Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Podražitev kruha bralce sili v peko kruha doma
sporočil: 2.904
Pšenični kruh je itak strup za človeški organizem, mogoče bojo pa
vsaj višje cene spametovale ljudi.
sporočil: 1.018
[rskerl]Indeed, ga pečemo že več kot eno leto. Vzame 10 minut dela (v avtomatu), je mehak in polnega okusa ter bre Ejev.
Domači kruh je najboljši.
sporočil: 21.898
[chef]ma ne, ni bojazni, da bi bil kak moj uporabljen :)))
boš videl, ko bo kak tvoj uporabljen :) s tem že nisi na pravi poti :)
a misliš, da si želim priti med posvečene? :)
sporočil: 6.444
Dow je v klanskem letu pridobil 11% Kruh se je podražil za
12%
Nagradno vprašanje, kolikšna je gospodarska rast?
Za mene to pomeni inflacijo in razvrednotenje denarja. Borza pa v negativi.
Nagradno vprašanje, kolikšna je gospodarska rast?
Za mene to pomeni inflacijo in razvrednotenje denarja. Borza pa v negativi.
sporočil: 1.018
[Jackk]Spregledal si, da se je za toliko podražil ŽITOV kruh. Fantje malo pozabijo, da niso več v SFRJ in da se kruh dobi tudi kje druge.
Za mene to pomeni inflacijo in razvrednotenje denarja. Borza pa v negativi.
Finance, koliko se je podražil kruh drugod po EU? Bi rekel da nič ali skladno z inflacijo...
sporočil: 159
Že 4 leta kruh in razne pekovske izdelke pečemo doma. Prvič je
ceneje, bolj polnega okusa, veš kaj daš med sestavine, torej brez
barvil, konzervansov, pečeš kadarkoli,z nadzorom soli in sladkorja,
le čas si je treba vzet, vmes med vzhajanji je vedno dovolj časa za
mnogo drugih del.Skratka kadar se doma peče kruh je to skoraj
praznik, lepo diši in najlepše je ko so otroci ko muhe na med. Ne
rabiš nobenih salam,namazov, nič samo kos domačega kruha in šalca
mleka zvečer ali zjutraj, pa je košček družinske idile poln. Še to!
Vsi v družini zdaj znajo samostojno peči najrazličnejše kruhe od 8
leta naprej in to je šlo čisto spontano.
sporočil: 3.523
[tahir]Jaz tudi z veseljem pečem že nekaj mesecev. Namešam pa: polnozrnato + rženo + ajdovo + ovsene kosmiče + semena, ga ne zamenjam za nobenega kupljenega :) rešil pa sem se tudi jutranjega stresa, ko sem vsakič lačen hitel v trgovino po drag kruh ali žemlje.
> [rskerl]
> Domači kruh je najboljši.
Indeed, ga pečemo že več kot eno leto. Vzame 10 minut dela (v avtomatu), je mehak in polnega okusa ter bre Ejev.
sporočil: 3.523
[fcajt]Trgovec, seveda.
razrežite še prodajno ceno kruha, da se vidi kdo si v tej verigi nagrabi največ!!??
sporočil: 11
Jah pecte kruh sami pa nehajte jamrat. Mislim tle vsi samo jamrate
kolk je drago, pa je kruh najlažje spečt od vsega. Dokler boste pa
kruh kupovali drago bo drag.
sporočil: 5.835
Kruha ne kupujem, ker imam raje, da ima pekovski izdelek več skorje
in manj sredice. Žemlja in kajzerca se mi zato zdita bolj okusni,
kot kruh.
Ni pa dobro pretiravati pri količini uživanja izdelkov iz moke. Za odraslo osebo je po mojem mnenju povsem dovolj 1 polnozrnata kajzerca in 1 bela žemlja dnevno, kar oboje stane komaj 11 evrov na mesec, če se kajzerca in žemlja uživata vsak dan.
Kajzerce in žemlje shranjujem v zmrzovalniku. Ko kajzerco želim uporabiti, jo pustim približno četrt ure, da se odtaja, jo prerežem na pol in opečem v opekaču. Skorja je prijetno hrustljava, okus in vonj kajzerce pa sta odlična, skoraj takšna kot pri sveže pečenem izdelku.
Ni pa dobro pretiravati pri količini uživanja izdelkov iz moke. Za odraslo osebo je po mojem mnenju povsem dovolj 1 polnozrnata kajzerca in 1 bela žemlja dnevno, kar oboje stane komaj 11 evrov na mesec, če se kajzerca in žemlja uživata vsak dan.
Kajzerce in žemlje shranjujem v zmrzovalniku. Ko kajzerco želim uporabiti, jo pustim približno četrt ure, da se odtaja, jo prerežem na pol in opečem v opekaču. Skorja je prijetno hrustljava, okus in vonj kajzerce pa sta odlična, skoraj takšna kot pri sveže pečenem izdelku.
sporočil: 801
Dohodkov uprave itak ne mešajo z navadnimi plačami. Se bo pa hrana
povsod dražila in prihodnje leto bo verjetno še slabše. Suša,
poplave, tudi topel januar vplivajo na proizvodnjo hrane, ki je
sicer v ceni udeležena manj kot polovico. Se bodo trgovci odrekli
svojim dobičkom? Marža trgovca v ceni predstavlja znaten delež, ne
pozabite. Tukaj je možnost za konkurenco.
Po drugi strani pa, ima morda Žito kake terjatve do SCT, ki jih mora odpisati??
Po drugi strani pa, ima morda Žito kake terjatve do SCT, ki jih mora odpisati??
sporočil: 207
jest že nekaj časa kupujem Mercatorjev dnevni kruh. štrca 70 dkg
stane 0,62 €. in je ravno tako dober kot konkurenčni in dražji. ga
pa dostikrat zmanjka...
sporočil: 19
Podražitev me ne gane preveč. Pri nas pečemo kruh doma - v mašinki.
Večinoma iz polnovredne moke, kupjene na ekoloških tržnicah. Kljub
dražji moki sem preračunal, da je strošek domačega kruha manjši,
kot če bi ga kupoval v trgovini. Takega kruha pojemo manj, saj
precej bolj nasiten id kupljenega. Pa brez barvil, brez
konzervansov in raznih drugih pritiklin.
sporočil: 3.600
[Jackk]Dow je v lanskem letu pridobil 11%, stanovanja pa so se pocenila 15%.
Dow je v klanskem letu pridobil 11% Kruh se je podražil za 12%
Nagradno vprašanje, kolikšna je gospodarska rast?
Za mene to pomeni inflacijo in razvrednotenje denarja. Borza pa v negativi.
Nagradno vprašanje, kakšna je gospodarska rast?
Za mene to pomeni deflacijo in okrepitev denarja. Borza pa v pozitivi.
p.s.
Seveda je zgornja navedba napačna in gre v obeh primerih za paradoks (teza, ki uporablja na videz pravilno logiko, a kljub temu poda kontradiktoren sklep).
Uporaba induktivne logike (sklepanje od posamičnega primera k splošnemu zaključku) je zelo priljubljena v političnih debatah, ko se na posameznih primerih dokazuje svoj prav.
Je pa res, kdor še za kruh nima, temu tudi pocenitev stanovanj nič ne doprinese.
sporočil: 4.799
[hafnerj]Pri domači peki ne pozabit še na porabljeno elektriko.
Že 4 leta kruh in razne pekovske izdelke pečemo doma. Prvič je ceneje, bolj polnega okusa, veš kaj daš med sestavine, torej brez barvil, konzervansov, pečeš kadarkoli,z nadzorom soli in sladkorja, le čas si je treba vzet, vmes med vzhajanji je vedno dovolj časa za mnogo drugih del.Skratka kadar se doma peče kruh je to skoraj praznik, lepo diši in najlepše je ko so otroci ko muhe na med. Ne rabiš nobenih salam,namazov, nič samo kos domačega kruha in šalca mleka zvečer ali zjutraj, pa je košček družinske idile poln. Še to! Vsi v družini zdaj znajo samostojno peči najrazličnejše kruhe od 8 leta naprej in to je šlo čisto spontano.
Takole čez palec:
- mesečni elektro račun 253 kWh cca. 33,00 €
- mašina za peko z 800 W
- celoten čas ene peke cca. 3 ure
- strošek za elektriko cca. 0,31 €
ko dodamo še 1/2 kg moke (0,25 €), 7 gr kvasa (0,26 €), 3 dcl vode je "zastonj", vse skupaj znese okoli 0,82 € .
Se splača ?
sporočil: 7.885
[seeden]Probaj črnega mercatorjev črni hleb kilski, prej je bil 0,99€ kila, v torek je šel na 1,19 nazaj, ker prej je bil tudi že toliko, tako da nisem siguren ali so to že podražili...
jest že nekaj časa kupujem Mercatorjev dnevni kruh. štrca 70 dkg stane 0,62 €. in je ravno tako dober kot konkurenčni in dražji. ga pa dostikrat zmanjka...
Bomba kruh. Nič boljši od njega so tam blizu 2 evra.
No ja sicer je tudi ta recimo dober, če ga pospraviš v enem dnevu. Ta črni ti je dober 3 dni brez problemov, pa nič se ne drobi. Eto probaj tega v petek vzeti, da ti ne bo treba potem čez vikend v trgovino skakat. :)
Sem enkrat probal Sparovega onega poceni. Ni bol ne vem kaj, pa drugi dan je razpadel na prafaktorje oziroma drobtine.
Ja saj tega tudi dostikrat zmanjka, dostikrat pa ga niti ne pripeljejo...
Sicer ne vem če ga imajo povsod, bi morali ker ga v Grosupljem pečejo. Vsaj nekaj iz Grosuplja da ni zanič. :)
sporočil: 7.885
[RTM]
Pri domači peki ne pozabit še na porabljeno elektriko.Hja odvisno. Vprašanje koliko jih mora biti v familiji da se splača.
Takole čez palec:
- mesečni elektro račun 253 kWh cca. 33,00 €
- mašina za peko z 800 W
- celoten čas ene peke cca. 3 ure
- strošek za elektriko cca. 0,31 €
ko dodamo še 1/2 kg moke (0,25 €), 7 gr kvasa (0,26 €), 3 dcl vode je "zastonj", vse skupaj znese okoli 0,82 € .
Se splača ?
Se pa splača če ženo zaposliš s peko kruha, da ti ne lazi po trgovinah za cunjicami. :)
sporočil: 1.018
[fiston]
> Takole čez palec:sol, cuker in olje si pozabil računat O_o
> - mesečni elektro račun 253 kWh cca. 33,00 €
> - mašina za peko z 800 W
> - celoten čas ene peke cca. 3 ure
> - strošek za elektriko cca. 0,31 €
>
> ko dodamo še 1/2 kg moke (0,25 €), 7 gr kvasa (0,26 €), 3 dcl vode je "zastonj", vse skupaj znese okoli 0,82 € .
>
Za peko se meni obnese program, ki kruh zmesi in speče v 1.2 ure. Moko pa trenutno uporabljamo nekoliko dražjo, mislim da je 0,9€ na kilo. Vprašanje, če se splača v mlin po cenejšo, ker več pokuriš na času, benzu in skladiščenju, kot profitiraš. Kvas mislim da je malo cenejši. Je dober tudi tisti iz Hoverja, moka (0,5x€ na kilo) od tam pa nekomu v družini ni všeč (meni se ni zdela slaba, moram narediti blind test, da vidim, če ima dotična oseba povezavo med Hoferjem in slabim okusom, he he).
sporočil: 312
Zadnja sprememba: anon-201836 13.01.2011 13:43
[RTM]Čas peke kruha je prej kakšno uro kot tri.
> [hafnerj]
> Že 4 leta kruh in razne pekovske izdelke pečemo doma. Prvič je ceneje, bolj polnega okusa, veš kaj daš med sestavine, torej brez barvil, konzervansov, pečeš kadarkoli,z nadzorom soli in sladkorja, le čas si je treba vzet, vmes med vzhajanji je vedno dovolj časa za mnogo drugih del.Skratka kadar se doma peče kruh je to skoraj praznik, lepo diši in najlepše je ko so otroci ko muhe na med. Ne rabiš nobenih salam,namazov, nič samo kos domačega kruha in šalca mleka zvečer ali zjutraj, pa je košček družinske idile poln. Še to! Vsi v družini zdaj znajo samostojno peči najrazličnejše kruhe od 8 leta naprej in to je šlo čisto spontano.
Pri domači peki ne pozabit še na porabljeno elektriko.
Takole čez palec:
- mesečni elektro račun 253 kWh cca. 33,00 €
- mašina za peko z 800 W
- celoten čas ene peke cca. 3 ure
- strošek za elektriko cca. 0,31 €
ko dodamo še 1/2 kg moke (0,25 €), 7 gr kvasa (0,26 €), 3 dcl vode je "zastonj", vse skupaj znese okoli 0,82 € .
Se splača ?
sporočil: 5.181
Zadnja sprememba: anon-97761 13.01.2011 13:46
[RTM]ja kko si pa ti to računal.
Pri domači peki ne pozabit še na porabljeno elektriko.
Takole čez palec:
- mesečni elektro račun 253 kWh cca. 33,00 €
- mašina za peko z 800 W
- celoten čas ene peke cca. 3 ure
- strošek za elektriko cca. 0,31 €
ko dodamo še 1/2 kg moke (0,25 €), 7 gr kvasa (0,26 €), 3 dcl vode je "zastonj", vse skupaj znese okoli 0,82 € .
1. skupen program res traja 3 ure, ampak je od tega prvi 2 uri 2-3 x po 10 min. mešanja + rahlo segrevanje za vzhajanje, mogoče v tem času porablja povprečno kvečjemu kakšnih 100W.
2. cena elektrike je 0,07€/KWh. tudi če izhajam iz tvojih predpostavk, da pekač dela 3h na 800W, ti to znese skupaj 0,168€
sporočil: 1.345
moka s ebo podrazila v februarju , takoj ko pride obracun skode
kmetijstva v Avstraliji!!! cca 3% ...verjemite!!! tako da se kr
zalozite!
sporočil: 215
V vseh trgovskih verigah imajo po mojem mnenju pokvarjen kruh.Vsi
kruhi in pekovska peciva vsebujejo kemikalije, katera povzročajo
razne bolezni med drugim tudi rak.Trgovci nimajo v ponudbi kruha
brez kemičnih dodatkov, največkrat pa imajo cocktail aditive ali
kemični -pekovski dodatki (to je več kamikalij, ki so pod
normativom, ki jih morajo dati na deklaracijo. Več malih da še
večjo škodo za kupca, ki misli da je brez kemičnih
dodatkov).Trebalo bi prepovedati takšne izdelke,saj se da kruh
speči samo iz :moke,soli,kvasa,malo sladkorja po izbiri a ni
nujno,in vode.Pa dober tek.