Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Nad konkurenco z ročno izdelanim sirom
Strani: 1
sporočil: 10.824
"Sirarna, ki ima prostore v Srednji vasi v Bohinju, s šestimi
zaposlenimi pridela na teden okoli 800 kilogramov bohinjskega sira,
zraven pa še nekaj triglavskega planšarskega sira in geografsko
zaščitenega sira mohant."
Me prav zanima, kako je mohant lahko geografsko zaščiten. Moja pokojna babica (umrla 1980) je doma delala mohant in ga prodajala v Ljubljano. Živimo (tudi babica je od svojega rojstva do svoje smrti) živela v Šentjakobu ob Savi. Mohant se je delal vsepovsod naokoli, tako, da je geografska zaščita nečesa, kar sploh ni geografsko omejeno en navaden blef.
PS Kot otroku mi je mohant bil vedno malo čuden, tako da ga sploh nisem nikoli jedel.
Me prav zanima, kako je mohant lahko geografsko zaščiten. Moja pokojna babica (umrla 1980) je doma delala mohant in ga prodajala v Ljubljano. Živimo (tudi babica je od svojega rojstva do svoje smrti) živela v Šentjakobu ob Savi. Mohant se je delal vsepovsod naokoli, tako, da je geografska zaščita nečesa, kar sploh ni geografsko omejeno en navaden blef.
PS Kot otroku mi je mohant bil vedno malo čuden, tako da ga sploh nisem nikoli jedel.
sporočil: 159
Ja ima poseben vonj,ampak ravno taki siri v Švici na Apenzell-u
dosegajo še dvakrat višje cene - ravno zaradi intenzivnega vonja, z
intenzivnostjo vonja sorazmerno s časom zorenja je šla tud cena v
višave cca x2... siru ne dodajajo glih kakega Chanel al pa Dolce nd
Gabana parfuma, niti kakih umetnih razdišalcev.Me je iz tiste
švicarske trgovine s sirom malone zabrisalo ven tako je kao
"smrdelo", ampak če veš, da je pristno, sploh ni debate, pa vzameš
manj zorjenega, mal potrpiš,plačaš in greš. Vsak mojster svojaga
foha , ki nekaj dela, izdeluje , počne, ima kot rokodelec pač vonj
po materialu, ki ga obdeluje:mlekar,sirar,konjar,čevljar,mehanik,
hlevar, lekarnar, kozmetik, arhivar.... Vse npr sire, ki jih
naredijo človeške roke z večstoletnim znanjem obdelave, pridelave,
pa je vredno spoštovati in ceniti ravno zaradi čistosti sestavin-
beri brez dodanih umetnih arom, barv,dodatkov proti kvarjenju ipd
razan morda zelišč drobnjak,poper, plemenitih plesni ipd. Konc
koncev tud mleko izpod krav ne smrdi/diši kot industrijsko obdelano
mleko, ki ga popolnoma osiromašijo vseh vitaminov, razbijejo
mašč.celice, da se ne nabirajo na stenah, pol pa dobimo belo vodo,
ki jo mastno plačamo po +/- 10centov na 86 centov: za ta denar
dobim liter polnomastnega mleka, po enem tednu imam cca 400g
smetane, iz tega naredim cca 350 g masla al pa odcejenih ocvirkov
(odlični so na makaronih ali mlincih) in masla za cvretje jajc,
drobtin. Vonj je intenziven, in navadili smo se ga, tko kot bučnega
ali olivnega olja, ki marsikomu ne gre in mu smrdi- vse je stvar
promocije,propagande od zdravstvene,farmacevtske do alternativcev,
ki se ciklično ponavljajo za ali proti - vsak svoje zagovarja. Ni
ga čez peciva, ne kruha, ne jajc, ki ne bi bili pečeni ali ocvrti
na tem maslu- ničesar ne zavržemo, pa zaradi tega nima nihče ne
holesterola, ne pritiska, otroci so zdravi, kri tudi, kosti imajo
močne. Sire pa kupujemo, vse vrste, tudi bolj močnih vonjev, sicer
jih pa ne moreš jesti na kile, po rezinah, še nihče ni zbolel zarad
kake plesni , pa smo tud že plesniv sir postrgali, oprali pa tud
driske ni blo...ja, podpiramo slov-proizvode -dokler bo le kak evro
v denarnici... in poraba zmerno po pameti in v skladu s fizično
aktivnostjo...
sporočil: 933
Zadnja sprememba: anon-88574 21.06.2011 15:02
Vse pohvale. V kratkem časovnem obdobju vam je uspelo obuditi
povsem zahojeno blagovno znamko. Še par let tega kar ste delali do
sedaj pa vas pomoje čaka lepa prihodnost.Pa BTW pohvale za posrečen logotip in prisotnost na večini sejmov/veselic/ ipd.
sporočil: 1.963
Morda bi obiskal kakšen tečaj 'after sellinga?!
Zgodilo se mi je 2x. Amerikanka ga je(mohant) morda pustila odprtega v hladilniku, imela je še nekaj drugih stvari in smrdelo je po celem stanovanju in mi ga je kao podtaknila, ker ga več ne rabi, pa ostale stvari. Jaz sem seveda zabrisal vse proč. Ponavadi spravim stekleni kozarec za vlaganje, tu pa je šel kozarec v steklo, pokrov v kovine... Enako neki gospod, tudi tujec, ki ga je odprl v avtu. Smo šli potem k Sv.Krištofu avto zluftat, pa smrdelo je še naslednji dan.
Zgodilo se mi je 2x. Amerikanka ga je(mohant) morda pustila odprtega v hladilniku, imela je še nekaj drugih stvari in smrdelo je po celem stanovanju in mi ga je kao podtaknila, ker ga več ne rabi, pa ostale stvari. Jaz sem seveda zabrisal vse proč. Ponavadi spravim stekleni kozarec za vlaganje, tu pa je šel kozarec v steklo, pokrov v kovine... Enako neki gospod, tudi tujec, ki ga je odprl v avtu. Smo šli potem k Sv.Krištofu avto zluftat, pa smrdelo je še naslednji dan.
Strani: 1