Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Nacionalna identiteta v 21. stoletju
Strani: 1
sporočil: 8.667
To je normalno, saj med Slovenci in Srbi ni velike razlike v
kulturi. Med Gorenejcem in Srbom je kar opazna razlika, med
Štajercem in Belokranjčanom na eni strani in Srbom na drugi precej
manj. No, tako različni smo med seboj že sami Slovenci.
A Rodoljub je sedaj 20% Slovenca, sin je za sedaj 50% Slovenca, če pa bo sin tle živel in imel otroke, bodo ti že vsaj 80% Slovenci.
Sicer pa je prav, da se kultura in geni malo pomešajo. Če nič drugega, je tako bilo poslednjih 10.000 let in naj bo tako še anslednjih 10.000 let.
Kaj dela Slovenca - Slovenca? Na prvem mestu je jezik, potem pa spoštovanje tega okolja, tudi zavest, da je tle več lepega kot grdega, nato kultura in del kulture so nedvomno delovne navade... (no tu se začne potem ta dolga zgodba... dejstvo pa je, da priseljenci navadno kar orenk delajo, da se dokažejo. To pa je dobrodošlo za to državo in narod.)
Kdor stalno grdo govori o Sloveniji, naj prosim oddide. Bo za koga drugega (recimo tudi prišleka) potem dovolj prostora in priložnosti.
A Rodoljub je sedaj 20% Slovenca, sin je za sedaj 50% Slovenca, če pa bo sin tle živel in imel otroke, bodo ti že vsaj 80% Slovenci.
Sicer pa je prav, da se kultura in geni malo pomešajo. Če nič drugega, je tako bilo poslednjih 10.000 let in naj bo tako še anslednjih 10.000 let.
Kaj dela Slovenca - Slovenca? Na prvem mestu je jezik, potem pa spoštovanje tega okolja, tudi zavest, da je tle več lepega kot grdega, nato kultura in del kulture so nedvomno delovne navade... (no tu se začne potem ta dolga zgodba... dejstvo pa je, da priseljenci navadno kar orenk delajo, da se dokažejo. To pa je dobrodošlo za to državo in narod.)
Kdor stalno grdo govori o Sloveniji, naj prosim oddide. Bo za koga drugega (recimo tudi prišleka) potem dovolj prostora in priložnosti.
sporočil: 186
Super napisano. Sicer jaz sem iz Obale, sem Slovenec, član
italijanske skupnosti, delam v Zagrebu, sem delal za Dance.. na
koncu če se imam za opredeliti, sem Istrijan, niti slovenec, niti
italijan, niti hrvat.. Vse to nacijonalistično mi je vedno bolj
tuje. Vedno bolj polarizirano. Da ne govorim debate ki sem je imel
v pisarni v Zagrebu na temo Thompsona.. Bolje da ne komentiram...
sporočil: 2.086
Tone Partljič; Štajerc v Ljubljani
Ravnatelj (hišniku): Vi ste steber slovenstva na tej šoli. Tako je prav, bova dva. Slovenca od nog do glave. (ponudi roko) Kramsfogl
Hišnik: (seže v roko) Lasbaher
Ravnatelj (hišniku): Vi ste steber slovenstva na tej šoli. Tako je prav, bova dva. Slovenca od nog do glave. (ponudi roko) Kramsfogl
Hišnik: (seže v roko) Lasbaher
sporočil: 32.749
Zadnja sprememba: najobj 23.07.2025 13:40
... Nekega dne bo morda nastopil za Srbijo, če bo še vedno
dovolj dober košarkar. Menda ima po pravilih Fibe nekaj let časa,
da si premisli. Kakorkoli bi se v takšnem primeru odločil, bi bilo
zame v redu. Z leti bo ugotovil, da je oboje: z eno nogo Srb, z
drugo Slovenec. ...... OK, da bo Rođin sin - ob imenu Rodoljub Petrović se vedno znova spomnim na dobrodušnega Rođo iz srbske TV serije "Pozorište u kući" iz časov mojega otroštva - nekega dne morda nastopil za Srbijo, če bo še vedno dovolj dober košarkar - kaj če ne bo dovolj dober, bo lahko igral samo za Slovenijo, za Srbijo pa ne ? - ne razumem glih najboljše, ampak če pozabim na nacionalno identiteto Srbov in Slovencev v 21. stoletju, bo Rođin "mali" postal velik človek šele takrat, ko bo do svojih korenin čutil enako kot nekdanja slovenska novinarka, diplomatka, političarka, veleposlanica v Nemčiji in Švici, zdaj pa je za masten denar vrla Marta evropska komisarka za širitev EU ... khmm, in ko po uspešno dokončani širitvi EU ne bo več niti Srbov niti Slovencev, ampak bomo razen primitivnih divjakov z nacionalno identiteto Rusov vsi ljudje v Evropi in okolici zgolj ponosni Evropejci, karkoli že to pomeni ...
P.S.: just couldn't resist ...
sporočil: 2.615
Mhm, neki vsegliharski pamflet oz napisano s srcnostjo za vse
tiste, ki nimajo srca na levi ali desni ;)
Resnica je kot ponavadi nekje vmes in troedina.
In ta upam, da ni v kotlu mineštre, kamor zmeces vse, kar ti pride pod roke.
Najes se res, a je vseskozi ista.
Bistvo visoke kuhinje je uporaba pravih sestavin v pravem trenutku, količini itn.
Amerika ima drugačno zgodovino in razloge.
da je kot je,je prisla po
Potrebi ne po dekretu. Ne moreš igrat evropskega nacionalizma kot izseljenec, tam je edino pravilo kapital .
In nenazadnje usa je velika in si kot čudak komot omislis svojo skupnost.
Predhodnica usa je uk, pa še tam so težnje da bi šli določeni ven oz so celo sami izstopili iz tvorbe, ki je bila njim blizu.
Amerika pomeni tudi gated comunities, drago šolstvo in zdravstvo, umiranje na cestah .
Amerika je zanimiva, a čisto dovolj je ena, podobno Kitajska.
Eu pa je lahko poskus za vnaprej, zaenkrat nam ne kaže najbolje.
A prihodnost je vedno nedorecena;)
Sine pa naj gre za kako leto živet v srbijo, če mu bo všeč je pač bolj srb, če ne, slovenec ;)
Sam mislim, da bi se dobro počutil na Irskem, čeprav nikoli nisem bil tam ;).
Resnica je kot ponavadi nekje vmes in troedina.
In ta upam, da ni v kotlu mineštre, kamor zmeces vse, kar ti pride pod roke.
Najes se res, a je vseskozi ista.
Bistvo visoke kuhinje je uporaba pravih sestavin v pravem trenutku, količini itn.
Amerika ima drugačno zgodovino in razloge.
da je kot je,je prisla po
Potrebi ne po dekretu. Ne moreš igrat evropskega nacionalizma kot izseljenec, tam je edino pravilo kapital .
In nenazadnje usa je velika in si kot čudak komot omislis svojo skupnost.
Predhodnica usa je uk, pa še tam so težnje da bi šli določeni ven oz so celo sami izstopili iz tvorbe, ki je bila njim blizu.
Amerika pomeni tudi gated comunities, drago šolstvo in zdravstvo, umiranje na cestah .
Amerika je zanimiva, a čisto dovolj je ena, podobno Kitajska.
Eu pa je lahko poskus za vnaprej, zaenkrat nam ne kaže najbolje.
A prihodnost je vedno nedorecena;)
Sine pa naj gre za kako leto živet v srbijo, če mu bo všeč je pač bolj srb, če ne, slovenec ;)
Sam mislim, da bi se dobro počutil na Irskem, čeprav nikoli nisem bil tam ;).
Strani: 1