Strani: 1

pobalin sporočil: 14.456
[#2737450] 11.10.18 15:13
Odgovori   +    3
Tole je pa naravnost fenomenalno usklajen agroprop - kot ne bi šlo za neko majhno družinsko firmo ampak nacionalnega giganta. V cca 24 urah poleg Agropropa Financ tudi
STA krog.sta.si/2561576/...e-obdelave
Delo www.delo.si/novice/s...01028.html
Primorske novice www.primorske.si/pri...cnega-olja
Primorski dnevnik krog.sta.si/2561576/...e-obdelave
HINA (Lider) lider.media/aktualno...oksidansa/
je že patentiral pri uradu za intelektualno lastnino, na mednarodno priznanje pa še čaka.
Če koga zanima, deželni patent je bil objavljen 31.8.2018:
www3.uil-sipo.si/Pub...patch=.pdf
Po novem postopku olje poskusno stiskajo že tri leta. Certificiranemu laboratoriju v Izoli (Labs) so posredovali deset vzorcev, pri čemer so morali paziti, da dajo isto sorto oljk, enako količino, obrano istega dne, na istih legah in v enakem času predelano. Ugotovili so tudi, da po obeh metodah pridobijo zelo podobno količino olja.
Vodja Inštituta za oljkarstvo pri ZRS in vodja certificiranega laboratorija Labs Milena Bučar Miklavčič je potrdila, da so res ugotovili takšne razlike, vendar je menila, da bi morali vsaj eno leto natančno, sistematično opravljati dodatne raziskave, če bi hoteli kot pristojna institucija podati uradno in strokovno dovolj podprto mnenje o uspešnosti novega postopka in o dejanskih dodatnih količinah polifenolov (biofenolov) v takem oljčnem olju. Po njenem mnenju je velik napredek nove metode že v tretjino krajšem času mesenja oljčne mase, ki prav gotovo tudi vpliva na kakovost pridelanega olja in seveda na samo ekonomičnost poslovanja oljarne.
www.delo.si/novice/s...01028.html
bc123a sporočil: 48.253
[#2737460] 11.10.18 16:30
Odgovori   +    0
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
anon-187609 sporočil: 297
[#2737462] 11.10.18 16:43
Odgovori   +    4
Bjanko sporočil: 1
[#2737718] 13.10.18 15:48
Odgovori   +    1
čas vnosa: 12.10.18 13:53
Malo je zavajanja s tem člankom, lahko bi dotični pisci tega članka malo se šli raziskovalnega novinarstva. Kot oljkar dovzeten za nove tehnologije , ki jih sam s pridom uporabljam , sem na to temo zasledil prve članke že v letu 2013 . največji napredek so dosegli na Univerzi v Bariju (Italija) in v Politehničnem inštitutu v Bariju. Raziskovalci Regello, Colettorto in Givenazzo so vse to podrobno opisali. Raziskave so potekale v okviru projektov
Progetto “AGER Foundation— Olive Tree and Oil: Competitive —Claims of olive oil to improve the market value of the product”
Progetto FIR - Future in Research 2014 – Regione Puglia - codice pratica V5OORX4: Ultrasuoni nel processo di estrazione dell’olio di olivaLansko leto so delovale že štiri poiskusne oljarne:
Frantoio Olearia Pazienza s.r.l. a Bitonto (BA)
Frantoio Mimi' a Modugno (BA)
Frantoio GRACO s.n.c. a Torremaggiore (FG)
Frantolio D'Amico Pietro a Cisternino (BR)

Tako da niso pri Bajdi izumili tople vode, malo čudno , dase niso pozanimali kakšen je tazvoj v tej smeri na svetovnem merilu.
Kdor zs itljsnsko je tu eden od neštih člankov , katerih sem zasledil na to temo
ww.teatronaturale.it/strettamente-tecnico/l-a rca-olearia/25250-piu-resa-e-piu-qualita-per-l-oli o-extra-vergine-d-oliva-grazie-alla-cavitazione-ac ustica.htm
murje sporočil: 5.120
[#2738162] 16.10.18 16:14
Odgovori   +    0
VERGAL FRANTOIO

* Frantoio 0,25L = 64 kun (8,53 €)
* Frantoio 0,5L = 94 kun (12,53 €)
* Leccino 0,25L = 49 kun (6,53 €)
* Leccino 0,5L = 79 kun (10,53 €)
* Vergal Blend 0,25L = 49 kun (6,53 €)
* Vergal Blend 0,5L = 79 kun (10,53 €)

vergal.hr/o-vergalu/
www.glasistre.hr/ist...ika-572391

Strani: 1