Strani: 1

MatevzGroboljsek sporočil: 346
[#3065531] 30.07.25 16:46
Odgovori   +    11
Zadnja sprememba: MatevzGroboljsek 30.07.2025 16:47
To je to, sploh ni problem premalo nadzora na terenu ali ozaveščanja najemnikov, da prijavijo lastnike, kateri zahtevajo plačilo dela najemnine na roke ali ne želijo sklenit pogodbe; vse bo rešilo več administracije za najemodajalce, ki že sedaj to počno legalno, to rabimo.
FIN-300818 sporočil: 72
[#3065535] 30.07.25 17:56
Odgovori   +    21
Oddajam stanovanje, poročam davčno napoved 1x letno in ponižno plačam davek. Najemnik ima na naslovu stalno bivališče.
Veseli me, da me bodo lovili še z administrativnim porocanjem in zihr bodo našli kako podpičje, da me bodo dodatno kaznovali.
Na vsak način iščejo način kriminalizacije oddajanja stanovanj in način nacionalizacije.
Zlati stari časi žlahtnega komunizma.
Nekateri smo ga preziveli in si ga ne želimo več. Ocitno mora vsaka genetacija doziveti vojno in si zrihtati svoj komunizem!?
Endimion sporočil: 10.975
[#3065542] 30.07.25 19:52 · odgovor na: FIN-300818 (#3065535)
Odgovori   +    1
To, da ima najemnik stalno prebivališče prijavljeno na tvojem lastniškem stanovanju je imho neumnost.
GV-1113 sporočil: 1.613
[#3065556] 30.07.25 21:49 · odgovor na: Endimion (#3065542)
Odgovori   +    3
Če daš najemniku pogodbo, lahko on sam na UE prijavi ali začasno ali stalno prebivališče, ne da bi te moral za to prositi.

Kako bi mu ti to preprečil? Da mu rečeš, da mu kot sankcijo ne boš več podaljšal pogodbe, če to naredi?
g0ga sporočil: 130
[#3065562] 31.07.25 06:22 · odgovor na: GV-1113 (#3065556)
Odgovori   +    3
Ne drži, da lahko najemnik sam prijavi prebivališče. Soglasje za prijavo mora biti izrecno podano bodisi v najemni pogodbi sami ali v ločenem dokumentu. Z navedbo ali sme prijaviti stalno ali začasno prebivališče. Glede dodatnega poročanja pa se popolnoma strinjam z enim prejšnjih komentarjev. Očitno se trudijo, da bi se čim manj lastnikov praznih stanovanjskih nepremičnin odločalo za (legalno) oddajanje.
luk33 sporočil: 201
[#3065567] 31.07.25 07:55
Odgovori   +    3
to vlado si bomo res zapomnili po dodatnih administrativnih bremenih, za katere se človek praša, kako jim to sploh pride na misel (od štemplanja naprej)?!
signup sporočil: 9
[#3065571] 31.07.25 08:27
Odgovori   +    0
Ali bo treba poročati tudi če v stanovanju živijo otroci, ki imajo tam stalno prebivališče in ni najemnine. Kaj pomeni "posel"?
[#3065576] 31.07.25 08:57 · odgovor na: GV-1113 (#3065556)
Odgovori   +    1
Ne gre.

Jaz sem začasno prijavljen v MB (stalno imam v LJ), in sem moral k vlogi priložiti soglasje lastnice stanovanja, i.e. partnerke.

Stalno prebivališče pa načeloma lahko prijaviš z najemno pogodbo. Vendar (jebeni vendar), mora obstajati trajna povezava med naslovom in osebo, ki stalno prebivališče prijavlja. Tle smo pa na tankem ledu. Če na UE dejansko gledajo, ti lahko to prijavo zavrnejo, ker z najemno pogodbo, ki traja eno leto težko rečeš, da je to nekaj trajnega. s Sogalsjem lastnika stanovanja pa se seveda da to urediti tudi brez najemne pogodbe.

Dati stalno prebivališče najemniku je tvegano ker je ne moreš, kot lastnik stanovanja umaknit enostavno. dejansko se mora najemnik prijaviti za stalno drugod, da preneha to obstoječe. tudi če se odseli, in se ne prijavi drugod. Takrat moraš sprožit postopek ugotavljanja stalnega prebivališča na UE, kar traja u patos dolgo, pa met priče itd itn... Cela kolobocija.

Pri začasnem pa samo soglasje umakneš. oziroma ga kar sam odjaviš.
[#3065579] 31.07.25 10:15
Odgovori   +    1
Je pa zanimivo, če imaš v stanovanju kakšno študentko in pobiraš gotovino. In v primeru kontrole FURS-u pač rečeš, da je to tvoja ljubica in da v stanovanju biva (v finančnem smislu) zastonj.

Ali ti FURS sploh kaj more, če tudi sicer omogočiš komu bivanje v stanovanju zastonj?
[#3065580] 31.07.25 10:19 · odgovor na: g0ga (#3065562)
Odgovori   +    0
Nevladniški pravni svetovalci pravijo drugače, da to lahko menda naredi že s samo najemno pogodbo, tudi če v njej ni nekega soglasja:

najemniski-sos.si/od...A1%C4%8Da/
[#3065581] 31.07.25 10:24 · odgovor na: Endimion (#3065576)
Odgovori   +    0
Kako torej UE ravna v praksi, če ima najemnik v rokah najemno pogodbo za določen čas 1 leta brez nekega izrecnega soglasja?

Mu dovoli prijavo stalnega prebivališča ali ne?
[#3065605] 31.07.25 16:48 · odgovor na: GV-1113 (#3065581)
Odgovori   +    2
Teorija, se pravi zakoni, nič ne predpisujejo, kaj naj UE v takem primeru naredi.

Praksa je pa pisana. Moji partnerki, ki oddaja stanovanje, se je pred leti tako ena tetika za stalno naselila. A je imela najemno pogodbo sklenjeno za nedoločen čas (in jo je moja madam pisno prekinila, ko so nehale prihajat najemnine). In niti opazila ni, dokler ni ni zaradi neke izvršbe ex najemnice na vrata že novemu najemniku uletel sodni izvršitelj. Od takrat naprej sklepa pogodbe za eno leto, in se to potem podaljšuje.

Moja sestra je s pogodbo za eno leto na UE Ljubljana poskusila, pa so jo odslovili da najemna pogodba ki ima fiksno veljavnost enega leta ne more bit podlaga da je prebivališče trajno, in ga ni mogla registrirati.

Mi eno stanovanje v LJ oddajamo, in je v pogodbi enostavno klavzula, ki prepoveduje registracijo stalnega prebivališča, dovoli pa se registracija začasnega, za dobo trajanja najemne pogodbe.

Tako da najbrž precej odvisno od metle na UE. Zakaj ni univerzalne prakse, ne vem.

Ampak point pa ostane. Ne prijavljati stalnega prebivališča najemniku, ker ga ne moreš z enostavno vlogo umaknit. Začasno lahko kadarkoli. Ne le da lahko, celo moraš.
odvisnik sporočil: 2.658
[#3065607] 31.07.25 17:11 · odgovor na: Endimion (#3065605)
Odgovori   +    0
[Endimion]
Teorija, se pravi zakoni, nič ne predpisujejo, kaj naj UE v takem primeru naredi.

Praksa je pa pisana. Moji partnerki, ki oddaja stanovanje, se je pred leti tako ena tetika za stalno naselila. A je imela najemno pogodbo sklenjeno za nedoločen čas (in jo je moja madam pisno prekinila, ko so nehale prihajat najemnine). In niti opazila ni, dokler ni ni zaradi neke izvršbe ex najemnice na vrata že novemu najemniku uletel sodni izvršitelj. Od takrat naprej sklepa pogodbe za eno leto, in se to potem podaljšuje.

Moja sestra je s pogodbo za eno leto na UE Ljubljana poskusila, pa so jo odslovili da najemna pogodba ki ima fiksno veljavnost enega leta ne more bit podlaga da je prebivališče trajno, in ga ni mogla registrirati.

Mi eno stanovanje v LJ oddajamo, in je v pogodbi enostavno klavzula, ki prepoveduje registracijo stalnega prebivališča, dovoli pa se registracija začasnega, za dobo trajanja najemne pogodbe.

Tako da najbrž precej odvisno od metle na UE. Zakaj ni univerzalne prakse, ne vem.

Ampak point pa ostane. Ne prijavljati stalnega prebivališča najemniku, ker ga ne moreš z enostavno vlogo umaknit. Začasno lahko kadarkoli. Ne le da lahko, celo moraš.

Sam sem imel stalno prijavljeno kot najemnik, kar nekaj let.
Mislim, da ni tak problem to izbrisat, če najemnik ne živi več tam in je to bolj neke vrste "urbani mit".
Mislim, da je dovolj že vloga na eu za razjasnitev dejanskega stanja.

Tudi malo je noro, ce najemas in živiš nekje, sploh dalj časa.
Naslova stalnega pa tam nimaš.
Živiš in delaš v Lj , na delo pa se voziš iz stalnega naslova v Črnomlju;).

Ženi so enkrat zagrozili na sihtu, da ji bodo obračunavati stroške iz stalnega bivališča, če ne prinese potrdila o začasnem, ki je bilo 10 km bliže ;).

Ja pa to cela kolobcija s temi bivalisci in se ne moreš prijavit kar povsod, čeprav imaš nepremičnino s hisno številko npr.
[#3065613] 31.07.25 18:07 · odgovor na: odvisnik (#3065607)
Odgovori   +    0
Jaz imam stalnega v LJ, začasnega v MB, a se mi prevoz na delo obračunavajo iz LJ naslova. Ker šteje dejansko mesto od koder greš na delo. Če delam iz MB, delam od doma. Ko pa sem že šel v našo poslovalnico v MB so mi pa obračunali lokalno avtobus tarifo.

V javnem sektorju so se leta nazaj šli zgodbe, da se je prijavil v Prekmurju pa imel pol plačan prevoz iz Spodnjih Zgornjevcev do LJ. V resnici pa dejansko živel v LJ. Dokler niso začeli tega preverjat (spet ne povsod enako). Sosed je tako v UKC fasal odpoved. Ker jih je leta in leta nategoval, da se vozi iz Bele Krajine v Ljubljano. Ko so ga dobili, je bilo prepozno. Hvala Bogu da je bil tik pred penzijo...

Kolegica, ki je precej visoko na MJU potala po 10 odpovedi letno zaradi tega. Ker folk poskusi nategovati.

Strani: 1