Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji

Strani: 1

aimon sporočil: 201
[#2755053] 28.01.19 07:26
Odgovori   +    20
"... samo v šestih državah EU še ne govorijo o opustitvi premoga, Slovenija je med njimi"
Črnega premoga nimamo, rudnikov rjavega premoga je sicer nekaj, vendar jih je večina zaprtih ali pa so v fazi zapiranja. Imamo lignit, vendar bi lignitu težko rekli premog, saj je v njem še jasno videti zgradbo lesa, poleg tega je izkop lignita rentabilen le v odprtem izkopu, takega pa pri nas ni.

Kako torej dobiti elektriko? Uvoz premoga in njegovo kurjenje v termoelektrarnah? Uvoz elektrike v še večjem obsegu, kot sedaj? Nova nuklearka? Plinska elektrarna?

Članek z odgovori na ta vprašanja bi bil dobrodošel.
1357 sporočil: 4.300
[#2755305] 29.01.19 08:45
Odgovori   +    3
Odgovor na to to vprašanje je lahko samo eden, nemci so z rusi skelnili dogovor, ki še ni bil javnom obelodanjen, o trajni dobavi enormnih količin zemljskega plina ker je edini alternativni energent ob nemških dejstvih ( zapiranje TE na premog, zapiranje nukleark) zemeljski plin. Logična posledica tega dogovora so pa dodatni severni toki ( trenutno v izgradnji dvojka, v fazi projektiranja trojka). Tako se tudi geopolitična slika sestavlja skupaj, kakšne spremembe in posledice bo pa prinesla bomo pa lahko opazovali v naslednjem desetletju, dveh.

Strani: 1