Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Prenova Evropske unije

Strani: 1

FIN-505995 sporočil: 146
[#2776326] 24.05.19 18:31
Odgovori   +    7
Spoštovani g. Matej Avbelj!
Z veseljem prebiram vaše prispevke ker so vedno jasni in koncizni. Tudi, ko se ne strinjam, so dobrodošli, saj mi ponujajo drugačne poglede, ki so vedno koristni.

Dejali ste: "Unijo imamo zato in dokler nam koristi. Na ta način smo najprej zgradili svobodno trgovinsko območje za industrijo premoga in jekla, nato je zrasla carinska unija, ki ji je sledil skupni trg, pa monetarna in zdaj še fiskalna in bančna unija. Prav tako so neredki tisti, vključno z bolj avtoritarnimi nacionalnimi vladami, ki si želijo varnostne in obrambne unije. Ta politični pragmatizem, usmerjen h koristnim učinkom, ki naj bi jih EU ustvarjala, pomaga tudi pojasniti vsaj na prvi pogled paradoksalno ugotovitev, da je vsem preteklim in sedanjim krizam navkljub ljudska podpora procesu evropske integracije na zgodovinsko visoki ravni. Tragično dogajanje, povezano z brexitom, evropskim državljanom jasno dokazuje, da poti nazaj ni oziroma da so vse alternative brez EU slabše kot tiste z Unijo."

Glasoval sem za samostojno Slovenijo in glasoval sem za EU. V prvem primeru sem upal, da bomo lahko razvili demokracijo (takrat je bila še visoko na moji listi), v drugem primeru pa predvsem zaradi skupnega trga in vseh štirih svoboščin (prost pretok blaga, storitev, dela in kapitala). Vse pa je baziralo na pravici samoodločbe, ki jo postavljam visoko na prvo mesto. Naj pojasnim: Lincolna smatrajo za demokrata in državnika na osnovi njegovega govora pri Gettysburgu, pozabljajo pa, da je predhodno (v interesu neke kobajagi države) poteptal pravico Juga do samoodločbe, na kateri je bila po hudi vojni z britanskim kraljestvom ustanovljena ameriška konfederacija.

Vsi vemo, da ne smemo odpirati preveč front naenkrat ali prehitro. Skupni trg je osnova. Ali smo ga dokončali? Ali so ga vsi sprejeli? Ga je sprejela tudi bruseljska birokracija? Ne!!! Po definiciji je trg prost (izhaja iz svoboščin), birokracija pa ga hoče uravnavati. To ni več prosti trg, to je intervencionizem, etatizem ali statizem. Z EU komisijo, birokracijo in parlamentom dejansko rušimo svoboščine. Pričakoval sem, da bomo idejo prostega trga postopoma širili tudi na nečlanice, dejansko pa jo znotraj članic omejujemo. Ne da bi dokončno stabilizirali prosti trg, smo ocenili, da je čas za monetarno unijo. Nekateri so se tej uniji pridružili, drugi ne. Njihova suverena pravica. Glede na to, kako deluje ECB so imeli prav. In preden smo utrdili prosti trg in monetarno unijo že bezljamo v fiskalno, bančno, varnostno, obrambno in verjetno socialno unijo. Bog nam pomagaj! Če bo šlo tako naprej bomo pristali v totalitarnem socializmu po meri bruseljske birokracije. Črtali smo tudi pravico da samoodločbe, kar nam dokazuje Brexit. Formalno lahko zapustiš EU, dejansko, pa ti bomo naložili taka bremena, da se ne boš mogel. Postajamo sužnji EU birokracije!
FIN-311684 sporočil: 18.478
[#2776398] 25.05.19 13:20 · odgovor na: FIN-505995 (#2776326)
Odgovori   +    1
[FIN-505995]

Vsi vemo, da ne smemo odpirati preveč front naenkrat ali prehitro...
Evropske države so pričele izdajati obveznice v – juanih. Za nekatere, na primer Slovenijo, je to seveda nekaj nemogočega...piše insajder.com/gospoda...malu-ji-bo Slovenski nepoučeni zunanji minister Cerar je pred kratkim okvalificiral Kitajsko in Rusijo za sovražni državi.
slovenecnb1 sporočil: 3.036
[#2776401] 25.05.19 13:47 · odgovor na: FIN-311684 (#2776398)
Odgovori   +    9
[FIN-311684]
> [FIN-505995]
>
> Vsi vemo, da ne smemo odpirati preveč front naenkrat ali prehitro...

Evropske države so pričele izdajati obveznice v – juanih. Za nekatere, na primer Slovenijo, je to seveda nekaj nemogočega...piše insajder.com/gospoda...malu-ji-bo Slovenski nepoučeni zunanji minister Cerar je pred kratkim okvalificiral Kitajsko in Rusijo za sovražni državi.
Cerar je dete ki nima pojma lahko rečemo da je zaplankan do amena
FIN-311684 sporočil: 18.478
[#2776484] 25.05.19 23:48
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: FIN-311684 25.05.2019 23:49
Evropska unija je že spremenjena. Po raziskavi "Who are willing to fight for their countries?" se vidi, da bi le 44% Američanov odšlo v vojno in se borilo za interese ZDA, 18% Nemcev bi se borilo za Nemčijo, 15% Nizozemcev, 20% Italijanov, 27% Angležev...Trump pa je prepričan, da bo državljane velikih evropskih držav pripravil na bojevanje za ameriške interese (če se niti za svoje nočejo) npr. v Rusiji, Venezueli ali Iranu ali proti Kitajski!!!??? Več na:philebersole.wordpre...countries/

Strani: 1