Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Opojna pijača mornarjev in punčk

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-231230 sporočil: 4.037
99,9% ljudi pozna rum kot ceneno žgano pijačo za uporabo v osvežilnih koktajlih ali celo kot ono zadevo z zamorčkom, Dana iz Mirne, kot dodatek pri pripravi slaščic. Ko prvič poskusiš res vrhunski rum... In kako so si med seboj bistveno bolj različni kot konjaki ali viskiji, od enega karibskega otoka prek drugega do celine. BTW, Mehika pridela več ruma kot tekile. A vrhunski rumi s kakim razvpitim Bacardijem nimajo prave zveze. Tudi pri nas na selu se dobi recimo Zapata, tako odlični (glede na p/v) 23, kot tudi absolutno eden najboljših, XO. Pa Cubanero... Velja poskusiti. In še ekaj cenejši so od konjakov, takole okoli polovice cene za primerljivo kakovost.

Uporabljati vrhunski rum v koktajlih je tako, kot če bi kot kak ruski tajkun mešali Petrusa s Coca-Colo. Deadly sin. V deželah pridelovalkah to nikomur ne pade na pamet. Že zato ne, ker tam vrhunskih rumov skorajda ni najti, saj gredo v celoti v izvoz. Za pitje jim ostane tretja liga, ki je še najboljša z vodo ali v koktajlu, sicer so posledice hitro tu.