Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Deutsche Bank: Prehrambna kriza pred vrati?
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
Neposredni odgovori na sporočilo št. 1066914
Strani: 1
[#1066969] 19.01.11 07:43 · odgovor na: (# 1066914)
[#1068220] 19.01.11 19:22 · odgovor na: (# 1066914)
Špekulanti so na delu. Za kilo kruha dobijo pridelovalci in predelovalci do praga trgovine 44 centov. Trgovec dobi v tisti sekundi, ko kruh vtaknete v košaro 76 centov. Objavljeno včeraj na TV. Kje je tu gentlemenski agreement? In do zdaj se še ni našla sila, ki bi tem trgovcem porezala krila. Sedaj pa pojdite na splet in si poglejte gostoto mreže trgovskih centrov Hofer, Spar, Lidl. Vam je kanilo ?
Primer cene 1 kg kruha, če ga spečeš sam:
1 kg moke tip 500 je 0.39 eur
1 kg polnozrnate moke je 1.00 eur
42 g kvasa je 0.17 eur
Recept: Zmešaj 200 g polnozrnate in 450 g moke tipa 500. V posodo daj 250 g mešane moke, posebej zmešaj 9 g kvasa v 300 ml vode, stresi v moko in naredi s kuhalnico mokro testo. To daš vzhajati za najmanj 3 ure, lahko počaka tudi več časa. Potem raztopiš v 100 ml vode 10 g soli in s preostalo moko dodaš v testo. Vse skupaj pregneteš, narediš hlebec ter daš vzhajat na toplo za približno 1 uro. Pečico ogreješ na 220 stopinj, pečeš 15 minut, potem zmanjšaš na 180 stopinj in pečeš še 20 minut.
Kilogram kruha te z elektriko vred pride okoli 0.5 eur. Štiričlanska družina lahko tako samo pri kruhu prihrani 500 eur na leto. Toplota pečice pozimi obenem greje tudi stanovanje. Jaz ravnokar pečem kruh, poslušam poročila in tipkam to sporočilo. Trgovci naj kar dražijo kruh, bolj ga bojo dražili, raje ga bom pekel.
Strani: 1