Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Od Hongkonga do Londona: popoln britanski kaos

Strani: 1

sopranos sporočil: 9.812
[#2793070] 09.09.19 15:23
Odgovori   +    8
In EU naj VB pomaga kako? Britanci so si tole godljo kuhali vsaj 30 let. Tako, da drugače kot grdo se ta zadeva ne more rešiti.

Kar se pa zgodovine tiče, so Britanci zajebali tudi Slovence. To kar pa avtor piše, je pa posledica prepričanja Britancev, da so moralno superiorni ostalim, zato se niti niso ukvarjali s podrobnostim. Zato so po zemljevidih risali ravne črte, ki so bile neodvisne od etičnih, jezikovnih in geografskih okoliščin. Tako da je po svoje prav, da sedaj sami sebi odmerijo lekcijo. In EU mora tukaj varovati interese svojih članic. Skrajni čas je, da se britanski imperializem konča. Tako kot se mora končati Ameriški, in preprečiti, da bi se vzpostavil Kitajski.
dz1975 sporočil: 1.491
[#2793158] 10.09.19 02:09
Odgovori   +    1
Vau, nemci se pa znajo delat neumne. Britansko stališče je popolnoma jasno: carinska unija DA, politična unija NE. Trd brexit dejansko zahtevata Nemčija in Pariz, in ne London.

O zgodovinskih nebulozah pa nima smisla izgubljati besed: britanci so bili od 44 do 47 dejansko v vojni z židi v Palestini (Irgun in Lehi, od 45 pa tudi Haganah), v Palestini so imeli razporejenih več kot 100,000 vojakov, kar je predstavljalo velik finančni zalogaj. Pogajanja med arabci in židi so bili neuspešna (prvi so zahtevali prekinitev židovske migracije in popolno oblast nad vsem ozemljem, drugi pa delitev Palestine in sprostitev migracije). Britanci so sicer na vse možne načine preprečevali selitev židov iz Evrope (pomorska blokada Palestine, koncentrijska taborišča na Cipru in v Palestini, bombni napadi na zionistične ladje v evropskih pristaniših), ampak žide je bilo glede na izkušnjo zadnjih par let težko prepričati naj ostanejo na Poljskem ali v Nemčiji. Opcija je bila ali umik ali etično čiščenje židov, kar ne bi ZDA nikoli sprejele.

Strani: 1