2 uri
Kdo je 32-letnica, ki bo poskušala obrniti poslovanje Volva na Danskem
3 ure
SpaceX ostal brez tisoč milijard dolarjev tržne vrednosti 3
4 ure
Sedma noč spopadov: Iran grozi, da iz regije ne bo prišla niti kapljica nafte
4 ure
Nemška vlada ne nasprotuje več prevzemu Commerzbank, zdaj želi postaviti pogoje
5 ur
Apple pošilja pravna opozorila nekdanjim zaposlenim, ki so odšli k OpenAI
5 ur
Podnebne spremembe segajo v pivski kozarec. Znanstveniki iščejo rešitev v genih hmelja
7 ur
Na pragu nogometnih nebes
9 ur
Največ bi vas kupilo delnico NLB, sledijo Krka, Triglav in Luka Koper 1
12 ur
Pregled trgov: »Nemilo presenečenje« ob nadaljevanju razprodaje delnic podjetij za umetno inteligenco
16 ur
Najbolj brani članki danes
17 ur
Trump bi za hitrejši dostop do informacij, ki premikajo trge, zaračunal 100 tisočakov na mesec 2
19 ur
Proizvajalci čipov padli v medvedji trg; evforija okoli UI popušča
22 ur
Bruselj predlaga milejša pravila za trgovanje z izpusti 1
22 ur
Andy Burnham danes postaja šef laburistov, v ponedeljek pa novi britanski premier
23 ur
Kitajska pod Šijem izziva ZDA in predstavlja vizijo za svetovni razvoj UI
23 ur
Jamie Dimon: Ladjedelnice potrebujejo električarje, plače bodo sto tisoč dolarjev na leto 2
24 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
24 ur
Slavko Vinčić sodi finale SP: na igrišču ekipi, vredni milijarde, stavnice več možnosti dajejo Španiji 1
24 ur
Od oktobra navadna UPN bančna plačila le do 15. ure
1 dan
Kaj imajo Evropejci od glob za tehnološke velikane 1

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 6.732
[#3085052] 17.07.26 07:07
Odgovori   +    8
Spet se ponavlja stara zgodba, ko se problema lotijo na napačni strani.

Glavni akterji za krizo v avto industriji v EU so v Bruslju.

Vsaka nova norost, ki si jo izmislijo v Bruslju, podraži avtomobile in odganja kupce.

Pravi recept za propad.
OgnjenAnto sporočil: 693
[#3085067] 17.07.26 10:21 · odgovor na: FIN-544124 (#3085052)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 17.07.2026 10:22
[]
Spet se ponavlja stara zgodba, ko se problema lotijo na napačni strani.

Glavni akterji za krizo v avto industriji v EU so v Bruslju.

Vsaka nova norost, ki si jo izmislijo v Bruslju, podraži avtomobile in odganja kupce.

Pravi recept za propad.
Glavni akterji za krizo v avto industriji so v upravnih odborih le te.
Svet se tehnološko spreminja. EU avto industrija je pa živela na sto let starih tehnoloških paradigmah. In večina industrije še vedno živi na teh starih paradigmah.
In ja, politiki so krivi, ker so subvencije, pomoči in podobno, usmerjali ne v razvoj, kaj bo čez 25 let, ampak samo v socialni mir in status quo. MBA modeli v upravah so si pa samo izplačevali nagrade za skoraj nič dela, pa za zavijanje starega v nov celofan.
Kitajci so pa vedeli, da na starih paradigmah ne bo uspeha in so stavili na to, kaj bo čez 25 let. In to 25 let nazaj. Sedaj pa prihajajo rezultati.

Mi pa se dajmo zamislit, zakaj v EU nimamo svojega Google-a, Tesle, SpaceX, ali pa Anthropica in kopice drugih. In zakaj Baterije Zmaj Ljubljana niso postale eden izmed največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu, kitajski BYD pa je. Pa je bil nekoč samo mala fabrika baterij.

Eko subvencije za električne avtomobile so pa nepomemben del, koliko se je desetletja zmetalo denarja v tehnološki status quo v Evropi.
MF-484504 sporočil: 268
[#3085080] 17.07.26 11:42 · odgovor na: FIN-544124 (#3085052)
Odgovori   +    0
Čestitam!
0430ABAKU sporočil: 2.256
[#3085093] 17.07.26 15:59
Odgovori   +    1
Ravno včeraj sem po generalni obnovi motorja prišel do stopnje, ko sem sinhroniziral vrtenje ojnične in odmičnih gredi ter se ob teh rabotah ves čas čudil, kako je delovanje teh motorjev neverjetno zapleteno in občutljivo.
In ob teh tolerancah (npr. premer cilindra sem nameril da je za 0,02mm odstopanja pri 81mm - to je 0,025%) res vsa čast, da so klasični avtomobili in motorji sploh tako zanesljivi, kot so.
odvisnik sporočil: 4.651
[#3085109] 10:27 · odgovor na: 0430ABAKU (#3085093)
Odgovori   +    0
[0430ABAKU]
Ravno včeraj sem po generalni obnovi motorja prišel do stopnje, ko sem sinhroniziral vrtenje ojnične in odmičnih gredi ter se ob teh rabotah ves čas čudil, kako je delovanje teh motorjev neverjetno zapleteno in občutljivo.
In ob teh tolerancah (npr. premer cilindra sem nameril da je za 0,02mm odstopanja pri 81mm - to je 0,025%) res vsa čast, da so klasični avtomobili in motorji sploh tako zanesljivi, kot so.
To si po profesiji ali ti je hobi.
In kje se da kaj naucit v tej smeri.
Motoroznanstvo in elektrika me od vedno zanimata, ampak nisem imel nikoli priloznosti delat kaj vec v tej smeri.

Strani: 1

vm-kiva