Strani: 1 2

UriahHeep sporočil: 432
[#2773859] 10.05.19 16:21
Odgovori   +    6
Ob tem se lepo kaže dejstvo, da je Amerika nastala zato, ker so sposobni ljudje imeli dovolj angleške paramentarne demokracije, ki ni nič drugega kot legalizacija korupcije. Seveda je parlamentarna demokracija, ki je iz Anglije pljusknila po Evropi in ostalem svetu še veliko slabša. Ista situacija se sedaj ponavlja z EU, zato ni čudno, da Angleži prvi bežijo. Ameriška demokracija je namreč bistveno drugačna od angleške, ne glede na to, da obe uradno temeljita na dvostrankarskem sistemu. Bistvo ameriške demokracije namreč je, da pri ljudeh, najožje možno, locira otresanje z gobcem, čeprav se navzen, ob barvitih kampanijah, zdi ravno nasprotno. Tako, da ostaja očem precej skrito, da ima Amerika dejansko enopartijski sistem, ki se navzven, v obskurnih detajlih, manifestira kot večstrankarski sistem. Tako, da bistvo ameriške demokracije je v tem, da kapital, po svoji presoji, vedno lahko jebe volivca v glavo in da mu nikoli ni ničesar dolžan. To je tisto družbeno jedro, katerega so, za Ameriko, najprej odkrili v Singapurju, na Tajvanu, v Južni Koreji in kasneje na Kitajskem in v Rusiji. Odkrili so namreč, da je popolnoma vseeno ali imaš eno ali več partijski sistem, važno je samo, da kapital obvladujejo eksperti in ne volivci. SFRJ je bila zelo blizu temu sistemu, vendar Edvard Kardelj ni bil mogel prepričati Josipa Broza, da bi poleg Marxa na jugoslovanskih univerzah predavali tudi Friedmana in Hayeka in so tako jugo in slovenski politiki, ekonomisti in finančniki ostali na nivoju opice. Ta nivo zavzemajo še danes in ga bodo tudi v prihodnje, dokler se v temelju ne spremeni družboslovnih delov slovenskih univerz.

Uriah Heep.
rename sporočil: 11.923
[#2773866] 10.05.19 17:18
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: rename 10.05.2019 17:19
In pozmagi, bodo se naslednjih 5 let bremzali Brexit.....ker #europoslanska placa
krajina16 sporočil: 13
[#2773870] 10.05.19 17:48 · odgovor na: UriahHeep (#2773859)
Odgovori   +    1
[UriahHeep]
Uriah Heep.
kaj si želel reči s tem?
UriahHeep sporočil: 432
[#2773878] 10.05.19 19:16 · odgovor na: krajina16 (#2773870)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: UriahHeep 10.05.2019 19:27
Hotel sem reči, da so v slovenskem kmetavze-raju še vedno prepričani, da je samo večstrankarski sistem tisti, ki vodi dalje. Resnica je seveda povsem drugačna, le da gre za dvakrat zavite zadeve in jih pač povprečen slovenski univerzitetni profesor, s svojim omejenim itelektom, ne more dojeti. Ker pa je tak osebek uradno na vrhu piramide znanja in "znanja", se zadeva seli po Pascalovem trikotniku po družbi navzdol. Drug element, ki (v Sloveniji) to omogoča, je uzakonjena nenaravnost lastništva kapitala. V Sloveniji imamo torej delovanje dveh najmočnejših družbenih elementov, to je, znanja in kapitala, s pomočjo ustave in zakonodaje, uravnano tako, da ne eden in ne drugi ne moreta prosto napredovati. To se najbolj očitno vidi v konstantnem, 40 letnem, zaostajanju za tehnološkim razvojem v svetu in konstantnimi napadi države tako na državni, kot privatni kapital. Vidimo torej, da kapital v Sloveniji ni samoroden samo zato, ker so njene univerze bebave.

Hotel sem poudariti, da slovensko družboslovje, nasprotno od kitajskega in ruskega, ni sposobno ugotoviti, da v Ameriki vlada enopartijski sistem, tako kot je včasih vladal v Sovjetski zvezi ali SFRJ. Osnovna razlika med temi sistemi je bila samo v stopnji ekspertnosti vodenja. Sovjetska Zveza v času Stalina je bila enako vodena, kot Amerika. V Stalinovi Sovjetski Zvezi je bil celo državni kapital bolje alociran, kot takrat v Ameriki privatni kapital. Pogrome proti neželenim etničnim skupinam pa sta poznali obe državi, tako SZ kot ZDA. ZDA so v imenu politične demokracije in svobode celo popolnoma iztrebile domače prebivalstvo, Stalin ga je samo preseljeval.

Slovenski družboslovci zaradi slabega intelekta in nesposobnosti enakopravnega nastopanja na svetovnem trgu, torej ne ločijo realnosti od videza, ali pa tega nočejo. Z vidika univerze je seveda vseeno ali je dala diplomo ali doktorat nekomu, ki je v resnici bebec ali takemu, ki se samo dela, da je bebec, ker pač ve, da bo tako najbolje prišel skozi.

Če povem še enkat, Amerika ima enopartijski sistem, ki se zaradi večje dopadljivosti in možnosti selekcije ljudem kaže v dvojni luči. Tega, kar sam sistem poganja, to je, kapital in njegovo lastnino, pa nobene volitve v Ameriki ne morejo spremeniti. Zato tudi dvopartijsko-predsedniški sistem. Osnovna naloga tega sistema je, da politično, skozi volilni proces, prepreči razpravo o naravi kapitala. To pa se lahko dela samo z dvostrankarskim sistemom, združenim s predsedniškim sistemom. Najlažje pa se to naredi, da vsebino spremeniš v igro in spektakel.

Če pozabiš na barvice, lahko vidiš, da je to isto, kot ima Kitajska ali smo imeli v SFRJ. Razlika med Ameriko in sodobno Kitajsko je samo v stopnji dovoljenega opletanja z gobcem v javnosti. Doma pa pač lahko vsakdo opleta, kot ga je volja, vendar pa to v nobenem primeru ni gradnik kapitala. O kapitalu se na Kitajskem in v Ameriki odloča na enak način, le imena institucij so drugačna. V Ameriki so to dojeli pred petimi leti, ob znani aferi v kitajskem političnem vrhu, ki pa so jo bebavi slovenski mediji v glavnem preskočili, čeprav je bila ravno ta afera krucialnega pomena za novo definiranje pojmovanja Kitajske v ameriški javnosti in tudi v svetu kapitala.

Problem razmerja med SFRJ in Ameriko je bil povsem drugačen v enem samem detajlu, in sicer, Josip Broz ni bil sprejel zahteve Edvarda Kardelja, da se poleg Marxa v študijske programe slovenskih univerz uvrsti tudi Friedmana in Hayeka. To je bistvo vsega problema z nekdanjo Jugoslavijo, sicer bi ta s svojim sistemom že zdavnaj šišala celoten svet tudi brez Tita.

Še enkrat. Nikoli, po letu 1930, ni bilo nobene razlike v vodenju ekonomskega sistema Združenih držav Amerike in Sovjetske Zveze v času Stalina. Razlika naspoti kasneje, zato ker Hruščev deloma sprejme angleški tip aparthajd - segregacijske politične demokracije v razmerju do kapitala. Negacija tega, bi bila negacija temelja nastanka Združenih držav Amerike.

V sodobni družbi stopnja lupetanja v javnosti in doma ne igra nobene vloge v relaciji do implementacije kapitala. Ergo, z angleškim tipom parlamentarnega sistema si lahko rit obrišemo. Amerika si jo je že zdavnaj.

Žal ima EU še veliko slabši politični sistem kot Angleži in bo seveda zato v prihodnje ustrezno nasrkala. Tako, da nalogo politike v Sloveniji, vidim v tem, da osvobodi kapital in pobere od Unije vse, kar nudi, z obvezno stalno rezervo nizkega štarta za izhod iz nje.

Uriah Heep.
153 sporočil: 7.395
[#2773892] 10.05.19 20:58
Odgovori   +    2
Razbijalci EU ne sodijo v njen parlament, očitno
je, da jim gre le za zajeten poslanski¨aliment !

Sodražan
FIN-379669 sporočil: 2.823
[#2773895] 10.05.19 21:04 · odgovor na: UriahHeep (#2773878)
Odgovori   +    8
Uriah,

preveč črnila in preveč nepotrebnih miselnih povezav.

Če vprašaš povprečnega Rusa, kje bi živel, hja bi 70% njih najraje šlo nekam na zahod.

Če vprašaš Kitajca, bo ene 50% reklo, da bi šlo na Zahod.

Če vprašaš Američana (ki je že del t.i. Zahoda), bo 95% njih reklo, da živijo v najboljši državi na svetu in nimajo potrebe iti v drugo državo.

Če vprašaš Slovenca, bo 90% nas reklo, da smo zadovoljni s Slovenijo (vključno z menoj) - in Amerika ni opcija (razen za cca. 4 mesece dela na leto ali pa če me čakajo milijoni tam. :) )

Torej, vse je relativno... dejstvo pa je, da ima gotovo 30% Američanov slabšo kvaliteto življenja kot povprečen Slovenec.
Pa sedaj si to razlagaj, kot želiš. Jaz sem s tem faktom pomirjen, navzlic kulturnim razlikam med nami in Američani.

Kaj hočem reči? Čas je, da se uspešni podjetniki - izvozniki začno povezovati, naj se opogumijo in tudi podprejo novo pametno politično elito. Brez tega ne bo sprememb v Slo oz. demokracije oz. družbenega ravnotežja oz. tudi razvoja na fakultetah, če želiš, da tako povem.
shevchenko sporočil: 18.067
[#2773896] 10.05.19 21:06 · odgovor na: (#2773860)
Odgovori   +    0
[BeliF]
29% bi bil totalen poraz za Faraga, ki je leta 2014 dobil 26,5%. skoraj nobenega povečanja glasov čeprav so kao vsi nahajpani zaradi brexita
a dej no. a to, da je bila stranka brexit ustanovljena letos, medtem ko je 2014 kandidiral z ukipom, ki je le bila bolj etabilirana stranka, si pa kar pozabil.

rezultat okoli 30% je v resnici sanjski
jaz sem si že pred nekaj časa letvico njegovega uspeha nastavil na vsaj 35%
who gives a shit
shevchenko sporočil: 18.067
[#2773899] 10.05.19 21:36 · odgovor na: (#2773898)
Odgovori   +    0
zaenkrat izgleda, da stari ukip ne bo dobil niti enega poslanca, ker so šli vsi k novemu ukipu
mja, bomo videli. osebno odkar so ankete zgresile tako pri brexitu kot pri trumpu nanje ne polagam cisto vec nic (oziroma niti takrat nisem).

ankete pac znajo pokazati bias, ki si ga zazeli narocnik.

da se ne bos slucajno skrival pod mizo, ce bo farage odnesel 50%. sicer dvomim, da bo, ker imajo etabilirane stranke dokaj stabilno bazo, ki pa je zaradi izdaje brexita dokaj razpickana.
UriahHeep sporočil: 432
[#2773904] 10.05.19 22:40 · odgovor na: FIN-379669 (#2773895)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: UriahHeep 10.05.2019 22:48
Se mi zdi, da si samo deloma razumel poanto. Namreč, popolnoma vseeno je(= v osnovi, ki rodi spremembo), kaj koga vprašaš in kaj bo odgovoril. Razumljivo je, da bo vsak odgovoril svoje. Vendar dosledno spoštovanje slednjega je v realnem svetu lahko samo derivat socialno-demokratske ali torijsko-segregacijaske demagogije. Obe demagogiji pa sta temeljno orodje ideologije, ki v osnovi napada kapitalizem. Tako, da Angleži in Irci v 19. stoletju, ko so množično preplavili komaj rojene ZDA, na strani afirmacije individualne in družbene vrednosti kapitala, niso počeli nič drugega, kot bi sedaj radi počeli mi, ki v Sloveniji stojimo na strani afirmacije kapitala s strani njegove genuine alokacije. To je v Sloveniji že dolgo najresnejši problem in seveda, socijalna neenakost, kot nasprotje tega problema, v osnovi ni noben problem, v kolikor je problem genuine alokacije kapitala rešen. To je tisto, česar ne samo slovenska poltika, ampak tudi slovensko družboslovje, ne razume. Nobena nesvoboda govora namreč v Sloveniji ne ovira genuine alokacije kapitala, pa vendar se ta potem ne razvije v svojo značilno strukturo, ki se s profitom samo končuje. Praviloma je v Sloveniji v zadnjih 30. letih bilo tako, da je akterje, na mestih, kjer se je dobiček lahko pojavljal, zanimal samo ta končni rezultat in država ni naredila nič, da bi bilo drugače. Tako smo obviseli na najnižjem tehnološkem nivoju Nemčije in celotna družbena nadstavba (izraz je sicer Marxov, vendar po mojem zelo dober) živi od tega, da tega delavca, ki dela za strojem v tovarni, dvotretjinsko krade. Če pogledamo, kako je podobno delo plačano v Nemčiji, vidimo, da nemški delavec dobi neto najmanj 2/3 več ob enakih stroških, od slovenskega delavca in v bistvu sploh ne financira družbene nadstavbe, ampak to počnejo višji tehnološki nivoji.

Sedaj pa poglejmo, kakšna vsa preseravanja ta država financira iz umetno ustvarjenega videza dobička in zakaj država na umetno ustvarjen dobiček sploh gleda kot na realno ustvarjen dobiček. Torej realne razlike, ki so si jih tukaj različne bande med sabo razdelile, in so te bande (bile) pod represivno zaščito države, gredo vsako leto v miljarde. Ne gre samo za tistih 350 miljionov evrov, ki jih bande na oblasti vsak mesec pokradejo slovenskemu delavcu, ampak gre tudi za 30 do 40 milijard, ki so bile izplačane 200.000 delavcem, ki jih je Slovenija brez vsake potrebe po osamosvojitvi uvozila z ozemlja bivše Jugoslavije. Edina potreba, ki je stala za tem uvozom neizobražene delovne sile, poleg politične, s strani socijalne demokraciji in/ali korupcijske, s strani gradbenih lobijev, je bila stimulacija diplomiranih opic, ki niso bile sposobne organizirati dela v višjih tehnoloških načinih. Če oblast teh opic, zakonsko na povsem fašističen način, ne bi ščitila, bi teh 40 milijard bilo lahko investiranih v bistveno višje tehnološke nivoje, ki bi seveda dajali bistveno višje tekoče dohodke in se potem danes ne bi srečevali s tako smešno - tragičnimi zadevami, kot je doplačevanjem vrst v zdravstvu. Posledično, pa je to, zaradi konstantnega vzdrževanja stanja, pripeljalo do aparthajda, ki se kaže v eksodusu vsh sposobnih in onemogočenih osebnih produktivnih projektih državljanov.

Upam, da sedaj bolje razumeš, naravo obeh v začetku omenjenih demagogiji in njune možne cilje. Je pa res, da bi se v Sloveniji moral sprejeti nek dogovor, pod kakšnimi pogoji je možno iti naprej. Če bi se čakalo še pet let, ne samo, da tak dogvor ne bi bil več možen, ampak tudi ne bi imel več nobenga smisla, saj bi bile v tem primeru slovenske nepremičnine samo še zadnje razpoložljivo plačilno sredstvo za vsakdanje življenje, oziroma, summa summarum, Slovenija bi bila spet tam, kjer je bila v srednjem veku - brez svoje zemlje.

Spet sicer ni bilo enostavno, ker pač ne gre za enostavne stvari, ampak, mislim, da boš razumel.

Uriah Heep.
FIN-379669 sporočil: 2.823
[#2773915] 11.05.19 09:58 · odgovor na: UriahHeep (#2773904)
Odgovori   +    4
Na neki točki se boš moral sprijazniti, da je svet relativen, da so mlrd lahko milijoni, da nič ni tako črno-belo, kot rišeš, in da ljudje niso samo dobri ali slabi.

Na koncu svoje življenjske poti boš moral potegniti črto in reči: naredil sem toliko dobrega zase, za bližnje in za druge soljudi, katere nesrečni trenutki so mi bili mar - in sem pomagal.

Bodi pošten in bodi zgled ter ne pričakuj, da boš za svoje dosežke ali pametne misli dobil pokal ali kip ali navaden hvala. To pride... če pride, skoroda nepričakovano.

Bodi Anglež, Nemc ali Slovenc, vse nas tarejo podobne skrbi, najsi ima Anglež 3.800 eur netto, Nemc 2.950 eur netto ali Slovenc 1.600 eur netto. In vsi smo, verjemi, materialno, bolj ali manj na istem. Ker po teoriji materialne relativnosti smo tam tam.
Razlika je v tem, kako živimo in kaj naredimo, zase in za druge.
krajina16 sporočil: 13
[#2773920] 11.05.19 11:00 · odgovor na: UriahHeep (#2773878)
Odgovori   +    0
[UriahHeep]

angleški tip aparthajd - segregacijske politične demokracije v razmerju do kapitala.
Uriah Heep.
a lahko obrazložiš še tole dvoje
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773931] 11.05.19 12:51 · odgovor na: FIN-379669 (#2773895)
Odgovori   +    5
[]
Uriah,

preveč črnila in preveč nepotrebnih miselnih povezav.

Če vprašaš povprečnega Rusa, kje bi živel, hja bi 70% njih najraje šlo nekam na zahod.

Če vprašaš Kitajca, bo ene 50% reklo, da bi šlo na Zahod.

Če vprašaš Američana (ki je že del t.i. Zahoda), bo 95% njih reklo, da živijo v najboljši državi na svetu in nimajo potrebe iti v drugo državo.

Če vprašaš Slovenca, bo 90% nas reklo, da smo zadovoljni s Slovenijo (vključno z menoj) - in Amerika ni opcija (razen za cca. 4 mesece dela na leto ali pa če me čakajo milijoni tam. :) )
Tole je pa po moje zelo narobe, razen ce mi prilepis ene par verodostojnih anket (vsaj gallup pool ipd).

Morda bo vec rusov in kitajcev reklo da zivijo v sanjski dezeli, kot pa slovencev, ker je pranje mozga bolj ucinkovito, najbrz bodo skoraj vsi cez 90, razlike med drzavami pa zelo majhne. Clovek ki je star 40 - 70 si psiholosko ne more priznati, da je zavozil izbiro drzave - tako kot ljudje vedno znova kupijo Golfa ali Laguno, ker je "nemc nemc" ali ker je "najvec avta za ta dnar" in podobne bucke.

en.wikipedia.org/wik...rtive_bias

Nekaj CISTO DRUGEGA pa bo, ce bos spraseval folk ki je star denimo od 15 do 25 let. Tam bodo razlike velike, in spet ne toliko po bdp in povprecni placi, kot po primezu nacionalne ideologije, nagnjenosti naroda k jamranju in po zgodovinskih navadah izseljevanja.
Torej, vse je relativno... dejstvo pa je, da ima gotovo 30% Američanov slabšo kvaliteto življenja kot povprečen Slovenec.
Pa sedaj si to razlagaj, kot želiš.
Ce bi to bilo res (oziroma ce je res), je cisto enostavno in jasno razlozljivo in si ni treba nic zelet: Slovenska mediana je na ameriskem 70. (ali 30. od spodaj navzgor) percentilu. Simpl ko pasulj, nic vec, nic manj. Tukaj ni nikakrsnih revolucionarnih dognanj; So drzave ki imajo povprecje znatno visje od Slovenije (ZDA, Avstrija), in take ki ga imajo znatno nizje (Hrvaska, JAR). Potem pa so te drzave lahko notranje dosti bolj razslojene (ZDA, JAR), ali pa skoraj tako egalitarne kot Slovenija (Avstrija, Hrvaska).

In tudi relativno ni vse, ampak so samo nekatere stvari. V Slovenijo se priseljujejo skoraj izkljucno tisti, koji mogu da i ovde pricaju svojim jezikom i sa svojim rođakama ("slovenska" tipkovnica jim prav pride, hehe), medtem ko v ZDA in Avstrijo (od zgornjih primerov) migrirajo tudi tisti ki ne znajo niti besede jezika, in noben se ne ustavi v Sloveniji, ker pac ni zato krenil na pot iz culukafrije v civilizacijo, da bo zgolj ostal v drugi culukafriji ki je civilizaciji zgolj blizje. V JAR in Hrvasko pa se seveda ne priseljuje nihce, to so drzave iz katerih se odseljuje, ker so kompletno v kurcu.

Edina stvar ki je pri Sloveniji morda posebej zanimiva, je brutalen skok v standardu na zelo kratki geografski razdalji: Avstrija na 50 tisoc usd bdp/Cap, Bosna pa 200 km stran na skoraj desetkrat nizjem bdp/cap (5 do 6 tisoc usd), in podobno naprej po juznem balkanu - albanija, kosovo, makedonija.

Pa da ne bo narobe razumljeno, menim da nas Uriah strelja hude bucke vsvojih epopejah, ampak "vse je relativno" pa vseeno ni nikakrsen odgovor. Dovolj stvari je merjenih in znanih. Sicer lahko gremo tudi prizadetim v balkanskih in drugih vojnah povedat "ej stari ne sekiraj se, ti in tvoji so sicer mrtvi, ampak sicer je pa vse relativno..."
FIN-379669 sporočil: 2.823
[#2773932] 11.05.19 13:22 · odgovor na: NemirniTujec (#2773931)
Odgovori   +    2
Obstaja en kup meril, ki so uporabljena, uporabljiva (pa se jih ne uporablja) in potem obstaja neizmerljivo, ker so instrumenti slabi.

To, da pride tujec sem in ostane tle ter se nauči slovenskega jezika, je dokaz, da se da tle preživeti in živeti, morda celo prosperirati (kot za koga). Pa je čisto vseeno, ali prihaja iz vzhoda ali zahoda, saj zapušča rodno državo, da pride sem, mar ne? Zakaj pa se ravno tle za vedno ustavi in ne gre v Avstrijo?

Na zahod Slovenije se je v zadnjem času priselilo že ene 500 Italijanov in se jih še bo. To pomeni, da smo po kvaliteti življenja že nekje blizu Italije.

Pa to nej slabu, prjatu, mar ne?

(Tujec, sploh tisti iz zahoda, želi prepoznati Slovenijo kot dinamično deželo, ki se razvija... in naša družba se razvija, gospodarstvo je zelo propulzivno in na zahod naravnano, le pač javnoupravna in politična relnost je precej žalostna, ampak zato pravim: propulzivni del družbe naj počasi začne prevzemati odgovornost za državo in začne delati mau reda. Razredni boj se je šele zaprav začel. :) Ampak dialog naj bo, kolikor se da, kultiviran.)
matjazfinance sporočil: 2.444
[#2773934] 11.05.19 13:32 · odgovor na: NemirniTujec (#2773931)
Odgovori   +    1
[NemirniTujec]
Morda bo vec rusov in kitajcev reklo da zivijo v sanjski dezeli, kot pa slovencev, ker je pranje mozga bolj ucinkovito, najbrz bodo skoraj vsi cez 90, razlike med drzavami pa zelo majhne. Clovek ki je star 40 - 70 si psiholosko ne more priznati, da je zavozil izbiro drzave - tako kot ljudje vedno znova kupijo Golfa ali Laguno, ker je "nemc nemc" ali ker je "najvec avta za ta dnar" in podobne bucke.

en.wikipedia.org/wik...rtive_bias
Ampak gotovo choice-supportive bias deluje tako na tiste, ki so ostali, kot tudi na tiste, ki so šli...
:)
rename sporočil: 11.923
[#2773936] 11.05.19 13:43 · odgovor na: FIN-379669 (#2773895)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: rename 11.05.2019 13:44
[]
Uriah,

preveč črnila in preveč nepotrebnih miselnih povezav.

Če vprašaš povprečnega Rusa, kje bi živel, hja bi 70% njih najraje šlo nekam na zahod.

Če vprašaš Kitajca, bo ene 50% reklo, da bi šlo na Zahod.

Če vprašaš Američana (ki je že del t.i. Zahoda), bo 95% njih reklo, da živijo v najboljši državi na svetu in nimajo potrebe iti v drugo državo.

Če vprašaš Slovenca, bo 90% nas reklo, da smo zadovoljni s Slovenijo (vključno z menoj) - in Amerika ni opcija (razen za cca. 4 mesece dela na leto ali pa če me čakajo milijoni tam. :) )

Torej, vse je relativno... dejstvo pa je, da ima gotovo 30% Američanov slabšo kvaliteto življenja kot povprečen Slovenec.
Pa sedaj si to razlagaj, kot želiš. Jaz sem s tem faktom pomirjen, navzlic kulturnim razlikam med nami in Američani.

Kaj hočem reči? Čas je, da se uspešni podjetniki - izvozniki začno povezovati, naj se opogumijo in tudi podprejo novo pametno politično elito. Brez tega ne bo sprememb v Slo oz. demokracije oz. družbenega ravnotežja oz. tudi razvoja na fakultetah, če želiš, da tako povem.
Dal sem plus za prvi del komentarja....do Slovencev.
Od tam naprej si pa falil po mojem.
Poglej zadnjo anketo: 70% ima raje yugo zastavo, kot slovensko.
Mladi so brez perspektive in imajo dve moznosti: hotel mama in kelnarjenje na studentsko napotnico, ali pa izvoz.
In izvoz na zahod, ne v Rusijo.
Povprecen American.... ima bistveno visji standard od povprecnega Slovenca. #golfdizl.

Rusi pa tudi vprasanje, ce upajo povedati kaj si res zelijo. Tudi oni se malo pogledujejo okrog sebe, da ni kaksen KGB za vogalom....
FIN-379669 sporočil: 2.823
[#2773941] 11.05.19 14:01 · odgovor na: rename (#2773936)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: FIN-379669 11.05.2019 14:03
Kar si napisal, 80% ne drži oz. je spet to stvar iz katerega zornega kota gledaš. In ne da se mi odgovarjati zakaj. Ampak iz vljudnosti ti to povem: da se ne strinjam. Sobota, kosilo bo kmalu. Pa ob drugi priložnosti.

Kar se tiče USA, ja, imajo malo boljši avto kot mi, vse drugo pa je tam tam, ko sešteješ pluse in minuse.
DanijelAncimer sporočil: 38
[#2773944] 11.05.19 14:12 · odgovor na: UriahHeep (#2773859)
Odgovori   +    0
Kaj hocejo te neandertalskih britanci??? Njihovega največja izdajalca spet izvoliti namesto poslati v zapor??? KOMEDIJA NA VRHUNCU
vickibedi sporočil: 11.329
[#2773947] 11.05.19 14:29 · odgovor na: DanijelAncimer (#2773944)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: vickibedi 11.05.2019 14:31
[DanijelAncimer]
Kaj hocejo te neandertalskih britanci??? Njihovega največja izdajalca spet izvoliti namesto poslati v zapor??? KOMEDIJA NA VRHUNCU
Kaj ti ni jasno, prijatelj ?
Britanci si preprosto želijo ven. Lahko zadaj ponavljamo volitve in referendume kolikor nas je volje, ampak to še vedno ne bo spremenilo rezultata.
Britanija Evropi preprosto ne zaupa (mogoče predvsem zato, ker jo vodita Nemčija in Francija - njeni zgodovinsko gledani največji sovražnici ) :))
www.youtube.com/watc...m8cD0NEGrw
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773949] 11.05.19 14:35 · odgovor na: matjazfinance (#2773934)
Odgovori   +    3
[matjazfinance]

Ampak gotovo choice-supportive bias deluje tako na tiste, ki so ostali, kot tudi na tiste, ki so šli...
:)
Vsekakor. Zato je bolj merodajno gledati stevilke, kot pa "nemerljiva" mnenja in anekdote - tako pri ostajajocih kot pri selivcih kot pri ostalih druzbenih pojavih.

Poljaki tle na svobodi radi recejo da je "uk fajn za delat, ne pa za zivet". Razlozi ti njemu, da je tle cist fajn tudi za zivet, samo mora nehat glumit poljaka... nemogoce.
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773953] 11.05.19 14:55 · odgovor na: FIN-379669 (#2773932)
Odgovori   +    7
[]
Obstaja en kup meril, ki so uporabljena, uporabljiva (pa se jih ne uporablja) in potem obstaja neizmerljivo, ker so instrumenti slabi.
Ja, neizmerljivo je bila Juga baje bratska i jedinska, Kuba ima najcenejse zdravstvo na svetu, Bhutanci pa najvecjo mero srecnosti. Neizmerljivo je tudi to, da bi se scarlet johansson rada usedla name, ampak nimam cajta, ker je glih sobota in bo kosilo. Takih neizmerljivih reci je cuda.
To, da pride tujec sem in ostane tle ter se nauči slovenskega jezika, je dokaz, da se da tle preživeti in živeti, morda celo prosperirati (kot za koga). Pa je čisto vseeno, ali prihaja iz vzhoda ali zahoda, saj zapušča rodno državo, da pride sem, mar ne? Zakaj pa se ravno tle za vedno ustavi in ne gre v Avstrijo?

Na zahod Slovenije se je v zadnjem času priselilo že ene 500 Italijanov in se jih še bo. To pomeni, da smo po kvaliteti življenja že nekje blizu Italije.

Pa to nej slabu, prjatu, mar ne?
Ne, nikakor ni slabo - v Sloveniji se marsikaj da, Slovenija je po zivljenjskem standardu za povprecne ljudi top 30 - 35 na svetu. Jaz sem se oglasil zaradi relativizacije dejstva, da 500 milijonov zahodnjakov pac realno zivi boljse zivljenje od nas.

Top 30 pac ni top 20, kaj sele top 5, in ne vem zakaj bi se bilo treba napravljati, da smo tam - torej na nivoju avstrije ali nemcije, ce vzamem bliznje dezele, ali na nivoju ZDA, ce vzamemo svet. Nismo tam in nikoli ne bomo, iz tisoc in enega razloga, in tako pac je.

To da je tebi (in 500 priseljenim italijanom) tukaj lepo je cisto v redu, tako kot je lahko lepo srbu v srbiji ali svicarju v svici etc. Ni pa to nikakrsen argument, ko se primerja razvitost in zivljenjski standard. To napravljanje, da "morda imajo oni mal novejse avte, sicer smo pa tam tam" ne koristi nikomur in ne pomaga k nicemer - razen k ohranjanju balkanskih navad in temu pripadajoce hitrosti razvoja. Tudi mi imamo "malo novejse avte, sicer pa smo tam tam" s Hrvasko.

Lahko pa morda Nigerijcem razlozis, da Svedi imajo sicer znatno novejse avte, ampak da ko stejes se nemerljive stvari, so "tam tam" in da je vse relativno :-)
mimoidoci sporočil: 5.204
[#2773955] 11.05.19 15:06 · odgovor na: NemirniTujec (#2773931)
Odgovori   +    3
[NemirniTujec]
> []
> Uriah,
>
> preveč črnila in preveč nepotrebnih miselnih povezav.
>
> Če vprašaš povprečnega Rusa, kje bi živel, hja bi 70% njih najraje šlo nekam na zahod.
>
> Če vprašaš Kitajca, bo ene 50% reklo, da bi šlo na Zahod.
>
> Če vprašaš Američana (ki je že del t.i. Zahoda), bo 95% njih reklo, da živijo v najboljši državi na svetu in nimajo potrebe iti v drugo državo.
>
> Če vprašaš Slovenca, bo 90% nas reklo, da smo zadovoljni s Slovenijo (vključno z menoj) - in Amerika ni opcija (razen za cca. 4 mesece dela na leto ali pa če me čakajo milijoni tam. :) )

Tole je pa po moje zelo narobe, razen ce mi prilepis ene par verodostojnih anket (vsaj gallup pool ipd).

Morda bo vec rusov in kitajcev reklo da zivijo v sanjski dezeli, kot pa slovencev, ker je pranje mozga bolj ucinkovito, najbrz bodo skoraj vsi cez 90, razlike med drzavami pa zelo majhne. Clovek ki je star 40 - 70 si psiholosko ne more priznati, da je zavozil izbiro drzave - tako kot ljudje vedno znova kupijo Golfa ali Laguno, ker je "nemc nemc" ali ker je "najvec avta za ta dnar" in podobne bucke.

en.wikipedia.org/wik...rtive_bias

Nekaj CISTO DRUGEGA pa bo, ce bos spraseval folk ki je star denimo od 15 do 25 let. Tam bodo razlike velike, in spet ne toliko po bdp in povprecni placi, kot po primezu nacionalne ideologije, nagnjenosti naroda k jamranju in po zgodovinskih navadah izseljevanja.

> Torej, vse je relativno... dejstvo pa je, da ima gotovo 30% Američanov slabšo kvaliteto življenja kot povprečen Slovenec.
> Pa sedaj si to razlagaj, kot želiš.

Ce bi to bilo res (oziroma ce je res), je cisto enostavno in jasno razlozljivo in si ni treba nic zelet: Slovenska mediana je na ameriskem 70. (ali 30. od spodaj navzgor) percentilu. Simpl ko pasulj, nic vec, nic manj. Tukaj ni nikakrsnih revolucionarnih dognanj; So drzave ki imajo povprecje znatno visje od Slovenije (ZDA, Avstrija), in take ki ga imajo znatno nizje (Hrvaska, JAR). Potem pa so te drzave lahko notranje dosti bolj razslojene (ZDA, JAR), ali pa skoraj tako egalitarne kot Slovenija (Avstrija, Hrvaska).

In tudi relativno ni vse, ampak so samo nekatere stvari. V Slovenijo se priseljujejo skoraj izkljucno tisti, koji mogu da i ovde pricaju svojim jezikom i sa svojim rođakama ("slovenska" tipkovnica jim prav pride, hehe), medtem ko v ZDA in Avstrijo (od zgornjih primerov) migrirajo tudi tisti ki ne znajo niti besede jezika, in noben se ne ustavi v Sloveniji, ker pac ni zato krenil na pot iz culukafrije v civilizacijo, da bo zgolj ostal v drugi culukafriji ki je civilizaciji zgolj blizje. V JAR in Hrvasko pa se seveda ne priseljuje nihce, to so drzave iz katerih se odseljuje, ker so kompletno v kurcu.

Edina stvar ki je pri Sloveniji morda posebej zanimiva, je brutalen skok v standardu na zelo kratki geografski razdalji: Avstrija na 50 tisoc usd bdp/Cap, Bosna pa 200 km stran na skoraj desetkrat nizjem bdp/cap (5 do 6 tisoc usd), in podobno naprej po juznem balkanu - albanija, kosovo, makedonija.

Pa da ne bo narobe razumljeno, menim da nas Uriah strelja hude bucke vsvojih epopejah, ampak "vse je relativno" pa vseeno ni nikakrsen odgovor. Dovolj stvari je merjenih in znanih. Sicer lahko gremo tudi prizadetim v balkanskih in drugih vojnah povedat "ej stari ne sekiraj se, ti in tvoji so sicer mrtvi, ampak sicer je pa vse relativno..."

Meni v povezavi z migracijami vedno špilata dva aksioma:

1. Selijo se tisti, ki so doma med bolj oziroma ravno dovolj nezadovoljnimi (razlogi so zelo različni, tudi ogroženost) in ki so hkrati sposobni preseči prag napora (prag osebnega angažmaja, financ in tveganja), ki ga zahteva selitev.

2. Vsi se selijo v okolja, ki ponujajo več opcij (najlažje se to vidi, da se skoraj vsi nabutajo v čim večja mesta/ metropole in v države, ki so bolj liberalne, beri ustvarjalno svobodne. ZAE, Kuvajt, Katar npr. to niso).


P.S.: Zgoraj se govori o anketah kam bi kdo šel. Le te ne povejo nič, ker - na kaj bi, ko bi, če bi,.............-, nikoli ne bomo dobili realističnih odgovorov, kvečjemu izkrivljene in procentualno močno precenjene številke, ker so vprašanja poenostavljena, odgovori na taka vprašanja pa vključujejo subjektivne fantazije in idealiziranje.
rename sporočil: 11.923
[#2773956] 11.05.19 15:17 · odgovor na: mimoidoci (#2773955)
Odgovori   +    5
Tako.
Ni relevantno, km bi kdo sel (in zakaj bi sel), ampak, kam so odsli (in zakaj so sli).
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773957] 11.05.19 15:20 · odgovor na: vickibedi (#2773947)
Odgovori   +    3
[vickibedi]

Britanci si preprosto želijo ven.... Britanija Evropi preprosto ne zaupa
Tudi ti nenehno delas napako in Britanijo zamenjujes s Slovenijo, kjer smo vsi "Kucanovi", Kucan pa je nas. Britanija ni Slovenija. Britanija je Juga, ampak se bolj pisana - in ven si plebiscitarno zelijo predvsem Angleski nemanici, ki so tako volili ker se jim je Beograd (pardon, Bruselj) predstavljalo za gresnega kozla ko jim kaj ni bilo prav.

Poleg teh slovencev (angleskih nemanicev), je znotraj Britanije (Juge) se cel kup drugih etnij, kast in interesov. Skoti bi da se otcepise (polovica pa se jih ne bi), Nepravi Irci razmisljajo dali su oni pravi, London bi rad bil Free Ankh-Morpork, potem sta tukaj vsaj se dva razreda fevdalcev (tisti zlizani z evropo in oni ki bi radi utajili evropske davke), pa vecmilijonsko pleme pakijev ki sanja Sharijo (hello rename :-)), pa jebeludzbunjenog Indijci in Nigerijci rojeni v UK, pa Karibski crnci... pa to se nikoli ne neha...

Ne obstaja nikakrsna "Britanija, ki Evropi ne zaupa" - Britanija je ze sto let razpadajoci imperij, v katerem se bolj ali manj nasilno kolje siroka mnozica interesov. Brexit s tem nima veze. Ta referendum se je zgodil precej po nakljucju, in z raznarodelo in interesno razcepljeno drzavo nima veze - samo na povrsje je zdaj vse skupaj prislo.

Formalen Brexit je misji prdec sam po sebi - ali bomo z evropo imeli free movement and trade, ali bomo imeli nekaj ovir in carin - kot jih pac ima Kanada ali Turcija - nima absolutno nobene veze. Who cares.

Jeba brexita je njegova simbolika! Ali bo UK ostala skupaj kot denimo raznonarodne Svica, Belgija, Kanada in bo uspesno laufala s svojo trader/warrior tradicijo - ali bo razpadla benigno kot sovjetska zveza - ali se bo razklala krvavo kot Jugoslavija? Kdo bo na koncu pristal na oblasti in izvajal reformacijo/revolucijo? Za to gre, to so tukaj pomembna vprasanja, ne pa koliko bojo stali jebeni mercedesi in spansko grozdje in ali se bo v londonu mesetarilo z evropskimi delniskimi skladi.

Jaz stavim da bo UK ostala skupaj v vlogi nekaksnega cudaskega wild west otoka na robu DEvrope, ki ga bo pretresala politicna ropotija ki smo je doslej vajeni iz Italije. Lahko pa se zgodi tudi Jugoslovanski scenarij, in glede na velikost (tudi jedrskega) arsenala in fanatizem raznih grupacij bi eksternalije znale neprijetno leteti tudi po bliznji okolici. Gre za to, da se temu izognemo, ne pa ali smo ali nismo v EU.
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773958] 11.05.19 15:44 · odgovor na: mimoidoci (#2773955)
Odgovori   +    3
[mimoidoci]

Meni v povezavi z migracijami vedno špilata dva aksioma:

1. Selijo se tisti, ki so doma med bolj oziroma ravno dovolj nezadovoljnimi (razlogi so zelo različni, tudi ogroženost) in ki so hkrati sposobni preseči prag napora (prag osebnega angažmaja, financ in tveganja), ki ga zahteva selitev.

2. Vsi se selijo v okolja, ki ponujajo več opcij (najlažje se to vidi, da se skoraj vsi nabutajo v čim večja mesta/ metropole in v države, ki so bolj liberalne, beri ustvarjalno svobodne. ZAE, Kuvajt, Katar npr. to niso).
Tako. Velika mesta velikih drzav poleg vec priloznosti ponujajo tudi bistveno manj druzbenega pressinga - v Zaplani je morda brezposelnost nizja kot v Budimpesti, ampak kot Albanec bos tam skoraj spaka, gotovo pa zelo izoliran, tudi ce dobis neko sluzbo ki je bolje placana kot v Budimpesti.

Hkrati imas vse vec takozvanih "jetsetterjev" - selivcev a la nas Gustl, ki svabe v munchnu uci cevape pect, pa denimo penzicev ki grejo v bolj soncno okolje (Anglezi v Spanijo, Americani znotraj USA v Florido) itd. Niso vec vse migracije iz nuje, iz brezperspektivne kolonije v center itd. Mladina znotraj EU tudi vse bolj krizari sem in tja ne zgolj iz cistega ekonomskega vidika (vzhodnjaki na zahod) ampak tudi iz bolj nakljucnih, osebnih in avanturisticnih storij med zahodnimi drzavami - tukaj je en kup francozov, belgijcev, nemcev, svedov itd. Se mi zdi da ima to nekak drugacno konotacijo in da mlajsi folk po evropi nima istih strahov in predsodkov kot starejsi.

Tudi zato imam generalno vec upanja da bo tokratni ekstremizem splahnel ker ima podporo predvsem pri krjavljih z nizko penzijo, medtem ko so Hitler in njegovi sodobniki crpali iz aktivne populacije, ki je bila masovno brezposelna v gospodarski krizi. Hopefully, lahko se seveda motim :-)
P.S.: Zgoraj se govori o anketah kam bi kdo šel. Le te ne povejo nič, ker - na kaj bi, ko bi, če bi,.............-, nikoli ne bomo dobili realističnih odgovorov, kvečjemu izkrivljene in procentualno močno precenjene številke, ker so vprašanja poenostavljena, odgovori na taka vprašanja pa vključujejo subjektivne fantazije in idealiziranje.
Tako. Relevantne so dejanske selitve. Nekaj pa nam pove tudi vracanje. Veliko slovencev je v UK, Nemciji ali USA par let, pa pridejo nazaj in jim je doma bolje - kar je vecinoma vezano na njihovo trzno vrednost tam in nepremicninsko situacijo doma. Ce imajo prvo dobro, drugo pa slabo, bodo ostali - ce imajo pa prvo slabo, drugo pa dobro, se bodo pa vrnili.

Pakistanci in Indijci se skoraj nikoli ne vracajo, prav tako ne Alzirci iz Francije - ker se res nimajo kam. In Slovenec lahko v teh drzavah hitro pade v tekmo z omenjenimi, ki so pripravljeni vec pozreti ker nimajo druge opcije.
vickibedi sporočil: 11.329
[#2773959] 11.05.19 15:45 · odgovor na: NemirniTujec (#2773957)
Odgovori   +    0
[NemirniTujec]
> [vickibedi]
>
> Britanci si preprosto želijo ven.... Britanija Evropi preprosto ne zaupa

Tudi ti nenehno delas napako in Britanijo zamenjujes s Slovenijo, kjer smo vsi "Kucanovi", Kucan pa je nas. Britanija ni Slovenija. Britanija je Juga, ampak se bolj pisana - in ven si plebiscitarno zelijo predvsem Angleski nemanici, ki so tako volili ker se jim je Beograd (pardon, Bruselj) predstavljalo za gresnega kozla ko jim kaj ni bilo prav.

Poleg teh slovencev (angleskih nemanicev), je znotraj Britanije (Juge) se cel kup drugih etnij, kast in interesov. Skoti bi da se otcepise (polovica pa se jih ne bi), Nepravi Irci razmisljajo dali su oni pravi, London bi rad bil Free Ankh-Morpork, potem sta tukaj vsaj se dva razreda fevdalcev (tisti zlizani z evropo in oni ki bi radi utajili evropske davke), pa vecmilijonsko pleme pakijev ki sanja Sharijo (hello rename :-)), pa jebeludzbunjenog Indijci in Nigerijci rojeni v UK, pa Karibski crnci... pa to se nikoli ne neha...

Ne obstaja nikakrsna "Britanija, ki Evropi ne zaupa" - Britanija je ze sto let razpadajoci imperij, v katerem se bolj ali manj nasilno kolje siroka mnozica interesov. Brexit s tem nima veze. Ta referendum se je zgodil precej po nakljucju, in z raznarodelo in interesno razcepljeno drzavo nima veze - samo na povrsje je zdaj vse skupaj prislo.

Formalen Brexit je misji prdec sam po sebi - ali bomo z evropo imeli free movement and trade, ali bomo imeli nekaj ovir in carin - kot jih pac ima Kanada ali Turcija - nima absolutno nobene veze. Who cares.

Jeba brexita je njegova simbolika! Ali bo UK ostala skupaj kot denimo raznonarodne Svica, Belgija, Kanada in bo uspesno laufala s svojo trader/warrior tradicijo - ali bo razpadla benigno kot sovjetska zveza - ali se bo razklala krvavo kot Jugoslavija? Kdo bo na koncu pristal na oblasti in izvajal reformacijo/revolucijo? Za to gre, to so tukaj pomembna vprasanja, ne pa koliko bojo stali jebeni mercedesi in spansko grozdje in ali se bo v londonu mesetarilo z evropskimi delniskimi skladi.

Jaz stavim da bo UK ostala skupaj v vlogi nekaksnega cudaskega wild west otoka na robu DEvrope, ki ga bo pretresala politicna ropotija ki smo je doslej vajeni iz Italije. Lahko pa se zgodi tudi Jugoslovanski scenarij, in glede na velikost (tudi jedrskega) arsenala in fanatizem raznih grupacij bi eksternalije znale neprijetno leteti tudi po bliznji okolici. Gre za to, da se temu izognemo, ne pa ali smo ali nismo v EU.
I wish you all to be out, but at the same time to be close to EU :)
www.youtube.com/watc...47fHpIL-MY

ps. just avoid YU scenario, it's not too healthy.
FIN-379669 sporočil: 2.823
[#2773960] 11.05.19 15:46 · odgovor na: NemirniTujec (#2773953)
Odgovori   +    0
No, za finale in po vseh tvojih postih, ki sem jih prebral: Če še živiš v Slo, zakaj se nisi že odselil tam, kjer je top 20?
Po prebranem bi lahko sodil, da imaš resne težave, če nisi še to storil. (Saj je v Slo očitno tvoje življenje en sam saffer.)

Če pa že živiš v kaki nam bolj zahodno ali severno ležeči državi, potem upam, da Slovencem intelektaulno in materialno pomagaš pri preobrazbi na bolje. Očitno pozabil nas še nisi.

(Jaz teh težav nimam. Sem v tistih 90%, ki je bolj ali manj zadovoljnih z bivanjem tle, vidim pa težave na določenih področjih in pri določenih ljudeh, zato pa ja, sem kritičen. Ker si prizadevam, da Slo gre enkrat v top ligo. Če ne bo ratalo, nič ne de.)
NemirniTujec sporočil: 5.572
[#2773965] 11.05.19 16:38 · odgovor na: FIN-379669 (#2773960)
Odgovori   +    5
[]
No, za finale in po vseh tvojih postih, ki sem jih prebral: Če še živiš v Slo, zakaj se nisi že odselil tam, kjer je top 20?
Po prebranem bi lahko sodil, da imaš resne težave, če nisi še to storil. (Saj je v Slo očitno tvoje življenje en sam saffer.)

Če pa že živiš v kaki nam bolj zahodno ali severno ležeči državi, potem upam, da Slovencem intelektaulno in materialno pomagaš pri preobrazbi na bolje. Očitno pozabil nas še nisi.

(Jaz teh težav nimam. Sem v tistih 90%, ki je bolj ali manj zadovoljnih z bivanjem tle, vidim pa težave na določenih področjih in pri določenih ljudeh, zato pa ja, sem kritičen. Ker si prizadevam, da Slo gre enkrat v top ligo. Če ne bo ratalo, nič ne de.)
Ocitno mojih postov ne beres ravno natancno, pa nic ne de :-) Nobene veze nima kje jaz zivim, nikjer nisem napisal da je slovenija zanic, jaz sem samo napisal da je zanic in skodljivo relativiziranje v slogu "mal boljse avte imajo, sicer smo pa tam tam". Nic nismo tam tam, ampak smo tu tu.

Tezav pa imam seveda cel kup - ta forum je izdivjalnica namesto psihiatrije :-)
Inside sporočil: 1.642
[#2773976] 11.05.19 19:10
Odgovori   +    0
Hebiga ljudem v VB je dovolj a spet bodo to pokazali na napačnih volitvah in v napačnem času.
hostamox sporočil: 1.853
[#2773992] 11.05.19 21:43 · odgovor na: NemirniTujec (#2773957)
Odgovori   +    0
[NemirniTujec]
> [vickibedi]
>
> Britanci si preprosto želijo ven.... Britanija Evropi preprosto ne zaupa

Tudi ti nenehno delas napako in Britanijo zamenjujes s Slovenijo, kjer smo vsi "Kucanovi", Kucan pa je nas. Britanija ni Slovenija. Britanija je Juga, ampak se bolj pisana - in ven si plebiscitarno zelijo predvsem Angleski nemanici, ki so tako volili ker se jim je Beograd (pardon, Bruselj) predstavljalo za gresnega kozla ko jim kaj ni bilo prav.

Poleg teh slovencev (angleskih nemanicev), je znotraj Britanije (Juge) se cel kup drugih etnij, kast in interesov. Skoti bi da se otcepise (polovica pa se jih ne bi), Nepravi Irci razmisljajo dali su oni pravi, London bi rad bil Free Ankh-Morpork, potem sta tukaj vsaj se dva razreda fevdalcev (tisti zlizani z evropo in oni ki bi radi utajili evropske davke), pa vecmilijonsko pleme pakijev ki sanja Sharijo (hello rename :-)), pa jebeludzbunjenog Indijci in Nigerijci rojeni v UK, pa Karibski crnci... pa to se nikoli ne neha...
Če povzamem tebe in onega hepana gor, oba priznavata velekapital, kot praviš ti. Ni to lepilo, ki drži te raznotere interese skupaj?
robi2107 sporočil: 652
[#2773993] 11.05.19 22:12 · odgovor na: UriahHeep (#2773859)
Odgovori   +    3
[UriahHeep]
Ob tem se lepo kaže dejstvo, da je Amerika nastala zato, ker so sposobni ljudje imeli dovolj angleške paramentarne demokracije, ki ni nič drugega kot legalizacija korupcije.
V osnovi jih je motilo predvsem to, da so morali Angležem plačevati davke, niso pa imeli nobenega političnega vpliva. No, če "angleška paramentarna demokracija ni bila nič drugega kot legalizacija korupcije" so Američani z načinom financiranja volilnih kampanj korupcijo vgradili v temelje svojega političnega sistema. In ustvarili land of the free za sužnjelastnike. Tudi Washington jih je imel, da ne bo kdo mislil, kakšni svetniki so to bili.
Tako, da ostaja očem precej skrito, da ima Amerika dejansko enopartijski sistem, ki se navzven, v obskurnih detajlih, manifestira kot večstrankarski sistem. Tako, da bistvo ameriške demokracije je v tem, da kapital, po svoji presoji, vedno lahko jebe volivca v glavo in da mu nikoli ni ničesar dolžan.
Tole je pa na tem forumu ultra herezija. Te bodo koj označili za vsegliharja, če že ne za komunajzarja. Osebno se s tem delom tvojega pisanja sicer strinjam

Strani: 1 2