Strani: 1 2

FIN-311684 sporočil: 18.796
[#2780385] 20.06.19 08:44
Odgovori   +    5
Poglejmo na čem večinoma temeljijo odločitve Šarca in njegove vlade? Prvič, na pritisku Mesca in Levice, drugič, na pritisku Kuštrina in zdravniških sindikatov, tretjič, na splošno na pritisku sindikatov javnega sektorja. Vlada sprejema odločitve o zviševanju plač v javnem sektorju brez kakršnega koli dolgoročnega vsaj triletnega vpogleda v prihodnost kot da informacijska tehnologija sploh ne obstaja. Šarcu je pomembno, da danes in zdaj problem pospravi pod preprogo, saj ga v prihodnosti z zujfi ne bo on reševal.

Na čem temeljijo odločitve direktorja podjetja s katerim se dobiva popoldan in ki razmišlja naprej? Danes ima veliko dela...za naslednje leto je v primerjavi z lanskim letom v istem času naročil za 30% manj in se bo treba pripraviti na odpuščanje delavcev, ker nikoli ne bo pozabil krizno leto 2008 ko je preveč poslušal politiko, delavce brez dela dal čakanje in čakal ter ostal brez denarja... namesto, da bi imel pripravljen program za reševenje odvečnih delavcev tako, da bi že na prve znake krize delvcem dal takojšnjo odpoved delovnega razmerja in izplačal odpravnine. Če ga je kriza pred desetimi leti ujela nepripravljenega prihodnja ga zagotovo ne bo. Seveda, za začetek delavcev za nedoločen čas ne zaposluje več.
vickibedi sporočil: 11.329
[#2780386] 20.06.19 08:46
Odgovori   +    2
Na osnovi sofisticirane prediktivne analitike preteklih dogodkov soditi o prihodnosti je skoraj enako dobro kot plačati ciganki da pogleda v karte ali zoc :)
UriahHeep sporočil: 424
[#2780398] 20.06.19 09:50 · odgovor na: vickibedi (#2780386)
Odgovori   +    4
Ne javno kazati, da imaš izobrazbo pocarjev, ki predavajo na slovenskih univerzah.

Uriah Heep.
vickibedi sporočil: 11.329
[#2780416] 20.06.19 11:31 · odgovor na: UriahHeep (#2780398)
Odgovori   +    0
[UriahHeep]
Ne javno kazati, da imaš izobrazbo pocarjev, ki predavajo na slovenskih univerzah.

Uriah Heep.
Ti dam zastojn nasvet: Svojih najpomembnejših odločitev v življenju ne zaupajte AI botom :)
UriahHeep sporočil: 424
[#2780426] 20.06.19 12:30
Odgovori   +    5
1)Res malo je podjetij, ki, denimo, analizirajo podatke za napovedovanje prihodnosti. Ali iz njih luščijo vzorce, na temelju katerih bi sprejemala odločitve.

2)Pri podatkovno vodenem poslovanju ne gre samo za to, ali imamo lepe ponazoritve finančnih ali prodajnih kazalnikov, ampak kakšen imamo vpogled v minulo, trenutno in prihodnje poslovanje.

3)Podjetja veliko teh podatkov sploh ne spremljajo, oziroma jih imajo v obliki, ki je ne morejo obdelovati.

4)Veliko lastnikov, nadzornikov in direktorjev ne vidi vrednosti naložb v informacijske tehnologije.

5)Paradoks je, da so bili nasprotniki novih tehnologij v preteklosti predvsem preprostejši ljudje, lastniki kapitala pa so se zavedali pomena vlaganj. Danes je stvar obrnjena na glavo. Zaposleni se velikokrat bolj zavedajo potrebe po novih orodjih kot lastniki podjetij in menedžerji.

Zelo dober članek, iz katerega se vidi, da avtor ve, kaj dela in temu primerno piše. Slovenija je v zadevnem pogledu popolnoma na psu in večinoma sploh ne ve, kaj se v svetu dogaja. Večina podjetij in nekdaj državne banke so ostali na nivoju Winodws 98 ali XP. Win 7 je bil že redkost. Slovenske državne banke in Banka Slovenije so še nedavno uporabljali programe, ki so jih drugje po svetu že pred dvajsetimi ali več leti zavrgli. Vendar pa je ta problem v osnovi, tudi če pustimo vso slovensko korupcijo ob strani, veliko bolj kompleksen, kot videz daje vtis, in njegov začetek sega v obdobje okoli leta 2005. Takrat se namreč prične dominacija ameriških quantov na Wall Streetu, ki privede do takih nesorazmerij v načinih plemenitenja kapitala, da to nekaj let kasneje privede do krize. Kriza iz leta 2008 je namreč samo posledično bila nepremičninska kriza, v resnici pa je šlo za informacijsko krizo, v kateri Lehman Brothers in drugi niso mogli več dovolj hitro in učinkovito hendlati vrednostnih papirjev vezanih na repo pogodbe.

Šele sedem let kasneje Michael Lewis v svoji knjigi The Flash Boys javnosti razkrije, za kaj je šlo. Koliko je bila ta zadeva med nekaj največjimi ameriškimi bankami zaprta, se vidi po tem, da je na LinkedIn v obdobju od krize do izida te knjige obstajalo več kot 30 zelo številčno obiskanih finančnih grup( tudi po 100.000 in več članov), kjer je v razpravah sodelovalo na stotine v glavnem ameriških in tudi že kitajskih finančnikov, večinoma iz privatnih skladov, ki so se spraševali, kaj se je dejansko zgodilo. Debata, v kateri sem tudi sam sodeloval, se je po določenem času razvila v smeri obravnave narave trenda. Ob tem je prišla na dan vsa razlika, ki o načinu delovanja borze in kapitalskih trgov v Ameriki vlada med akademiki in quanti z Wall Streeta.-V Sloveniji je samo nekaj ljudi, ki o tem kaj vedo, med njimi pa ni nobenega univerzitetnega profesorja ekonomije ali vodilnega bančnika. Zato smo tudi pristali pri takih bankah, ki so bile zgolj razdelilnice tujih kreditov, ves silni in v veliki večini odvečni bančni aparat, študiran na slovenskih univerzah, pa ni bil nikoli sposoben spraviti skupaj ene same spodobne male investicije, kaj šele da bi bil sposoben konstantnega trgovanja na borzah in plemenitenja kapitala.

V Sloveniji se je zaradi zanikrnega znanja univerzitetnih profesorjev družboslovja spregledalo dejstvo, da obstoji pomembna razlika v parlamentarni obravnavi tega, kako je se je komu v neki vasi kurac dvignil, v primeru, da podjetje sodeluje v tehnološkem boju v svetu ali v primeru, da se ukvarja zgolj z dodelavnimi posli. Eno je namreč parlamentarna razprava o dviganju kurca na vasi, v državi, kjer trg normalno funkcionira in z njim in državo ne upravljajo kučanovske idiotsko lopovske opice, drugo pa je taka država kot je Slovenija, ki že desetletja pozna oblast kučanovskih diplomiranih opic in je od vrha do tal regulirana po pameti teh opic. To razliko je bistveno poznati.

Za državne banke je bilo poznano, da se vse analize delajo samo za pisarniške predale in omare in arhiv. Zanimivo je ,da tega toka analize niso jemale zato, ker bi koga skrbelo, da so neuporabne, ampak je bil to način delovanja korupcije v državni banki. V banke so privlekli toliko bedakov s slovenskimi diplomami, da jim je pač bilo treba dati nekaj delati. Večinoma so samo kopirali podatke iz ene Excelove tabele v drugo in dodali še kak argument. Eni so recimo seštevali, drugi množili in tretji delili. To je bilo tipično delo visoke izobrazbe v državnih bankah, za kakih 2600 do 3000 evrov bruto mesečno . Drugega namreč niso znali. Potem pa se eni čudijo, da so banke propadle.

Vendar pa se pravi problem slovenskih bank prične na slovenskih univerzah, kjer družboslovje predavajo popolnoma nesposobni kao profesorji. V resnici, eden večji bebec, kot drugi. In slovenski delavec je po kučanovsko obsojen, da to oslovsko bando iz svojega žepa plačuje. V kolikor bi v Sloveniji obstajal svobodni edukacijski trg, seveda Iz svojega žepa za te mento - izmečke nihče ne bi dal pet centov. Če pogledamo, kaj je temeljni problem slovenskih kao univerzitetnih profesorjev ekonomije, vidimo, da jim je Markowitz sicer enkrat , pred leti, prdnil v ksiht, težava pa je v tem, da se dotični profesorji zaradi tega še vedno oblizujejo. Drugje po svetu pa so si njihovi kolegi kshit osran z Markowitzem že zdavnaj oprali. Oblizovanje Markowitzovega mokrega dreka s frisa slovenskega univerzitetnega profesorja ekonomije pa je ves čas plačeval in vzdrževal slovenski delavec. Na kocu pa je zapitek tega oblizovanja plačala celotna država, ko je izgubila svoje banke.

Če pogledamo še, kaj je tisto, česar slovenski kao univerzitetni profesor ekonomije ne razume, vidimo, da pri nas še vedno vlada prepričanje, da v okviru ameriških elitnih MBA programov predavajo in učijo, kako se denar na Wall Streetu dela, dejansko pa tega ameriške univerze že vsaj deset let ne predavajo več. To ne pomeni, da teh predavanj ne izvajajo več, ampak da vsebine teh predavanj na finančnih trgih ne veljajo več. Se pravi, ameriška univerza študenta financ ne usposablja (več) za to, da bo znal denar na borzi delati, ampak mu daje samo teoretsko osnovo za to. Ko taki diplomanti pridejo v privatne sklade in velike banke, jih lastniki najprej razdelijo na tiste, ki bodo pomembnim strankam s svojim vrhunskim MBA znanjem oblizovali riti in na one, ki bodo sodelovali pri delanju denarja.

Mislim, da je iz tega popolnoma jasno, zakaj so slovenske banke propadle. Če namreč niti ameriška univerza ne more študenta ekonomije več naučiti, kako naj denar dela, kako ga bo slovenska. Ker se bo z uvedbo G5 ves bančni posel digitaliziral, lahko v Sloveniji takoj ukinemo vse ekonomske fakulteta, njene kao doktorje pa zaposlimo kot čistilce čevljev ali v kabaretih za zabavo pijanih gledalcev. Bodo pa tam svoje pravljice razlagali. Še računovodij se ne bo več rabilo, kaj še le doktorje šarlatanstva, ki se imenuje ekonomija.

Uriah Heep.
PyotrNovak sporočil: 2.368
[#2780431] 20.06.19 12:55 · odgovor na: UriahHeep (#2780426)
Odgovori   +    5
HVALA za izcrpen clanek. SE prosim, skupaj z viri.

Jaz spremljam razcvet novih tehnologij v US. Enhanced reality, additive manufacturing. (US izdela 40% vseh kovinskih tiskanih izdelkov na svetu) etc, etc.

Zanimiva nova knjiga: Jump Starting America. Mesta in tehnologije ki bodo prinesli naslednji preskok.

Zadnji trend: V US so spoznali da so MBA teoretiki skodljivi: za njih je VSAK clovek v proizvodnji samo strosek, ki ga je treba porezati. Koliko pa je skode, to pa jih ne zanima. Zato danes dobijo sluzbe inzenirji (po moznosti nekaj let v proizvodnji), ki za naslednjo stopnjo naredijo MBA.

Ce ne spremljas trga in razvoja bos tako kot vecina Slo firm: stancanje za cent za DE in molis BOGA da ne padejo v krizo.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780436] 20.06.19 13:24 · odgovor na: PyotrNovak (#2780431)
Odgovori   +    8
MBA je ena taka posrana kasta. Ameriške banke so jih že čisto odplaknile od stika z Wall Streetom. Uporabljajo samo doktorje fizike in matematike.

Kar se tiče dodelave za Nemce, bo v Sloveniji že drugo leto katastrofa. Upad naročil za 30 - 50 odstotkov, na račun interneta stvari in drugih avtomatizacij. Nemci bodo povlekli izdelavo polizdelkov domov in po takih državah, kot je Slovenija s pomočjo EU vzdrževali samo birokracijo z višjimi dohodki, da bo kupovala njihove igračke. Igra ničelne vsote. Kar nam bodo dali, bomo pri njih kupili. Ostali pa v indijanski rezervat z UTD.

Se je pa Sloveniji pred 30. leti na stežaj odpirala popolnoma druga pot, ki pa jo je Milan Kučan, zaradi popolne nesposobnosti in kriminalne zaznamovanosti, popolnoma zablokiral. To je bila pot odprtega gospodarstva in davčne oaze.

Torej, če ne bi imeli Kučana za vratom, bi se danes Švici reklo - druga Slovenija.

Uriah Heep.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780464] 20.06.19 16:14 · odgovor na: vickibedi (#2780416)
Odgovori   +    5
Bolj resno. Sodobnih financ brez AI, ni. V bistvu je to nov način vladanja. Ne samo, da ne rabiš letalonosilk ali operacijskih sistemov, s katerimi kontroliraš svet, rabiš samo finančne algoritme. In so vsi okoli tebe mrzli. Tako kot mi, ki smo izgubili svoje banke. Niso krivi hudobni tujci, amapk zarjavela pamet v teh bankah, na univerzi in v politiki.

Ti zbirokratizirani bedaki, produkti slovenskih gabrovsko-kmetavzerskih univerz, sploh ne razumejo širine problema. Ne bo obresti in ne bo nobenih, ne zasebnih in ne institucionalnih finančnih dobičkov. Po drugi strani se bo prej kot v petih letih v celotni družbi zgodilo to, kar se je zodilo Nokii pred desetimi leti. Prišlo bo naenkrat, brez neposredne napovedi. Slovenija je v preteklih 30. letih, in s katastrofalnim vodenjem v zadnjih 10. letih, zgodovinsko klecnila in se ne bo nikoli več dvignila. Prišlo bo še kako valutno neurje, ki bo odpihnilo prihranke in smo gotovi. Brez kapitala in s produkcijo na nuli.


Uriah Heep.
PyotrNovak sporočil: 2.368
[#2780516] 20.06.19 20:03 · odgovor na: UriahHeep (#2780436)
Odgovori   +    5
Lustracija in normalen kapitalizem bi Slo pognal v cisto drugacno orbito kot jo imamo sedaj - TO je 1000% res. Dokler pa imas volilce ki se slepajo na obstojeci sistem, pa je Good Luck.
JA, ZAMUDILI smo zgodovinsko priloznost za preskok, tipa Singapur. Znanje, volja so bili. Ko hodim po tovarnah kooperantov vidim GORE polizdelkov, ki jih bo nekdo zmontiral, nalepil nalepko in pokasiral.
Tudi meni so povedali da se upad ze pozna. Make NO mistake: naslednja kriza bo precej hujsa kot zadnja. Sam se usmerjam v US, ker se mi zdi da bodo se najbolje sfurali.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780519] 20.06.19 20:54 · odgovor na: PyotrNovak (#2780516)
Odgovori   +    4
Se strinajm. Mislim, da bo Trump, v nasprotju z Obamo, novo ameriško krizo skoraj v celoti izvozil v Evropo. Zato je dobro, da imamo sedaj ameriške lastnike bank.

Uriah Heep.
Serviet sporočil: 11
[#2780530] 20.06.19 22:24 · odgovor na: UriahHeep (#2780426)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Serviet 20.06.2019 22:34
...no, še dobro, da smo zdaj dobili super truper lastnika dveh državnih bank, bodoče velike banke no.1....preverite, koliko se oni spoznajo na IT in kaj se bo zdaj tam uporabljalo...
Serviet sporočil: 11
[#2780531] 20.06.19 22:33 · odgovor na: UriahHeep (#2780519)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: Serviet 20.06.2019 22:35
...in zakaj konkretno so v navedenem primeru dobri ameriški lastniki bank v Sloveniji? Ko bo kriza, njih več ne bo....ker bodo za krizo "izvedeli" prej kot mi...
PyotrNovak sporočil: 2.368
[#2780538] 21.06.19 00:51 · odgovor na: Serviet (#2780531)
Odgovori   +    5
Ce ne znas in noces bit gospodar si lahko samo hlapec.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780539] 21.06.19 00:57 · odgovor na: Serviet (#2780530)
Odgovori   +    2
Če nimajo, kar bi me čudilo, lahko oboje, kar mi nismo mogli, kupijo. Če Amazon in Facebook lezeta v bančništvo, ne vem, zakaj bi ga finančniki zapuščali.

Uriah Heep.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780540] 21.06.19 00:59 · odgovor na: Serviet (#2780531)
Odgovori   +    1
Zakaj bi šli, če so superiorni? Takrat bo šele prilika za povečanje tržnega deleža.

Uriah Heep.
vickibedi sporočil: 11.329
[#2780579] 21.06.19 10:39 · odgovor na: UriahHeep (#2780464)
Odgovori   +    0
[UriahHeep]
Bolj resno. Sodobnih financ brez AI, ni. V bistvu je to nov način vladanja. Ne samo, da ne rabiš letalonosilk ali operacijskih sistemov, s katerimi kontroliraš svet, rabiš samo finančne algoritme. In so vsi okoli tebe mrzli. Tako kot mi, ki smo izgubili svoje banke. Niso krivi hudobni tujci, amapk zarjavela pamet v teh bankah, na univerzi in v politiki.
Krivi so predvsem lepljivi prsti in podobne priložnosti :)
Sicer pa bi se nam prodaja verjetno itak zgodila, morda bi jih lahko prodali za davkoplačevalce malo manj neugodno.
Preplačali smo jih 3x: luknja, ki so jo izčrpali domači lopovi + vložek, ki ga bodo posrkali tuzji skladi + luknja zaradi prenizke kupnine.
K temu lahko dodamo še potencialne garancije (npr. tožbe hrvaških varčevalcev), ki jih bomo spet pokrili davkoplačevalci.
Ne, ne boš me prepričal, nobeni AI algoritmi ne bi preprečili takšne zveze lopovov in oportunističnih birokratov.
Ti zbirokratizirani bedaki, produkti slovenskih gabrovsko-kmetavzerskih univerz, sploh ne razumejo širine problema. Ne bo obresti in ne bo nobenih, ne zasebnih in ne institucionalnih finančnih dobičkov. Po drugi strani se bo prej kot v petih letih v celotni družbi zgodilo to, kar se je zodilo Nokii pred desetimi leti. Prišlo bo naenkrat, brez neposredne napovedi. Slovenija je v preteklih 30. letih, in s katastrofalnim vodenjem v zadnjih 10. letih, zgodovinsko klecnila in se ne bo nikoli več dvignila. Prišlo bo še kako valutno neurje, ki bo odpihnilo prihranke in smo gotovi. Brez kapitala in s produkcijo na nuli.


Uriah Heep.
K sreči smo del EU. Dokler štancamo za Nemčijo, ne moremo propast :)
UriahHeep sporočil: 424
[#2780604] 21.06.19 13:02 · odgovor na: vickibedi (#2780579)
Odgovori   +    1
Popolnoma si v zmoti. Glede prvega in glede drugega. Seveda nisi sam kriv, ker v Sloveniji ni univerzitetnega profesorja ekonomije, ki bi razumel to, kar navajam. So pač žrtve manipulacije, ki jo Wall Street, s pomočjo podkupljenih profesorjev na elitnih ameriških univerzah, izvaja, sami naši kao profesorji pa niso toliko inteligentni, da bi zadevi prišli do dna.

Do leta 2005 je Wall Street izvajal ročno manipulacijo tečajev, ki je navzven izgledala kaotična, v resnici pa je bilo na najvišjem nivoju v ameriških financah vse vnaprej dogovorjeno. Je treba poznati ameriški finančni sistem dobro. Zlasti futurese, forwardse in swape in to, kako so povezani s spot trgom.

Tisti, ki razmišlja tako, kot je Mencinger, da v Ameriki in drugje po svetu privatne milijarde, kar tako po zraku letijo, malo sem in malo tja, in da nobeden vnaprej ne ve, kaj bo z njimi, je zmešan.

To je namreč vsebina vseh tistih Mencingerjevih fantaziranj o ameriškem Casino kapitalizmu. In teh Mencingerjevih high school level prismodarij še noben javnosti izpostavljen slovenski finančnik ni javno demantiral, kar pomeni, da v to verjamejo.

Resnica pa je to, da je Wall Street kraljevina Edvarda Kardelja, oziroma, svetovna centrala dogovorne ekonomije. Samo maska te dogovorne ekonomije je tako močna, da slovenska kučanovska opica, ki se ima za doktorja ekonomije, tega ne vidi.

Ker Kitajcev in Rusov, kljub temu, da so imeli zelo podoben sistem kot mi, kučanovske opice nikoli niso ne motile in ne usmerjale, njihovi znanstveniki niso imeli nobenega problema prebiti se skozi tržno masko Wall Streeta in prevzeti njegovo dejansko prakso.

Kot rečeno, do leta 2005 so bile zadeve na Wall Streetu relativno enostavne in v tistem času diplomirani slovenski ekonomist se je, dejanskim razmeram na tej borzi, s svojo slovensko izobrazbo, lahko prilagodil prej kot v dveh letih. Seveda samo v ameriški borzni hiši. Po letu 2005 se stvari pričnejo dramatično in hitro spreminjati in tudi ameriški ekonomisti s svojimi triki, v borznih hišah in bankah, odpadejo kot glavni igralci za delanje dobička. Nadomestijo jih matematiki in fiziki. Lehman Brothers je dejansko propadel samo zato, ker se temu ni prilagodil. Vse ostalo so bile posledice tega. Samo za las se je enaki usodi iz istih razlogov izognila provincijalno vodena Bank of America.

Pri nas je bila pred 30. leti zadeva enaka, kot je danes. Ni bilo in ni kao profesorja ekonomije ali sociologije, ki bi o tej zadevi imel eno čisto. Vsi ti po papagajsko bluzijo bedarije (Random Walk, EMT), ki se še vedno predavajo tudi na Harvardu in za katere so nekateri celo dobili Nobelove nagrade, na Wall Streetu, ki vse to plačuje, pa se glavni igralci zaradi tega od smeha po tleh valjajo.

Več kot 90 procentov vseh dnevno začetih poslov na Wall Streetu je popolnoma fiktivnih in niso v nobenem primeru mišljeni kot posli, ki bi zaprtje pozicije dočakali z namenom, ki ga javnosti v določenem intervalu izkazujejo. Vsi posli se dogajajo v nano sekundah, po vnaprej predvidenih scenarijih, s katerimi upravljajo algoritmi. Ni nobene človeške intervecije, razen v primeru, ko sistem zazna organiziran napad konkurence. Vendar tudi za to obstajajo vnaprej pripravljeni scenariji, ki se v trenutku, že ob najmanjšem sumu, avtomatsko vklopijo.

Vendar pa to ne pomeni, da ni gibanja v trendih, kot trdita zgoraj omenjeni, z Nobelovimi nagradami dekorirani, teoriji. Ravno zadnja dva dneva je bil zelo značilen takšen primer, ko je bilo v tehničnem smislu jasno, da bo zlato zraslo in se je samo čakalo, kdaj in kaj bo Trump tvitnil. Niti ni bilo težko vnaprej ugotoviti, kaj bo, saj je bila od močnih dogodkov samo Hormuška ožina na voljo. Na blef se seveda takih stvari ne more delati. Narodu in kučanovskim opicam moraš kaj pljuniti, sicer lahko še kaj posumujo.

Kar se tiče polizdekov za Nemčijo jih bo Slovenija delala še največ dve leti. Potem stvar zmrzne v celoti. V zvezi z Italijo, še prej.

Uživaj.


Uriah Heep.
Serviet sporočil: 11
[#2780616] 21.06.19 14:19 · odgovor na: UriahHeep (#2780539)
Odgovori   +    1
...še toliko ne obvladajo, da bi znali kupiti...samo povem..
vickibedi sporočil: 11.329
[#2780627] 21.06.19 15:42 · odgovor na: UriahHeep (#2780604)
Odgovori   +    1
[UriahHeep]
Popolnoma si v zmoti. Glede prvega in glede drugega. Seveda nisi sam kriv, ker v Sloveniji ni univerzitetnega profesorja ekonomije, ki bi razumel to, kar navajam. So pač žrtve manipulacije, ki jo Wall Street, s pomočjo podkupljenih profesorjev na elitnih ameriških univerzah, izvaja, sami naši kao profesorji pa niso toliko inteligentni, da bi zadevi prišli do dna.

Do leta 2005 je Wall Street izvajal ročno manipulacijo tečajev, ki je navzven izgledala kaotična, v resnici pa je bilo na najvišjem nivoju v ameriških financah vse vnaprej dogovorjeno. Je treba poznati ameriški finančni sistem dobro. Zlasti futurese, forwardse in swape in to, kako so povezani s spot trgom.

Tisti, ki razmišlja tako, kot je Mencinger, da v Ameriki in drugje po svetu privatne milijarde, kar tako po zraku letijo, malo sem in malo tja, in da nobeden vnaprej ne ve, kaj bo z njimi, je zmešan.

To je namreč vsebina vseh tistih Mencingerjevih fantaziranj o ameriškem Casino kapitalizmu. In teh Mencingerjevih high school level prismodarij še noben javnosti izpostavljen slovenski finančnik ni javno demantiral, kar pomeni, da v to verjamejo.

Resnica pa je to, da je Wall Street kraljevina Edvarda Kardelja, oziroma, svetovna centrala dogovorne ekonomije. Samo maska te dogovorne ekonomije je tako močna, da slovenska kučanovska opica, ki se ima za doktorja ekonomije, tega ne vidi.

Ker Kitajcev in Rusov, kljub temu, da so imeli zelo podoben sistem kot mi, kučanovske opice nikoli niso ne motile in ne usmerjale, njihovi znanstveniki niso imeli nobenega problema prebiti se skozi tržno masko Wall Streeta in prevzeti njegovo dejansko prakso.

Kot rečeno, do leta 2005 so bile zadeve na Wall Streetu relativno enostavne in v tistem času diplomirani slovenski ekonomist se je, dejanskim razmeram na tej borzi, s svojo slovensko izobrazbo, lahko prilagodil prej kot v dveh letih. Seveda samo v ameriški borzni hiši. Po letu 2005 se stvari pričnejo dramatično in hitro spreminjati in tudi ameriški ekonomisti s svojimi triki, v borznih hišah in bankah, odpadejo kot glavni igralci za delanje dobička. Nadomestijo jih matematiki in fiziki. Lehman Brothers je dejansko propadel samo zato, ker se temu ni prilagodil. Vse ostalo so bile posledice tega. Samo za las se je enaki usodi iz istih razlogov izognila provincijalno vodena Bank of America.

Pri nas je bila pred 30. leti zadeva enaka, kot je danes. Ni bilo in ni kao profesorja ekonomije ali sociologije, ki bi o tej zadevi imel eno čisto. Vsi ti po papagajsko bluzijo bedarije (Random Walk, EMT), ki se še vedno predavajo tudi na Harvardu in za katere so nekateri celo dobili Nobelove nagrade, na Wall Streetu, ki vse to plačuje, pa se glavni igralci zaradi tega od smeha po tleh valjajo.

Več kot 90 procentov vseh dnevno začetih poslov na Wall Streetu je popolnoma fiktivnih in niso v nobenem primeru mišljeni kot posli, ki bi zaprtje pozicije dočakali z namenom, ki ga javnosti v določenem intervalu izkazujejo. Vsi posli se dogajajo v nano sekundah, po vnaprej predvidenih scenarijih, s katerimi upravljajo algoritmi. Ni nobene človeške intervecije, razen v primeru, ko sistem zazna organiziran napad konkurence. Vendar tudi za to obstajajo vnaprej pripravljeni scenariji, ki se v trenutku, že ob najmanjšem sumu, avtomatsko vklopijo.

Vendar pa to ne pomeni, da ni gibanja v trendih, kot trdita zgoraj omenjeni, z Nobelovimi nagradami dekorirani, teoriji. Ravno zadnja dva dneva je bil zelo značilen takšen primer, ko je bilo v tehničnem smislu jasno, da bo zlato zraslo in se je samo čakalo, kdaj in kaj bo Trump tvitnil. Niti ni bilo težko vnaprej ugotoviti, kaj bo, saj je bila od močnih dogodkov samo Hormuška ožina na voljo. Na blef se seveda takih stvari ne more delati. Narodu in kučanovskim opicam moraš kaj pljuniti, sicer lahko še kaj posumujo.

Kar se tiče polizdekov za Nemčijo jih bo Slovenija delala še največ dve leti. Potem stvar zmrzne v celoti. V zvezi z Italijo, še prej.

Uživaj.


Uriah Heep.
Grejt ! Torej praviš da ko bomo čez dve leti umirali od lakote, nam bodo AI chat boti napovedovali Trumpove tweete in bomo navkljub tej dogovorni ekonomiji na borzi, (oziroma prav zaradi le te) lahko služili miljarde :)
shrani.si/f/3p/ar/3Q...-37-31.jpg
putzie sporočil: 1
[#2780689] 22.06.19 07:47 · odgovor na: UriahHeep (#2780604)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 21.06.19 19:45
Zanimivi posti. Lahko priporočiš kakšno literaturo (lahko tudi splet) s področja o katerem pišeš (visokofrekvenčno trgovanje, AI, stanje v ameriškem finančnem in gospodarskem sistemu) ?

Lahko tudi na ZS.
UriahHeep sporočil: 424
[#2780926] 24.06.19 15:18 · odgovor na: putzie (#2780689)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: UriahHeep 24.06.2019 15:31
Brez dobrega znanja matematike ne boš naredil nič, vendar ti te matematike ne bodo na nobeni univerzi na svetu ponudili na pladnju. Tako se je recimo Benoit Mandelbrot več kot dvajset let vrtel okoli problema izdelave generatorja za njegove fraktale in semifraktale, pa ni našel zadovoljive rešitve. V svoji zadnji knjigi The Misbehavior of Markets iz leta 2004 pokaže, da je še vedno na začetku. Možakar se je namreč s problemi časovnih vrst na minuciozen način ukvarjal na splošno in skušal tako napraviti model, ki bi bil veljaven za vse primere časovnih vrst. Izkazalo pa se je, da je problem ravno obraten, namreč, da se je treba na nekoliko manj minuciozen način ukvarjati samo s konkretno časovno vrsto. To dejstvo potem v celoti negira veljavo Random Walk, saj je, že iz samega dejstva neprimerno boljšega prikaza, jasno, da so posamični elementi vsake časovne vrste med sabo povezani. Dodaten problem pri analizi delnic v tem času je bil v tem, da se je konsistentnost poslovanja podjetja, se pravi, da je podjetju jasen program, ki ga dela, povsem odražala v obliki časovne vrste. Bila je namreč popolna razlika z enakim modelom obravnavati na trgu tehnološko uveljavljeno firmo ali firmo, ki se je tehnološko šele pričela uveljavljati. V tem času še ni bilo high frequency tradinga, so pa nove tehnološke firme, ki so kotirale na Nasdaqu, producirale podobno asimetrične časovne vrste, za katere je bilo nemogoče napraviti ustrezne modele. Seveda je takoj postalo jasno, da je poleg dogodkov time frame tisti, ki igra odločilno vlogo. Tako je v času pred krizo enominutni časovni okvir, ob ustreznem modelu, povsem zadoščal za konstantno mlatenje denarja na kateri koli borzi na svetu. Vendar pa se je v letih 2005 in 2006 že slutilo, da se bo nekaj zgodilo. Predvsem je bilo zelo nejasno, kaj ima kdo skrito v rokavu. Razplet krize je bil jasen v trenutku, ko je nekaj ameriških doktorjev fizike izbralo banke, katerim bo prodalo svoje algoritme. Preverjenim upravam teh velikanskih bank so ti fiziki povedali, kako se še da delati dobiček, na način, da so članom uprave padle brade pod mizo. Povedali so jim namreč, kako se naredi ekstra dobiček v povsem nevidnem polju, ne samo za retail, ampak tudi za druge banke. Leta 2004 sem dobil ADSL in sem najprej preveril internetne strani ameriških bank. Ugotovil sem, da je najbolj katastrofalen odnos do interneta izkazoval ravno Lehman Brothers. Že iz tega je bilo jasno, da s klienti delajo s tako tehnologijo, kot smo lahko kasneje videli v znanem filmu Volk z Wall Streeta. To pa je bila seveda več kot 50 let stara tehnologija. Tako, da kriza z nepremičninskimi posli, ki je zadela Lehman Brothers je bila samo posledica, problemov, ki jih je LB začenjal imeti s hendlanjem poslov, ki so bili podlaga repo pogodb. Že kapital, s katerim je v te posle šel, ni bil povsem njegov, potem pa naenkrat ni več vedel ali naj z underlaying posli za repo pogodbe gre v short ali v long. Lahko si predstavljaš frenetična sekanja mimo, ko nekdo z uporabo računalniških programov, ki reagirajo v milijoninkah sekunde in tečaj prilagajajo po svoji potrebi, zajebava tvojo pamet in roko. Iz tega so se najprej razvili problemi s swapi in na koncu, ko se ni dalo nič več narediti, z nepremičninami. Kriza gotovo ni bila slučajna. Verjetno je bil glavni načrt povzročitve krize leta 2008, koncentracija ameriških bank, ki se je pričela izvajati v trenutku, ko je postalo jasno, da zanjo obstajajo skriti tehnološki pogoji. Tako je bila kriza leta 2008 povsem finančno-informacijsko-tehnološko pogojena, tako kot je bila kriza leta 1929. Razlika je bila le v tem, da je leta 1929 kriza bila pogojena s splošno nepreglednostjo dogajanja na borzi, 80 let kasnje pa s povsem izolirano, unikatno, popolno preglednostjo nad borznim dogajanjem. In traja kar nekaj let, da analitik Royal Bank of Canada v New Yorku, Bradley Katsuyama, odkrije, kaj se pravzaprav dogaja. Vse to sem seveda izvedel in dojel šele veliko kasneje, med leti 2012 in 2013, vendar s pomočjo določene ameriške firme precej prej, kot to v svoji knjigi The Flash Boys obelodani Michael Lewis leta 2014. To je bil zelo pomemben insight, ki je dodatno pokazal, da uporaba HFT ne more preseči vrednosti oblike časovne vrste v območju višjih vrednostih časovnega okvirja. Temu je torej bilo treba prilagoditi strategijo. Seveda je Katsuyama to naredil pri mnogo višjih hitrostih tečajev in frekvenci poslov.

Do propada LJSE je bilo mogoče z mojimi modeli, samo s pomočjo dnevnih tečajev, popolnoma obvladovati osnovno gibanje tečajev treh ali štirih glavnih igralcev. Ker je leta 2009 postalo jasno, da je LJSE krepnila for ever, se je bilo treba preusmeriti na Ameriko. To se sprva izkaže za nemajhno težavo, vendar so problemi rešeni prej kot v treh mesecih in do konca leta 2009 se krasno služi. Potem pa se nekajkrat močno zalomi in ni jasno zakaj. O vlogi HFT imam takrat še zelo bledo pojmovanje in se mi seveda ne sanja, da poteka v nano sekundah. Zato se odločim, da se včlanim v poslovni portal LinkedIn in hitro ugotovim, da slednji vrvi od podobno mislečih, ki iščejo podobne odgovore. Včlanil sem se v kakih 20 finančno-analitsko-quantnih grup, katere so nekatere imele tudi več kot 100.000 članov. Slovencev ni bilo zraven. Tudi tistih najbolje plačanih finančnikov, ne.Tudi Evropejcev, zelo malo. Samo Američani in Angleži od kapitalistov in Kitajci in Rusi od "komunistov". Razlika med mano in njimi je bila v tem, da so oni bili vsi profesionalci iz privatnih skladov, jaz pa amater. Tako sem več mesecev samo prebiral zanimive razprave in iz njih ugotovil, da sta se formirala dva tabora. Eden je bil povsem na strani Random Walk, drugi na povsem nasprotni strani. Po več mesecih sem se odločil, da posežem v razpravo. Spodbodlo me je vehementno dokazovanje vsake odsotnosti trenda s strani ljudi, za katere je LinkedIn rubrika, ki jo je takrat poznala vsaka grupa, Top Contributor, kazala najboljši score. Ugotovil sem namreč, da imam precej bolj bogato znanje o naravi trenda, kot ga imajo ti profesionalci in sem celotno srenjo v kratkem času uspel precej šokirati, tako da sem dnevno dobival tudi po 150 mejlov v odgovor in sem se kot "predstavnik" druge strani uvrstil med Top Contributorje tedna. Ugotovil sem namreč, da je razviden trend zgolj matematična kategorija, pri čemer TA ne igra neke zanemarljive vloge, ampak njeni indeksi, skupaj s časovnimi vrstami predstavljajo osnovo. Seveda ne v smislu obdelave tehnik, kot sta jih uporabljala Edwards in Magee. Onadva sta, podobno kot Elliott, samo površinsko ugotavljala razmerja, ki jih mora ugotoviti matematika. Vendar pa so osnovna sredstva, ki jih je njuna TA uporabljala, bila pravilna, le metoda je bila primitivna in je danes pri sodobnih nano tečajih njena uporaba nična. Zato na površini izgleda, da je TA izgubila bitko še bolj, kot jo je v smislu uporabe EMT izgubila FA.

Zanimiva je ameriška primerjalna analiza, izpred nekaj let, med ameriškimi in vietnamskimi borznimi tečaji. Glavna ugotovitev je, da so tečaji na vietnamski borzi takrat bili na oblikovnem nivoju ameriških iz sredine šestdesetih let. Seveda je oblika tečajev posledica stopnje tehnološkega razvoja, obrata kapitala in razvitosti finančnega sektorja. To gre seveda z roko v roki in, recimo, v Sloveniji predstavlja prvo stopnico ekonomsko-finančnega analafabetizma univerzitetnih profesorjev ekonomije. Ti pri sposobnosti za rešljivost finančnih situacij dlje od dvostavnega knjigovodstva še niso prišli, poleg tega pa so še povsem zmedeni v odločitvah, ker verjamejo ameriški propagandi, povezani z veljavo Random Walk teorije. In to za denar, ki ga vsak dan sproti kradejo slovenskemu delavcu, ki dela v proizvodnji. Je pa seveda ključni problem v naravi politike, ki v Sloveniji skrbi za svojo rit in se ukvarja s trivialnimi zadevami, kot je svoboda idiotov pri otresanju z gobcem, veljavnost vsake riti za sprejem kurca in upravljanje z vremenom, ni pa sposobna bika prijeti za roge, tako kot se je to zgodilo v Rusiji in na Kitajskem. Posledično imamo seveda na univerzi, ki deluje izven vseh trgov, družbeno aktivne idiote, ki predavajo kao ekonomijo in kao pravo. Najbolj jasna posledica vrednosti takega izvenambientalnega predavateljstva je uničenje državnih bank. Ni slovenska politika dejansko uničila državnih bank. Državne banke so uničile slovenske ekonomske in pravne fakultete s svojimi pomilovanja vrednimi kao profesorji. Še enkrat je treba poudariti, da ves ta administrativni kao univerzitetni idiotizem, ob katerega se je bil nedavno obregnil tudi premier Šarec, sloni izključno na sistemski kraji slovenskega delavca v proizvodnji. Vrednostni output slovenskega doktorja ekonomije je namreč na svetovni sceni enak 0 (nula). Potem si seveda lahko mislimo, kako je ekonomsko-finančna "stroka" izgledala v državnih bankah.

Tako, da odgovora na tvoje vprašanje po linkih v bistvu ni. Danes je LinkedIn nekaj povsem drugega, kot je bil pred petimi leti, kar pomeni, da se nihče več ne sprašuje, kaj se dogaja. Vsi so ali v igri na novo ali izven nje. Samo mi smo še vedno tam, kjer smo bili. Nobena univerza na svetu te ne bo v okviru ekonomskega programa naučila trgovanja s pomočjo HFT. Še več, niti pravilnega teoretičnega okvirja ti ne bo dala. Fazni odmik matematičnih modelov od HFT, ne da bi se zapustilo območje osnovnih indeksov TA, pa je sploh vprašanje zase, ki ga nobena javno znana teorija v finančnem smislu ne obdeluje.

Uriah Heepp.
mimoidoci sporočil: 5.204
[#2781019] 25.06.19 14:33 · odgovor na: UriahHeep (#2780926)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: mimoidoci 25.06.2019 14:35
[UriahHeep]
Brez dobrega znanja matematike ne boš naredil nič, vendar ti te matematike ne bodo na nobeni univerzi na svetu ponudili na pladnju. Tako se je recimo Benoit Mandelbrot več kot dvajset let vrtel okoli problema izdelave generatorja za njegove fraktale in semifraktale, pa ni našel zadovoljive rešitve. V svoji zadnji knjigi The Misbehavior of Markets iz leta 2004 pokaže, da je še vedno na začetku. Možakar se je namreč s problemi časovnih vrst na minuciozen način ukvarjal na splošno in skušal tako napraviti model, ki bi bil veljaven za vse primere časovnih vrst. Izkazalo pa se je, da je problem ravno obraten, namreč, da se je treba na nekoliko manj minuciozen način ukvarjati samo s konkretno časovno vrsto. To dejstvo potem v celoti negira veljavo Random Walk, saj je, že iz samega dejstva neprimerno boljšega prikaza, jasno, da so posamični elementi vsake časovne vrste med sabo povezani. Dodaten problem pri analizi delnic v tem času je bil v tem, da se je konsistentnost poslovanja podjetja, se pravi, da je podjetju jasen program, ki ga dela, povsem odražala v obliki časovne vrste. Bila je namreč popolna razlika z enakim modelom obravnavati na trgu tehnološko uveljavljeno firmo ali firmo, ki se je tehnološko šele pričela uveljavljati. V tem času še ni bilo high frequency tradinga, so pa nove tehnološke firme, ki so kotirale na Nasdaqu, producirale podobno asimetrične časovne vrste, za katere je bilo nemogoče napraviti ustrezne modele. Seveda je takoj postalo jasno, da je poleg dogodkov time frame tisti, ki igra odločilno vlogo. Tako je v času pred krizo enominutni časovni okvir, ob ustreznem modelu, povsem zadoščal za konstantno mlatenje denarja na kateri koli borzi na svetu. Vendar pa se je v letih 2005 in 2006 že slutilo, da se bo nekaj zgodilo. Predvsem je bilo zelo nejasno, kaj ima kdo skrito v rokavu. Razplet krize je bil jasen v trenutku, ko je nekaj ameriških doktorjev fizike izbralo banke, katerim bo prodalo svoje algoritme. Preverjenim upravam teh velikanskih bank so ti fiziki povedali, kako se še da delati dobiček, na način, da so članom uprave padle brade pod mizo. Povedali so jim namreč, kako se naredi ekstra dobiček v povsem nevidnem polju, ne samo za retail, ampak tudi za druge banke. Leta 2004 sem dobil ADSL in sem najprej preveril internetne strani ameriških bank. Ugotovil sem, da je najbolj katastrofalen odnos do interneta izkazoval ravno Lehman Brothers. Že iz tega je bilo jasno, da s klienti delajo s tako tehnologijo, kot smo lahko kasneje videli v znanem filmu Volk z Wall Streeta. To pa je bila seveda več kot 50 let stara tehnologija. Tako, da kriza z nepremičninskimi posli, ki je zadela Lehman Brothers je bila samo posledica, problemov, ki jih je LB začenjal imeti s hendlanjem poslov, ki so bili podlaga repo pogodb. Že kapital, s katerim je v te posle šel, ni bil povsem njegov, potem pa naenkrat ni več vedel ali naj z underlaying posli za repo pogodbe gre v short ali v long. Lahko si predstavljaš frenetična sekanja mimo, ko nekdo z uporabo računalniških programov, ki reagirajo v milijoninkah sekunde in tečaj prilagajajo po svoji potrebi, zajebava tvojo pamet in roko. Iz tega so se najprej razvili problemi s swapi in na koncu, ko se ni dalo nič več narediti, z nepremičninami. Kriza gotovo ni bila slučajna. Verjetno je bil glavni načrt povzročitve krize leta 2008, koncentracija ameriških bank, ki se je pričela izvajati v trenutku, ko je postalo jasno, da zanjo obstajajo skriti tehnološki pogoji. Tako je bila kriza leta 2008 povsem finančno-informacijsko-tehnološko pogojena, tako kot je bila kriza leta 1929. Razlika je bila le v tem, da je leta 1929 kriza bila pogojena s splošno nepreglednostjo dogajanja na borzi, 80 let kasnje pa s povsem izolirano, unikatno, popolno preglednostjo nad borznim dogajanjem. In traja kar nekaj let, da analitik Royal Bank of Canada v New Yorku, Bradley Katsuyama, odkrije, kaj se pravzaprav dogaja. Vse to sem seveda izvedel in dojel šele veliko kasneje, med leti 2012 in 2013, vendar s pomočjo določene ameriške firme precej prej, kot to v svoji knjigi The Flash Boys obelodani Michael Lewis leta 2014. To je bil zelo pomemben insight, ki je dodatno pokazal, da uporaba HFT ne more preseči vrednosti oblike časovne vrste v območju višjih vrednostih časovnega okvirja. Temu je torej bilo treba prilagoditi strategijo. Seveda je Katsuyama to naredil pri mnogo višjih hitrostih tečajev in frekvenci poslov.

Do propada LJSE je bilo mogoče z mojimi modeli, samo s pomočjo dnevnih tečajev, popolnoma obvladovati osnovno gibanje tečajev treh ali štirih glavnih igralcev. Ker je leta 2009 postalo jasno, da je LJSE krepnila for ever, se je bilo treba preusmeriti na Ameriko. To se sprva izkaže za nemajhno težavo, vendar so problemi rešeni prej kot v treh mesecih in do konca leta 2009 se krasno služi. Potem pa se nekajkrat močno zalomi in ni jasno zakaj. O vlogi HFT imam takrat še zelo bledo pojmovanje in se mi seveda ne sanja, da poteka v nano sekundah. Zato se odločim, da se včlanim v poslovni portal LinkedIn in hitro ugotovim, da slednji vrvi od podobno mislečih, ki iščejo podobne odgovore. Včlanil sem se v kakih 20 finančno-analitsko-quantnih grup, katere so nekatere imele tudi več kot 100.000 članov. Slovencev ni bilo zraven. Tudi tistih najbolje plačanih finančnikov, ne.Tudi Evropejcev, zelo malo. Samo Američani in Angleži od kapitalistov in Kitajci in Rusi od "komunistov". Razlika med mano in njimi je bila v tem, da so oni bili vsi profesionalci iz privatnih skladov, jaz pa amater. Tako sem več mesecev samo prebiral zanimive razprave in iz njih ugotovil, da sta se formirala dva tabora. Eden je bil povsem na strani Random Walk, drugi na povsem nasprotni strani. Po več mesecih sem se odločil, da posežem v razpravo. Spodbodlo me je vehementno dokazovanje vsake odsotnosti trenda s strani ljudi, za katere je LinkedIn rubrika, ki jo je takrat poznala vsaka grupa, Top Contributor, kazala najboljši score. Ugotovil sem namreč, da imam precej bolj bogato znanje o naravi trenda, kot ga imajo ti profesionalci in sem celotno srenjo v kratkem času uspel precej šokirati, tako da sem dnevno dobival tudi po 150 mejlov v odgovor in sem se kot "predstavnik" druge strani uvrstil med Top Contributorje tedna. Ugotovil sem namreč, da je razviden trend zgolj matematična kategorija, pri čemer TA ne igra neke zanemarljive vloge, ampak njeni indeksi, skupaj s časovnimi vrstami predstavljajo osnovo. Seveda ne v smislu obdelave tehnik, kot sta jih uporabljala Edwards in Magee. Onadva sta, podobno kot Elliott, samo površinsko ugotavljala razmerja, ki jih mora ugotoviti matematika. Vendar pa so osnovna sredstva, ki jih je njuna TA uporabljala, bila pravilna, le metoda je bila primitivna in je danes pri sodobnih nano tečajih njena uporaba nična. Zato na površini izgleda, da je TA izgubila bitko še bolj, kot jo je v smislu uporabe EMT izgubila FA.

Zanimiva je ameriška primerjalna analiza, izpred nekaj let, med ameriškimi in vietnamskimi borznimi tečaji. Glavna ugotovitev je, da so tečaji na vietnamski borzi takrat bili na oblikovnem nivoju ameriških iz sredine šestdesetih let. Seveda je oblika tečajev posledica stopnje tehnološkega razvoja, obrata kapitala in razvitosti finančnega sektorja. To gre seveda z roko v roki in, recimo, v Sloveniji predstavlja prvo stopnico ekonomsko-finančnega analafabetizma univerzitetnih profesorjev ekonomije. Ti pri sposobnosti za rešljivost finančnih situacij dlje od dvostavnega knjigovodstva še niso prišli, poleg tega pa so še povsem zmedeni v odločitvah, ker verjamejo ameriški propagandi, povezani z veljavo Random Walk teorije. In to za denar, ki ga vsak dan sproti kradejo slovenskemu delavcu, ki dela v proizvodnji. Je pa seveda ključni problem v naravi politike, ki v Sloveniji skrbi za svojo rit in se ukvarja s trivialnimi zadevami, kot je svoboda idiotov pri otresanju z gobcem, veljavnost vsake riti za sprejem kurca in upravljanje z vremenom, ni pa sposobna bika prijeti za roge, tako kot se je to zgodilo v Rusiji in na Kitajskem. Posledično imamo seveda na univerzi, ki deluje izven vseh trgov, družbeno aktivne idiote, ki predavajo kao ekonomijo in kao pravo. Najbolj jasna posledica vrednosti takega izvenambientalnega predavateljstva je uničenje državnih bank. Ni slovenska politika dejansko uničila državnih bank. Državne banke so uničile slovenske ekonomske in pravne fakultete s svojimi pomilovanja vrednimi kao profesorji. Še enkrat je treba poudariti, da ves ta administrativni kao univerzitetni idiotizem, ob katerega se je bil nedavno obregnil tudi premier Šarec, sloni izključno na sistemski kraji slovenskega delavca v proizvodnji. Vrednostni output slovenskega doktorja ekonomije je namreč na svetovni sceni enak 0 (nula). Potem si seveda lahko mislimo, kako je ekonomsko-finančna "stroka" izgledala v državnih bankah.

Tako, da odgovora na tvoje vprašanje po linkih v bistvu ni. Danes je LinkedIn nekaj povsem drugega, kot je bil pred petimi leti, kar pomeni, da se nihče več ne sprašuje, kaj se dogaja. Vsi so ali v igri na novo ali izven nje. Samo mi smo še vedno tam, kjer smo bili. Nobena univerza na svetu te ne bo v okviru ekonomskega programa naučila trgovanja s pomočjo HFT. Še več, niti pravilnega teoretičnega okvirja ti ne bo dala. Fazni odmik matematičnih modelov od HFT, ne da bi se zapustilo območje osnovnih indeksov TA, pa je sploh vprašanje zase, ki ga nobena javno znana teorija v finančnem smislu ne obdeluje.

Uriah Heepp.

Ko sem danes zjutraj pogledal v nebo, se mi na nebu ni izrisala naključna konfiguracija oblakov, kot je to veljalo skozi tisočletja. Prebral sem zgornji tekst, odšel spat in zgodaj zjutraj -glej čudo točno nad Slovenijo- namesto naključne konfiguracije oblakov me dočaka svod, ki je bil natančna kopija poslikave stropa sikstinske kapele. Michelangelo v vsem svojem sijaju. Žal je difuzijski proces vodne pare v ozračju sliko uničil v slabih desetih sekundah, a dovolj pozno, da sem se zavedel, da pri gibanju vodne pare v ozračju sploh ne gre ne za diskretni Random Walk, ne za zvezen Wienerjev proces, temveč za pravilne vzorce, ki jih tvori nevidna roka matematičnih formulacij fraktalne geometrije, ki na koncu rezultirajo v čudnem atraktorju, kot ga je koncem šestdesetih let predvidel že Benoit Mandelbrot.

Šele ko sem razmišljal, da bi ta urejeni nered z matematičnimi formulacijami iz teorije kaosa prenesel še na Wall Street, sem odkril, da me je pri tem prehitel že kolega enfrice, imenovan tudi Uriah Heep. Ker svojih milijard USD zaslužka z Wall Streeta ne potrebujem, svečano izjavljam, da se jim odpovedujem v korist že omenjenega enfriceja - zvezde iz ozvezdja "LinkedIn with my shrink".
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2781035] 25.06.19 16:03 · odgovor na: mimoidoci (#2781019)
Odgovori   +    2
[mimoidoci]
> [UriahHeep]
> Brez dobrega znanja matematike ne boš naredil nič, vendar ti te matematike ne bodo na nobeni univerzi na svetu ponudili na pladnju. Tako se je recimo Benoit Mandelbrot več kot dvajset let vrtel okoli problema izdelave generatorja za njegove fraktale in semifraktale, pa ni našel zadovoljive rešitve. V svoji zadnji knjigi The Misbehavior of Markets iz leta 2004 pokaže, da je še vedno na začetku. Možakar se je namreč s problemi časovnih vrst na minuciozen način ukvarjal na splošno in skušal tako napraviti model, ki bi bil veljaven za vse primere časovnih vrst. Izkazalo pa se je, da je problem ravno obraten, namreč, da se je treba na nekoliko manj minuciozen način ukvarjati samo s konkretno časovno vrsto. To dejstvo potem v celoti negira veljavo Random Walk, saj je, že iz samega dejstva neprimerno boljšega prikaza, jasno, da so posamični elementi vsake časovne vrste med sabo povezani. Dodaten problem pri analizi delnic v tem času je bil v tem, da se je konsistentnost poslovanja podjetja, se pravi, da je podjetju jasen program, ki ga dela, povsem odražala v obliki časovne vrste. Bila je namreč popolna razlika z enakim modelom obravnavati na trgu tehnološko uveljavljeno firmo ali firmo, ki se je tehnološko šele pričela uveljavljati. V tem času še ni bilo high frequency tradinga, so pa nove tehnološke firme, ki so kotirale na Nasdaqu, producirale podobno asimetrične časovne vrste, za katere je bilo nemogoče napraviti ustrezne modele. Seveda je takoj postalo jasno, da je poleg dogodkov time frame tisti, ki igra odločilno vlogo. Tako je v času pred krizo enominutni časovni okvir, ob ustreznem modelu, povsem zadoščal za konstantno mlatenje denarja na kateri koli borzi na svetu. Vendar pa se je v letih 2005 in 2006 že slutilo, da se bo nekaj zgodilo. Predvsem je bilo zelo nejasno, kaj ima kdo skrito v rokavu. Razplet krize je bil jasen v trenutku, ko je nekaj ameriških doktorjev fizike izbralo banke, katerim bo prodalo svoje algoritme. Preverjenim upravam teh velikanskih bank so ti fiziki povedali, kako se še da delati dobiček, na način, da so članom uprave padle brade pod mizo. Povedali so jim namreč, kako se naredi ekstra dobiček v povsem nevidnem polju, ne samo za retail, ampak tudi za druge banke. Leta 2004 sem dobil ADSL in sem najprej preveril internetne strani ameriških bank. Ugotovil sem, da je najbolj katastrofalen odnos do interneta izkazoval ravno Lehman Brothers. Že iz tega je bilo jasno, da s klienti delajo s tako tehnologijo, kot smo lahko kasneje videli v znanem filmu Volk z Wall Streeta. To pa je bila seveda več kot 50 let stara tehnologija. Tako, da kriza z nepremičninskimi posli, ki je zadela Lehman Brothers je bila samo posledica, problemov, ki jih je LB začenjal imeti s hendlanjem poslov, ki so bili podlaga repo pogodb. Že kapital, s katerim je v te posle šel, ni bil povsem njegov, potem pa naenkrat ni več vedel ali naj z underlaying posli za repo pogodbe gre v short ali v long. Lahko si predstavljaš frenetična sekanja mimo, ko nekdo z uporabo računalniških programov, ki reagirajo v milijoninkah sekunde in tečaj prilagajajo po svoji potrebi, zajebava tvojo pamet in roko. Iz tega so se najprej razvili problemi s swapi in na koncu, ko se ni dalo nič več narediti, z nepremičninami. Kriza gotovo ni bila slučajna. Verjetno je bil glavni načrt povzročitve krize leta 2008, koncentracija ameriških bank, ki se je pričela izvajati v trenutku, ko je postalo jasno, da zanjo obstajajo skriti tehnološki pogoji. Tako je bila kriza leta 2008 povsem finančno-informacijsko-tehnološko pogojena, tako kot je bila kriza leta 1929. Razlika je bila le v tem, da je leta 1929 kriza bila pogojena s splošno nepreglednostjo dogajanja na borzi, 80 let kasnje pa s povsem izolirano, unikatno, popolno preglednostjo nad borznim dogajanjem. In traja kar nekaj let, da analitik Royal Bank of Canada v New Yorku, Bradley Katsuyama, odkrije, kaj se pravzaprav dogaja. Vse to sem seveda izvedel in dojel šele veliko kasneje, med leti 2012 in 2013, vendar s pomočjo določene ameriške firme precej prej, kot to v svoji knjigi The Flash Boys obelodani Michael Lewis leta 2014. To je bil zelo pomemben insight, ki je dodatno pokazal, da uporaba HFT ne more preseči vrednosti oblike časovne vrste v območju višjih vrednostih časovnega okvirja. Temu je torej bilo treba prilagoditi strategijo. Seveda je Katsuyama to naredil pri mnogo višjih hitrostih tečajev in frekvenci poslov.
>
> Do propada LJSE je bilo mogoče z mojimi modeli, samo s pomočjo dnevnih tečajev, popolnoma obvladovati osnovno gibanje tečajev treh ali štirih glavnih igralcev. Ker je leta 2009 postalo jasno, da je LJSE krepnila for ever, se je bilo treba preusmeriti na Ameriko. To se sprva izkaže za nemajhno težavo, vendar so problemi rešeni prej kot v treh mesecih in do konca leta 2009 se krasno služi. Potem pa se nekajkrat močno zalomi in ni jasno zakaj. O vlogi HFT imam takrat še zelo bledo pojmovanje in se mi seveda ne sanja, da poteka v nano sekundah. Zato se odločim, da se včlanim v poslovni portal LinkedIn in hitro ugotovim, da slednji vrvi od podobno mislečih, ki iščejo podobne odgovore. Včlanil sem se v kakih 20 finančno-analitsko-quantnih grup, katere so nekatere imele tudi več kot 100.000 članov. Slovencev ni bilo zraven. Tudi tistih najbolje plačanih finančnikov, ne.Tudi Evropejcev, zelo malo. Samo Američani in Angleži od kapitalistov in Kitajci in Rusi od "komunistov". Razlika med mano in njimi je bila v tem, da so oni bili vsi profesionalci iz privatnih skladov, jaz pa amater. Tako sem več mesecev samo prebiral zanimive razprave in iz njih ugotovil, da sta se formirala dva tabora. Eden je bil povsem na strani Random Walk, drugi na povsem nasprotni strani. Po več mesecih sem se odločil, da posežem v razpravo. Spodbodlo me je vehementno dokazovanje vsake odsotnosti trenda s strani ljudi, za katere je LinkedIn rubrika, ki jo je takrat poznala vsaka grupa, Top Contributor, kazala najboljši score. Ugotovil sem namreč, da imam precej bolj bogato znanje o naravi trenda, kot ga imajo ti profesionalci in sem celotno srenjo v kratkem času uspel precej šokirati, tako da sem dnevno dobival tudi po 150 mejlov v odgovor in sem se kot "predstavnik" druge strani uvrstil med Top Contributorje tedna. Ugotovil sem namreč, da je razviden trend zgolj matematična kategorija, pri čemer TA ne igra neke zanemarljive vloge, ampak njeni indeksi, skupaj s časovnimi vrstami predstavljajo osnovo. Seveda ne v smislu obdelave tehnik, kot sta jih uporabljala Edwards in Magee. Onadva sta, podobno kot Elliott, samo površinsko ugotavljala razmerja, ki jih mora ugotoviti matematika. Vendar pa so osnovna sredstva, ki jih je njuna TA uporabljala, bila pravilna, le metoda je bila primitivna in je danes pri sodobnih nano tečajih njena uporaba nična. Zato na površini izgleda, da je TA izgubila bitko še bolj, kot jo je v smislu uporabe EMT izgubila FA.
>
> Zanimiva je ameriška primerjalna analiza, izpred nekaj let, med ameriškimi in vietnamskimi borznimi tečaji. Glavna ugotovitev je, da so tečaji na vietnamski borzi takrat bili na oblikovnem nivoju ameriških iz sredine šestdesetih let. Seveda je oblika tečajev posledica stopnje tehnološkega razvoja, obrata kapitala in razvitosti finančnega sektorja. To gre seveda z roko v roki in, recimo, v Sloveniji predstavlja prvo stopnico ekonomsko-finančnega analafabetizma univerzitetnih profesorjev ekonomije. Ti pri sposobnosti za rešljivost finančnih situacij dlje od dvostavnega knjigovodstva še niso prišli, poleg tega pa so še povsem zmedeni v odločitvah, ker verjamejo ameriški propagandi, povezani z veljavo Random Walk teorije. In to za denar, ki ga vsak dan sproti kradejo slovenskemu delavcu, ki dela v proizvodnji. Je pa seveda ključni problem v naravi politike, ki v Sloveniji skrbi za svojo rit in se ukvarja s trivialnimi zadevami, kot je svoboda idiotov pri otresanju z gobcem, veljavnost vsake riti za sprejem kurca in upravljanje z vremenom, ni pa sposobna bika prijeti za roge, tako kot se je to zgodilo v Rusiji in na Kitajskem. Posledično imamo seveda na univerzi, ki deluje izven vseh trgov, družbeno aktivne idiote, ki predavajo kao ekonomijo in kao pravo. Najbolj jasna posledica vrednosti takega izvenambientalnega predavateljstva je uničenje državnih bank. Ni slovenska politika dejansko uničila državnih bank. Državne banke so uničile slovenske ekonomske in pravne fakultete s svojimi pomilovanja vrednimi kao profesorji. Še enkrat je treba poudariti, da ves ta administrativni kao univerzitetni idiotizem, ob katerega se je bil nedavno obregnil tudi premier Šarec, sloni izključno na sistemski kraji slovenskega delavca v proizvodnji. Vrednostni output slovenskega doktorja ekonomije je namreč na svetovni sceni enak 0 (nula). Potem si seveda lahko mislimo, kako je ekonomsko-finančna "stroka" izgledala v državnih bankah.
>
> Tako, da odgovora na tvoje vprašanje po linkih v bistvu ni. Danes je LinkedIn nekaj povsem drugega, kot je bil pred petimi leti, kar pomeni, da se nihče več ne sprašuje, kaj se dogaja. Vsi so ali v igri na novo ali izven nje. Samo mi smo še vedno tam, kjer smo bili. Nobena univerza na svetu te ne bo v okviru ekonomskega programa naučila trgovanja s pomočjo HFT. Še več, niti pravilnega teoretičnega okvirja ti ne bo dala. Fazni odmik matematičnih modelov od HFT, ne da bi se zapustilo območje osnovnih indeksov TA, pa je sploh vprašanje zase, ki ga nobena javno znana teorija v finančnem smislu ne obdeluje.
>
> Uriah Heepp.


Ko sem danes zjutraj pogledal v nebo, se mi na nebu ni izrisala naključna konfiguracija oblakov, kot je to veljalo skozi tisočletja. Prebral sem zgornji tekst
Sveta mati bozja
rename sporočil: 11.920
[#2781041] 25.06.19 16:42 · odgovor na: NemirniTujec (#2781035)
Odgovori   +    2
Vrocinski val :-P
abohte sporočil: 2.678
[#2781120] 26.06.19 09:08 · odgovor na: rename (#2781041)
Odgovori   +    0
Se bojim, da ima klimo :P
UriahHeep sporočil: 424
[#2781124] 26.06.19 09:18 · odgovor na: mimoidoci (#2781019)
Odgovori   +    0
Kot ponavadi, si šel mimo.

e-Uriah Heep.
hostamox sporočil: 1.852
[#2781127] 26.06.19 09:31 · odgovor na: UriahHeep (#2781124)
Odgovori   +    0
Mislim, da ti ne razumeš HFT-ja. Jaz ga ne.

po moje še vedno deluje na podobnih pravilih kot ročno trgovanje, le mnogo hitreje

obračat miljarde pač ni enostavno
UriahHeep sporočil: 424
[#2781131] 26.06.19 10:20 · odgovor na: hostamox (#2781127)
Odgovori   +    0
Mislim, da sem to napisal. HFT ne deluje po načelih TA, ga pa TA lahko spremlja. Le v drugem času, ker časa TA in HFT nista več enaka. Zato je tudi beheviorizem postal nesmisel in ga lahko nadomesti samo matematika.

Uriah Heep.
mimoidoci sporočil: 5.204
[#2781142] 26.06.19 11:29 · odgovor na: UriahHeep (#2781124)
Odgovori   +    1
[UriahHeep]
Kot ponavadi, si šel mimo.

e-Uriah Heep.

Za razliko od tebe - namerno.
UriahHeep sporočil: 424
[#2781162] 26.06.19 12:45 · odgovor na: mimoidoci (#2781142)
Odgovori   +    0
Dvomim. Ker vem, česa ne veš. Quanti se poserjejo na vse nagrade, ki niso rezultat njihovega algoritma.

Enfrice.

Strani: 1 2