Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Tank bencina = tri ure minimalne plače

Strani: 1 2

tilenrexi sporočil: 5.728
[#2745128] 29.11.18 11:20
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: tilenrexi 29.11.2018 11:20
Koliko je pa dodana vrednost na zaposlenega?

Lep dan.
FIN-311684 sporočil: 16.113
[#2745129] 29.11.18 11:23
Odgovori   +    9
Delavec, ki je v Sloveniji na minimalni plači si sploh ne bi smel privoščiti avta, saj zato imamo javni prevoz, vlake, mestni prevoz...
1012KONST sporočil: 7
[#2745131] 29.11.18 11:26 · odgovor na: tilenrexi (#2745128)
Odgovori   +    11
Tako, dodana vrednost na zaposlenega je tukaj ključni podatek, ki je še potreben primerjave.

Se strinjam, da je potrebno minimalno plačo dvigovati postopoma. Vendar je problem nekje drugje. Velik delež ljudi, ki prejema minimalno plačo, dela v delovno intenzivnih panogah (čiščenje, varovanje, recepcija ipd.), kjer so marže (ebitda, profitne) resnično minimalne (max. do 5%, realnost je v povprečju manj). Vsak večji dvig minimalne plače kliče po usklajevanjih, ki včasih ne obrodijo sadov, zaradi česar nekateri padejo z vsako uro v vedno večji minus, kar na koncu pomeni propad te dejavnosti.

Dolga bo pot do evropskih minimalnih plač ... če kdaj ...
0430ABAKU sporočil: 766
[#2745132] 29.11.18 11:26
Odgovori   +    3
Tile nemiri v Franciji so zelo verjetno umetno sproducirani.
Za evropske razmere cena bencina v Franciji sploh ni tako visoka. Je nekaj srednjega.
Od njenih sosed ima verjetno cenejši bencin edinole Španija in pa mali Luksemburg, ki je itak znan po nizkih cenah glede na soseščino.
Na drugi strani pa ima Italija res astronomske cene.
kekez sporočil: 3.266
[#2745133] 29.11.18 11:27 · odgovor na: FIN-311684 (#2745129)
Odgovori   +    21
[FIN-311684]
Delavec, ki je v Sloveniji na minimalni plači si sploh ne bi smel privoščiti avta, saj zato imamo javni prevoz, vlake, mestni prevoz...
Žal. Nimamo.
BorisGrizold sporočil: 33
[#2745142] 29.11.18 11:59
Odgovori   +    13
Zadnja sprememba: BorisGrizold 29.11.2018 12:00
Debata o minimalni plači govori predvsem o smeri slovenskega gospodarstva in načina razmišljanja oseb, ki vodijo podjetja.

Seveda je minimalna plača problem, če podjetje nima dolgoročnega razvojnega koncepta in svojo prihodnost vidi samo v poceni delovni sili. A si to Slovenci (delojemalci) želimo?

A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti

A si želimo, da bo izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti?
A si želimo, da bomo živeli v getih - bogati ograjeni z visokimi ograjami, varnostno službo,....; ostala raja pa v blatu in neurejenih soseskah?
A si želimo, da ljudje umirajo na cestah, ker si ne morejo privoščiti osnovne zdravniške oskrbe?

V to smer nas razmišljanje o minimalni plači pelje.

Nihče pa ne govori o dejstvih in sicer:
- vsako leto se upokoji, ali oddide iz Slovenije na delo v tujino približno 30.000 oseb
- vsako leto prvič vstopi na trg dela približno 20.000 oseb.
- imamo negativni razliko v višini 10.000 oseb na leto, zaradi česar se stopnja brezposelnosti zmanjšuje.

Koliko bo brezposelnih čez 10 let, če se bo ta trend nadaljeval in kakšna bo struktura zaposlenih? (pa recimo, da se skupno število aktivnih oseb ne bo spremenilo)

Če bomo razmišljali, da je minimalna plača problem, potem bomo imeli gospodarstvo, kjer bodo vsi na minimlani plači - nezaposleni pa bodo samo tisti, ki ne bodo delali za nobeno plačo (kaj šele za minimlano). Vsi dobri kadri bodo zaradi tega zapustili domače okolje in bodo svoje priložnosti iskali v tujini. Torej: Še naprej bomo izvažali strokovnjake in uvažali osebe z zaključeno osnovno šolo. Potem pa se bomo vsi čudili kako slabo nam gre.

Minimalna plača mora biti višja, bistveno višja. Pa ne tista z zakonom predpisana, ampk tista, ki jo podjetja dejansko izplačujejo svojim zaposlenim. Izplačevanje zakonske minimlane plače ja potuha za delodajalce.

Čez 10 let ne bo mogoče več uvažati Bosancev. Drugih pa teko, ali tako ne bo več. Niso Bosanci neumni, da bi v Sloveniji delali za polovico denarja, kot ga lahko zaslužijo drugje v Evropi. Z drugimi besedami - čez 10 let bo zmanjkalo delavcev - ali delodajalci danes o tem sploh razmišljajo?
rename sporočil: 9.821
[#2745145] 29.11.18 12:33 · odgovor na: BorisGrizold (#2745142)
Odgovori   +    34
Zadnja sprememba: rename 29.11.2018 12:35
Postavili ste veliko vprašanj, pa nobenega odgovora, zato še jaz odgovarjam z vprašanjem: kaj je bolje, delati za minimalno plačo, ali biti na zavodu za zaposlovanje?
Kajti točno tam bodo končali delavci, če bodo podjetja zapirali zaradi nezmožnosti izplačevanja z dekretom določenih minimalnih plač.

Dobri in sposobni ne odhajajo zaradi minimalnih plač, ampak zaradi brezperspektivnosti države, kjer je na pohodu skrajna levica, ki grozi z razlastitvijo zasebne lastnine, kjer se obetajo višji davki in kjer javnosektorski sindikati upravljajo državo.

Sposobnim kadrom se namreč jebe za minimalca, ker so povsem na drugem tiru. Pa ne tistem do Kopra :-P
BorisGrizold sporočil: 33
[#2745154] 29.11.18 12:56 · odgovor na: rename (#2745145)
Odgovori   +    4
[rename]
Postavili ste veliko vprašanj, pa nobenega odgovora, zato še jaz odgovarjam z vprašanjem: kaj je bolje, delati za minimalno plačo, ali biti na zavodu za zaposlovanje?
Kajti točno tam bodo končali delavci, če bodo podjetja zapirali zaradi nezmožnosti izplačevanja z dekretom določenih minimalnih plač.

Dobri in sposobni ne odhajajo zaradi minimalnih plač, ampak zaradi brezperspektivnosti države, kjer je na pohodu skrajna levica, ki grozi z razlastitvijo zasebne lastnine, kjer se obetajo višji davki in kjer javnosektorski sindikati upravljajo državo.

Sposobnim kadrom se namreč jebe za minimalca, ker so povsem na drugem tiru. Pa ne tistem do Kopra :-P
Kot ste omenili gre za vprašanje perspektive. Kaj bo jutri? Debata o minimalni plači samo pospešuje erozijo strokovnega kadra v Sloveniji. Zdravniki ne odhajajo v tujino zaradi plač; pač pa zaradi nevzdržnega sistema in odnosa politike do problematik v zdravstvu (pa nisem zdravnik, poznam pa jih vsaj 10, ki so zapustili Slovenijo). Sedaj govorijo o bistveno bolj urejenem sistemu in prijetnejšem okolju za delo. Pa še plača je nekajkrat višja od tiste, ki so jo imeli v Sloveniji.

Glede davkov sledeče
V Sloveniji nikoli ne bomo imeli nizkih davkov. Majhna država je bistveno dražja (per capita) od velike. Edino relevantno vprašanje je, kaj se z zbranim denarjem dogaja. Strinjam se z vami, da bi skrajna levica "zaklala kravo zaradi enega zrezka". Če bi povedali Prešernu, generalu Maistru, Primožu Trubarju,..., da imamo Slovenci svojo državo, bi zagotovo "skakali od veselja". Bi se pa prav hitro "bridko zjokali" ko bi videli kaj počnemo z njo. Namesto, da bi gradili - rušimo.

Na koncu še malo sarkazma - od prijatelja, ki dela v Avstriji (sicer iz Maribora)
Sedaj praznujemo generala Maistra, ki nas je ubranil pred Avstrijo
rename sporočil: 9.821
[#2745160] 29.11.18 13:11 · odgovor na: BorisGrizold (#2745154)
Odgovori   +    16
Zadnja sprememba: rename 29.11.2018 13:14
Vendar pa razvojnih problemov (države) ne bo rešila višja minimalna plača, ampak kapital, ki bo omogočil čimveč delovnih mest z visoko dodano vrednostjo; posledično torej visokimi plačami. Kapital pa v davčno turbulentno državo ne bo prišel; kvečjemu bo še že obstoječi začel ozirati za boljše pogoje.

Zagotovo pa bo z dekretom diktirana plačna politika samo še pospešila izvoz mladih in najbolj usposobljenih kadrov, ki še niso pognali korenin.
Troublemaker sporočil: 704
[#2745164] 29.11.18 13:18
Odgovori   +    4
Simona, ključno vprašanje je v zadnjem odstavku: kaj je naloga države! Če pa " država" torej oblast nima ne vizije, ne volje (razen za svoj obstanek na udobnih stolih), kaj šele sposobnosti, poitem smo tu kjer smo: balkanske plače (rzen za DUTB, bankirje in morda še koga), cene energentov pa svetovne, če ne zgolj EU (razen v medicini, kjer vse visoko preplačujemo!! pa nihče nič ne ukrene!). Svojo usodo smo prehitro prepustili diktaturi Brukseljna in domnevno pijanega junkerja, zato pa imamo predpisano minimalno trošarino, davke itd... Če bi bili sami gospodar na svojem, bi lahko bilo drugače.
Glede cen bencina: zakaj so všje kot pri sosedih? Izključno zaradi polnjenja proračuna, ker vladarji vedo, da se pač moramo voziti. Ker pa je omejena v svojem razmišljanju, ne razume, še manj obvlada matematiko, da vsi vozniki tovornjakov tankajo v drugig državah, Sloveniji pa se izognejo - torej davka in trošarin NULA koma Josef od tega. V nasprotnem primeru pa bi vsi tankali pri nas, če bi bile cene le malenkost nižje. Ampak tega MF ne moreš dopovedati. Podobno je z dražjimi avti! Pa še bi se našlo primerov.
Kdaj se bo minister za zdravstvo zbudil od presenečenja, da je bil imenovan za ministra? Bomo vedeli takoj, ko bo prenehal nadlegovati medicinske sestre zaradi previsokih plač, pa kaj ukrenil na odhodkovni strani pri nabavi materijalov, stentov itd.

Kdaj bo obramba odstopila od nakupa pregrešno dragih boxer-jev in namesto tega kupila kaj drugega?

Kdaj bomo odstopili iz EU, da nam bodo prenehali ukazovati, kaj in kdaj moramo kaj prodati!!! Aha, z EU ni nič narobe??!! Le domači izdajalci so tisti najhujši in najbolj krivi za naše nazadovanje, za naše izkoriščanje, brez časti in ponosa. EU mora storiti korak nazaj, se spraviti v realne okvirje, potem bo še smiselna, sicer pa ne več. Kaj jo rabimo, da odpove v arbitraži, kaj jo rabimo za teran itd. Eno samo sranje. Korak nazaj in multilazteralni dogovori zgolj o prosti trgovini, standardih sodelovanju, ne pa skupna vojska, v kateri bodo imeli komando samo Nemci mobilizirali kanon futer po ostalih državah in nas pošiljali na Ukrajinsko mejo. NE HVALA!
menim sporočil: 5.835
[#2745166] 29.11.18 13:19 · odgovor na: BorisGrizold (#2745142)
Odgovori   +    9
[BorisGrizold]
A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti
Da, vsekakor!

V Sloveniji je kakovostno zobozdravstvo zelo drago. Drugače je v Švici, ki ima odlično urejeno zobozdravstvo in je za Švicarje tudi cenovno ugodno. Intervju z upokojenim slovenskim zobozdravnikom Petrom Lupincem, ki je imel zasebno ordinacijo v bližini Berna: siol.net/novice/slov...raj-258777

"V Švici so zobozdravniki vsi zasebni. Zobozdravstvo ni na zavarovanje. Zavarujete se lahko le za primer nesreče. Pred desetimi, dvanajstimi leti so sicer imeli referendum, ko so socialdemokrati predlagali zobozdravstvo na socialo, a so ga Švicarji zavrnili, ker zakaj bi plačevali za druge. Sem pa izračunal pri svojih pacientih, da jih zobozdravnik v povprečju mesečno stane okoli 30 frankov"
NemirniTujec sporočil: 5.026
[#2745167] 29.11.18 13:22 · odgovor na: BorisGrizold (#2745154)
Odgovori   +    3
[BorisGrizold]
Na koncu še malo sarkazma - od prijatelja, ki dela v Avstriji (sicer iz Maribora)
Sedaj praznujemo generala Maistra, ki nas je ubranil pred Avstrijo
Za zaostajanje zivljenjskega standarda Maribora in okolice ni noben posameznik bolj odgovoren, kot prav General Maister :-)

V bran mu lahko stopimo z generalizacijo, da je SR Slovenija je za slovence nasploh zelo skodljiva zadeva, in ce je ne bi uveljavil on, bi jo pac nekdo drug. Vecina stajercev je namrec navdusenih slovencev, zato mu ne smemo prevec zameriti, da jim je uresnicil zeljo.
NemirniTujec sporočil: 5.026
[#2745169] 29.11.18 13:32 · odgovor na: rename (#2745160)
Odgovori   +    8
[rename]
Vendar pa razvojnih problemov (države) ne bo rešila višja minimalna plača, ampak kapital
Kapitala ne bo, tako kot ne bo Messija v Olimpijo. Slovenci nismo pripravljeni dati socialisticne identitete za to, da bi prisel kapital.

Ko je ta tocka pospravljena, se vrnemu k Boju na poziralniku in Mackovim Ocetom (ti dve povesti moras tako dolgo brati, da postanes vesel ker si slovenec, ali pa vrnes potni list - srednje poti ni :-))): ce hocem jaz imeti, moram tebi vzeti.

Ker gospodarska rast je, ker razni lokalni mutibarici in teh pet ali sest velikih paradrzavnih sistemov dobro posluje na globalnem tiskanju dolarjev in evrov, je pac vprasanje kako se bo razdelilo med obstojece mutibarice (garazne kapitaliste), paradrzavne sisteme, njih zaposlene, upokojence, javni sekotor in zalujoce ostale.

Ce minimalca ne bi dvignili, bi garaznim kapitalistom ostalo vec, njihovim fizikalcem pa manj. Zato ga dvigujemo, da bodo fizikalci ki nas volijo, imeli vec. Tako preprosto je. Spremenilo pa se ne bo nic.

Vlect iz klobuka vedno iste pozerje, ki imajo obcutek za javno pojavljanje (boscarol etc), ne predstavlja nobene teze ne politicno-mnenjsko, ne javnofinancno, ne v bdp-ju. Ni ga slovenca ki bi dal plakat Tita dol iz stene zato, da bo boscarol sraufal letala na tej strani meje. Take it or leave it.
kojot01 sporočil: 790
[#2745175] 29.11.18 13:55 · odgovor na: BorisGrizold (#2745142)
Odgovori   +    11
[BorisGrizold]

A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti

A si želimo, da bo izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti?
A si želimo, da bomo živeli v getih - bogati ograjeni z visokimi ograjami, varnostno službo,....; ostala raja pa v blatu in neurejenih soseskah?
A si želimo, da ljudje umirajo na cestah, ker si ne morejo privoščiti osnovne zdravniške oskrbe?
Za mene osebno je zobozdravnik plačljiv že vse od moje polnoletnosti, ker pač ne želim amalgamskih zalivk, puljenja vse povprek, čakalne dobe pol leta itd...
Torej trdiš, da je v razvitem zahodnem svetu izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti ostali pa so neizobražena tesla ???
Tale situacija z geti in ograjami bo prej nastala ravno zaradi socializma in njihovega uvoza "doktorjev, inženirjev, znanstenikov" iz tretjega sveta
Se pravi če ne bosta minimalna plača in socialna podpora takšni kot ju narekujejo socialisti na oblasti bodo ljudje umirali na cestah ?????
BorisGrizold sporočil: 33
[#2745179] 29.11.18 14:11 · odgovor na: menim (#2745166)
Odgovori   +    0
[menim]
> [BorisGrizold]
> A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti

Da, vsekakor!

V Sloveniji je kakovostno zobozdravstvo zelo drago. Drugače je v Švici, ki ima odlično urejeno zobozdravstvo in je za Švicarje tudi cenovno ugodno. Intervju z upokojenim slovenskim zobozdravnikom Petrom Lupincem, ki je imel zasebno ordinacijo v bližini Berna: siol.net/novice/slov...raj-258777

"V Švici so zobozdravniki vsi zasebni. Zobozdravstvo ni na zavarovanje. Zavarujete se lahko le za primer nesreče. Pred desetimi, dvanajstimi leti so sicer imeli referendum, ko so socialdemokrati predlagali zobozdravstvo na socialo, a so ga Švicarji zavrnili, ker zakaj bi plačevali za druge. Sem pa izračunal pri svojih pacientih, da jih zobozdravnik v povprečju mesečno stane okoli 30 frankov"
torej 4 članska družina 120 frankov/mesec ali 1.440 frankov na leto - v povprečju seveda
prevedeno v slovensko minimalno plačo = 2.
BorisGrizold sporočil: 33
[#2745185] 29.11.18 14:29 · odgovor na: kojot01 (#2745175)
Odgovori   +    0
[kojot01]
> [BorisGrizold]

>
> A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti
>
> A si želimo, da bo izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti?
> A si želimo, da bomo živeli v getih - bogati ograjeni z visokimi ograjami, varnostno službo,....; ostala raja pa v blatu in neurejenih soseskah?
> A si želimo, da ljudje umirajo na cestah, ker si ne morejo privoščiti osnovne zdravniške oskrbe?
>

Za mene osebno je zobozdravnik plačljiv že vse od moje polnoletnosti, ker pač ne želim amalgamskih zalivk, puljenja vse povprek, čakalne dobe pol leta itd...
Torej trdiš, da je v razvitem zahodnem svetu izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti ostali pa so neizobražena tesla ???
Tale situacija z geti in ograjami bo prej nastala ravno zaradi socializma in njihovega uvoza "doktorjev, inženirjev, znanstenikov" iz tretjega sveta
Se pravi če ne bosta minimalna plača in socialna podpora takšni kot ju narekujejo socialisti na oblasti bodo ljudje umirali na cestah ?????
Poanta je, da bo zmanjkalo delavcev. Dobrih zmanjkuje že sedaj. Čez nekaj let ne bo več nobenih.
In kaj bo potem? poeni tudi Kaj se bo zgodilo z državo?

Debata o minmalni plači je popolnoma deplasirana. Kaže pa na naš nivo razmišljanja.
dz1975 sporočil: 1.363
[#2745186] 29.11.18 14:30
Odgovori   +    6
Poceni gorivo je motor razvoja in socialne vključenosti. Če je gorivo drago, ljudje par premislijo ali bi šli na sladoled na morje ali ne, pa vsi se stiskajo v mesta. In ko smo že z gorivom pri avtih: v ZDA je pravilo, da naj cena avtomobila ne presega 20% plače (sam sem dal 15%). Pri tej računici bi si slovenec s povprečno plačo lahko privoščil samo rabljen avto za 4 ali 5 jurje...
kojot01 sporočil: 790
[#2745188] 29.11.18 14:49 · odgovor na: BorisGrizold (#2745185)
Odgovori   +    6
[BorisGrizold]
> [kojot01]
> > [BorisGrizold]
>
> >
> > A si želimo (kot npr. Švicarji), da bo vsak obisk pri zobozravniku plačljiv - tudi za najslabše plobmbe? - ker si zobozdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti
> >
> > A si želimo, da bo izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti?
> > A si želimo, da bomo živeli v getih - bogati ograjeni z visokimi ograjami, varnostno službo,....; ostala raja pa v blatu in neurejenih soseskah?
> > A si želimo, da ljudje umirajo na cestah, ker si ne morejo privoščiti osnovne zdravniške oskrbe?
> >
>
> Za mene osebno je zobozdravnik plačljiv že vse od moje polnoletnosti, ker pač ne želim amalgamskih zalivk, puljenja vse povprek, čakalne dobe pol leta itd...
> Torej trdiš, da je v razvitem zahodnem svetu izobrazba omogočena samo najbogatejši eliti ostali pa so neizobražena tesla ???
> Tale situacija z geti in ograjami bo prej nastala ravno zaradi socializma in njihovega uvoza "doktorjev, inženirjev, znanstenikov" iz tretjega sveta
> Se pravi če ne bosta minimalna plača in socialna podpora takšni kot ju narekujejo socialisti na oblasti bodo ljudje umirali na cestah ?????

Poanta je, da bo zmanjkalo delavcev. Dobrih zmanjkuje že sedaj. Čez nekaj let ne bo več nobenih.
In kaj bo potem? poeni tudi Kaj se bo zgodilo z državo?

Debata o minmalni plači je popolnoma deplasirana. Kaže pa na naš nivo razmišljanja.
Ko začne zmanjkovati delavcev se med delodajalci vname boj za dobre, pridne, sposobne in potem le tem cena na trgu raste - marsikje se to trenutno že dogaja in se za kader med delodajalci bije mesarsko klanje-poizkusi dobiti npr. dobrega CNC programerja, varilca, orodjarja, programerja, prodajnika pa boš videl, da ne gre drugače kot, da ga preprosto spelješ nekomu, prestopil pa k tebi ne bo, če mu ne ponudiš boljših pogojev kot jih trenutno ima.
V mojem podjetju minimalne plače ni tako, da se ne borim zase, vendar je treba upoštevati, da so pa nekatere dejavnosti (npr. čiščenje) kjer bo težko dvigovati kar v nedogled, kader ki je tam zaposlen pa je za ustvarjanje večje dodane vrednosti praktično neuporaben.
Plače naj se zvišajo po principu višji neto za isti bruto, socialne podpore pa naj tudi ne bodo tako visoke, da destimulirajo ljudi pri iskanju dela, ampak temu pa se socialisti upirajo z vsemi štirimi...
NemirniTujec sporočil: 5.026
[#2745192] 29.11.18 15:05 · odgovor na: kojot01 (#2745188)
Odgovori   +    9
[kojot01]

Ko začne zmanjkovati delavcev se med delodajalci vname boj za dobre, pridne, sposobne in potem le tem cena na trgu raste - marsikje se to trenutno že dogaja in se za kader med delodajalci bije mesarsko klanje-poizkusi dobiti npr. dobrega CNC programerja, varilca, orodjarja, programerja, prodajnika pa boš videl, da ne gre drugače kot, da ga preprosto spelješ nekomu, prestopil pa k tebi ne bo, če mu ne ponudiš boljših pogojev kot jih trenutno ima.
V mojem podjetju minimalne plače ni tako, da se ne borim zase, vendar je treba upoštevati, da so pa nekatere dejavnosti (npr. čiščenje) kjer bo težko dvigovati kar v nedogled, kader ki je tam zaposlen pa je za ustvarjanje večje dodane vrednosti praktično neuporaben.
Problem slovenskih podjetnikov je premalo humanisticne izobrazbe :-)))

Vsak, ki je bezno pokukal v vsaj dve skepticni knjigi o zgodovini, lahko vidi edini, tisocleten, vedno delujoc proces za krepitev drzave ki ima uspesno gospodarstvo: imigracija. Kadar sledi veckulturnost, je to sprejemljiva cena za krepitev drzave, kadar sledi talilni lonec, pa je naravnost fantasticno.

Potrebujemo srbske, bosanske, hrvaske, bolgarske, madzarske, romunske orodjarje, programerje, solatarje, cnc struzce - pa tudi cistilce wcjev in pomivalce oken. Ker domacih ti zmanjka, visanje plac ti ubija konkurencnost, kader na minimalcu pa je, kot pravilno ugotavljas, prakticno neuporaben.

Imigracija raznih cefurjev je zlata doba vsake drzave - pripeljes vecinoma 20 do 30 letnike, ki hocejo delati, fukati, graditi bajte. Seveda s seboj pride se par vzdrzevanih frocov, neuporabnih starcev in celo kriminalcev. Uspeh vlece. Doma imas jezo starih krjavljev, ki bi "slovenijo slovencem", ali anglijo anglezem itd. Ampak stari krjavlji so bolj ali manj strosek, in k sreci jih bo vzela matilda.

Ce bomo to dirko zamudili, bomo v naslednjem krogu spet zalostno gledali, zakaj je "nas samo 1.5 mio" in zakaj nas je polovica v penziji, druga polovica pa v javnem sektorju. Pojdi v Osijek, in najdi delavca. Pojdi v Beograd, v Skopje in Sofijo ce je treba, in najdi zagnanega in osnovno izucenega. Slovensko morjo lepo znat samo tisti, ki prodajajo slovencem.
Inside sporočil: 1.136
[#2745200] 29.11.18 15:33
Odgovori   +    3
Bencin bi danes lahko pri nas bil pol cenejši če se država nebi razvadila na ta prihodek. In ne bodo se ga odpovedali.
Dejstvo je da naslednja generacija ne bo delala delovnik 8ur niti ne bo plačevala za naše penzije. Že sedaj bodo upokojencem dali polno penzijo in možnost dela nazaj kjer so odšli. Begunci so druga rešitev. Dokler bo denar vladar bodo oaze in puščave. Dobrine na karte, bone npr. pripada ti telefon tv na leto avto na 5let...
Čakajo nas burni časi polni nategov, priložnosti ki to niso in zbeganosti.
bacco979 sporočil: 816
[#2745202] 29.11.18 15:34 · odgovor na: BorisGrizold (#2745179)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: bacco979 29.11.2018 15:48
Povprečno najbrž tudi pacient ne pride več kot enkrat ali dvakrat na leto k zobarju :)

Evo sem na hitro enega našel...

Preise / Kosten Zahnfüllungen

zurück zur Auswahl Preise
Behandlung Von Bis

Komposit Frontzahnfüllung (interdental) CHF 175.- CHF 300.-

Komposit Frontzahnfüllung Eckaufbau CHF 200.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung 1-flächig CHF 150.- CHF 250.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 2-flächig CHF 200.- CHF 300.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 3-flächig CHF 275.- CHF 400.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 2-flächig CHF 250.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 3-flächig CHF 300.- CHF 425.-
shevchenko sporočil: 16.815
[#2745204] 29.11.18 15:55 · odgovor na: FIN-311684 (#2745129)
Odgovori   +    1
Delavec, ki je v Sloveniji na minimalni plači si sploh ne bi smel privoščiti avta, saj zato imamo javni prevoz, vlake, mestni prevoz...
brez skrbi, saj si ne more privosciti avta. mogoce kaksno krntijo.
Inside sporočil: 1.136
[#2745205] 29.11.18 16:00 · odgovor na: kekez (#2745133)
Odgovori   +    4
[kekez]
> [FIN-311684]
> Delavec, ki je v Sloveniji na minimalni plači si sploh ne bi smel privoščiti avta, saj zato imamo javni prevoz, vlake, mestni prevoz...

Žal. Nimamo.
Se kako res. Tudi če bo vlak zastonj se ne bo vozil, če bo liter bencina jutri 2evra bo pa ravno toliko avtov na cesti kot jih je danes. Rezerve za državo kolikor hoče.
shevchenko sporočil: 16.815
[#2745207] 29.11.18 16:08 · odgovor na: Inside (#2745205)
Odgovori   +    2
Se kako res. Tudi če bo vlak zastonj se ne bo vozil, če bo liter bencina jutri 2evra bo pa ravno toliko avtov na cesti kot jih je danes. Rezerve za državo kolikor hoče.
a si ziher? dejmo poskusit ne? a pa ti osebno si za to, da so vlaki zastonj (beri placa drzava). ker jaz sem preprican, da je tu vecina folka proti temu.

je pa jasno, da bo treba nekako motivirati ljudi, da se ne vozijo z avtomobili. sam ga sicer lahko kupim, ampak zelo zelo odlasam (beri vozim staro krntijo), ker cakam, kaj bo drzava naredila z javnim prevozom. ni treba da bo zastonj, samo uredi naj ga, pa avta zagotovo ne bom kupil.
kekez sporočil: 3.266
[#2745212] 29.11.18 16:26 · odgovor na: shevchenko (#2745207)
Odgovori   +    6
Res. Moja hči študentka je že obupala nad vlaki.
Da pride iz MB domov, traja do 5 ur. In še je treba tempirati zadevo, saj vlak ne vozi vsake pol ure kot npr. med Benetkami in Trstom.
Nisem iz Kopra ampak iz okolice Ljubljane.
Neto gre samo za MB(žel.p.)-LJ(žel.p) 3 ure.
0430ABAKU sporočil: 766
[#2745214] 29.11.18 16:30 · odgovor na: bacco979 (#2745202)
Odgovori   +    6
[bacco979]
Povprečno najbrž tudi pacient ne pride več kot enkrat ali dvakrat na leto k zobarju :)

Evo sem na hitro enega našel...

Preise / Kosten Zahnfüllungen

zurück zur Auswahl Preise
Behandlung Von Bis

Komposit Frontzahnfüllung (interdental) CHF 175.- CHF 300.-

Komposit Frontzahnfüllung Eckaufbau CHF 200.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung 1-flächig CHF 150.- CHF 250.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 2-flächig CHF 200.- CHF 300.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 3-flächig CHF 275.- CHF 400.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 2-flächig CHF 250.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 3-flächig CHF 300.- CHF 425.-

Plače pa, povprečje 5000€, le 10% ljudi dobi manj kot 4000€.
Za zobarje gre torej bakšiš.

Se pravi, delimo zgornje cene približno s 5 in potem pogledamo, ali bi imeli privat plačljive zobarje, ki te obravnavajo hitro in strokovno.
BorisGrizold sporočil: 33
[#2745221] 29.11.18 17:23 · odgovor na: bacco979 (#2745202)
Odgovori   +    1
[bacco979]
Povprečno najbrž tudi pacient ne pride več kot enkrat ali dvakrat na leto k zobarju :)

Evo sem na hitro enega našel...

Preise / Kosten Zahnfüllungen

zurück zur Auswahl Preise
Behandlung Von Bis

Komposit Frontzahnfüllung (interdental) CHF 175.- CHF 300.-

Komposit Frontzahnfüllung Eckaufbau CHF 200.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung 1-flächig CHF 150.- CHF 250.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 2-flächig CHF 200.- CHF 300.-

Komposit Seitenzahnfüllung Prämolar 3-flächig CHF 275.- CHF 400.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 2-flächig CHF 250.- CHF 350.-

Komposit Seitenzahnfüllung Molar 3-flächig CHF 300.- CHF 425.-
Hvala;
Torej šetvilka 1.440 frankov na leto za družino kar drži.
Inside sporočil: 1.136
[#2745223] 29.11.18 17:47 · odgovor na: shevchenko (#2745207)
Odgovori   +    0
[shevchenko]
> Se kako res. Tudi če bo vlak zastonj se ne bo vozil, če bo liter bencina jutri 2evra bo pa ravno toliko avtov na cesti kot jih je danes. Rezerve za državo kolikor hoče.

a si ziher? dejmo poskusit ne? a pa ti osebno si za to, da so vlaki zastonj (beri placa drzava). ker jaz sem preprican, da je tu vecina folka proti temu.

je pa jasno, da bo treba nekako motivirati ljudi, da se ne vozijo z avtomobili. sam ga sicer lahko kupim, ampak zelo zelo odlasam (beri vozim staro krntijo), ker cakam, kaj bo drzava naredila z javnim prevozom. ni treba da bo zastonj, samo uredi naj ga, pa avta zagotovo ne bom kupil.
Sem preprican da je tako. Vse kar se vozi z vlakom spravis v avtobusom in kombije. Tudi kjer so povezave dobre ljudi na vlak ni. Drzava bi ze ukinila vlake za potnike ce bi si upala glede na to da bi bili unikum. Jaz sem za ce bi to bilo povezano s tem da ti drzava da prevoz ce gres pa z avtom placas sam. Pa se pol bi imel take, ki zaradi casa si me morejo privoscit pot z vlakom.
V mestu kot je Ljubljana je mozno zivet brez avta. Potrebno je samo se malo izboljsati najem za vikend, uredit taxi in prevoz do letalisca in bi marsikdo racunal kaj se mu splaca.
FIN-505995 sporočil: 110
[#2745233] 29.11.18 18:30
Odgovori   +    4
Predlagam, da zavrnemo predlog o minimalni plači iz enega samega razloga. Poslanci se bodo hvalili z bagatelnim povišanjem minimalne plače, škoda, ki jo bodo s tem povzročili, pa jih ne zanima. Ta trenutek tudi ni jasna, bo pa jasna čez tri do pet let. Želim si, da bi bila jasna pred naslednjimi volitvami (če te sploh bodo), vendar so možnosti 50:50.
Za vse tiste, ki trdijo, da minimalna plača ne povzroča škode ekonomiji predlagam, da minimalno plačo takoj postavimo na plačo poslancev. Samo v tem primeru bom odobraval dvig minimalne plače in podprl vse poslance, ki bodo za tako minimalno plačo glasovali. Zakaj? Poznano je, da je Borut Pahor izjavil, da težko preživi s svojo plačo, Violeta Tomić pa je uspela z geslom: Poslance na minimalce! S tem bomo rešili dve težavi. Prvič: ljudje bodo dobili toliko, kot potrebujejo za življenje in drugič: Violeti bomo pomagali, da svoje geslo dejansko spremeni v prakso in ji s tem pomagali, do ponovne izvolitve
bacco979 sporočil: 816
[#2745269] 30.11.18 07:43 · odgovor na: 0430ABAKU (#2745214)
Odgovori   +    0
Ja, zagotovo si povprečni Švicar lažje privošči privat zobarja kot povprečni Slovenec. Čeprav tudi Švicarjem verjetno pri kakem implantatu ni ravno vseeno...

Behandlung Von Bis

Einzel Implantat mit Krone (ohne Knochenaufbau) CHF 3900.- CHF 4200.-

Einzel Implantat mit Krone (mit Knochenaufbau) CHF 4700.- CHF 5000.-

Zwei Implantate mit Kronen (ohne Knochenaufbau) CHF 6800.- CHF 7500.-

Zwei Implantate mit Kronen (mit Knochenaufbau) CHF 7800.- CHF 8500.-

Tudi pri nas privat zobar ni tak problem, dokler rabiš eno plombo na leto. Jeba je ko imaš kak resen problem.

Strani: 1 2