Strani: 1

sopranos sporočil: 9.792
[#2793426] 11.09.19 16:32
Odgovori   +    38
Zakon, katerega edini namen je, da se je izreklo toliko in toliko glob ter da ima vsa ta svojat, ki se je v zadnjih 30 letih zaredila na FURS-u, kaj za delati.

Mislim, a ste čisto znoreli s temi kaznimi? Mislim, za vsako malenkost nekaj jurjev kazni. Kot da denar na drevesu raste. Mogoče za javni sektor, v gospodarstvu zagotovo ne.
XHKSV1 sporočil: 72
[#2793427] 11.09.19 16:35
Odgovori   +    23
Drzava izgublja kompas.
Biznis9999 sporočil: 31
[#2793490] 12.09.19 07:41
Odgovori   +    13
Bolano do konca, da ni to urejeno preko avtomatske izmenjave podatkov iz AJPESA. Kazni pa takšne, da lahko mali d.o.o. zaradi tega gre v stečaj... Je to podjetnikom prijazna država?
0426Evrok sporočil: 2
[#2793742] 13.09.19 10:57
Odgovori   +    2
Dejstva, ki jih v članku ne zasledim, so tudi:
- Urad, ki je tudi pristojen za nadzor izvajanja in izrekanje sankcij, take kazni še ni izdal
- v kolikor Urad odkrije kršitelja, ga pisno pozove k odpravi pomanjkljivosti
- Furs, je res pošiljal obvestila konec (28 ali 29.05) maja in v začetku junija, vendar ne pisno, ampak samo v e-davke.
- Prve kazni so bile izdane konec avgusta (po počitnicah)
Tukaj se meni poraja nekaj vprašanj in sicer koliko zastopnikov dejansko sploh gleda sporočila v edavkih? Ali je namen takega obvestila (poslanega v e-davke), dejansko opozorilo ali se išče grešne kozle, ki v e-davkih sporočila niso videli?
90% lastnikov podjetij in zastopnikov, sploh ne ve oz. do sedaj ni vedelo, da sta Register dejanskih lastnikov in Poslovni register dve različni zadevi. Da je zmeda še večja, je za vnos in evidenco obeh pristojen Ajpes, pri čemer ob ustanovitvi novega podjetja na Ajpesu, vnos podatkov v register dejanskih lastnikov sploh ni možen, ampak je potrebno počakati, da je podjetje dejansko registrirano in v roku 8 dni od registracije vnesti dejanskega lastnika elektronsko.
Nihče pa ne pove, da so za elektronski vnos potrebni certifikat, pooblastilo, ki ga mora lastnik nesti ali poslati na Ajpes in potem še kak dan, da ga referent vnese v sistem in vse to v prvih dneh, ko ustanavljaš podjetje in je to že tako ali tako stresno obdobje.
In kaj se lahko zgodi, če ste zamudili rok za vpis?!
Vpišete dejanskega lastnika z zamudo in mislite, da je to urejeno, vendar ni nujno. Po trenutni praksi izrekanja kazni, vas lahko čaka negativno presenečenje, če tako podjetje prodate ali imenujete novega zastopnika, ki v roku 8 dni od spremembe tudi ni vnesel novih podatkov v Register dejanskih lastnikov, ker v tem primeru podjetje dobi kazen 6000 eur, dobi pa kazen 400 eur tudi 1. direktor!!!, ki je zamudil vpis v register ob ustanovitvi in ne direktor, ki je bil dolžen vpis urediti v roku 8 dni od spremembe. Med tokratnimi izreki, je bilo takih kar nekaj (če so ti izreki pravilni ali ne, je pa drugo vprašanje).
Še zanimivost, ki lahko vpliva na zamudo. Ali veste koliko časa traja, da je podjetje vpisano v Poslovni register?
V praksi je to tako, da je zelo odvisno od kraja, kjer se podjetje ustanavlja. Če rečemo, da smo na Ajpesu vse zaključili, potem moramo počakati da Sodni register vpiše podjetje. Sodni register ima do 30 dni časa za vpis. Ko je podjetje vpisano, gre priporočena pošta k lastniku na dom.
Kja, če nekdo čaka na ustanovitev in v okviru teh 30 dni, preden sodišče vpiše podjetje, neodložljivo mora nekam, od koder vpisa v Register ne bo mogel urediti v predpisanih 8ih dneh?

Strani: 1