Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vinski slovar: kaj je dekantiranje?
Strani: 1
sporočil: 4.080
Zadnja sprememba: anon-180464 30.11.2016 23:02
Kdor je prešprical ...Za dekantiranje smo slišali že v osnovni šoli pri kemiji in to nič v povezavi z vinom.
Bilo pa je približno v isti baži kot filtriranje.
Dekantiranju se je menda reklo tudi odlivanje, kar se sploh v povezavi z vinom sploh ne sliši dovolj prefinjeno.
Tole pri vinu je namreč v zelo podobnem pomenu, z dodanega nekoliko umetniškega pridiha.
Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
sporočil: 14.456
[kekez]Točno tako. In dekantiranje pride od dejstva, da so oštirji vino iz kant prelivali v štefane in poliče. Če je oštir dekantiral premalo vina, je prišel na kant. Pobiči, ki so izpraznili preveč štefanov, so se večkrat zravsali in so koga tudi razkantali. Ampak to je bilo v tistih mračnih časih, ko se je družabno življenje odvijalo za pravimi ne pa virtualnimi šanki. :-)
Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
sporočil: 13.528
[pobalin]Misliš da so koga dekantirali.. :)
> [kekez]
> Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
Točno tako. In dekantiranje pride od dejstva, da so oštirji vino iz kant prelivali v štefane in poliče. Če je oštir dekantiral premalo vina, je prišel na kant. Pobiči, ki so izpraznili preveč štefanov, so se večkrat zravsali in so koga tudi razkantali. Ampak to je bilo v tistih mračnih časih, ko se je družabno življenje odvijalo za pravimi ne pa virtualnimi šanki. :-)
sporočil: 681
[vickibedi].. dekaptirali
> [pobalin]
> > [kekez]
> > Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
>
> Točno tako. In dekantiranje pride od dejstva, da so oštirji vino iz kant prelivali v štefane in poliče. Če je oštir dekantiral premalo vina, je prišel na kant. Pobiči, ki so izpraznili preveč štefanov, so se večkrat zravsali in so koga tudi razkantali. Ampak to je bilo v tistih mračnih časih, ko se je družabno življenje odvijalo za pravimi ne pa virtualnimi šanki. :-)
Misliš da so koga dekantirali.. :)
sporočil: 1.153
Vsakojake neumosti se spomnijo novodobni pivci vina. Za tiste ki
prisegajo na dobro vino pijejo le tega že stoletja iz
garrafe.Debelina stekla na garrafi pa je sinonim ali pokazatelj
kvalitete vina.
sporočil: 1.005
Uf, kakšni komentarji... Peter, ali se ti splača imeti tole rubriko
pri tovrstni večinski klienteli vaških pijančkov in abstinentov?
sporočil: 9.333
Zadnja sprememba: 153 07.12.2016 22:44
Vinski slovar - vzpodbudna novica, zadeželo vinaradopivcev že kar neobhodna
slovarska / leksikalna dolžnost in pravica.
[Ob tej novici velja opozoriti tudi na našega mednarodno uveljavljenega vinarskega strokovnjaka, najbrž bolj znanega v svetu kot doma, g.Marjana Kvedra iz Ljubljane !]
Sodražan
sporočil: 178
[tes]Zakaj? Dosedaj pri Financah niso bili ravno izbirčni v tem kontkestu.
Verjetno da. Samo mora pazit koga izbira za avtorje prispevkov.
Strani: 1