Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Šola, šala in štala

Strani: 1

aimon sporočil: 90
[#2758729] 16.02.19 09:00
Odgovori   +    2
"Dobri učitelji so tisti, ki svoje delo opravljajo z veseljem, ki ga štejejo kot del svojega življenjskega poslanstva. ... učitelj razume, in tudi na glas pove, da je bistvo osnovne šole učenca pripraviti na samostojno življenje."
Se zelo strinjam. Bo pa učitelj učenca uspešno pripravil na samostojno življenje, ko bo za učenca učitelj oseba, ki mu lahko zaupa. Sedaj učitelj za učenca mnogokrat predstavlja negativno osebo, ko ga kaznuje s slabo oceno.

Kako to rešiti? Ocenjevanje naj se ukine? Ustno ocenjevanje da, pisno nikakor ne.

In kako naj bi pisno ocenjevanje potekalo? Med večino učnih ur bo učitelj razdelil med učence testne liste za kratek test, ki ne bo trajal celotno učno uro. Celi razred jih bo izpolnil z odgovori. Ko bo učitelj pobral teste, bo izbral naključno med njimi pet testov, ocenili jih bodo njegovi kolegi iste stroke (na primer: matematične teste bo ocenil učitelj matematike), ostale teste bo učitelj zavrgel. Pri naslednjem testiranju bo poslal kolegom pet testov učencev, ki jih bo ravno tako naključno izbral, izločil pa bo iz ocenjevanja teste učencev, ki so bili že ocenjeni (odločitev o tem, katere teste že ocenjenih učencev bo izločil, bo njegova). Učitelj bo seveda ocenjeval teste učencev razredov, kjer ne uči.

Učitelj bo za učence tako predstavljal pozitivno osebo, ki jih pripravlja na samostojno življenje, posreduje jim znanje, jih pa ne ocenjuje in zato za učence učitelj ne bo oseba, ki jih "kaznuje" s slabimi ocenami.
FIN-311684 sporočil: 17.301
[#2758734] 16.02.19 10:15
Odgovori   +    11
Zadnja sprememba: FIN-311684 16.02.2019 10:23
Drugod je bistvo osnovne šole otroke naučiti se učiti, kar je pri nas drugotnega pomena, prvotna je skrb za blaginjo učiteljev in priprava bodočih akcij, ki jih Sviz mora pripraviti, ker je npr. nevzdržno, da kirurg specialist, ki vedno dela le z eno osebo ali na eni osebi ima višjo plačo od učitelja, ki tri ure na dan dela v razredih s po petnajstimi otroki. Ob pogovorih o osnovni šoli več slišimo o učiteljih in njihovih pravicah kot o otrocih, ki dajejo šoli smisel in so največja žrtev obstoječega sistema. Kaj naj otroci mislijo o svojih učiteljih, ki jih s peno v ustih vidijo kričati na ulicah? Takšen teroristično naravnani učitelj zagotovo ne daje pozitiven zgled svojim učencem.

Najbolj je hudo, da se slovenska osnovna šola še ne bo spremenila, ker je postala religija in če parafraziramo Urlicha Becka ima tudi lastnega boga Štruklja, ki s svojimi angeli iz Sviza kontrolira celoten izobraževalni sistem, tudi osnovne šole. Brez svizovega žegna ni reforme osnovne šole, bodo le tiste, ki izboljšujejo blaginjo učiteljev (še manj dela, manj otrok v razredih, več dopusta, višje plače, več učiteljev), kar ni nič narobe, saj je to smisel sindikata, kriva je država, ki učiteljem ne odvzame pravico do stavke in ne želi rešiti izobraževalni sistem iz sindikalnih verig ter boga spraviti s trona.
0213SUSTE sporočil: 101
[#2758747] 16.02.19 11:50
Odgovori   +    17
Dokler nam šolstvo vodijo doktorji in filozofi tipa Gaber ter zgodovinarji in poulični razgrajači tipa Štrukelj, nam ni pomoči. Svojo izobrazbo primerjajo z zdravniško in zahtevajo z njimi enake plače?????? Učencev vedno manj, učiteljev vedno več. Ogabno.
najobj sporočil: 26.219
[#2758790] 16.02.19 14:05
Odgovori   +    12
Zadnja sprememba: najobj 16.02.2019 14:06
... "Dobri učitelji so tisti, ki svoje delo opravljajo z veseljem, ki ga štejejo kot del svojega življenjskega poslanstva. ... učitelj razume, in tudi na glas pove, da je bistvo osnovne šole učenca pripraviti na samostojno življenje." ...

... ja, kar pa ne velja za vse starše, ki mislijo, da so njihovi otroci najbolj pametni na svetu in jim noben učitelj s slabo oceno njihovega neznanja ne sme odkrito povedat, da to ni res ... khmm, in potem vplivni starši s pomočjo odvetnikov s pritiskom na šolo in inšpekcijo tudi iz dobrih učiteljev naredijo slabe, ker se ti pač naveličajo bojevati z mlini na veter, se uklonijo in kot vsi drugi v zanesljivi službi čakajo na penzijo ...
wesko sporočil: 47
[#2758858] 17.02.19 09:35
Odgovori   +    5
Prispevek je v globalu ok. Konec koncev je podobnih vsebin bilo v zadnjem času zaslediti ogromno.

Pa vendar je tipično slovensko- žurnalistični, kjer se avtor, ki tematiko pozna zgolj površno ter je brez teoretičnih in praktičnih znanj o pedagoškem delu v OŠ, lotevala analize osnovnega šolstva. Ki je za povrh relativno gledano po kakovosti v samem evropskem vrhu.

Ne loteva pa se analize univerzitetnega izobraževanja, kjer ima strokovno teoretično in praktično podlago in kjer glede na mednarodne primerjave sistem kar klice po izboljšavah. Da o tem, kako je z akademsko svobodo in z akademsko etiko na naših univerzah, raje ne bi...

A kaj čmo, samokritika je redko videna vrednota v dolini Šentflorjanski. Bolj elegantno je udrihati po drugemu...
FIN-454644 sporočil: 6.993
[#2758877] 17.02.19 11:56 · odgovor na: najobj (#2758790)
Odgovori   +    6
Treba bo malo poslihtati glave. Starsi in ucitelji morajo imeti avtoriteto. Solski program mora biti razumno zahteven. V osnovni soli, srednji soli in na univerzi mora spet zaziveti selekcija. Nameto pravic, pravic, pravic pa kaksna dolznost, odgovornost, samostojnost. Predvsem pa: spostovanje do vsakega dela in poklica. Nismo vsi rojeni, da bi bili vrhunski znansstveniki in umetniki. Mnogo zelo koristnih ljudi je, ki obvladajo vescine kuhanja, strezbe, friziranja, zidanja, pleskanja, polaganja ploscic, menjave instalacij. Samo malo zdrave pameti namesto bolnih bolestnih ambicij, pa bo svet resen.
FIN-475492 sporočil: 33
[#2758913] 17.02.19 16:56
Odgovori   +    8
"Če hočete dokaz, pridite pogledat na informativne dneve. Tam pri vpisu na univerzo svoje polnoletne »otroke« skrbni starši vodijo za rokice. "

Tudi prijave za službo že pišejo starši in pospremijo svoj naraščaj na pogovor. V enem primeru je mama celo hotela biti zraven pri samem pogovoru!
Doživel kar nekajkrat in to za nivo univ. dipl. ing. ali kakorkoli se temu danes že pač reče.
XHKSV1 sporočil: 50
[#2758963] 18.02.19 10:12 · odgovor na: FIN-475492 (#2758913)
Odgovori   +    0
Svašta.

Strani: 1