Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 2.518
[#2750641] 02.01.19 15:50
Odgovori   +    12
V Italiji se je nekdaj propulzivni del prebivalstva postaral, mladi pa mu ne sledijo v enakem tempu.

Poleg tega so se razmere na svetovnih trgih še zaostrile; danes je še težje poslovati kot nekdaj, biti konkurenčen...

Poleg tega imajo slab dotok inteligence iz tujine; v to državo se priseljuje tretja liga prebivalcev - z vsem spoštovanjem do vsakega izmed iskalcev sreče.

Sever Italije še nekaj pomeni v evropskem merilu, vendar zlagoma tudi tu izgubljajo bitke.

Torej, največji deficit je demografski... tu je izvor problematike, potem se to v enem desetletju pokaže kot stagnacija - medtem ko vsi okoli Italije rastejo. Italijanska demografska krivulje pa je šla rapidno navzdol že v 90', jasno, po letu 2000 pa se je to začelo poznati na BDP.

Kaj pa Slovenija? Ta ima še možnost privabiti inteligenco in delavce z Balkana, tam pa... tam pa ne vem, slabo se jim še naprej piše...
0426MATIV sporočil: 12
[#2750702] 02.01.19 20:51
Odgovori   +    2
V Italiji je najgloblji vzrok krize produktivnosti globoko zakoreninjen indiviualizem. Vsak želi biti svoj šef. Tako je zelo težko ustvariti usklajen tim, ki ne izgublja energije/produktivnosti z neusklajenostjo svojega delovanja. Poleg tega težnja, da je vsak svoj šef ustvarja ogromno število majhnih podjetij (največ podetij na prebivalca v Evropi), ki se med seboj zopet zaradi individualizma zelo redko povezujejo, kaj šele, da bi s dobro izvedenimi prevzemi krepila produktivnost.
Ker zaradi načela "la bella figura" Italijani načeloma tudi zelo težko prevzemajo odgovornost za neuspehe, se v podjetjih še najlažje doseže sprejemljiv nivo usklajenosti z močnim centralnim vodenjem. Kar pa zopet omejuje možnosti rasti podjetja.

Strani: 1