Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Po participaciji še šolnine

Strani: 1

D4vk5pl4 sporočil: 71
[#2623572] 28.10.16 10:06
Odgovori   +    5
Se popolnoma strinjam z vami! Sama bi šla še sicer korak dalje. Dejansko bi uvedla "normalne" šolnine za vsak letnik, saj bi le to pomenilo nasldnje - interes študentov, da šolanje končajo čim prej ter (ker gre zadeva z njihovega žepa) tudi interes, da imajo čim boljše predavatelje; saj jih seveda plačajo. O primerjavi naših študijev in le teh v tujini (ZDA, UK,...) je bilo že veliko napisanega, sama sem pa imela priloko to doživeti tudi osebno.

In preden se na moj komntar vsuje nezadovoljstvo tistih, ki bi "vse zastonj", mogoče še nasljednje. Zgoraj navedeno bi bilo osnova, država pa se naj "pozabava" z možnostmi različni vračil teh plačil šolnine in na tak način ureje nadaljno socialno noto. Npr. - če si zaključil eno stopnjo v roku, ti polovico šolnine vrnemo oz. jo lahko kompenziraš s šolnino za naslednjo stopnjo.

Marsikaj se da, če se le hoče. Tako kot navaja avtor v zadnjem stavku...
FIN-311684 sporočil: 18.427
[#2623655] 28.10.16 17:46
Odgovori   +    2
Participacija v zdravstvu naj bo le pod pogojem, da se za maso plačane participacije znižajo prispevki delojemalcev za zdravstvo, kajti ne bomo menda dvakrat plačali za eno in isto. Participacija ne sme biti dodaten vir denarja za zdravstvo. Ocenjujemo, da bi se s participacijo v višini npr. 10 evrov po obisku zdravnika, zmanjšalo tudi število bolniških dni v zasebnem gospodarstvu, v profesorjevem javnem sektorju je sicer vseeno, kajti tam tako in tako delajo tako, da imamo občutek, da je večina od 180 tisoč zaposlenih vedno na bolniškem, kajti večina jih niti 4 ure ni na delovnem mestu. Torej, participacija v zdravstvu naj bo, ne pa kot dodaten vir za financiranje zdravstva, saj zdravstvo dobi participacijo, delavci pa zmanjšane prispevke za zdravstvo, seveda profesor in kuštrini bi eno in drugo.

Strani: 1