Zasebnost

Strani: 1

anon-8705 sporočil: 746
[#2608324] 18.07.16 10:26 · odgovor na: (#2608321)
Odgovori   +    3
1 eur
anon-264394 sporočil: 76
[#2608331] 18.07.16 10:55 · odgovor na: (#2608321)
Odgovori   +    4
Enako, če sta hrana in servis ok. Če sta več kot ok, pa tudi več. Se pa zgodi, da predvsem zaradi postrežbe ne pustim niti centa in upam, da sporočilo razumejo.
anon-204390 sporočil: 13.528
[#2608337] 18.07.16 11:20 · odgovor na: (#2608333)
Odgovori   +    16
[republican]
Slovenci smo kar se tiče napitnin (pa tudi drugače) eni izmed najbolj škrtih narodov. V ZDA je recimo običajna napitnina 15% in vsi brez izjeme jo puščajo. Večina ameriških natakarjev je plačana samo iz napitnin. In za vse, ki še nikoli niste bili v ZDA lahko povem, da so ameriški natakarji in prodajalci neprimerno bolj prijazni in ustrežljivi od slovenskih... ker jim pač delodajalci že takoj na začetku dajo vedet, kdo jih plačuje., stranke.
Torej je bistvena razlika med napitnino v SLO in ZDA predvsem ta, da je napitnina v SLO nekaj kar natakar (lahko) dobi dodatno, medtem ko je v ZDA to njegov edini zaslužek.
V tem smislu je torej govoriti o 10-15% napitnine v SLO brez smisla.
FIN-454644 sporočil: 10.937
[#2608338] 18.07.16 11:23
Odgovori   +    1
Nasi pametnjakovici razmisljajo o obdavcitvi napitnin. V razvitem svetu na racunu pise, ali je napitnina vkljucena ali ne. V primeru, da je, je ni treba dati, v primeru, da ni vkljucena je clovek da ali ne da. Odvisno od zadovoljstva z uslugo. Dober natakar lahko dobi vec napitnine kot place. Napitnino je mogoce pripisati na slipu ali dati v kesu.
wrop sporočil: 110
[#2608341] 18.07.16 11:44 · odgovor na: (#2608333)
Odgovori   +    2
A kuharji so tudi plačani z napitninami? Saj stranke tudi plačujejo kuharje.
anon-168749 sporočil: 1.495
[#2608349] 18.07.16 12:04
Odgovori   +    1
čas vnosa: 18.07.16 11:05
Nič, kerdelodajalec mi ne da napitnine, ampak me plača po delu.... :-(
FIN-454644 sporočil: 10.937
[#2608351] 18.07.16 12:05 · odgovor na: (#2608340)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: FIN-454644 18.07.2016 12:06
Zakaj bi morale biti stranke zadovoljne, zakaj bi se morali natakarji truditi, da bi bile stranke zadovoljne. Obdavcimo napitnine, da se bodo nehali truditi, stranke pa naj doma ostanejo in si skuahjo in postrezejo. Pravicno in posteno. Nasi pametnjakovici bi se drek izpod svoje in vsake riti pozrli. Govno.
bobek13 sporočil: 4.301
[#2608357] 18.07.16 12:55 · odgovor na: (#2608333)
Odgovori   +    0
tudi v Usa imajo minimalca (za razliko od nasih veleumov imajo tam posteno minimalno urno postavko, to tu ni bistveno...) in seveda so bolj kot ne vsi natakarji (razen seveda ostarij visjega ranga) na minimalni urni postavki in jim je valda v interesu da se potrudijo za vsako stranko/napitnino... jaz sicer na "pijaco" ne hodim, v gostilnah pa imam navado pustit 10% napitnine, vcasih vec vcasih manj, dostikrat tudi odvisno kolko se da fajn racun zaokrozit... :-) ku*c se pr italjanih pzstim, ceprav si zaracunavajo coperto... :-)

LpA
blink sporočil: 3.523
[#2608362] 18.07.16 13:18
Odgovori   +    2
napitnína -e ž (ȋ) manjša vsota denarja, ki se doda plačilu za storjeno uslugo

0 eur, ker plačam že njihovemu delodajalcu ki jim da plačo. Potemtakem bi moral napitnino dati vsakemu ki ima opravka z ljudmi in storitvami: poštarju, smetarju, elektro delavcu ki odčita števec, frizerju, prodajalki v trgovini, bančni uslužbenki, prodajalki v MC Driveu, WC čistilki... itd.

Nekaj drugega pa je postrežnina, recimo v Italiji ti jo zaračunajo, razen če naročiš pri pultu in si tisti kapučino sam odneseš do mize.
bigl sporočil: 18.363
[#2608366] 18.07.16 13:37
Odgovori   +    1
Pametno preoblikovanje podjetij? Poznam uspešno al pa neuspešno. Pametno pa še ne. A bo kdo iz gospodarstva tudi tam, da pove kaj kako to zgleda, kakšna je skica te pameti. Ker minister si to pametno preoblikovanje lahko razlaga z vidika proračuna:-), razmišljam. Lep dan.
P.S. Trinkgled od 1-5 evrov.
dz1975 sporočil: 2.264
[#2608425] 18.07.16 18:57 · odgovor na: anon-204390 (#2608337)
Odgovori   +    1
[vickibedi]
> [republican]
> Slovenci smo kar se tiče napitnin (pa tudi drugače) eni izmed najbolj škrtih narodov. V ZDA je recimo običajna napitnina 15% in vsi brez izjeme jo puščajo. Večina ameriških natakarjev je plačana samo iz napitnin. In za vse, ki še nikoli niste bili v ZDA lahko povem, da so ameriški natakarji in prodajalci neprimerno bolj prijazni in ustrežljivi od slovenskih... ker jim pač delodajalci že takoj na začetku dajo vedet, kdo jih plačuje., stranke.

Torej je bistvena razlika med napitnino v SLO in ZDA predvsem ta, da je napitnina v SLO nekaj kar natakar (lahko) dobi dodatno, medtem ko je v ZDA to njegov edini zaslužek.
V tem smislu je torej govoriti o 10-15% napitnine v SLO brez smisla.
Ni ravno edini zaslužek...kar nekaj držav ima že postavljene minimalne plače, 12 usd/ura je kar pogosto. Moja punca je 15 let nazaj delala kot natakarica v baru, delovni dnevi so prinesli 200 usd napitnine, petek ali sobota pa po 500 usd. Lastnika bara sta ji dala pa še 1.500 usd mesečno in plačala zdravstveno zavarovanje. Aja, pa da kdo ne bo mislil da je napitnina tax-free, (skoraj) vso se lepo vpiše v davčno napoved in odvede davek. Ker pri njih moraš IRS točno razložiti kako si prišel do denarja za hišo, avto, počitnice, čevlje...kazni za kršitve (dokazno breme je na tebi) so pa res hude.

Sicer pa sam v Sloveniji redko dajem napitnino, samo kakih 5% ko je res postrežba in hrana BP.

Strani: 1