Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Bratuškovi soglasno še en mandat na čelu SAB

Strani: 1

sopranos sporočil: 9.125
[#2758773] 16.02.19 13:25
Odgovori   +    14
Saj bi bilo smešno če bi predsednica Stranke Alenke Bratušek postala recimo Jožica Novak.

So pa te majhne, totalitarno delujoče stranke precej podobne. In ena izmed značilnosti je, da pri njih znotraj strankarska demokracija ne obstaja. In če znotraj stranke ne vadijo demokracije, potem ne preseneča, da se tudi v širšem političnem okolju obnašajo izključujoče. Vse je podrejeno temu kakšno osebno korist ima od tega vodja stranke. A je potem kaj čudnega, da smo v takem kaosu?
FIN-311684 sporočil: 17.301
[#2758780] 16.02.19 13:34
Odgovori   +    9
Piše, da se kongresa udeležuje 200 delegetatov, pravilno je vseh 200 članov stranke.
vickibedi sporočil: 10.825
[#2758784] 16.02.19 13:52 · odgovor na: sopranos (#2758773)
Odgovori   +    8
[sopranos]
Saj bi bilo smešno če bi predsednica Stranke Alenke Bratušek postala recimo Jožica Novak.

So pa te majhne, totalitarno delujoče stranke precej podobne. In ena izmed značilnosti je, da pri njih znotraj strankarska demokracija ne obstaja. In če znotraj stranke ne vadijo demokracije, potem ne preseneča, da se tudi v širšem političnem okolju obnašajo izključujoče. Vse je podrejeno temu kakšno osebno korist ima od tega vodja stranke. A je potem kaj čudnega, da smo v takem kaosu?
Drugovi i drugarice!
Svi smo se mnogo zalagali ali od svih prisutnih najviše bi istakao samoga sebe :))
slovenecnb1 sporočil: 2.959
[#2758793] 16.02.19 14:17
Odgovori   +    1
zadnji tako ali drugače karte se bodo premešale
jurijjurij sporočil: 4.554
[#2758796] 16.02.19 15:09
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: jurijjurij 16.02.2019 15:10
Bratuškovi soglasno še en mandat na čelu SAB
Hahahahahahaha, kdo neki pa bi lahko bil predsednik stranke ALENKE BRATUŠEK???? In ena sama in edina kandidatka?? pa to ti je podobno kot pri neki drugi stranki, kjer fingirajo volitve za predsednika, zmaga pa vedno ljubljeni dosmrtni precednik. 200 delegatov pa predstavlja verjetno že celih 70% vseh članov stranke SAB, ki so hkrati dvignili roko za edino kandidatko. Za šiviljo je edino pomembno, da ima zagotovljeno službo (= dohodke + eksistenco) za naslednjih nekaj let. Kaj in kje pa naj bi delala (za EU funkcionarko je že popušila)? Hebiga, gospa šivilja nima obilne zaloge gotovine (= kovčke polne penezov), ker v preteklosti pač ni trgovala z orožjem tako kot nek ljubljen dosmrtni precednik neke druge stranke.
tadejkom sporočil: 73
[#2758813] 16.02.19 18:42 · odgovor na: jurijjurij (#2758796)
Odgovori   +    2
Aja Jajo zopet na tapeti. DžDž?
153 sporočil: 7.084
[#2758829] 16.02.19 20:48
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: 153 16.02.2019 20:58
Saj si zasluži čestitke, čeprav nekoliko plitke, kajti,
v vladi pokrivati resor za infrastrukturo, kohezijo (?)
in zamejstvo, posebne poudarke v govoru pa dajati,
četudi upravičeno, zdravstvu in upokojencem, je bržkone,
spet in znova, izražanje še vedno nepreboljenih dveh osebnih
porazov, za utrditev SAB-a pa deluje bolj kot razkritje
kroga doslej še neuresničenih strankinih obrazov ?

[Tale post je moj 7000-i na tem forumu v zadnjih 140 mesecih, se pravi povprečno 50 na mesec, lahko si rečem bravo, ko še kar vedro zrem v bližnjo daljavo.]

Sodražan
zoran13 sporočil: 2.090
[#2758838] 16.02.19 21:48
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: zoran13 16.02.2019 22:02
LIDERJI IN PARTITOKRACIJA

Naše politične stranke so z liderji koncipirane organizacije. Ti so nezmotljivi in njihovim odločitvam in stališčem se ne ugovarja. Osnovna logika takšnega delovanja je v tem, da tisti, ki je na vrhu pravi:"Sedaj sem jaz na vrhu in dokler sem jaz na vrhu, jaz odločam vse tisto kar je pomembno za stranko". Ugovorov ni, drugačno mišljenje je hereza, liderji imajo vedno prav. Oni imajo prav tudi takrat, ko odstopijo in tudi takrat, ko ne odstopijo in kaznujejo vse tiste, ki so se z odstopom strinjali. Liderji imajo prav, tudi ko ne odstopijo in ostalim pojasnijo, da je poraz zmaga, resnica laž in laži sploh ni. Liderji nikoli ne lažejo. Že po definiciji je jasno, da imajo prav takrat ko zmagajo. To je njihov poklic - zmagati. Liderji so plenilci in se bavojo s politiko. Ostali so infrastruktura. Infrastruktura deluje kapilarno.

Nesporno se liderji, ki imajo prav in brez izjeme, obkrožajo z ljudmi, ki jim ves čas govorijo, da so najlepši in najpametnejši. Takšne imajo za prijatelje, vse tiste, ki poskušajo misliti drugače, pa proglasijo za sovražnike, za frakcijo, ker pa frakcija ni dovoljena, se takšni odstranijo. O strategiji in taktiki liderji odločajo v skladu s svojim mišljenjem in nasveti okolice. Ker okolica misli, da je on/ona najlepši in najpametnejši, ostaja samo lastno mišljenje kot kriterij. Družinski prijatelji so del tega okolja in za njih se uporabljajo povsem drugi kriteriji. Oni so družinski prijatelji.

Zasluge za uspehe gre vedno pripisati liderju. To je izrek za odgovornost do stranke, ki jo takšen lider vodi. Odgovornost je zelo spodbudna, ker še naprej napihuje njegov ego in omogoča liderju, da je še bolj neprekosljiv, torej še boljši lider. Odgovornost za neuspeh ni nikoli liderjeva. Neuspeh je rezultat slabega dela na terenu (kapilarno delo infrastrukture), objektivnih okoliščin (ki se prikazujejo kot naravne nesreče in ne napačnih stališč liderja) in zlonamernosti, neizobraženosti in neumnosti velikega ljudstva.

Pri vsemu skupaj, pa ni pomembno, na kakšen način je lider prišel na položaj, da je postal to kar je. Zadnjih triindvajset let je to procedura bolj ali manj demokratičnega odločanja, saj je iz zgodovine znano, da se je na položaj prišlo z organizirano revolucijo (V.I.Lenin), institucionalnim klanjem (J.V.Stalin), vojaškim udarom (A.Hitler) ali vojno (J.B.Tito). Tehnologija funkcioniranja je vedno ista.

Kako ta sistem deluje? V prvi fazi sijajno. Vse cveti, vse napreduje, svetla bodočnost je pred nami in vsi so zadovoljni in srečni. V drugi fazi delujejo sile inercije. Še vedno je dobro, kapilarna struktura daje rezultate, privilegiji so razdeljeni in ni pesimizma. Ni niti pametnih rezultatov (resnični rezultati so katastrofalni, če jih nekdo analizira) ampak skupno stališče je, da je naš lider najboljši na svetu in nam edini dan.
V tretji fazi pride do rušenja sistema. Car je ves čas gol in sedaj se ti tudi vidi. Carja zamenjajo. Varianta je, da car umre, predno ga zamenjajo. V tem primeru, konec nastopi po njegovi smrti.

Kaj potem delajo naše organizacije? Najpogosteje izbirajo novega nespornega liderja in začnejo cirkus ponovno. Nihče ne vidi, da to ni krog, temveč spirala. Usmerjena navzdol. Vsak nesporni novi lider je na nižjem nivoju kot njegov predhodni. Pametjejše organizacije (glej Nemčijo po vojni) menjajo strukturo in odstopijo od liderskega načela vodenja. To nas v svetli bodočnosti tudi čaka. Problem je edino dočakati svetlo bodočnost.

Liderski način organizacije družbe (skozi politične stranke organizirane po liderskem načinu) stimulira vse tisto, proti čemur se družba (nominalno in deklarativno) bori - korupcijo, nepotizem, strankarsko izključenost, socialno neobčutljivost, laž in samoprevaro. Zato je potrebno pred izbiro novega liderja dobro razmisliti. To nikoli ni situacija ali/ali. Vedno je potrebno videti skozi meglo oportunizma, straha ali želje nekomu ugoditi ali odločiti se niti/niti. Namreč, državo smo ustanovili. Ali je bil potreben oče naroda, je danes nesmiselno razpravljati. Bilo je kakor je bilo. Vendar je povsem jasno, da za rojstvo družbe enakopravnih državljanov in poštenega odnosa proti njim, nesporni liderji niso potrebni. Oni so nevarnost in škoda.
nvuljanic - Petek, 14/12/2007
pollitika.com/lideri...itokracija

* Nekoč, še v dobi, ki jo nekateri opisujejo, kot doba teme, nedemokratičnosti in enoumja, je bilo v navadi, da se na podlagi predlogov delegatov in na podlagi programskih konferenc, oblikovalo kandidatne liste ter na volilnih konferencah obvezno izbiralo med več kandidati. To je veljalo tudi takrat, ko sta imela kandidata ali kandidati med seboj vsebinsko drugačne programe, se je ravno s takšnimi pristopi do volitev ter političnega pluralizma, dokazovalo demokratičnost in možnost vlaganja kandidatur vsakemu članu družbenopolitičnih organizacij.

BOB DNEVA

"Ne čudi, da volivci vsaka štiri leta volijo sebi podobne, upognjene, pohlevne in do obisti preračunljive lovce na družbeno dobro, jim odpuščajo laži, prazne obljube ter ideološko navlako."
Esad Babačić, pesnik in pisatelj
Torek, 15.5.2018
www.vecer.com/bob-dneva

BOB DNEVA

"Intelektualna raven v politiki krepko pada, poslušam debate in rečem, ali je to mogoče. Nekoč so v politiki sodelovali izjemni ljudje, saj so bili tudi preprosti ljudje, kar je pravilno, ampak so imeli kaj povedati."
Franc Juričan, politolog
Četrtek, 17.5.2018
www.vecer.com/bob-dneva

BOB DNEVA

"In zato bi se politik novega kova pravzaprav moral vprašati ne le, kaj lahko naredi za zdravstvo, temveč in predvsem, kaj lahko naredi za bolnika."
Dr. Husam Franjo Naji, predstojnik kardiološkega oddelka UKC Maribor
Sobota, 19.5.2018
www.vecer.com/bob-dneva

BOB DNEVA

"Iskati okoljske rešitve je trdo delo, ki zahteva znanje, etiko, pravičnost. Za populizem in lažne novice tu skoraj ni prostora."
Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja
Torek, 22.5.2018
www.vecer.com/bob-dneva

SAJ NI RES, PA JE!

Imate enkratno priložnost, da se vam zgodovina nasmehne, lahko pa se tudi razjoče nad vami.
Stane Kavčič, Dnevnik in Spomini, 1988, str.625

Strani: 1