45 min
Kdo bi bil po Bitenčevo sposoben reformirati zdravstvo in zakaj to ni Janša
48 min
Kaj bi jaz volila? 10 stvari, ki jih nihče noče
48 min
Kje in kako so Golobovi zamočili pri zdravstvu
48 min
Kartica aircash pod lupo: tveganja in koristi rešitve, ki gotovino spreminja v sredstva na računu
5 ur
Zakaj bi kupili avto prek slovenske spletne dražbe in ne na "stari način" 1
5 ur
Strah investitorjev se je umiril, Applova nova strategija nudila podporo trgom
8 ur
Najbolj brani članki danes
10 ur
Iranski zunanji minister: v jedrskih pogovorih z ZDA je napredek 1
12 ur
Top službe. Sparkasse, EBA, Bayer, Goodyear Slovenija, Lek, OTP banka ...
12 ur
Finančni svet 2026: balon tehnologij, vzdržna rast ali drvenje k novim rekordom?
13 ur
Divje na ljubljanski borzi: Krka je šla že čez 250, NLB prek 220 evrov
13 ur
Iran delno zaprl Hormuško ožino, medtem ko ZDA in Iran vodita jedrske pogovore 1
13 ur
Vlada sprejela sklep o začetku priprave državnega prostorskega načrta za JEK 2 1
14 ur
Rubež Turkov iz drugega tira: prodanih za 24 tisoč evrov strojev
14 ur
Vodstvo Vzajemne na skupščino v obrambo svojih plač: bo ZZZS asistiral
14 ur
GEN-I je vstopil na trg ZDA, zdaj so v 27 državah
14 ur
Novosti pri letošnjih ukrepih iz zbirne vloge
14 ur
Finančni ministri EU tudi o bruseljskem predlogu za krepitev dopolnilnih pokojnin
14 ur
Warner Bros daje Paramountu teden dni časa za novo prevzemno ponudbo
15 ur
Nemški spor okoli davkov: tudi če bodo višji, bodo še vedno precej nižji od naših

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 5.882
[#3076441] 24.01.26 11:29
Odgovori   +    2
Kako otroke s pomočjo vlaganj spraviti iz hotela mama? Od prvega evra do prvega doma: kako z dolgoletnim vlaganjem otroku pomagati pri iskanju strehe nad glavo.
Glede na to, da imajo bogati pohlepneži nepremičnine, kot naložbo, bo za mlade samo še slabše.

Razen peščice, ki imajo premožne starše.
GV-1113 sporočil: 2.317
[#3076443] 24.01.26 12:36 · odgovor na: FIN-544124 (#3076441)
Odgovori   +    9
Resnica je obratna! Za mlade brez premoženja je sreča, da imajo vsaj bolj premožni več stanovanj, ker jim jih potem oddajajo po zelo nizkih najemninah, glede na ROI.

In če ne bi bilo bolj premožnih, ki s svojimi prihranki kupujejo novogradnje, bi se gradnja novih stanovanj ustavila in bila stanovanjska stiska še bistveno večja.

Kapital je produkcijski faktor, ki je v tržnem gospodarstvu nujen, da do investicij sploh pride. In manipulacija je, da ga naši neomarksisti slikajo kot sovražnika. Sicer pa so nekoč že imeli socializem in komunizem, ki je zanikal vlogo kapitala, in videli smo, kako se je končalo!
[#3076444] 24.01.26 12:51
Odgovori   +    9
Najemnine v LJ so tako nizke ravno zato, ker je kapitala ogromno in ker veliko ljudi s prihranki kupi stanovanje in ga oddaja za te piškave najemnine.

Kar ni modro, sploh če upoštevamo katastrofalno počasno slovensko pravosodje in vedno več levičarskih nebuloz, kot je pravica do doma. Ko dobi najemnik enkrat stalno prebivališče v najetem stanovanju, včasih celo neha plačevati najemnino ali ne odpravi povzročene škode v stanovanju, hkrati pa trdi, da ima v TUJEM stanovanju t.i. pravico do doma.

In potem rabi lastnik kakšnih 5 let na sodišču, ogromno živcev, denarja za odvetnike, da se ga sploh znebi. Neplačanih najemnin in odškodnine za škodo pa itak nikoli ne dobi, ker so najemniki pretežno ljudje brez premoženja in (vsaj uradno) na minimalcu.

Zato je verjetno boljše, da se kupljeno stanovanje enostavno zaklene in se počaka, da ga bodo nekoč potrebovali otroci.
odvisnik sporočil: 3.939
[#3076447] 24.01.26 13:29 · odgovor na: FIN-544124 (#3076441)
Odgovori   +    1
[]
> Kako otroke s pomočjo vlaganj spraviti iz hotela mama? Od prvega evra do prvega doma: kako z dolgoletnim vlaganjem otroku pomagati pri iskanju strehe nad glavo.

Glede na to, da imajo bogati pohlepneži nepremičnine, kot naložbo, bo za mlade samo še slabše.

Razen peščice, ki imajo premožne starše.
Povsod po svetu je podobno.
Imas opcijo , da se preslis.
Da se preselis, ko imas otroke.
Ali da starsi kupijo nepremicnino v casu odrascanja otrok.
Mislim, da je to celo tradicija v dolocenih kulturah.
In nenazadnje, mnogo lazje je ce sta dva. Zivet na svojem kot samska oseba je precej nova stvar.
Sploh v lastnem stanovanju je za moje pojme ze luksuz, vedno je bilo.
V bivsi jugi so imeli za te namene samske domove npr.

V trenutni socialni in pravicni drzavi smo trcili na problem, da se gremo lahko socialni turizem.
To lahko postane problem, ce otroci postanejo vir prihodka v druzini.
In so drugace sami sebi prepusceni.
Najblizji primer so tule cigani npr.
0531Zavar sporočil: 2.548
[#3076454] 24.01.26 14:17
Odgovori   +    0
Trenutno je tako, da se povrne že takoj ko ga kupite. Kolega je kupil stanovanje na puf pred dvema letoma v eni novi soseski v LJ in pravi, da se tam enako stanovanje prodaja za sto jurjev več.
FIN-379669 sporočil: 9.196
[#3076455] 24.01.26 14:18 · odgovor na: GV-1113 (#3076444)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: FIN-379669 24.01.2026 14:19
Zanimiva debata je pri tem vprašanju.

Praviš, najemnine so v Lj (ali še kje drugje prenizke). Ne drži v odnosu do najemnika. 1,5 k neto plače in če daš 600 eur za najem enosobnega stanovanja + 150 eur stroškov = 750 eur. Ostane mu 750 eur. To je glih za skromno živet, spet mora kdo od staršev pomagat z 200 eur na mesec appr.

Morda z vidika ROI se ti zdi 600 eur nedonosno, vendar z vidika povprečnega najemnika je drago. Tu se sekata dve filozofiji, dve gledišči.

Je pa, kot pravi odvisnik, mnogo lažje, če sta v takem stanovanju 2 osebi. Si delita stroške. Vendar ko si ustvarira družino, kaj pol? No, denarja nimata, edino država ali občina lahko pomagata, če tak par nima premožnejših svojcev, ki lahko ali želijo pomagati.

Poudarjam vse to, ker življenje ni le ena plat zgodbe. Kot aktiven najemodajalec vse to vem in skušam biti čim bolj "človeški" v tej funkciji, ne pa seveda tudi humanitarec za vsako ceno.

Človek je postavljen v neko vlogo in skuša igrati karte čim bolj pošteno. Vsi ne zmagujejo, a tudi zmaga je relativna, kot tudi kapital to je. Je vzvod in pomembno je, kaj z njim počneš.

(Sem pa tudi kritičen do sedanje vlade, kajti 16% dvig minimalne plače je dokaz, da je vladi ekonomija španska vas. 5% dvig bi bil opravičljiv za leto 2026, 16% je populizem in udarec v ekonomska ravnotežja. Olje na ogenj inflacije... in na delu poti tudi na cene nepremičnin in najemnin.)
[#3076465] 24.01.26 16:01 · odgovor na: FIN-379669 (#3076455)
Odgovori   +    1
Je pa, kot pravi odvisnik, mnogo lažje, če sta v takem stanovanju 2 osebi. Si delita stroške. Vendar ko si ustvarira družino, kaj pol? No, denarja nimata, edino država ali občina lahko pomagata, če tak par nima premožnejših svojcev, ki lahko ali želijo pomagati.

Midva z zeno sva se npr parkrat selila in iskala podrocje, kjer so nepremicnine dovolj ugodne za placo, ki jo tam zasluzis.

In tudi danes so nepremicnine se vedno poceni ponekod.
Tule sem pred kratkim zasledil oglas za urejeno kmetijo, z vseljivo hiso za dobrih 300k in 10 ha zemlje.

www.nepremicnine.net...a_6460734/

ali pa tole
FIN-467473 sporočil: 2.777
[#3076494] 25.01.26 05:10
Odgovori   +    0
S 5000 Evrov stanovanje 80 kvadratnih metrov z lahkoto zgradiš-podstrešno.
[#3076498] 25.01.26 08:50 · odgovor na: FIN-467473 (#3076494)
Odgovori   +    4
[FIN-467473]
S 5000 Evrov stanovanje 80 kvadratnih metrov z lahkoto zgradiš-podstrešno.
5 k bo za kopalnico.
FIN-544124 sporočil: 5.882
[#3076524] 25.01.26 16:25 · odgovor na: odvisnik (#3076498)
Odgovori   +    1
[odvisnik]
> [FIN-467473]
> S 5000 Evrov stanovanje 80 kvadratnih metrov z lahkoto zgradiš-podstrešno.

5 k bo za kopalnico.
Vse je odvisno kako delaš.

Če najameš podjetje, še posebej v večjem mestu, in je izdelava na ključ, je lahko precej drago.

Če delaš sam in z lokalnimi obrtniki, ki jih poznaš, je lahko zelo ugodno.

Tudi zidanje hiše, še posebej na na podeželju, je lahko zelo ugodno.

In ravno tega noče nepremičninski lobi ali bolje nepremičninska mafija.
[#3076531] 25.01.26 20:33 · odgovor na: FIN-544124 (#3076524)
Odgovori   +    2
[]
> [odvisnik]
> > [FIN-467473]
> > S 5000 Evrov stanovanje 80 kvadratnih metrov z lahkoto zgradiš-podstrešno.
>
> 5 k bo za kopalnico.

Vse je odvisno kako delaš.

Če najameš podjetje, še posebej v večjem mestu, in je izdelava na ključ, je lahko precej drago.

Če delaš sam in z lokalnimi obrtniki, ki jih poznaš, je lahko zelo ugodno.

Tudi zidanje hiše, še posebej na na podeželju, je lahko zelo ugodno.

In ravno tega noče nepremičninski lobi ali bolje nepremičninska mafija.

Sem delal kar nekaj sam.
Za podstresje 80m2 pomeni cca 200m2 le sten.
5k bos dal samo za material izolacijo, knauf,profili, kit .
In nenazadnje ce delas sam rabis kar nekaj orodja, ki ti sicer ostane.
A kupit ga je treba vseeno.

Vsekakor se da tudi za 5k kar nekaj narest, ampak ne za trenutne standarde.
Npr rabljeno pohistvo, armature .
In seveda vsega ne znas sam.
Vodovod, elektrika.
trocki sporočil: 2.035
[#3076547] 26.01.26 08:55 · odgovor na: GV-1113 (#3076443)
Odgovori   +    2
[GV-1113]
Resnica je obratna! Za mlade brez premoženja je sreča, da imajo vsaj bolj premožni več stanovanj, ker jim jih potem oddajajo po zelo nizkih najemninah, glede na ROI.
Ne vem, ali so morda v Šumiju tako visoke najemnine, da morajo mladi najemniki biti zvečer brez luči, da lahko plačajo najemnino.
[#3076567] 26.01.26 12:07 · odgovor na: trocki (#3076547)
Odgovori   +    2
Gre za to, da se odddajanje zaradi prenizkih najemnin, rizikov najmodajalca, davkov in izgube časa ter živcev enostavno ne splača!

Bolj modro je, da lastniki stanovanj v Šumiju te enostavno zaklenejo in počakajo, da jih bodo nekoč rabili otroci.

To je posledica absurdno počasnega slovenskega sodstva in levičarskih ideoloških nebuloz, kot je pravica do stanovanja v tujem stanovanju! Potem pač: hvala, ne!
Endimion sporočil: 11.169
[#3076579] 26.01.26 17:45 · odgovor na: GV-1113 (#3076444)
Odgovori   +    1
Najemnine so nekaj, na kar najemodajalec nima dosti vpliva. Ker so navzgor poarbitrirane s kupno močjo, oziroma dohodki.

Zato je dividendni ali najemninski ROI bolj kurčev kot nakup obveznice.

Ti bom dal pa svoj primer. S sestro sva po materi podedovala stanovanje. No dedoval je tudi oče, a je nama predal svoj kos. Stanovanje oddajava. Letno dobiva 7200€ brutto najemnin, od katerih plačava davek.

Trenutna tržna vrednost tega 55m2 velikega stanovanja v savskem naselju je 312.000€

ROI je v tem primeru 2,3%. Slabše kot RS obveznice.

Ampak to stanovanje smo kupili preko Jazbinškovega zakona za takratnih 21.000 mark. Na obroke. Poprej smo bili najemniki (od 1987 Ko to iz leta 1994 preračunam na € leta 2026, in upoštevam inflacijo, pa pridem na 26.930€. Dodam še 9.000€ ki sva jih s sestro vložila, da sva uredila stanovanje po mamini smrti, in je vse skupaj reciva da 36 jurjev.

No, glede na "nabavno vrednost" je pa ROI 20%.

Kar se tiče pa pravnega varstva najemodajalec, se strinjam. Ampak spet moram povedat, da če imaš pogodbo dobro sestavljeno, in se greš sistem by the book, je težav že manj. Mi imamo pisno pogodbo, kjer so vse položnice pisane name, tudi pridejo k meni domov, ne k najemniku. Jaz jih plačam, nakar izstavim račun najemniku skupaj s stroški. Računu priložim fotokopije vseh tekočih položnic. In v pogodbi imam eksplicitno napisane roke plačil, roke opominjanja, in tudi postopek izvršbe preko pooblaščenca (odvetnika). In 30 dni pred potekom pogodbe, pošljem samo še predlog nove pogodbe, kjer je notri navedena nova najemnina, če se s sestro dogovoriva, da jo dvigneva. Če se ne strinja, pa ima 30 dni, da stanovanje izprazne. Če pa mu pogodbo odpovemo, pa 3 mesece. Vse s papirji. Nič na "daj ruke" pa trkanja na vrata, pa "po stanarino sem prišel".

Notri mava zdaj že dve leti eno familijo iz Bosne. Prav super so. Dedc ma nek maleraj, pa je kar celo stanovanje sam premalal (sem odbil od najemnine), žena pa dela v UKC kot strežnica. Se vidimo enkrat na pol leta, ko grem malo inšpicirat. Prav nobenega problema. Niti onega "Gazda, idem sad u Bosnu bomo pekli rakiju, pa da i tebi donesem koju bocu?" ne manjka.

Daj da mi ostanejo notri še lep kos let.

V sosednjem vhodu je mel pa "komšo" za najemnico eno teto, k je neki z mediji. Novinarka menda. Fina gospa, pa kvazi jet set.. nekje po pol leta je nehala plačevat najemnino, pa da bo, pa da ne more zdele, pa kaj vem kaj. Nakar se je sploh nehala javljat. Ko je vstopil v stanovanje ga je kap. Baba razturila kompleten flat. Ker ji je dovolil stalno prebivališče, ma s tem skret, pogodba pa sestavljena tako... keš na roke, na pogodbi pa minimalni znesek. Da je davka čim manj. Vmes so začeli pa elektro in upravnik pa opomine pošiljat. In je jezen u božju tetku. Še kar jo išče nekje po Celjskem.

Tako da izkušnje so lahko zelo različne. Ja res je, da bi lahko zakonske pravice, dolžnosti, in medsebojna razmerja med deležniki bila bolje urejena, predvsem pa hitrejša. Ampak to ni tolko domena zakona kot sodišč in sistema civilnega prava obče.

Zanimivo mi je. Ko mi pride nepremičninar zavarovati hišo, ni zavarovana za tržno vrednost, ampak za nadomestno vrednost. Jaz v LJ živim v hiši, in bi ob armagedonu dobil od zavarovalnice toliko, kolikor bi stalo, da postavim nazaj ekvivalentno hišo. V mojem primeru je razlika, do posplošene tržne, 35%. In te škarje še lezejo narazen. Seveda lahko zavarujem hišo za tržno vrednost. Ampak bo zavarovalnina šla navzgor.
[#3076591] 26.01.26 20:36 · odgovor na: Endimion (#3076579)
Odgovori   +    1
[Endimion]
Najemnine so nekaj, na kar najemodajalec nima dosti vpliva. Ker so navzgor poarbitrirane s kupno močjo, oziroma dohodki.

Zato je dividendni ali najemninski ROI bolj kurčev kot nakup obveznice.

Ti bom dal pa svoj primer. S sestro sva po materi podedovala stanovanje. No dedoval je tudi oče, a je nama predal svoj kos. Stanovanje oddajava. Letno dobiva 7200€ brutto najemnin, od katerih plačava davek.

Trenutna tržna vrednost tega 55m2 velikega stanovanja v savskem naselju je 312.000€

ROI je v tem primeru 2,3%. Slabše kot RS obveznice.

Ampak to stanovanje smo kupili preko Jazbinškovega zakona za takratnih 21.000 mark. Na obroke. Poprej smo bili najemniki (od 1987 Ko to iz leta 1994 preračunam na € leta 2026, in upoštevam inflacijo, pa pridem na 26.930€. Dodam še 9.000€ ki sva jih s sestro vložila, da sva uredila stanovanje po mamini smrti, in je vse skupaj reciva da 36 jurjev.

No, glede na "nabavno vrednost" je pa ROI 20%.

Kar se tiče pa pravnega varstva najemodajalec, se strinjam. Ampak spet moram povedat, da če imaš pogodbo dobro sestavljeno, in se greš sistem by the book, je težav že manj. Mi imamo pisno pogodbo, kjer so vse položnice pisane name, tudi pridejo k meni domov, ne k najemniku. Jaz jih plačam, nakar izstavim račun najemniku skupaj s stroški. Računu priložim fotokopije vseh tekočih položnic. In v pogodbi imam eksplicitno napisane roke plačil, roke opominjanja, in tudi postopek izvršbe preko pooblaščenca (odvetnika). In 30 dni pred potekom pogodbe, pošljem samo še predlog nove pogodbe, kjer je notri navedena nova najemnina, če se s sestro dogovoriva, da jo dvigneva. Če se ne strinja, pa ima 30 dni, da stanovanje izprazne. Če pa mu pogodbo odpovemo, pa 3 mesece. Vse s papirji. Nič na "daj ruke" pa trkanja na vrata, pa "po stanarino sem prišel".

Notri mava zdaj že dve leti eno familijo iz Bosne. Prav super so. Dedc ma nek maleraj, pa je kar celo stanovanje sam premalal (sem odbil od najemnine), žena pa dela v UKC kot strežnica. Se vidimo enkrat na pol leta, ko grem malo inšpicirat. Prav nobenega problema. Niti onega "Gazda, idem sad u Bosnu bomo pekli rakiju, pa da i tebi donesem koju bocu?" ne manjka.

Daj da mi ostanejo notri še lep kos let.

V sosednjem vhodu je mel pa "komšo" za najemnico eno teto, k je neki z mediji. Novinarka menda. Fina gospa, pa kvazi jet set.. nekje po pol leta je nehala plačevat najemnino, pa da bo, pa da ne more zdele, pa kaj vem kaj. Nakar se je sploh nehala javljat. Ko je vstopil v stanovanje ga je kap. Baba razturila kompleten flat. Ker ji je dovolil stalno prebivališče, ma s tem skret, pogodba pa sestavljena tako... keš na roke, na pogodbi pa minimalni znesek. Da je davka čim manj. Vmes so začeli pa elektro in upravnik pa opomine pošiljat. In je jezen u božju tetku. Še kar jo išče nekje po Celjskem.

Tako da izkušnje so lahko zelo različne. Ja res je, da bi lahko zakonske pravice, dolžnosti, in medsebojna razmerja med deležniki bila bolje urejena, predvsem pa hitrejša. Ampak to ni tolko domena zakona kot sodišč in sistema civilnega prava obče.

Zanimivo mi je. Ko mi pride nepremičninar zavarovati hišo, ni zavarovana za tržno vrednost, ampak za nadomestno vrednost. Jaz v LJ živim v hiši, in bi ob armagedonu dobil od zavarovalnice toliko, kolikor bi stalo, da postavim nazaj ekvivalentno hišo. V mojem primeru je razlika, do posplošene tržne, 35%. In te škarje še lezejo narazen. Seveda lahko zavarujem hišo za tržno vrednost. Ampak bo zavarovalnina šla navzgor.
Se pravi oddajas za 600 evrov mesecno.
Po moje to ni ravno profitna najemnina ;)

In 55 kvadratov za 300k pomeni 6 k po m2, tud8 to ni ravno realna cena.
Ce racunamo da je cena novogradnje 4 k na m2.

Tako, da je oboje le rezultat nedelujocega trga ;)

Sam bi stanovanje prodal in kupil za isto vsoto novo drugje.
Ampak ok stvar osebnih odlocitev ;)

Strani: 1

192.168.0.8