Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Nekdanji Martin Krpan išče dobre gostilne

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-35719 sporočil: 10
[Glavni forum] Tema: Re: Nekdanji Martin Krpan išče dobre gostilne
[#345316] 18.10.08 21:13 · odgovor na: lalou (#344040)
Odgovori   +    0

Kot hrvaški STROKOVNJAK, naj ovem:

1.;2. ne morem koemntirati, kaj nisam takav strokovanjak za vina, al ipak slišim da slovenske penine, daleko zaostaju za slovenskim vinima. MOVIA, MARJAN SIMČIĆ, EDI SIMČIČ, so svetovne marke, tako za njima Batič in Kupljen, drugi prihajajao.

3.) MICHELIN ma pamatnijeg posla, engo ocenjviati malu SLO i malu CRO. Pa nije još niti gostilne v Moskvic ocenil, niti Varšavi!! V SLO, sigurno, kad usporedim s Avstrijom, si MICHELINA zasluže: HIŠA FRANKO, DVORAC ZEMONO, PIKOL, JB. Za druge ne vem.

Zdenko Padjen

Neposredni odgovori na sporočilo št. 345316

Strani: 1

lalou sporočil: 178

zdenko06 je napisal(a):

Kot hrvaški STROKOVNJAK, naj ovem:

1.;2. ne morem koemntirati, kaj nisam takav strokovanjak za vina, al ipak slišim da slovenske penine, daleko zaostaju za slovenskim vinima. MOVIA, MARJAN SIMČIĆ, EDI SIMČIČ, so svetovne marke, tako za njima Batič in Kupljen, drugi prihajajao.

3.) MICHELIN ma pamatnijeg posla, engo ocenjviati malu SLO i malu CRO. Pa nije još niti gostilne v Moskvic ocenil, niti Varšavi!! V SLO, sigurno, kad usporedim s Avstrijom, si MICHELINA zasluže: HIŠA FRANKO, DVORAC ZEMONO, PIKOL, JB. Za druge ne vem.

Zdenko Padjen
Najprej o protislovnosti - človek bi skoraj podvomil o vaši strokovnosti, ko sami za sebe izjavite, da ste STROKOVNJAK in hkrati priznavate vašo pomanjkljivost pri poznavanju vin. Poznavanje vin oziroma poznavanje postopka pridelave vina je pa ja elementarna stvar.

Najboljša vina vseh naštetih (pa še kakšen slovenski pridelovalec bi se našel) so definitivno zelo dobra vina v globalnem kontekstu. Vendar pa ta vina primerjati s prvo svetovno ligo oziroma z najboljšimi svetovnmi primerki, tako kot to počno nekateri v Sloveniji brez vsake refleksije (recimo primerjava slovenskih chardonnayev z Montrachetom) je povsem iz trte zvito. Konec koncev so to povedali tudi nekateri ugledni tuji vinski pisci (Coates, Robinson in Stevenson). Da se niti ne omenja, da najbolj vplivna svetovna vinska publikacija slovenskih vin sploh še ni ocenila. Pa upam, da ne boste, tako kot nekateri pri nas, to pripisali slovenski majhnosti oziroma "nerazpoznavnosti".   

A propos opazkam glede Michelina: neumnost. Michelin bi definitivno prišel v Slovenijo, če bi bile slovenske gostilne v globalnem kontekstu res tako dobre kot to menijo nekatari slovenski publicisti. Če bi bilo res, kar trdite, tudi Češka ne bi imela svoje prve Michelinove zvezdice. Pa jo ima. In Češka je leta 1990 startala s precej nižjega začetnega izhodišča kot Slovenija.

Se pa strinjam ,da so omenjene gostilne blizu ene Michelinove zvezdice. Ena izmed njih je mogoče celo med eno in dvema zvezdicama. Na osnovi mojih dosedanjih izkušenj je namreč velika razlika med eno in dvema zvezdicama, med dvema in tremi pa ne tolikšna. Da pa slovenske gostilne sodije med najboljše na svetu, je pa spet pretiravanje brez primere.

Še o sistemu ocenjevanja gostiln - vsak resen takšen sistem bi moral izpolnjevati vsaj dva potrebna pogoja. Ki pa še nista zadostna. Ali jih dotičen sistem izpolnjuje, je pa odgovor tudi na dlani.

Marko

Strani: 1