Strani: 1

alek14 sporočil: 10.477
[#2741231] 07.11.18 17:23
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: alek14 07.11.2018 17:29
Nekateri najbolj goreči zagovorniki osvetlitve z naravno svetlobo se nagibajo celo k temu, da bi v prihodnje za stavbe poleg izkaznic o energetski učinkovitosti izdelovali tudi izkaznice o učinkoviti osvetljenosti z naravno svetlobo.
Osebno sem mnenja, da je ovetljevanje z naravno svetlobo postalo energetsko neučinkovito in tudi neudobno spričo sodobnih LED svetil, ki so cenejša investicijsko in tudi z vidika porabe energije (dovedeno svetlobno energijo je treba iz sodobno izoliranih stavb odvajati (hladiti) za kar gre energija - naravna svetloba proizvede za isto raven osvetlive 2x toliko toplote za odvesti, če niso izvedeni posebni ukrepi za zavrnitev sončevega IR sevanja).
Kar pa zadeva renderiranje svetlobe in njeno CCT temperaturo, sodobna LED svetila omogočajo vse kar ti srce poželi. Težave z vsiljivo (izrazito) modro komponento (izpred 20 let) so že davno odpravljene. Možne so nastavitve LED glede na počutje in razpoloženje(depresivni ljudje potrebujejo modro komponento svetlobe CCT>=4000K).
Sončna svetloba se spreminja (CCT) od 3000K sonce zvečer, do 7000K podnevi v megli.

Evolucija nas je navadila, da se v zaprtih prostorih brez oken, kjer se ne vidi ven pač ne počutimo enako dobro (situation awareness), kot tam kjer se daleč vidi. Niso penthausi na vrhu stolpnic iz kakega tretjega razloga najdražji... ;-)
Okna so zato, da se vidi ven - naravna svetloba je z LED postala sekundarni dejavnik.

Strani: 1