Strani: 1

Z1 sporočil: 673
[#2782404] 04.07.19 21:27
Odgovori   +    20
To sporočilo je izbrisal avtor (26.11.2019 17:00)
rx170 sporočil: 6.403
[#2782412] 04.07.19 23:18
Odgovori   +    6
delavci gredo po zaslužek v Avstrijo in druge države, kjer so bolje plačani.
No shit.

Avtor vidi rešitev v krčenju ponudbe. To je ta ekonomska logika, ki nas je pripeljala v to žalostno stanje.
Gustl sporočil: 13.629
[#2782421] 05.07.19 07:21
Odgovori   +    15
Goran iz Viteza v Bosni, ki me je stregel v Zell am See bolje, kot bi me kadarkoli v Dalmaciji, mi je enostavno razložil:


"Prej sem delal sezone v Primoštenu. Čez sezono smo zelo dobro služili, napitnine so bile zelo velike. Ampak to je bilo dva meseca, ostali čas sem postopal doma v Bosni. Pa gazda je stalno želel naše napitnine.

Sedaj sem v Avstriji, imam službo skozi celo leto, razmere so urejene."

Predvsem Hrvaška s svojo ponudbo nima izbire, rabi sezonske delavce in to se ne reši čudežno samo z visjimi plačami, saj ne morejo biti ta dva meseca tako visoke, da bodo potem gorani 10 mesecev postopali.

Velik del Slovenije pa bi lahko bil drugačen, bolj kot Avstrija, torej celoletni turizem. In tudi gre ponekod v to smer.
bc123a sporočil: 48.253
[#2782431] 05.07.19 08:21
Odgovori   +    13
Zadnja sprememba: bc123a 05.07.2019 08:22
ni videti, da je izkoristek dovolj dober, morda zato, ker storitve kupcem vsi prodajamo prepoceni
Ni "prepoceni" problem, ampak premalo fleksibilno prilagajanje cen.

To kar se je v Ljubljani zgodilo to pomlad, da en teden nisi mogel dobiti nobene hotelske sobe je grozovit fail. Koliko denarja so hotelirji spusili iz rok, ker niso dvigovali cen ko jim je ponudba kopnela?
Pri nas kuhinje praviloma delajo brez predaha, od enajstih zjutraj do enajstih zvečer.
V enem od avstrijskih hotelov verige Ibis sem videl da imajo hrano 24 ur na dan, kar je izrazito premium storitev za 3* hotel, ki pa hoce privlaciti poslovne goste (ki tudi vec zapravijo). V ponudbi ponoci imajo ene 5 jedi. Seveda jih ne kuha kuhar, ampak so to zadeve tipa Pogrej&Pojej, ki jih v mikrovalovki pogreje receptor (itak nima nobenega dela ponoci, mora pa biti on duty zaradi prihodov in odhodov) in ti jih lepo prinese v sobo. In voila imas 24 urni room service!

V nekem drugem hotelu, spet v okviru druge verige v nemciji sem videl resitev, ko je sank in recepcijski pult iz strani zaposlenih lepo povezan v eno celoto (stranka ima obcutek da je locen), zato lahko pijaco streze receptor v casu, ko je povprasevanja manj, natakar/barmen pa oddela samo tiste ure, ko je gneca.

Tega knowhova grozovito manjka in tega ne bo dokler se velike verige ne opogumijo in pokupijo slovenskih turisticnih kapacitet.

Spet v enem drugem hotelu/resortu 5* verige Marriot sem dozivel da so v casu, ko so ugotovili, da imajo najmanj strank v plaznem baru imeli rutinsko "happy hour 2 za 1".

Pri nas v Termah 3000 lepo zaprejo zunanji bar ob 18.00, ceprav je kopalisce odprto do 21.00 in ob casu zapiranja bara v njem se veliko ljudi. Ker je tisti bar po Tajnikarjevem Adria pravilu zato, da gostje niso zejni, ne zato, da bi kaj zasluzili in zaceli ponujati pice za vecerjo (podnevi jih imajo), da pritegnejo goste ki planirajo domov na vecerjo, pa bi jih lahko premamili da bi pico pojedli tam in ostali malo dlje v kopaliscu.

Kup neumnosti skratka, vzrok je pa v glavnem v tajkunjenju ki pri turizmu se vedno ostaja nerazreseno, za razliko od ostalih firm, ki so bile prodane (iz sosednjega clanka ki lepo kaze kako so tujci,ki se na posel spoznajo (za razliko od kupcev Adrie seveda) zrihtali Lasko, pa Radensko, pa se kup firm).
najobj sporočil: 31.920
[#2782514] 05.07.19 14:18
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: najobj 05.07.2019 14:19
... V neki restavraciji v hrvaški Istri vidim pet natakarjev, ker je ura 17.30, nimajo kaj početi. Čez dve uri bodo imeli polne roke dela. Zakaj niso ob 17.30 doma? ...

... OK, ampak fajn bi bilo, če bi Pero konkretno povedal, kakšna je tota "boljša organizacija", ker bi res rad videl, kje bo dobil natakarje, ki bodo za isti denar od osmih zjutraj do polnoči hodili delat nekajkrat po nekaj ur, da bodo imeli vseh osem plačanih ur polne roke dela in bo imel lastnik gostilne največ profita ...
EKSPROPRIACIJA sporočil: 423
[#2782574] 05.07.19 19:28
Odgovori   +    2
Part-time jobs, upokojenci, študenti, normiranci,... osebki, ki jim paše mal delat-mal ne. Ni 100% rešitev je pa na celem sveti v uporabi. Vsak 8. Američan je baje delal v Mc Donaldsu.
Frajtar sporočil: 59
[#2782777] 07.07.19 19:50
Odgovori   +    2
Diskontni trgovci razumejo upravljanje časa, tudi v trgovini so špice na blagajnah. 4 oziroma 6 ur oddelas na polno, placa pa kot konkurenca za 8 ur. Mogoče celo več.

Poznam eno, kjer imajo doma kmetijo. Njej je tak model super, ker potem lahko še doma dela.

Podobna logika lahko velja tudi za gostinstvo.

Zdaj pa naj se o penzijah usuje:)

Strani: 1