Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vinski slovar: kaj je dekantiranje?
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
Za dekantiranje smo slišali že v osnovni šoli pri kemiji in to nič v povezavi z vinom.
Bilo pa je približno v isti baži kot filtriranje.
Dekantiranju se je menda reklo tudi odlivanje, kar se sploh v povezavi z vinom sploh ne sliši dovolj prefinjeno.
Tole pri vinu je namreč v zelo podobnem pomenu, z dodanega nekoliko umetniškega pridiha.
Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
Neposredni odgovori na sporočilo št. 2630166
Strani: 1
[#2630585] 02.12.16 11:47 · odgovor na: (# 2630166)
[kekez]Točno tako. In dekantiranje pride od dejstva, da so oštirji vino iz kant prelivali v štefane in poliče. Če je oštir dekantiral premalo vina, je prišel na kant. Pobiči, ki so izpraznili preveč štefanov, so se večkrat zravsali in so koga tudi razkantali. Ampak to je bilo v tistih mračnih časih, ko se je družabno življenje odvijalo za pravimi ne pa virtualnimi šanki. :-)
Flašo, ki se ji danes reče moderno karafa ... sicer so te danes - vsaj pri nas, v tujini niti ne - tudi oblikovane bolj moderno ... ampak kot karafa se reče tudi zadevi, ki se ji je včasih domače reklo štefan ali polič (odvisno pač od prostornine).
[#2630823] 04.12.16 18:07 · odgovor na: (# 2630166)
Strani: 1