Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija

Strani: 1

anon-28836 sporočil: 3.657
[#307215] 02.09.08 23:00
Odgovori   +    0
RP, tukaj imamo rajse planinske kmetije kot plodno Prekmursko ravnico! Pa sse protestantov ne maramo...
Elrad je najboljsi primer unicenja domacih mozganov!
bc123a sporočil: 46.982
[#307269] 03.09.08 00:57
Odgovori   +    0
Rado, odseli se v prekmurje za eno leto. Potem bos zelo hitro odkril, zakaj je prekmurje tam, kjer je.

Odkril bos tudi, da je Prekmurje slovenija v malem - se bolj zarukana, se bolj trmasta, ljudje se bolj nepripravljeni na spremembe, in se bolj zanasajoci se na drzavo kot drugje po sloveniji.

In tisto kar je najbolj grozno: prekmurje dejansko samo kaze, kje bo koncala slovenija, ce se bo trmasto otepala reform. Po eni strani je prekmurje 20 let v preteklosti, a po drugi (grozljivi teoriji), je 5 let v prihodnosti. Pomisli.
anon-171999 sporočil: 1.852
[#307279] 03.09.08 04:02
Odgovori   +    0
1) Kako bi Prekumrje oprostili davka na "kapital"? Kaj naj bi to sploh bilo (davek na kapitalske dobičke/ davek na dobiček podjetij)?
Kako je to natančno urejeno v Švici? Ali si vedel, da je Švica federacija, kar pomeni, da imajo lahko njeni federalni deli tudi davčno avtonomijo, Slovenija pa to ni. S pokrajnami ali brez njih. Kako naj torej Slovenija še naprej ostane enotna (unitarna) država, če pa ima znotraj sebe še eno državo? Davčna avtonomija namreč pomeni najvišjo možno stopnjo svobode, ki jo federalna enota sploh lahko uživa.
Sicer pa je zanimivo tudi stališče, da bi denimo ukinitev davka na kapitalske dobičke uvedla nova delovna mesta v Prekmurju. Morda res v državni upravi, sicer pa bi si žepe napolnili samo zapiti lokalni notarji, ki bi služili ob fiktivnem prenašanju sedežev (vseh slovenskih!) podjetij v to novo davčno oazo.

2) Katere davke in prispevke bi morali ukiniti za univerze, da bi jih privabili v Prekmurje? Univerze so javni zavodi, ki po zakonu ne ustvarjajo dobička, torej niso niti obdavčene. Zakaj jih v Prekmurju ni že sedaj?
Katere prispevke, zalsti pa čigave (morda od študentov, ki itak nič ne plačujejo, samo parazitirajo?) si imel v mislih, nam boš gotovo pojasnil.

3) Če bi zmanjšali število zaposlenih v javnem sektorju, bi ukinjali delovna mesta, ki v Prekmurju prinašajo najvišje dodane vrednosti;)
Glede na to, da so dobro plačane državne službe (velik del predstavljajo centri za socialno delo) prej socialni korektiv, kot pa financiranje učinkovite javne uprave, bi njihova ukinitev prinesla samo še večje nazadovanje regije. Odličen predlog, saj bi bili tisti, ki morajo v Sloveniji dejansko ustvarjati, lahko deležni plačevanja nižjih dajatev.

4) V Prekmurju imajo eno okrožno in dve okrajni sodišči. Od kje podatek, da se ta sodišča sploh srečujejo s sodnimi zaostanki? Ali lahko to nekoliko pojasniš?
Sicer pa so zanimiva tudi tvoja nadalnja razmišljanja. Zakaj bi moral biti sodnik odškodninsko odgovoren v primeru "razveljavljene razsodbe"? Kaj pa v primeru, ko odločbo Višjega sodišča kasneje razveljavi/spremeni Vrhovno ali Usatvno sodišče, ali v primeru, da je bila odločba razveljavljena iz razlogov, ki jih med sojenjem še ni bilo...
Ali si prepričan, da je tvoje popolno nepoznavanje stvari na področjih kot so davki, državna ureditev, pravo, etc., res težava, s katero bi se morali ubadati Prekmurci?

5) Kaj so to kolektivne plače? Vse plače se izplačujejo na podlagi pogodb o zaposlitvi, te pa so individualne.
Sicer pa je plačevanje Prekmurcev po produktivnosti, samo drugi izraz za znižanje njihovih plač! Pa brez očitka, prosim.

Resnična rešitev za Prekmurce bi bila, da bi jim ukinili večino socialnih transferjev (vključno z nepotrebnimi državnimi službami). Edino tako bi ti pijančki in zdrogiranci, lahko opustili svoje grde razvade in se naučili poštenega dela. 

Ti Pezdir pa začni pisati bolj pametne stvari, sicer ti bo MM navil uha.
Skippy sporočil: 3.078
[#307280] 03.09.08 04:34
Odgovori   +    0
Mogoče ne bi bilo slabo omeniti, da je alkoholizem ravno posledica vsega tega slabega stanja in ne vzrok, kot se to domneva v tem članku.
anon-49373 sporočil: 5.712
[#307294] 03.09.08 06:35
Odgovori   +    0
žalostno vendar resnično
anon-92234 sporočil: 86
[#307298] 03.09.08 06:49
Odgovori   +    0
Wow. Ne morem verjeti temu kar sem ravnokar prebral, pa sem se enkrat. Koncno nekdo, ki je odprto in posteno opisal stanje v Prekmurju in odnos drzave do njega. Lahko recem samo bravo. In to, da je za debato o predlogih, ki so navedeni vec kot dovolj.
Ker sem tudi sam Prekmurec in poznam mentaliteto, se bojim samo enega. Prekmurci so bili vedno le dobri slege in slabi gospodarji.
Kader bezi v beli svet, ker je klika nekaterih premocna, vendar mislim, da se splaca poskusiti in zaceti postavljati resne temelje za neodvisnot Prekmurja.
crt sporočil: 21.057
[#307309] 03.09.08 07:17
Odgovori   +    0
anon-121358 sporočil: 1
[#307312] 03.09.08 07:20
Odgovori   +    0
Kaj pa Bela krajina?

Prekmurje ima vsaj nekaj avtoceste.

Bela krajina pa je in ostaja na pozabljeni strani Gorjancev.
Moneta sporočil: 8.543
[#307322] 03.09.08 07:39
Odgovori   +    0
Bi rekel, da tale človeček preveč Monopoli špila...
anon-174959 sporočil: 72
[#307341] 03.09.08 08:05
Odgovori   +    0
Če že mamo natečaj za izbiro od vseh pozabljenih pokrajin, potem Prekmurju in Beli krajini dodajam Zgornje Posočje. Samo tja bi se težko preselila kakšna tuja podjetja, tud če se uvedejo ne vem kako ugodne razmere za poslovanje. Ceste so tako u r.ti, da tud to ne bi pomagalo. Cesta prek Idrije do Tolmina je čista veselica :-( (in nič ne kaže, da bo kdaj boljša, tko da mi prosim ne jamrat, če komu manjka kak kilometer avtoceste) V kraje bogu za hrbtom pač ne bi prihajala podjetja od zunaj, ker bi imeli že problem z delovno silo - razen lokalcev, kdo bi se hotel po teh cestah dnevno vozit na delo?
bozga sporočil: 6.301
[#307454] 03.09.08 09:17
Odgovori   +    0
Za nas je propadajoča kolonija, za Angleže pa velik košček nebes. Anglež ima celo nepremičninsko agencijo ki odlično posluje s prodajo prekmurskih kmetij Angležem. Zakaj oni znajo, mi pa ne? Po mojem ni nobenih razlogov, da bi tujci navalili z vlaganji v Prekmurje, preblizu je Gradec, ki bo iz bližnjega Prekmurja črpal poceni delovno silo, tako NKV kot visoko kvalificirano. Naša proizvodnja pa si visoko izobraženih kadrov zaradi enormnih prispevkov ne more privoščiti, tako, da ti kadri praviloma končajo v javnem sektorju, kjer največkrat potem opravljajo dela , ki bi jih lahko nekdo brez težav s srednjo šolo.
anon-150337 sporočil: 269
[#307473] 03.09.08 09:31
Odgovori   +    0
ah, rado je spet pil...
anon-1745 sporočil: 295
[#307474] 03.09.08 09:32
Odgovori   +    2
Ok pezdirju se sicer vidi, da v življenju ni počel nič "konkretnega" kot bral knjige in filozofiral (večina teh predlogov nima potenciala neke realizacije) zato dodajam sledeče:

1.) Prekmurje je jasen dokaz, da doslej nobena vlada ni mislila resno, ko je govorila o decentralizaciji. Vsakemu študentu ekonomije v 1. semestru je znano, da je infrastruktura pomemben dejavnik razvoja regije in Prekmurje jo je dobilo nazadnje. Se pravi, če bi hoteli enakomerno razviti vse dele Slovenije bi to naredile že prejšnje vlade ampak niso.

2.) Vedno znova slišim o Muri. Za nerazgledane (beri bedaste) "ostale" Slovence je Mura edino kar poznajo od Prekmurja in enako velja za pezdirja.

Pa povejmo nekaj o Muri. A so Prekmurci krivi za Muro? Niso je oni postavili tja ampak prejšnja država. Pa še nekaj. Mnogo prej opisanih nerazgledanih bedakov govori o "subvencioniranju" Mure s strani države. Prosim lepo, Mura je dobila 10mio € od tega je takoj vrnila 5 mio. € nazaj državi. No pezdir, povej kako bi ti prestrukturiral podjetje s 6.000 zaposlenimi z borimi 5. mio €. Elana in druga podjetja po Sloveniji ne morejo rešit z mnogo več denarja. Toliko o tem.

3.) Vidim, da Finance bere "raja". Ne predstavljam si da bi izobraženi ljudje govorili o regiji "zdrogirancev in alkoholikov". In seveda s tem povezane "bolezni srca in ožilja". Vse to skup lahko poveže samo nek povprečen ekonomistek wanna be. Koliko takih boelzni bi potem morale met države kot so Irska, Finska, in podobno, ki na prebivalca popijejo nadpovrečne količine alkohola?

4.) 99% tukaj vas nikoli ni bilo v Prekmurju (tudi pezdirju sega spomin verjetno samo tja do Maribora) zato o nečem pisat kaj ne poznaš, ne gre ravno.

5.) Kot vsaka regija v razvitem svetu, ki je prej bila vezana na določeno industrijo je tudi Prekmurje v neke vrste transformaciji. Poglejte si "raja" malo regije v drugih državah, ki so pretežno bile odvisne od ene industrije in so sedaj prisiljene se prestrukturirat.

Pa še nekaj pezdirju. Za večjo razgledanost se malo bolje pozanimajte o čem pišete. Odpeljite se malo z avtom v Prekmruje (če povrpečen ekonomist ima toliko denarja za gorivo, očitno si ne more privoščiti niti dobrega logopeda), spoznajte malo podjetja (pa zdaj ne mislim Mura, ker verjamem, da vam je to prišlo na pamet).

Lahko pa jaz izpostavim povrečne ekonomiste kot je Pezdir. Celo življenje se šolajo na račun države (in s tem tudi na moj), živijo na tak ali drugačen način celo življenje na državnem budgetu in to je kar od sebe dajo? nek provokativen članek (drugače ga itak nebi nihče bral) z nerealnimi predlogi. Zato pa pezdirja pozna nekaj bralcev financ in to je to. 10 km ven iz Ljubljane pa je pezdir nobody. Wonder why?
anon-153442 sporočil: 247
[#307526] 03.09.08 10:13
Odgovori   +    0
Precej slab članek. Nekaj bentenja ter par zasanjanih in nerealnih predlogov...
anon-93251 sporočil: 135
[#307834] 03.09.08 13:20
Odgovori   +    0
O Prekmurju ... kdor je gledal Lainščkov samofilm Občutek za veter, je videl, zakaj je Prekmurje tam, kjer je ... zaradi nesposobnih politikov in tistih, ki bi to želeli biti - Lainšček, npr. idr. Niso pa predvsem pošteni in skromni ... Poglejte avte in hiše v Prekmurju ... denar je letel v napačno smer, tudi čez v Avstrijo, sedaj v Anglijo ... Prekmurci pa se obnašajo, kot da so sredi sveta, najmanj prestolnica Slovenije. O skromnosti v političnih in gospodarskih krogih ni govora, pa še povezani so med sabo in prodornih ter samostojnih ne pustijo zraven ... ČAs za vrnitev k Prekmurju ... nihče na primer od osrednjih medijev ni napisal ali povedal, koliko manj otrok ima prekmurska ravnica to leto v šoli. Tudi zato, ker se mnogi odselijo, še preden se rodijo.
protestant sporočil: 72
[#307889] 03.09.08 13:51
Odgovori   +    0
Lepo, da se je nekdo odločil pisati o Prekmurju, vendar bi bilo fajn, če ne bi vseh metal v isti koš - nismo vsi pijanci in samomorilci in depresivci. Da nas je pa vsaka dosedanja država tretirala kot dobre in poštene (jaz bi dodal še naivne), pa je res.
Infrastruktura, ki se končno gradi, je nepopolna - primer:smrtno nevnarne avtoceste brez odstavnega pasu. Tako, da se odnos LJ - centralistov še ni spremenil. Če ne bi imeli Avstrije tako blizu, bi bila brezposelnost še 3 krat večja.
Jaz sem že davno obupal nad našo državo in njeni skrbi za decentralizacijo. Nikoli je ne bo.
O davčni avtonomiji pa je brezveze govoriti g. Pezdir. Če bi Prekmurje bilo federalna enota, bi bili vaši predlogi izvedljivi. Dokler pa imamo unitarno državo, pa žal niso.
Predvojne podjetnike so pa naši dragi komunisti uničili... pa železnico... in še bi lahko našteval. Toliko od mene.
anon-1638 sporočil: 110
[#307919] 03.09.08 14:03
Odgovori   +    0
(če je Vindiji v Srbiji uspelo narediti vrhunski sistem >javne uprave, ne vem, zakaj ne bi delovalo tudi v >Prekmurju).
???
edina Vindija ki jo poznam je proizvajalec sokov iz Hrvaške. Nisem vedel, da so dejavni v srbski javni upravi :-)
anon-130740 sporočil: 1
[#309201] 04.09.08 12:41
Odgovori   +    0
Tako slabega članka že dolgo časa nisem prebral.
anon-34788 sporočil: 26
[#315476] 12.09.08 16:53
Odgovori   +    0
bedaki!

Strani: 1