Strani: 1

alek14 sporočil: 10.236
[#2747555] 13.12.18 05:54
Odgovori   +    3
Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.
slovenecnb1 sporočil: 2.900
[#2747556] 13.12.18 06:01 · odgovor na: alek14 (#2747555)
Odgovori   +    5
[alek14]
Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.
Ti kar svetujem ti da si pogledaš sestavine, včasih so bakterije še vedno manj škodljive od kemijskih aditivov ki jih tujci dajejo v masovno proizvodnjo kar zastruljaj se počasi potem boš pa ugasnil kot svečka.
rim sporočil: 54
[#2747560] 13.12.18 06:50 · odgovor na: slovenecnb1 (#2747556)
Odgovori   +    1
pa ne pozabit. vse niti ne piše, pa ravno največji in najblesteči si to najraje privoščijo...
alek14 sporočil: 10.236
[#2747578] 13.12.18 08:55 · odgovor na: slovenecnb1 (#2747556)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: alek14 13.12.2018 08:58
[slovenecnb1]
Ti kar svetujem ti da si pogledaš sestavine, včasih so bakterije še vedno manj škodljive od kemijskih aditivov ki jih tujci dajejo v masovno proizvodnjo kar zastruljaj se počasi potem boš pa ugasnil kot svečka.

Bakterije (če niso lokalne - to pomeni iz tvoje hiše), in velikokrat je tako, - pomenijo zanesljivo smrt. Proti na antibiotike rezistentnim bakterijam ni omembe vrednih zdravil. In prav te so v hrani, ker so v preteklosti živino futrali z antibiotiki.
Prehrambeni aditivi (E-ji) so pa snovi, ki so tudi sicer v hrani in so z izjemo konzervansov popolnoma enako škodljivi kot voda, pa pomaranča ali pa jagoda (kjer so te snovi že noter po naravi).

PS.
Zanimivo kako velik ugled in zaupanje uživa SLO javni sektor. :-)
generacijaID sporočil: 18
[#2747587] 13.12.18 09:13 · odgovor na: alek14 (#2747555)
Odgovori   +    9
čas vnosa: 13.12.18 07:07
[alek14]
Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.
Ni lepšega, kot pri lokalnem kmetu najprej ene par mesecev gledat piščance, kako rijejo za črvi po sadovnjaku na soncu in svežem zraku, nato pa piščančke mrtve teže okoli 4-5kg ;) lepo pospraviti v hladilnik, ko veš, da niso bili krmljeni z rastnimi hormoni ampak samo z žitaricami, ko veš, da je bila žival na zraku in vidiš po strukturi vlaken mesa, da je tuje sintetično meso napol plastično.....no kar je pa najboljše pri vsem tem skupaj pa je, da med potrošnikom (jaz) in proizvajalcem (sosedov Janez Kmetovalec) ni nobene dobavne verige niti ni nobenega industrijskega procesiranja hrane...še več, vsako stvar, ki so jo ti piščanci pojedli, sem videl, prebral na embalaži žitnih krmil(ki se jih pridela doma in tudi zmelje doma)....skratka 100% nadzor nad proizvodnjo...in da :) tudi država si za DDV in ostale komedije lahko pod nosom obriše, ker si pač ne zasluži ta sestava države, da jih kdorkoli "hrani z davki".....ista zgodba z vzrejo domačega pujsa,ki nato pristane v kolinah, tunkah,tlačenkah, šniclih, golažih itd....na kraj pameti mi ne pade, da bi kupil meso iz madžarske, poljske.....avstrije mogoče še, samo imajo zakonsko urejeno, da najboljše meso ostane za avstrijski notranji trg in avstrijce (da lepo papajo)....še manj si želim nemškega mesa, francoskega mesa in bognedaj halal mesa....preprosto brez higienskih standardov in polno konzervansov, ki ti zjebajo prebavni trakt in se nato morfološko začneš spreminjati v spako-soja-kreaturo podobno Vatovcu in Mesecu iz Levice....
Macadamia sporočil: 245
[#2747597] 13.12.18 09:35 · odgovor na: alek14 (#2747555)
Odgovori   +    6
Če govorimo o industrijsko izdelani hrani ne govorimo tudi o domači hrani. Pri slednji javni sektor nima vpliva, glede prve pa ne verjamem ne našim, ne tujcem.

Mogoče bi bilo boljše, da se lotiš pregleda bolj matematično. v Sloveniji je ponavadi za eno težavo registriranih največ le par škropiv. V Franciji, Italiji, Nemčiji, Nizozemskem 30-50. A misliš, da se z analiznimi tehnikami res išče vseh 30 hkrati? :D

Ne živeti v balončku.
rx170 sporočil: 4.079
[#2747598] 13.12.18 09:43 · odgovor na: Macadamia (#2747597)
Odgovori   +    3
[Macadamia]
Če govorimo o industrijsko izdelani hrani ne govorimo tudi o domači hrani. Pri slednji javni sektor nima vpliva, glede prve pa ne verjamem ne našim, ne tujcem.

Mogoče bi bilo boljše, da se lotiš pregleda bolj matematično. v Sloveniji je ponavadi za eno težavo registriranih največ le par škropiv. V Franciji, Italiji, Nemčiji, Nizozemskem 30-50. A misliš, da se z analiznimi tehnikami res išče vseh 30 hkrati? :D

Ne živeti v balončku.
SAj ravno to je velik problem. Npr. FRancoz ima dovoljeno nekom aktivno snov, ki je jaz nimam, zaradi tega je bolj konkurenčen, hkrati pa prodaja svojo nesnago neomejeno na slovenskem trgu. REs si sicer Slovenci sami omejujemo nabor aktivnih snovi ampak Francoz nima kaj prodajat tule, če je škropil s sredstvom, ki v Sloverniji ni registrirano.

D
alek14 sporočil: 10.236
[#2747599] 13.12.18 09:48 · odgovor na: Macadamia (#2747597)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: alek14 13.12.2018 09:50
[Macadamia]
Če govorimo o industrijsko izdelani hrani ne govorimo tudi o domači hrani. Pri slednji javni sektor nima vpliva, glede prve pa ne verjamem ne našim, ne tujcem.

Mogoče bi bilo boljše, da se lotiš pregleda bolj matematično. v Sloveniji je ponavadi za eno težavo registriranih največ le par škropiv. V Franciji, Italiji, Nemčiji, Nizozemskem 30-50. A misliš, da se z analiznimi tehnikami res išče vseh 30 hkrati? :D

Ne živeti v balončku.
V SLO se je pokazalo, da je vseeno kaj je registrirano. Uporablja se, ker se dobi (kjerkoli) saj nadzora praktično ni. Nadzorniki resnično izguljajo čas z ugotavljanjem porekla. To je bistvo mojega grievancea.
Poleg tega pa je omejujoče št. registriranih snovi v SLO večinoma posledica koruptivnih navez (lobistov), ki so preprečili registracije drugih produktov. Situacija je identična pri zdravilih. Kaj vse lahko kupiš drugje in zakaj je paracetamol (Lekadol) pri nas v lekarni 4x dražji kot v Nemčiji?
Skratka, to kar se tebi zdi fino, je vresnici najbolj usmrajeno.
Sem že 20 let v realnem sektorju... tam ne živimo v balončkih. Od tu se goljufije, korpcija zelo dobro vidi.
PS.
Našim ni treba nobene snovi analizirat, ker veljajo v EU narejene analize.
rim sporočil: 54
[#2747602] 13.12.18 09:59 · odgovor na: alek14 (#2747599)
Odgovori   +    0
Si v realnem sektorju. Super, a zivilski sektor si kdaj videl od blizu? Pa z super tujimi giganti si kdaj posloval- videl njihove zahteve?
hostamox sporočil: 1.717
[#2747615] 13.12.18 11:08 · odgovor na: alek14 (#2747555)
Odgovori   +    1
Odvisno kje in kaj kupuješ.
Dejstvo je, da se precej kvalitetne slovenske surovine izvozi, uvaža pa končne prehrambene produkte.
Ravno tako imaš pri določenih slo. produktih napake, ker se ne upošteva tehnologij pridelave/predelave.

Veliko pa zavisi tudi od okusa posameznika.
siap sporočil: 1.915
[#2747632] 13.12.18 11:52 · odgovor na: rim (#2747602)
Odgovori   +    0
Khmm, sicer je vprasanje bolj retoricno.

Pa si ti kdaj od blizu videl "domaci" sektor pridelave ali predelave?

In ne nakladaj, ker sem imel kmetijo, ko se se ti nisi rodil.press
rim sporočil: 54
[#2747636] 13.12.18 11:55 · odgovor na: siap (#2747632)
Odgovori   +    0
V kolikor govoriva o zivilski industriji sem jo videl od zelo blizu in zelo dolgo. Naso, tujo in mesano...
siap sporočil: 1.915
[#2747641] 13.12.18 12:07 · odgovor na: rim (#2747636)
Odgovori   +    1
Khmm, DOMACE je zgolj za domace in ne za mestjanare, preprosto trg tega ne dovoli !!

Ja in to sem si lahko "privoscil", ker sem delal se kaj bolj donosnega.
Ves, vcasih so ljudje rekli, daj mi tisto/ega, ki ga sami jeste-pijete, ..!?
Nic vec ni tako kot je bilo, le zivljenska doba se podaljsuje, nda??
rim sporočil: 54
[#2747643] 13.12.18 12:16 · odgovor na: siap (#2747641)
Odgovori   +    1
zalostno je, da si kvalitetne hrane ne moreš več privoščiti, še bolj žalostno je da kvalitetne hrane ne prepoznamo več. tudi to je naloga živilske industrije in hudičevo dobro ji uspeva.
siap sporočil: 1.915
[#2747648] 13.12.18 12:28 · odgovor na: rim (#2747643)
Odgovori   +    2
Khmm, nemores, nemoremo,nemorejo-nimajo casa ??

Ti zaupam, psst ne okoli govorit. Moji "benefitorji" pripravljajo DOMACE koline in brez "starih"ni tisto tapravo, vsaj tako sta sinoci povedala(sin,hcera)..
se je zenkici, no ja tudi meni, kar vid zameglil.
alek14 sporočil: 10.236
[#2747662] 13.12.18 13:07 · odgovor na: rim (#2747602)
Odgovori   +    0
[rim]
Si v realnem sektorju. Super, a zivilski sektor si kdaj videl od blizu? Pa z super tujimi giganti si kdaj posloval- videl njihove zahteve?
Ne ravno z živilskimi - ja s tujimi giganti imam kar nekaj izkušenj. Vem kam meriš. Tako pač je.
vickibedi sporočil: 10.524
[#2747675] 13.12.18 14:05 · odgovor na: alek14 (#2747555)
Odgovori   +    3
[alek14]
Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.
Hočeš reči da bolj ceniš tuje ojačevalce okusov od domačih ? :)

Je pa poreklo hrane dandanašnji težko ločiti na domače in tuje;
npr sir delajo v Nemčiji iz mleka iz Poljske, distributer iz štajerske, na nalepki pa piše proizvedeno v Sloveniji :)) Ni ga čez domače :)
alek14 sporočil: 10.236
[#2747679] 13.12.18 14:26 · odgovor na: vickibedi (#2747675)
Odgovori   +    1
[vickibedi]
> [alek14]
> Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
> Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.

Hočeš reči da bolj ceniš tuje ojačevalce okusov od domačih ? :)

Je pa poreklo hrane dandanašnji težko ločiti na domače in tuje;
npr sir delajo v Nemčiji iz mleka iz Poljske, distributer iz štajerske, na nalepki pa piše proizvedeno v Sloveniji :)) Ni ga čez domače :)
My point exactly.
V resnici (skoraj) nikoli ne gledam porekla. Če pa je nekje slovenstvo na veliko razbobnano, se mu pač ognem. Kupujem price/performance.
0513ANITO sporočil: 6.370
[#2747725] 13.12.18 17:27 · odgovor na: vickibedi (#2747675)
Odgovori   +    1
[vickibedi]
> [alek14]
> Jaz vedno kupujem izrecno tujo hrano (zelo malo izjem). Če je na voljo slovenska se ji ognem. Tuja je boljša, kvalitetnejša in pod veliko boljšim nadzorom. Razen, če menite da javni sektor dela najbolje prav v SLO? (inšpekcije za hrano pri nas so JS), številne afere pa ne govorijo ravno v prid kakovostnemu nadzoru.
> Sorry, dokler ma JS hrano čez, se bom SLO hrani izogibal na 100 km.

Hočeš reči da bolj ceniš tuje ojačevalce okusov od domačih ? :)

Je pa poreklo hrane dandanašnji težko ločiti na domače in tuje;
npr sir delajo v Nemčiji iz mleka iz Poljske, distributer iz štajerske, na nalepki pa piše proizvedeno v Sloveniji :)) Ni ga čez domače :)
Za tiste, ki ne veste...

Ljubljanske Mlekarne ne proizvajajo nobenih trdih sirov v Sloveniji. Vse se proizvaja v Bjelovarju na Hrvaškem.
To je odkar je Lactalis lastnik in je "racionaliziral" proizvodnjo.

Pozicija: BMK za poreklo.
hostamox sporočil: 1.717
[#2747854] 14.12.18 09:31 · odgovor na: vickibedi (#2747675)
Odgovori   +    0
Če ne druzga je tole zavajanje potrošnika in primer za tržno inšpekcijo.
Macadamia sporočil: 245
[#2747892] 14.12.18 10:48 · odgovor na: 0513ANITO (#2747725)
Odgovori   +    0
lasten vrt. Škropljenje nikoli. To nadomesti streha oz plastenjak. Paradižnik pobran novembra še zori.
carnium sporočil: 332
[#2748150] 16.12.18 12:33 · odgovor na: generacijaID (#2747587)
Odgovori   +    1
[generacijaID]
.....ista zgodba z vzrejo domačega pujsa,ki nato pristane v kolinah, tunkah,tlačenkah, šniclih, golažih itd....na kraj pameti mi ne pade, da bi kupil meso iz madžarske, poljske.....avstrije mogoče še, samo imajo zakonsko urejeno, da najboljše meso ostane za avstrijski notranji trg in avstrijce (da lepo papajo)....še manj si želim nemškega mesa, francoskega mesa in bognedaj halal mesa....
Nekako sem razumel, da je na trgu tudi svinjsko halal meso?

Strani: 1