Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek 24 krav in solata

Strani: 1

rx170 sporočil: 6.569
[#3032266] 02.12.23 13:52
Odgovori   +    4
A ker je prehranska suverenost ena od temeljev državne suverenosti, bi morala biti v ospredju premisleka in ukrepanja prav vseh ministrstev, ne le kmetijskega. In to takoj.
To že dolgo ni cilj kmetijske politike. Bi bilo sicer pravilno vendar to bi zahtevalo dokaj nasilno osamosvojitev od SKP in EKja, ki trenutno politiko (ki je s stališča države kriminalno napačna in škodljiva) in seveda s tem povezane konflikte, kot jih ima npr. Orban alio Poljska. DVomim, da ima kateri minister/predsednik vlade v Sloveniji jajca za kaj takega. Kmečke predstavnike pa utišajo s sistemom subvencij. Žalostno.
FIN-467473 sporočil: 2.505
[#3032283] 03.12.23 02:20
Odgovori   +    0
Kupi si svojo parcelo,pa boš z zelenjavo samozadosten,pri nas jo damo še v bio ostane,ker jo je preveč.
hostamox sporočil: 8.460
[#3032288] 03.12.23 09:05
Odgovori   +    1
Vedno sta opciji hofer in lidl. Podobno kot za finance in delo, n1 in siol :).
In na tržnici bojo cene le še višje.
Sicer mi ni čisto jasno kaj bi hodil na tržnico, razen nekega custvenega biasa :)
Endimion sporočil: 10.673
[#3032290] 03.12.23 10:39 · odgovor na: hostamox (#3032288)
Odgovori   +    4
[hostamox]
Vedno sta opciji hofer in lidl. Podobno kot za finance in delo, n1 in siol :).
In na tržnici bojo cene le še višje.
Bodo, ker se prodaja lokalno pridelana roba, a caveat empetor (beri spodaj)
Sicer mi ni čisto jasno kaj bi hodil na tržnico, razen nekega custvenega biasa :)
tržnica ni le prostor nakupov, ampak tudi prostor srečevanja. Ima poleg trgovske tudi neko socialno komponento. Sploh v večjih krajih in med nekoliko starejšo populacijo. Jaz sem ljubezen do "placa" odkril po dopolnjenem 40-em, in je moja skoraj vsakotedenska zgodba. v Soboto dopoldne grem na plac.

Povedati pa je treba, da 1. kvaliteta te zelenjave upada napram kupljeni v trgovini. in 2. čedalje več "Kmetija Janez s.p." pod marelo "domače" prodaja kupljeno blago. In se seveda umestno vprašaš, zakaj bi to, s cenovno premijo, kupoval na tržnici. Sploh sadje je problematično. Tako, da na plac kupujem le od onih, ki jih sicer poznam (večina jih je iz bližnjih kleč in savelj).
hostamox sporočil: 8.460
[#3032293] 03.12.23 11:17 · odgovor na: Endimion (#3032290)
Odgovori   +    1
Načeloma če je roba kvalitetna, ni problema, če je uvožena.
Sam verjetno težko dobiš neko kvaliteto za primerno ceno, da se ti splača preprodajat.
Oz mogoče je v trgovinah toliko nizkocenovne robe, da ne rabiš ravno top preprodajat :)
Endimion sporočil: 10.673
[#3032295] 03.12.23 11:41 · odgovor na: hostamox (#3032293)
Odgovori   +    0
[hostamox]
Načeloma če je roba kvalitetna, ni problema, če je uvožena.
Sam verjetno težko dobiš neko kvaliteto za primerno ceno, da se ti splača preprodajat.
Oz mogoče je v trgovinah toliko nizkocenovne robe, da ne rabiš ravno top preprodajat :)
Seveda je problem, če je prodana pod parolo "lokalno/domače"

Ljudje smo pripravljeni plačat premijo kmetu, saj je 1. odnos lokalnega kmeta do zemlje boljši, lepše ravna, in bolj skrbno, klot pa mega korporacija, kjer je dobesedno edino merilo donos na hektar, in 2. S tem nekako pomagaš ohranjevati najbolj pomembno tovarno, ki jo imamo. Lastno tovarno hrane.

Ampak da bi pa plačeval "lokalno/domače" ceno za uvoženo papriko iz španije mi pa ni ravno.

Pred leti je bil primer branjevke pri MC v Dravljah. Imela stojnico z "domačimi" paradižniki. Leta in leta je imela stojnico tam. No nakar s jo posneli, da vrtnine KUPUJE v Mercatorju, in jih naslednji dan prodaja na stojnici. Ko zmanjka, greš v trgovino, in je spet "lokalno/domače"...

Strani: 1