaj formalno zaprt in bi moralo pri tem ostati.
sporočil: 335
[PetraS]Torej tega računa, ki ga je Trade Republic odpiral za stranke pri CITIBANK EUROPE PLC, GERMANY BRANCH, ni treba prijavljati?
drži, Furs se še ni odločil, ali gre za transakcijski račun ali plačilni račun, so se pa odločili, da gre (po 6. decembru lani!) za obresti, ki se štejejo v kvoto 1.000 evrov neobdavčenih obresti.
lp, p
Strani: 1 2